Tappa 5 kilon på 4 veckor med LCHF dieten!

Att gå ner i vikt behöver inte vara krångligt – så länge du håller dig till rätt kost! Fett, kolhydrater från grönsaker och proteiner är basen på LCHF. Följ våra råd och du kan tappa 5 kilon på bara 4 veckor.

Ät fett med gott samvete

Den största förändringen med LCHF är att man ska äta mer fett, och nu när grillsäsongen är igång passar det perfekt. Njut av avokadon, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

Rensa ur ditt skafferi

Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står kakor, skorpor och riskakor i skafferet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest och det som innehåller för mycket kolhydrater.

Testa pannkaksfrukost

Dieter kan vara trista, men anhängare av LCHF menar att det inte är någon diet, det är ett sätt att leva. Och livet ska ju inte vara trist! Vad passar bättre än att unna dig goda pannkakor till frukost!? Pannkakssmet: 2-3 ägg, 1/2 dl vispgrädde, lite vaniljpulver och 1 msk fiberhusk. Serveras med en klick crême fraiche.

Bortbjuden?

Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning så kommer en efterätt inte att ge dig det du önskar. Är du socker beroende kan en efterätt skapa sug för socker under resten av veckan.

Välj ekologiskt

Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.

Äta ute? Inga problem!

Det är lätt att äta LCHF på restaurang.Välj något på menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med en god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.

Skippa mellanmål – om du vill

När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver inte heller tänka på att hålla förbränningen igång efter som man inte svälter. Men om du är sugen så fungerar en näve nötter, ett kokt ägg eller en avokado till exempel.

Trött?

Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.

Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan och dela med dig om dina tips!

Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;) . Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans “hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

Bloggar etiketter:

Styrketräning och min fasta mm

Nu har det gått exakt tre månader sedan jag började styrketräna och det händer något! Ja inte på den fördömda vågen, men i min rygg! :)
Märker en stor skillnad i att jag inte blir så trött i ryggen, inser att om jag inte haft dessa tre  månader i ryggen ;) hade jag aldrig fixat att stå upp i 6, 5 timmar för en konsert…
Så nu när det skulle till att lösas ett nytt kort så blev det ett årskort. :D
Om inte så för min rygg måste jag fortsätta på inslagna banan.

Fastan kanske någon undrar, ja 24 timmars fastan funkar inget vidare, vet inte varför för det var inte svårt egentligen.
Däremot har jag nu ändrat lite i min mat, dvs jag nu provar att dra ner ännu mer på proteinerna försöka ligga runt max 20%  protein och öka fettet till att ligga runt 75-80% och så får mina små kolisar ta en plats av ca 1-5%.
Detta har legat som en tanke allt sedan jag fick en kommentar från en läsare om att dra ner på proteinet och då måste jag ju äta mer fett för att bli mätt.

Jag tänker nu äta bara fett varje morgon, dvs jag ska prova kaffe redan på morgonen med mkt fett i. Jag har ju bara druckit vatten tidigare.
Detta som ett sätt att öka fettintaget över dagen.
Jag tror kroppen vänjer sig vid ett sätt att äta att det nog inte skadar att göra en liten ändring, det var också en kommentar tidigare om det. Så nu gör vi en liten förändring på när maten/fettet intas. Dvs en kopp kaffe med massor av kokosfett/smör i på morgonen. Sedan blir det till lunch 3-4 ägg ( med ca 2 borttagna äggvitor) stekta i mycket smör eller en äggmjölk-kokosfett/smör och middagen en kött-fiskbit på max 250 gram och grönfoder med smör. Ska räkna i några dagar så jag ser att jag ändå får i mig vad jag bör.

Då kroppen, enligt de som kan, vänjer sig även vid träning så kommer även styrketräning from nu ändras lite. dvs nu blir det fler set, jag kommer “chocka”  kroppen i dag med 3 set istället för två! Kommer försöka ändra sättet dvs vikten, seten och repititonerna varje månad, så inte kroppen lägger sig på en nivå och får för sig att “där ska vi vara”. Skadar inte å ruska om den för att sedan gå ner lite, för att sedan gå upp lite igen osv. Ja det blir en taktik som ska prövas i alla fall. Det blir fortfarande tre gånger i veckan, känns som det passar bra.

Så det nya blir nu mindre protein och mer fett och  3 set.

