Birgitta Höglunds bästa grilltips

Entrecote Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Bästa grilltillbehören

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig kryddsmörsklassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, ja åtminstone för alla som inte grillar oavsett väder och gradantal ute, de håller ju på året runt.

För mig är grillandet förknippat med sommarvärme, då smakar det som bäst att äta ute.

Grillmat LCHF blev min andra kokbok och den har varit slutsåld på svenska i flera år, här finns den både som E-bok och vanlig på engelska under titeln Low Carb High Fat Barbecue.

Nu har Lumio Förlag bestämt sig att ge ut den på nytt här i Sverige, till glädje för alla som missat den tidigare.

Nu finns kokboken att förhandsbeställa, i nytryck heter den ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Ordinarie pris blir 195 kr men i länken ovan kan du förhandsbeställa den för bara 159 kr.

Lumio har tidigare gett ut min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det nya förordet till grillkokboken är skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak.

Här får du ett smakprov från boken att njuta av till det grillade redan nu i helgen, solen verkar ha kommit för att stanna och ge oss lite vårvärme.

Kryddsmör Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Här nedan följer några fler av Mikael Eriksson vackra grillbilder från boken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Gazpacho och ostkex
Foto Mikael Eriksson

Gul mat – något att testa i påsk kanske?
God morgon! Ja, nu är det ju mitt i påsken så då passar det väl bra med gul mat? ;) Var tvungen att slänga på lite grönkål och en liten rödbeta för att det inte skulle bli fem nyanser av gult! Fantastiskt god middag om än något mycket gult. Jag premiärkörde puréinsatsen till vår nya mixerstav (annonslänk) […]
Krämig tomatsoppa med kyckling

Lättlagad hälsosoppa

Nu under våren har jag lite ledigt mellan mina kokboksengagemang och tänkte dela med mig av den vardagsmat jag lagar här i Alanya, vi har ju tillgång till så fantastiskt fina råvaror på grönsaksmarknaden och hos slaktaren.

Istället för att ägna så mycket tid åt mitt Facebook och Instagram så har jag tänkt skriva mer här på bloggen.

Som du kanske läst härinne förut så kokar jag ofta min egen benbuljong på ekologisk kyckling eller höna.

När vi är här i Turkiet brukar jag varva mellan äldre och yngre fjäderfä, hönan ger en kraftigare buljong med mer kollagen, kycklingen ger mer och godare kött.

Häromdagen kokade jag en höna, det köttet passar bra som tillbehör i en soppa, då den inte har så mycket kött på benen.

Jag långlagar buljongen på energisnålt vis i Wonderbag, läs gärna mer om olika tillagningssätt på benbuljong här.

Tomatsoppan som blev till i samband med buljongkoket var väldigt enkel att laga och den blev riktigt krämig och god.

Jag har fått en helt annan syn på det här med tomatsoppa idag, minns den pulvervariant vi fick i skolan som något riktigt smaklöst och blaskigt.

Så har du också såna minnen bör du prova att radera ut dem med den här matiga soppan som dessutom är sprängfylld med näring, till skillnad mot pulver/burksopporna.

Tomatsoppa 2 port

6 tomater

10 cm purjolök

1 gul lök

1 äpple

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 kokt morot från buljongkoket

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn lökarna och äpplet i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och den kokta moroten i mindre bitar, låt fräsa en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du ha en macka till så prova gärna det här brödet.

Eftersom vi har gasspis här i Alanya så kokade jag bara upp soppan i fem minuter under lock, sen fick den laga sig klart i två timmar i min långkokningspåse Wonderbag medan jag tog en promenad.

Glutenfritt bröd till söndagsfrukosten

Lättbakade frukostbröd

Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.

Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya recept, så när mjölet försvann ur mitt liv blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.

Särskilt när brödet samtidigt ska innehålla färre kolhydrater, då fungerar ju inte de glutenfria mjölmixerna.

Här är ett av de första bröd jag hittade på, ett som jag fortfarande bakar ibland då det är så enkelt att göra.

I mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, hittar du många fler goda matbröd och kaffebröd.

Just nu är det bokrea på Gammaldags husmanskost, bara 129 kr mot ordinarie pris 249 kr.

Ostbröd ca 20 st små

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl psylliumfrön

2 msk hela linfrön

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

2 dl riven halloumi

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.

Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.

Glutenfritt ostbröd med blomkål från kokboken Matfilosophie

Kokboksrecept

Som du kanske märkt så har det varit lite glest med inlägg härinne den senaste tiden.

Jag vilar upp lite efter ett intensivt kokboksskrivarår och laddar inför nya, spännande projekt.

Så därför låter jag andra stå för matlagningen i några inlägg framöver.

Idag delar jag med mig av ett riktigt gott bröd från en av mina favoriter bland matbloggar, Ekofilosophie som drivs av Sophie Cronquist.

Sophie har nyligen släppt sin första kokbok, Matfilosophie, hon ligger bakom både recept och de läckra, färgstarka bilderna till.

En kokbok som jag gärna gör lite extra reklam för, då den är fylld av många fina recept på naturlig mat med få kolhydrater.

Här hittar du både enklare vardagsmat och lite finare rätter till fest.

Sophie och jag har många saker gemensamt när det gäller synen på vår mat och ett hållbart samhälle.

Även om hennes recept är gjorda enligt lågkolhydratfilosofin, så saknas här minsann inte smakrika och färggranna grönsaker, det som gör naturlig mat utan konstgjorda tillsatser extra god.

Boken innehåller många vegetariska recept och en hel del vilt, fisk och kyckling, precis sån mat som jag själv tycker om att laga.

