Våffeldagen – Glutenfria mandelvåfflor och chaffles

Mandelvåfflor med äggsmör

Våffeldags

Idag fortsätter jag mitt dagliga delande av recept för att underlätta din vardag, många har ju lite bekymmer att hitta på vad det ska bli för mat på bordet.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat så har du lättfixad mat även för kommande dagar.

När de är frusna så lägger du dem i en stor påse i frysen och tar fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna efterhand som beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör eller laxröra med soltorkad tomat och avokado.

De smakar förstås alldeles, alldeles underbart även med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i Dalafjällen, då med smör och ost eller getmese mellan två hjärtan.

Varmrökt sidfläsk eller något annat rökt kött i våffelmackorna smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

Nedanför recepten ser du min bild på ärtiga våffelmackor med pumpahummus från nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Jag hade ett väldigt roligt jobb förra sommaren när jag tog alla fotografierna själv till kokboken, utomhus i den Jämtländska naturen när den är som vackrast.

Kokboken har precis kommit från tryckeriet och börjar nu skickas ut till alla som förhandsbeställt den på Adlibris, du kan också beställa den här om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.

Övriga bokhandlar, både på nätet och riktiga butiker, har utgivningsdatum den 2/4.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Chaffles/ostvåfflor 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Blanda allt i en bunke och mixa slätt med stavmixer.

Jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Här kan du ta del av Halva Lindhas belgiska våffelmackor.

Klicka på bilden för att läsa mer om min nya kokbok

Fiskgryta och min lättlagade aioli

Minne från restaurangtiden

Tittade igenom gamla blogginlägg igår för att få inspiration till nya, har bestämt mig för att använda all extratid till att dela inlägg varje dag nu framöver våren.

Hittade då bilden härovan, från 1993, då jag var köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.

Här ser du hela artikeln som var publicerad i ÖstersundsPosten.

Jag föredrog då, precis som idag vår traditionella husmanskost, så det blir mycket av den varan härinne nu.

Då var det oftast fisk på lunchmenyn på tisdagar, så därför får du recept på en riktigt god fiskgryta idag, som är en av mina favoriter.

Skriv gärna en kommentar vilken som är din favoriträtt, så ska jag leta i mitt arkiv på över 2000 recept och se om jag kan hitta ett sånt recept.

Vill du hellre ta del av mina recept i kokboksform, då hittar du alla här på Adlibris.

Fiskgryta 4 port

800 g koljafilé eller annan fiskfilé

100 g smör

4 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

4 tomater

4 vitlöksklyftor

2 dl ajvar relish

2 gula lökar

2 gröna paprikor

1 zucchini

2 msk gurkmeja

1 msk timjan

Salt

Chiliflingor

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, buljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken och koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.

Det här valnötsbrödet smakar gott till fiskgrytan, skiva och smörstek gärna trekanter av det, det blir väldigt gott.

Aioli

3 äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en skål.

Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt, det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syran och sältan.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Vårvinterpromenad i Stockholm

Pannacotta med blåbär som hälsosamt lördagsgodis

Njutbart och nyttigt

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad efterrätt, som även är bra för att få i dig nyttiga antioxidanter och kollagen från gelatinet.

Kollagen behöver vi få i oss för att huden, lederna, ögonen och inte minst tarmen ska må bra, på det sättet bättrar det på även vårt immunförsvar.

Här kan du läsa mer om kollagenets effekter i inlägget Kollagen för skönhet och hälsa på bloggen Morotsliv.

Jag vill även slå ett slag för våra svenska superbär, lingon, blåbär, tranbär, hallon, björnbär, havtorn, nypon med flera innehåller många av de nyttigheter vi så väl behöver för att hålla oss friska och pigga.

De är förutom att vara fyllda med en härlig smak också rika på C-vitamin + många andra vitaminer och mineraler, dessutom innehåller de mjuka, vattenlösliga fibrer som är bra för vår tarmhälsa.

Såna ämnen som vi nu alla behöver boosta extra mycket med i dessa tråkiga tider av viruspandemi.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka under tiden upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar, ställ dem i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Kokboksreklam

Nu kommer min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör även som E-bok.

Här på Adlibris kan du förhandsbeställa både den och den ”riktiga” kokboken.

E-boken kostar 88 kr och den vanliga 199 kr i förhandspris.

På min bild från kokboken här nedanför ser du en Getmesemousse mitt i blåbärsskogen.

