Frökex med hemlagad färskost på LCHF-bjudning

Färskost på fjällfil

I fredags var det dags för mitt och Lindha Vikströms (Halva Lindha) första LCHF-gig tillsammans, där vi informerade om LCHF och bjöd på diverse godsaker.

Det fina namnet på vår LCHF-bjudning hittade Lindhas man på, lite roligare än att bara kalla det hela en matdemonstration ;)

Vi blev inbjudna att prata om vår typ av mat på ICA Matmästaren här i Östersund, som också stod för råvarorna till det vi serverade.

Vi bjöd på gulaschsoppa från min Långkokbok och en hemgjord färskoströra från Grillmat LCHF.

Färskosten serverade vi till Spröda frökex från Huså Bröd, som bjöd på smakprov till alla.

Här kan du läsa mer om hur vårt samarbete startade för 3 år sen, kring det LCHF-frökex som de nu bakar efter mitt recept.

LCHF-klubben bjöd på sitt Fröknäcke och så delade vi ut informationsbroschyrer om LCHF för nybörjare från Kostdoktorn.

Det blev en mycket lyckad eftermiddag, både gulaschsoppan och frökexen blev mycket uppskattade och många stannade för att prata med Lindha och mig.

Lindha Vikström, Halva Lindha.se

Lindha Vikström och Birgitta Höglund

Vi har båda fått stora hälsovinster av att äta LCHF, det var många som ville veta mer om det.

Lindha, som skriver den populära bloggen Halva Lindha.se, har gått ner fantastiska 70 kilo de senaste åren och jag har blivit i stort sett symptomfri från min fibromyalgi.

Magbesvär och migrän som jag haft sen barndomen är också borta, så det här är en kostmodell vi båda kommer att hålla oss till. Vi vill absolut inte tillbaka till de svårigheter vi hade innan.

Det var så roligt och givande att träffa så många som följt våra bloggar, så vi vill gärna göra fler såna här evenemang tillsammans.

Det är ett väldigt bra sätt att sprida information om LCHF, både till dem som redan känner till vårt sätt att äta och till de som fortfarande tror att det är en konstig modediet som innehåller bara kött och smör.

Tror vi lyckades övertyga flera att prova på, det roligaste var att så många unga är nyfikna på det här med att äta naturlig mat.

Det har verkligen spridit sig bland den yngre generationen att socker och mjöl inte alls är bra för hälsan.

Idag får du recept på min lättlagade färskoströra och några olika användningsområden för osten.

Här på Halva Lindha kan du läsa mer om vår trevliga matdag tillsammans.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning. Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt. Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Den är också god naturell eller varför inte med kardemumma och lite honung eller annan sötning på ett frökex, så blir det lite mer smak av kaffebröd.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl färskost

1 dl valnötskärnor

16 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten. Lägg en mussla på osten och rulla ihop.

Som del i en tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2 med en grönsallad och kokta ägghalvor till.

Färskoströra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra med kapris och dill

1½ dl färskost

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad dill

1 tsk rapsolja med citron

Lite salt och vitpeppar

Blanda alla ingredienser utom kryddor i en bunke. Rör om väl med en slev eller elvisp tills det blir en smidig röra.

Smaka av med salt och peppar. Kaprisen är väldigt salt i sig, så ta det lite försiktigt.

Forma små ägg av röran med en sked doppad i varmt vatten. Servera till stekt fisk eller kyckling.

Färskost på fil


Tankeväckande…

foeLäsning härom dagen på Emils facebook:

Vegetarisk och religiös kost ser skolorna som en självklarhet. Ett av argumenten är att dom som äter denna kost mår psykiskt bättre av det. Däremot säger dom nej till dom som verkligen behöver specialkost. 

För 10 månader sedan vägde jag 105,5kg, hade ont i huvudet varje dag i perioder, fick migrän ofta och hade ingen ork och var mycket allergisk mot pollen. Jag bestämde mej därför för att testa LCHF (Low Carb High Fat). Jag visste inte alls så mycket om denna kost men lärde mej med tiden. Nu 10 månader senare har jag tappat ca 27 kg har aldrig huvudvärk och har hur mycket energi som helst. Dessutom har jag blivit av med min pollenallergi helt och hållet vilket i sig är fantastiskt.

Min kosthållning har dock gjort att jag inte kan äta maten som serveras i skolan. Därför gick jag till Doktor Annika Dahlqvist för att få ett läkarintyg på att LCHF är den rätta kosten för mej. Detta intyg använde jag då jag ansökte om specialkost på skolan ( Skvaderns gymnasieskola).

Jag blev kallad till ett möte med skolläkaren som påstod att det inte fanns något medicinskt som pekar på att LCHF kan hjälpa mot t.ex. migrän (vilket det finns). Efter att ha insett att hennes syn på denna fråga inte kommer att ändras så testade jag med ett nytt argument ”Varför får vegetarianer vegetarisk kost?” På frågan svarade hon att dom mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Dock höll hon med mej att det var märkligt.

Frågan om LCHF togs tillslut upp i skolans ledningsgrupp och dom sa nej. En vegetarian kanske mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Jag som mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt ska däremot inte få någon specialkost trotts att jag visat upp läkarintyg, studier m.m som inte krävs för att få den vegetariska kosten.

 // Emil Elmqvist 

Detta är ju helt sanslöst!? Finnes inte ord faktiskt hur galet det kan vara, men blir både ledsen och upprörd :(

 

 

 

Migrän och LCHF

Skagen 090Aftonbladet skriver idag att forskarna har fått ett genombrott ang migrän och jakten på lindring.
De skriver också:
”Över hundra tusen personer har deltagit i vad som beskrivs som den största migränstudien någonsin.
Merparten var fullständigt friska.
Men ungefär 20 000 medverkande led – precis som ungefär en miljon svenskar – av sjukdomen migrän.
Genom att jämföra friska och sjuka har forskarna nu lyckats hitta de fem samverkande regioner i generna som orsakar smärtorna.
Resultatet av studien kan få avgörande betydelse.
– Detta är ett stort genombrott inom migränforskningen. Studien är unik, eftersom alla de främsta forskningsinstituten inom området i USA och Europa har samarbetat. Att få till ett samarbete av det här slaget är i sig en bragd, säger John-Anker Zwart, professor i neurologi vid Oslo universitetsjukhus till tidningen VG.”

De skriver som avslutning:
”Att migrän är ärftligt är känt sedan tidigare.
Däremot är de bakomliggande faktorerna inte helt klarlagda – vilket rapporten som nu publicerats kan bidra med.
– Rent generellt tror man att man behöver ha en fallenhet, en genetisk ärvd bakgrund för att drabbas. Man tror också att det krävs en samverkan mellan flera olika gener för att sjukdomen ska manifesteras, säger Lars Edvinsson.
Även hormoner och faktorer som sömnbrist, stress och livsstil påverkar.
– Har man ett stressigt jobb så kanske man får fler anfall.”

Om man då har denna ”genetiska fallenhet, en genetisk ärvd bakgrund” kanske det kan vara idé att prova att just ändra sin livstil dvs äta LCHF.
Då många vittnar om just att migränen uteblir eller lindras betydligt med en LCHF-kost. GOOGLE: Migrän och LCHF
Expressen skriver:
”Det är inte bara överviktiga och drabbade av diabetes typ 2 som kan må bättre med LCHF. Migrän, orolig mage och acne är andra besvär som kan lindras av lågkolhydratkost.”

Bloggar etiketter: ,

Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! ;-)

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…

Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! :-P

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… ;-) Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…  Han e bra go den där herr Nilsson. ;-)

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…