Efterrätterna är helt fria från sötningsmedel vilket är ett extra plus, de sötas istället lite och naturligt med frukt, bär och carobpulver.

Här har jag valt ut ett av alla de goda recept som finns i kokboken, ostbröd med blomkål, då jag är väldigt förtjust i indisk mat och saknar det goda naanbrödet.

Sophie serverar det i boken till en gryta på fläskkarré, jag kommer att använda det till min kycklingkorma.

Jag har även delat ett recept på palsternacksplättar från kokboken i ett tidigare inlägg.

Smakprov.se kan du ta del av innehållsförteckningen och flera goda recept.

Här kan du köpa Matfilosophie på Idus Förlag, den finns också på Bokus och Adlibris.

Blomkålsbröd à la Matfilosophie 8 st

250 g blomkål

175 g riven ost

1 tsk torkad persilja

Salt och svartpeppar

1 tsk kumminfrön

1,5 msk smält smör

1 helt ägg + 1 äggvita

1 tsk fiberhusk

Skär blomkålen i mindre bitar och kör i mixer till fint smul.

Lägg i en skål och tillaga i microvågsugn i 1 minut på full effekt.

Blanda ihop blomkålen med övriga ingredienser till bröden.

Låt smeten stå och tjockna i 10 minuter.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut och forma blomkålssmeten till platta runda bröd.

Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter. Vänd på bröden efter 15 minuter.

Garnering och servering

Pensla med rumsvarmt smör och strö över 1 dl grovhackade cashewnötter och ½ dl riven kokos över bröden.

Matmuffins utan gluten, ägg och mjölk

Solnedgång i ett snöklätt Jämtland

Energirika muffins

Hemma i Jämtland några dagar och njuter av all snö, fick också lite sol på långpromenaden efter att jag kom med tåget i fredags.

Jag har en hel del att göra även härhemma, i morgon blir det intervju för ÖstersundPostens nya månadsmagasin som har premiär i vår.

Idag ska jag och min syster ut på en fin utflykt, vi ska åka upp till Kretsloppshuset i Mörsil och äta deras fantastiska, ekologiska brunch.

Jag och fotograf Veronica Kindblad hade den stora glädjen att få låna både deras kök och restaurang för att ta många av bilderna till boken, bland annat den på matmuffinsen.

Så idag ska jag leverera ett rykande färskt och signerat exemplar av kokboken som tack.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till min senaste kokbok och har fått fint beröm för det av mina veganvänner på Ecocaféet som fått provsmaka.

Vill du lära dig mer om hur bönor kan förändra även din hälsa, så gå gärna med i nystartade Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Där delar jag och mina medförfattare Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt med oss av mycket matnyttig information och våra tankar kring bönor.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt.

Strö över lite svarta sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Work-out kyckling

Visst är det roligt när man får laga mat åt andra? Att göra någon glad som dessutom önskar sig något att äta kan ju inte göra en matnörd på bättre humör? ? Joline kommer ibland hem med sena bussen då hon är på gymmet varje dag efter skolan och då blir det ofta protein-mixer, smoothies eller nån fullkornspasta hon kokar ihop. Hon äter inte gärna vitt bröd eller pasta, potatis eller socker, men annars ALLT!

Här fick jag önskan om att laga hennes favorit – kyckling! När jag gjorde pestomarinerad majskyckling i förra veckan blev hon helt salig! Hon tyckte det var galet gott så hon önskade sig just kycklingen som ett nyttigt protein efter träningen. Jag tillagade ett kilo filéer i pesto och extra vitlök. Tillsammans med fullkornspenne och en sås smaksatt med philadelphiaost, grönkål & chili. Hon bara älskade det! Vi kallar den ”work-out-kyckling” ?

 

6 port

Det här behöver du :

1 kg kycklingfilé

Salt & peppar

3 vitlök solo (grovhackade)

2 msk smör till stekning

2 dl grön pesto

 

GÖR SÅHÄR :

Skär kycklingfiléerna i mindre strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i grovhackad vitlök. Stek i omgångar så bitarna får fin färg. Salta och peppra. Ös med smöret. Ta upp vitlöken ur pannan och lägg i alla kycklingbitar. Tillsätt grön pesto och stek på låg värme ca 15 minuter tills kycklingen är helt genomstekt. Vänd runt då och då.

 

Till detta kokade jag fullkornspasta. I en separat kastrull smälte jag lite smör och la i ca 8 kvistar grönkål. (Dra av bladen från mittstammen och hacka grovt) Låt grönkålen fräsa ca 5 minuter under omrörning, tillsätt 200 gram philadelphiaost, 2 dl vatten och en matsked grönsaksfond. Några stänk D’Elidas chilisås också. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Blanda pastan med såsen och servera med kycklingen.

Magic Bullett Coffee med julsmak

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar hett, starkt kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda allt i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

En annan variant av MBC/LCHF-kaffe (som hjälper många att gå ner i vikt), hittar du i min nyutkomna kokbok Diabeteskokboken för män.

Den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, du får den nu för rabatterat pris i länken till Bokus, endast 169 kronor.


Ägg- och mjölkfritt julbröd

Mörkt julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Fler goda tips med aquafaba kommer i min nästa bok, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer ut i mellandagarna.


Mina bästa tips på Medelhavskost

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Min variant av Medelhavskosten

Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.

Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.

Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.

Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.

Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen.

Alanyas hamn i fredags

Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.

Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.

Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?

På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs eller annan färs

½ dl sesamfrön

½ dl hackad persilja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk chiliflingor

2 tsk torkad mynta

3 rivna vitlöksklyftor

Salt och peppar

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.

Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.

Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.

Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.

Hälsoresa

Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?

Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.

Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.

På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.

Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.

Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.

Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.

Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.