Jag önskar dig både god hälsa och god läsning framöver ❤

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör

Kycklingsoppa som hjälper till att stärka immunförsvaret

Stärkande soppa

I dessa tider av Coronavirus och Covid-19, som sprids fort över världen, så vill jag tipsa om den här färgstarka och mustiga soppan.

Den är faktiskt rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper.

Just kycklingbuljong har använts länge som en stärkande kur mot förkylningar och influensor.

Benbuljong är riktigt snäll och läkande mat för en sjuk kropp och passar väldigt bra även i förebyggande syfte.

Vill du läsa mer om de hälsosamma effekterna, så finns här mitt inlägg om allt positivt med benbuljong och här kan du läsa på Kurera om gurkmeja.

Här länk till information om den ekologiska gurkmejamix som jag använder, den kommer från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Kycklinggul soppa 2 port

3 dl kycklingbuljong

2 dl kokt kycklingkött

1 kokt morot från buljongkoket

10 cocktailtomater

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

½ tsk svartpeppar

Salt

50 g smör till stekning

50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Nu dricker jag även varje dag en kopp örtte med gurkmejamixen, spetsad med pressad citron och ibland även en klick kokosolja.

C-vitamin och kokosolja är precis som gurkmeja bra mot virus av alla slag, så se till att få i dig rejält av det nu.

Vitamin C finns i stor mängd även i nypon, paprika, chili, kål och i lever.

Här hittar du ett mycket gott recept på kryddig kalvlever som tapas, det passar förstås bra även till kycklinglever.

Kryddig kalvlever till tapas

Bollar fyllda av energi

Moccatryfflar
Foto Veronica Kindblad

Kär boll har många namn

Du har säkert stött på energifyllda bollar med en mängd olika namn i lågkolhydratkretsar de senaste åren.

De kallas både ketobollar och fettbomber, namn som i mina öron inte låter så särskilt lockande.

Därför får du i dagens inlägg två av mina näringsrika godisrecept, jag kallar dem hellre energibollar eller tryfflar.

Först ut är en moccatryffel med bönor som jag skapade till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Boll nummer 2 är av ett syrligare slag, en citrontryffel med nötmjöl och tahini, sesampasta.

Ta en boll till fikat eller ta med några som ett energifyllt mellanmål till skogspromenaden, skidturen eller gymmet, så får du snabb återhämtning.

Häromdagen fick jag senaste numret av LCHF-magasinet, riktigt kul eftersom jag är med i det.

Lars-Erik Litsfeldt har skrivit ett personporträtt av mig och min hälsoresa, så glad att få vara med och inspirera andra  med min berättelse.

Här kan du prenumerera på årets 3 nummer inklusive det här senaste numret.

De blir de allra sista i tidningens 11-åriga historia, nu när redaktionen pensionerar sig och magasinet till sommaren.

Moccatryfflar med borlottibönor ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott och låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer, mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Du kan använda kidneybönor eller svarta bönor också, men borlottibönan är krämigare och mildare i smaken.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett annat recept på delikata bollar, hallontryfflar.

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna.

Jag befinner mig själv i Stockholm just nu, här har det inte varit en snögnutta sen vi kom hem från Alanya för en månad sen.

Lite märkligt är det när vårblommorna kommer redan i februari, men det är härligt att kunna gå så mycket utan att behöva vara rädd att halka, vilket alltid är ett problem för mig på vintern.

Vi tog en tur till Åland med Birka Paradise häromdagen, det var första gången vi åkte med den båten, men absolut inte den sista.

Vattnet stängdes av hemma i vårt hus en hel dag pga renovering, så då var det perfekt att bara kunna åka iväg med kort varsel.

Om en månad åker jag på en kryssning igen, då är det nämligen dags för LCHF-kryssningen, där jag kommer att signera mina kokböcker.

I år arrangerar Karin Eldh den mycket populära båtresan för 13 året, med många intressanta föreläsare, bland andra Ann Fernholm, Ewa Meurk och Ralf Sundberg.

Läs mer om kryssningen och boka din biljett här, hoppas vi ses.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk fiberhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.

Ska testa dem som varm klämmacka också, som Halva Lindha hade gjort på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde gör det hela ännu godare.

Vill du passa på att baka lite semlor till fettisdagen, så hittar du nio sorters glutenfria här.

Lördagssmoothie

Lördagsgodis på mitt sätt

Ibland är det riktigt gott med en smoothie, ett bra sätt att få i sig en hel mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter utan att behöva äta en stor tallrik med råkost.