Får säkert anledning att återkomma med hur detta funkar och om det  till äventyrs kan hända något på den däringa vågen, eller på byxorna…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Dagens Medicin:Studie om att mer fett gav mest fettförbränning = hälsa

Samma dag som DN skriker om att lågkolhydrats dieter dödar folk så skriver Dagens Medicin:
“En diet som bestod av mest fett och lite kolhydrater gav större energiförbrukning hos personer som redan gått ner i vikt, jämfört med en diet som bestod av lite fett, enligt en ny studie i tidskriften Jama.”

Forskarna drog slutsatsen:

“Sammanfattningsvis anser forskarna att resultaten indikerar att en diet med mycket lite kolhydrater, snarare än mycket lite fett, kan vara den mest gynnsamma för att behålla viktnedgång och på så sätt minska risken för hjärt-kärlsjukdom.”

Visst är välden märklig?

 

 

 

Lågkolhydratskost är inte detsamma som högproteinkost

“Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det visar en ny svensk-amerikansk studie, som är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.”
Skriver DN idag.

Varför går det inte in att LCHF inte betyder mer kött?
LCHF redan i bokstäverna säger vad det handar om:
Lite carb=kolhydrater och högre fett

Meningen med LCHF är ju att vi byter ut kolhydraterna mot mer fett.
Vi äter samma mängd protein som man alltid rekommenderat, ca 1-2 gram per kilo egen kroppsvikt brukar vara det man säger.
Men däremot så tar vi bort kolhydrater och ersätter den energin med fett.
Det gör också att maten inte simmar i fett, vi äter inte bacon simmandes i smör…
Bilden visar hur mina middag i regel ser ut. Två biffar, lite sallad eller kokta grönsaker och en liten sås till.

Tycker nog att folk som kommenterar LCHF också måste sätta sig in i vad det egentligen betyder och inte bara gissa.

Per Wikholm på LCHF.se gör en bra kommentar

 

 

 

Bloggar etiketter:

Fettrik kost bra för diabetiker

Professor Fredrik Nyström har lett en studie tillsammans med distriktläkaren Hans Guldbrand.
SR  skriver:
En studie vid Linköpings universitet stöder uppfattningen att personer med åldersdiabetes mår bättre av en kost med mycket fett och få kolhydrater än av en kost med lågt fettinnehåll. 

och vidare:
 I den tvååriga studien ingick 61 diabetespatienter från två olika vårdcentraler i länet. Patienterna lottades in i två grupper där den ena fick äta lågkolhydratkost och den andra kost med lågt fettinnehåll.

I båda grupperna gick deltagarna ned ungefär fyra kilo i snitt, men i den grupp som åt kost med få kolhydrater kunde forskarna dessutom konstatera en tydlig förbättring av sockerkontrollen redan efter ett halvår.

Det innebar att intensiteten i behandlingen kunde minskas och insulinmängderna sänkas med 30 procent.

– Vilket ju inte är så dåligt, utan till och med en regelrätt besparing för samhället eftersom insulin är dyrt, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin som lett studien tillsammans med Hans Guldbrand, distriktsläkare i Motala.

Forskarna noterade också att blodfetterna inte försämrades trots att patienterna åt mer fett med större andel mättade fettsyror. Tvärtom ökade halterna av det goda HDL-kolestorolet.

I den grupp som åt kost med lågt fettinnehåll, vilket fortfarande är det vanligaste rådet till diabetespatienter, uppmättes inga statistiskt säkra förbättringar vare sig av sockerkontrollen eller blodfetterna.

– Man kan fråga sig om det verkligen är bra att rekommendera lågfettkost till patienter med diabetes om de, trots viktminskningen, varken får bättre blodfetter eller blodsocker, säger Fredrik Nyström.

 

Intressant detta med att det nämns ordet besparing, jag är övertygad om att många människor kan dra ner på och ofta helt sluta med massor av diverse mediciner. Då spar både den enskilda människan pengar och även samhället.
Sedan får man inte glömma en annan besparing/vinst  bättre mående! :D

 

 

Bloggar etiketter: ,

Hur gör man för att lyckas med LCHF?

Mitt namn är Carin och jag har gått ner 43.5 kilo sedan den 13e juli 2011! Jag får ofta frågan hur jag har gjort för att lyckas. Det har faktiskt inte varit så svårt. Jag fattade snabbt att jag måste bestämma mig för att förändra min relation till mat, och för att kunna förändra denna relation, finns det inte utrymme för avsteg.

Jag har inte en enda gång fuskat, och det har varit avgörande. Jag har varit stenhård den här gången med att inte skylla på någon annan. Jag har tidigare försökt gå ner i vikt, men jag har inte lyckats.

Innan har det varit så tydligt att jag skyllt på yttre omständigheter, men jag har kommit till en insikt som hjälpt mig att lyckas; det är faktiskt ingen som tvingar i mig godiset, kolhydraterna eller den där ölen. Allt sitter i huvudet, och man måste bestämma sig. Jag hjälper flera personer med lchf och att lägga om sin livsstil, Det finns INGA genvägar! Jag har kämpat hårt för att kunna komma ner såpass mycket som jag gjort, innan åt jag en halv påse chips, drack 1 liter cola och smällde i mig 500g godis per kväll. Det är inte konstigt att jag vägde så mycket som jag gjorde! Men nu när jag lyckats gå ner över 40 kg så finns inte det suget längre. Om suget skulle uppstå, så finns det bra tips som jag vill dela med mig av; -Först och främst! Ät lagad mat!

Ibland kan man missta sug för hunger, speciellt när man äter LCHF, för man blir ju inte hungrig på samma sätt. Om du fortfarande skulle vara sugen efter att ha ätit mat, så ät en ruta 86-90%-ig choklad, ta en liten liten bit i taget och låt chokladen smälta på tungan, lär dig njuta av livets goda! Har du ingen choklad hemma, så ät lite goda ostar. Något jag lärt mig är att fett stillar sötsuget, och att det gäller att ställa om sitt tankemönster, från att tänka; ”den där godisbiten eller kakan ger mig lite mer energi”, till att tänka; ”det är nog kroppens signal på att jag behöver mer fett”. Fett kan du hitta i allt möjligt; – Avocado, dessertostar, mörk choklad, lax, mejeri osv. Ta och ät något du tycker är gott, och VÅGA testa saker med fett i! Första gången jag åt ostrullar med bregott i kändes det så fel, för jag var ju van vid att fett var fienden. Men nu faller det sig helt naturligt! Har du svårt för smörsmaken philadelfia, så ta lite istället.

Tillslut handlar det om att hålla i det långa loppet, när man har motivation är det enkelt, men när den tryter, det är DÅ din beslutsamhet om att lyckas kommer in. Det är ditt liv, din hälsa och ditt välmående det handlar om!

Artikel om mig i Året Runt

Medverkan i veckotidning

Häromveckan var jag med i en artikel om hälsa i Året Runt. Här ovan en bild på den något skrynkliga artikeln, som kom med post genom Europa.

Jag blev i december intervjuad av journalisten Lotta Mellberg om mina hälsovinster sen jag ändrade min kosthållning.

Hon äter själv LCHF, så det blev ett mycket intressant samtal.

För nytillkomna läsare, så har jag blivit av med en besvärlig Fibromyalgi, sen jag för 3 år sen började äta en glutenfri lågkolhydratkost.

Värken i leder och muskler och den stundom förlamande tröttheten, försvann mer och mer när jag drog ner på kolhydraterna och la till mer fett i min mat.

När jag sen slutade helt med gluten, efter att jag fått konstaterat att jag är glutenintolerant, så blev jag i stort sett bra från min mångåriga värk.

Idag kan jag känna av extra trötthet och värk vid hastiga väderomslag eller om jag ansträngt mig för mycket.

Men den allra största delen av tiden, känner jag inte alls av några symptom på Fibromyalgin längre.

Det här är så fantastiskt skönt och jag vill dela med mig av min historia, så att många fler kan få chansen att bli bättre.

Året Runt fokuserade mest på att jag gått ner 20 kilo, sen jag vägde över 95 i början av min sjukskrivningsperiod efter ryggskadan.

Visst är det härligt att vikten gått ner, men det allra viktigaste för mig är att värken försvunnit.

Här kan Du läsa lite mer om mitt tillfrisknande i Fibromyalgi och LCHF.

Nedan lite bilder från ett Alanya som börjar bli vårgrönt och varmt, trots snöklädda berg runt stan. Såg de första svalorna häromdagen.


Lasagne och om LCHF i Debatt, Expressen och USA

Turkisk Lasagne

Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.

Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.

Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.

Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.

Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.

Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.

Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.

Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.

Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.

Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.

Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.

Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.

Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.

Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.

På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.

På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.

Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.

Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.

Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.

Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.

Lasagne 2-3 port

300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 Tomater

3 msk Smör

1 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk Paprikapulver

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Att varva med

1 liten Aubergine

200 gr Mangold

3 msk Smör

Havssalt

Osttäcke

3 Ekologiska Ägg

50 gr riven Halloumi

2 dl Grädde

Havssalt och Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.

Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.

Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.