Tar man den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en nyttigare dessert, då får kroppen verkligen glädje av alla näringsämnen.

Nu i influensatider är det extra viktigt att vi förser oss med naturliga mediciner från växtriket.

När man som jag blivit lite äldre, kan det vara besvärligt för mage/tarm att smälta alla hårda fibrer som finns i bladgrönt och råkost, då kan det vara bra att finfördela nyttigheterna först.

Gillar du min typ av smoothies, så kommer du att hitta fler i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som kommer ut den 2/4.

Här på Adlibris kan du förhandsbeställa den för bara 199 kronor, en bra investering för din framtida hälsa.

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja eller avokadoolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter alltid smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

Smoothie

Lucka 24 – Julens 3 godaste desserter

Fromage, pannacotta eller parfait

Ja det är frågan, vilken dessert av mina tre tycker du bäst om?

Min favorit är den första, gammaldags fromage gjord på skogshallon.

Med dessa njutbara små efterrätter är det slut på Tomtens Adventskalender för i år, tack för att du följt oss.

Hallonfromage

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

1 msk honung eller valfri sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil.

Använder du köpta hallon så koka upp dem först, då de kan innehålla bakterier.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter, dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med sötningen och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädde eller kokosgrädde i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med hallonpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små mockakoppar eller i små, fina glas som du ställer i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde/kokosgrädde till och gärna lite hela bär.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka under tiden upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Chokladparfait ca 4-6 port

50 g 70-90% mörk choklad

2 äggulor

2 dl grädde

2 msk pressad apelsin

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

Lite flingsalt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i skål i en kastrull med sjudande vatten.

Vispa äggulorna med honungen till ett tjockt skum och rör ner lite i taget i den smälta chokladen.

Smaksätt med apelsinsaft, vaniljpulver och lite smulat flingsalt, blanda väl, saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hårt och rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du vänder ner resten, frys in parfaiten i små formar.

Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen, då hinner de bli lagom krämiga.

Doppa formarna i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.

God Jul

Lucka 20 – Tips på vego till jul

Gröna, sköna tillbehör

Idag bjuder jag och Tomten på några goda grönsaksrätter till julbordet.

Jag har alltid gillat att laga vegetariskt, även under mina 18 år som kock på många olika restauranger fanns det en hel del gröna rätter på de julbord jag lagade.

Något jag haft mycket glädje av även som matbloggare och kokboksförfattare, det är ju de gröna tillbehören som blir pricken över i till det mesta.

Min sjätte kokbok som kommer den 2/4 handlar just om min kärlek till det gröna och naturen.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” kan du nu förhandsbeställa på Adlibris för endast 189 kr, hoppas du vill stötta mitt skrivande genom att köpa den.

Först ut bland dagens vegorecept blir ett som kastar smakminnet tillbaka ända till 70-talet.

Då var fyllda paprikor på modet, en rätt som verkligen förtjänar att återupplivas.

De kan fyllas med allt möjligt gott, tänk pajfyllning fast instoppat i en paprika, så har du en bra vego-varmrätt till julbordet.

Ugnsbakad paprika med svampstuvning

2 gula paprikor

2 dl svamp i bitar

2 dl grädde

1 gul lök

25 g smör

2 tsk finhackad timjan

4 cocktailtomater

Salt och peppar

1 dl riven cheddar

Skär ett lock av paprikorna och gröp ur kärnhuset, förväll paprikan i saltat vatten några minuter.

Hacka löken och fräs den och svampen en stund i smöret, så det får lite färg.

Salta, peppra och häll på grädden, låt puttra till en tjock stuvning, ta från värmen och smaksätt med timjan.

Fyll paprikorna med stuvningen, strö på riven ost.

Skär tomaterna i fyra delar, lägg runt kanten och på med locket.

Baka i ugnen på 225° i 20 minuter och servera med en sallad på en råriven morot blandat med vit balsamvinäger, olivolja och lite salt.

Blomkålsmuffins

Grönsaksmuffins  6 st

3 dl små blomkålsbuketter

3 dl tärnad pumpa

3 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

5 breda blad purjolök, ca 10 cm

½ msk äppelcidervinäger

½ msk torkad dragon

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten, har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.

Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.

Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor och smörj en muffinsform för små muffins väl.

Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.

Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.

Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.

Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.

Grönsaksmuffins

Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.

Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.

De är goda att servera både kalla och varma, du kan förbereda dem dagen innan och värma på 150º i ca 15 minuter.

Zucchinibiffar

 Zucchinibiffar 6 st

3 dl grovriven zucchini

1 dl grovriven halloumi

2 äggulor

2 msk finhackad dill

1 msk sesamfrön

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

Blanda den rivna zucchinin väl med halloumi och äggulor.

Rör i dill och sesamfrön, smaka av med kryddor.

Bryn smör och stek små biffar, två-tre minuter på varje sida.

Valnötscrème

100 g fetaost

2 dl yoghurt/smetana 10-17%

2 dl hackade valnötskärnor

2 msk olivolja

Mosa fetaosten med olivolja, blanda med yoghurten och rör i nötterna.

Smaka av om det behövs mer sälta.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad ca 4 port

6 dl finstrimlad rödkål

1 dl granatäppelkärnor

1 dl finstrimlad bladpersilja

1 dl olivolja eller majonnäs

2 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Vill du ha ännu fler gröna tips till julbordet så hittar du 7 stycken från förra årets Adventskalender här.

Lucka 12 – Tomtens chiapudding med saffran, kanel och lingon

Lussepudding

(Inlägget är i samarbete med Kall Naturkompani)

Jag hör nog till de väldigt få inom lågkolhydratbloggvärlden som inte haft med något recept på chiapudding på min blogg tidigare.

Men nu blir det alltså ändring på det, så här lagom till Lucia.

Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt för några år sen, men jag blev aldrig så förtjust i den.

Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.

Men med den här smaksättningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en smakfull chiapudding.

Så testa gärna att göra den till Luciafikat i morgon bitti, om du som jag hoppar över lussekatterna.

Vill du även ha recept på lussekatter, då hittar du ett glutenfritt i länken.

Kall Kombucha Beet med rödbeta och lingon

Något som också sällan förekommer här på bloggen är reklam, de flesta matbloggar har numer en hel del av den varan, vissa formligen svämmar över av allt som ska locka till köp.

Jag har bara haft några få reklamsamarbeten genom åren, det enda som nu ger mig en liten inkomst är samarbetet med Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Margareta Marples på Kall Naturkompani, Åre Höstmarknad

På Jamtli Julmarknad

Jag brukar bjuda på Margaretas goda kombucha när jag är ute och signerar mina kokböcker, jag tar även bilder och bidrar med lite recept till hennes hemsida.

Ett ömsesidigt samarbete, hon bidrar med recept på sin havtornskombucha till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer till våren, du ser min bild på den längst ner i inlägget.

Margareta har precis som jag ätit sig till ett friskare liv och återhämtat sig mycket bra efter en borreliainfektion.

Hon utbildade sig efter det till kost- och näringsrådgivare på Axelsons för att ha möjlighet att hjälpa andra som har drabbats av liknande problem.

Det senaste halvåret har vi stått tillsammans på flera marknader, nu senast Åre Höstmarknad och Jamtli Julmarknad, det är verkligen givande att vara ute och träffa så många av mina läsare och samtidigt ha så trevligt sällskap.

Vid vårt första möte i juni såg jag att hon hade så fina bärnstensarmband i sin gårdsbutik i Sölvsved som ligger strax innan Kall.

Jag har alltid tyckt mycket om bärnsten och har bland annat ett gammalt silverarmband och en ring sen tidigare.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Nu fick jag veta att bärnsten sägs ha en förmåga att lindra ledvärk och mildra inflammationer, så då blev jag förstås nyfiken att prova.

Jag ramlar rätt ofta på grund av min nervskadade fot och har slagit i högerhanden flera gånger.

Jag har dragits med värk i höger tumgrepp i flera år sen jag ramlade på asfalt och tog emot mig med handen, det blir särskilt kännbart vid väderomslag.

Så nu tog jag Margareta på orden och har burit mitt bärnstensarmband runt höger handled dygnet runt i ett halvår och faktiskt, så har jag betydligt mindre värk idag…

Vill du också testa så hittar du armbanden här i hennes webshop, där kan du också köpa en lattemix med gurkmeja till riktigt lågt pris, den mix jag skrev om i det här inlägget.

Så, det var första och troligen sista gången du ser mig göra reklam för smycken härinne, nu över till receptet.

 Lyxig chiapudding ca 2-4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Kombucha från Kall Naturkompani

Kombucha med havtorn, receptet kommer i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv