Maten på Bella´s place

20130419-220554.jpg

Alltså vilket ställe, vilket atmosfär och maten som vi varit så nyfikna på, har inte bestämt oss om det totala helhetsintrycket ännu, det är ju frukostbuffé imorgonbitti också! ;-) Men helt klart ett coolt ställen för alla åldrar och framförallt för såna inbitna 50 & 60-tals-bilentusiaster som vi! Allt var kanontrevligt och duktig personal! 225 gram ryggbiff lyckades också grillas & serveras helt perfekt enligt mina önskemål, ”medium rare”, inte ofta det stämmer att man får köttet tillagat som man vill ha de! Nicke var också nöjd med sin ”Bella blues” Och små tilltugg till förrätt; jalapeno poppers o chili cheese. :-P

Det kan va så att ögat nu tycker det ser ut som lite mat på tallrikarna, men neeeeej no, no, no! Vi fick faktiskt lämna lite bägge två innan magarna skulle stått i fyra hörn!
www.bellasplace.se
20130419-213014.jpg

20130419-213106.jpg

20130419-213142.jpg

20130419-213223.jpg

20130419-213250.jpg

20130419-213315.jpg20130419-220705.jpg

Jag återkommer med frukostbuffén imorgonbitti. Nu har vi precis duschat, krupit ner i sköna rena, vita hotellsängar, helt ljuvligt! Vi ses imorgon, suss gott! :-P
20130419-213840.jpg

Wokade grönsaker med fläskkött

lchf_wok_fläskkött_recept
Då kör vi lite färgglada nyttigheter igen! ;-)

Att man äter med ögonen är verkligen ingen myt för de färgsprakande, krispiga grönsaker som just en wok bjuder på är som balsam för själen, som en solskens-injektion direkt till ”må-bra-hjärnan” och inget smakar så gott som när maten fått lite extra kärlek vid uppläggning. Alla färger och smaker möts i en explosion av kryddiga dofter från det asiatiska köket och det klorofyllstinna grönsakerna. Mat ÄR kärlek! :-P

Här har jag gjort en LCHF wok med grönsaker och fläskkött. Köttet har fått bräsera på svag värme i stekpannan i en mörk soya-marinad tills det blivit riktigt mört, det betyder således att du nödvändigtvis inte behöver använda dig av fläskfilé, schnitzel eller annat lite ”mörare” kött utan vanlig hederlig skinkstek som du strimlar funkar alldeles ypperligt eftersom köttet ändå får koka länge så det blir mört. Det värsta som finns i en wok är hårda sega köttbitar, det ska vara mjukt, näst intill sönderfallande och smälta i munnen tillsammans med de krispiga grönsakerna. Ja, då kör vi!

6 port
Det här behöver du : 
700 gram fläskkött
olivolja + smör
Salt
Svartpeppar
6 dl mörk oxbuljong
½ citron (pressad)
Soya
D´Elidas chilisås
Sambal oelek
1-2 tsk honung

2 buketter broccoli
150 gram salladsärtor

1 vitlöksklyfta
150 gram färska champinjoner
Salt
1 msk smör
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1/4 rödkålshuvud
2 salladslök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskköttet och fräs på i het panna med olivolja och en klick smör så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på lite av buljongen och låt bräsera på svag värme ca 45 minuter. Häll på mer buljongen eftersom. När nästan all buljong fått koka in och köttet är riktigt mört avsluta med att pressa över en halv citron, en skvätt soya, chilisås, sambal oelek i valfri mängd och 1-2 tsk honung, vänd runt och låt stå så länge tills det ska blandas ner i woken.

Förbered en kastrull med broccoli som ska kokas i saltat vatten. Skölj och skär salladsärtorna i små strimlor och lägg i vatten med lite salt, dessa behöver bara få lite kokande vatten att stå i nån minut så är dom klara.

Skölj och strimla rödkål. Skär morötter, paprika och lök i bitar. Finhacka vitlöken.

Skär champinjonerna i kvartar och torrstek i het panna. Salta och tillsätt den finhackade vitlöken. När svampen vattnat ur sig, tillsätt en klick smör. Mata sen på med resten av grönsakerna i pannan och vänd runt, se till att pannan är riktigt het. Nån minut räcker. Vänd ner broccoli och salladsärtor samt fläskköttet och skyn från pannan. Servera!

lchf_wok
Det roligaste med wok är alla härliga ingredienser, låt dig inte skrämmas av den långa listan, det är värt det! :-P  

wokgrönsaker_lchf_wok
Favoritberg av färger! :-P  

lchf_wok_grönsaker
Allt som ska ner i woken förutom broccoli och fläskköttet. 

lchf_wok_fläskkött
Fläskköttet är strimlad och ska bräsera länge på svag/medelvärme tills det nästan smälter i munnen.

färska_champinjoner
Svampen torrsteks med vitlök och saltas. När de har vätskat ur sig och krympt tillsätter jag smöret. 

wok_grönsaker_lchf
Efter svampen åker resten av wokgrönsakerna ner. 

wok_lchf_recept
Fläskköttet och den kryddiga skyn från pannan, allt monterat och färdigt att njutas!

lunch_lchf_wok
Och veckans lunchlådor är nu fyllda!

Karlssons heta köttfärssås
Källa:
Portioner: 5

Ingredienser:
700g köttfärs
1-2 gul lök
1 burk svamp
400g krossade tomater
1 burk baby majs
200g philiadelfia ost
3 dl cremefraiche
2,5 grädde
1 msk sambal oelek
1 msk chili krydda
1 msk paprika pulver
1 msk curry
1 msk vitlökschilisås
Gör så här:
Fräs först löken och blanda sedan i köttfärsen.
Blanda sedan i svampen och den krossade tomaten samt häll i grädden.
Sen lägger ni i philiadelfiaosten , cremefraichen,sambaoeleken och vitlökschilisåsen samt kryderna.
Låt det småputtra i ca 10 minuter.

servera med : pasta eller grönsaker eller keso.
LCHF recept för Tonfisktallrik med keso

En enkel och snabb LCHF frukost för den som inte har mycket tid på morgonen.

Gör så här
1. Lägg upp keso och tonfisk på en tallrik.
2. Hacka tomaten och lägg över.
3. Hacka persilja och strö över.

Klart! Snabbt va?

Truckers breakfast

truckers_breakfast
Va säger ni? Visst funkar de när man döper vissa maträtter till nåt coolt? Som tex. ”Cowboysoppa” som barnen ääääälskar, typ bara för att den heter COWBOY… Eller ”Bamse-köttbullar”!

Raggarballe med svängdörrar däremot får gästerna att gå hem innan maten serverats, för att inte tala om ”Häst-tårta”??

Jag brukar hitta på lite allt möjligt precis före jag ställer fram maten på bordet, å det brukar gå hem hos barnen! :-P

Likadant gör jag med min kära make. Jag lagar frukost o lunchlådor och döper dom till coola maträtter så köper han dom rakt av! Hehe… :-P

Här har vi en Truckers-breakfast! För det är precis vad det är också, hade det varit lunch hade det varit pytt i panna med dubbla ägg, men nu vill Nicke inte ha så mycket kolhydrater till varken frukost eller lunch så jag öser på med allt som finns i kylen för att sen döpa de till ”truckers-breakfast”!

Fiffigt va?? Å han älskar det.

Till EN hungrig truckers eller 3 medelmåttiga lunchlådor : 
200 gram stekfläsk
2 tomater
3 chorizo
3 dl gröna ärtor/majs/broccoli etc…
3 ägg
Tony´s krydda…

GÖR SÅHÄR : 
Börja steka fläsket först av allt, lägg i klyftade tomater så de får fin yta och ger av sig mycket smak. Tillsätt chorizo i slantar, och strax före servering knäck 3 ägg lite här och där och strö över gröna ärtor. På med lock nån minut, krydda. Sen är det klart!

monster_truck_meal
Stekfläsk och tomater måste få rejält med stekyta, färg och knaprighet då blir det som godast.

pan_fried_breakfast_truckers
Chorizo, ägg och gröna ärtor senare…

The post Truckers breakfast appeared first on Kryddburken.se.

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost  eller lättare mellanmål men en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på tv åtortillabröd. Täck med varsit tortilla som lock.

 

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost eller lättare mellanmål med en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på två tortillabröd. Täck med varsitt tortilla som lock.

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med ost, färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Barnens dag!

foam_clay_lera_pyssel
Att snart gå å lägga sig och veta att barnen är nöjda, glada och haft en rolig dag är bland de bästa som finns! Det är ju första dagen på barnens sportlov nu. Nettan & Johan på Borgholms bokhandel hade sportlovspyssel ett par timmar på förmiddan så dit åkte Joline medan Max och jag tog en svängom o hälsade på farmor & mormor. Det hade varit kreativt som alltid på Nettans pyssel-stunder och en ny ”lera” som barnen fick använda var Foam Clay. En totalt kladdfri lera/gummimassa som varken färgar av sig eller kladdar och vansinnigt roligt att pyssla med!

En sån förpackning fick följa med hem så efter lite mat-shopping i stan så fortsatte pysslandet hemma…

Hann väl egentligen inte göra så mycket mer innan Nicke kom hem. Jo, middag fixade jag förstås, något så gourmetiskt trevligt som köttfärssås från frysen, fullkornsris och kokta morötter. ;-) Gott, och bra med färdig köttfärssås i frysen! TACK, och matlådorna är fyllda.

Under tiden jag fixade maten tog Nicke med sig barnen ut i garaget för ÄNNU mer pyssel och det är något dom älskar. Dom kommer inte som små solstrålar den ena efter den andra med egenhändiga konstverk, pennor, skyltar, skruvade nyckelringar och svetsade muttergubbar. Dom är sååå duktiga!!

Efter kvällsmiddag, dusch och lite plock så ramlade vi ner i soffan allihopa. Det är tösnö ute nu som trillar så bilden på Tv:n försvinner HELA tiden, vilken kanal vi än väljer… Så vi har tittat på ”Familjen annorlunda” och ”Ullared” stötvis med 5 minuters intervaller typ…

Nu sover dom små och tanken slog mig precis; Visst vore det himla trevligt om mamman & pappan också fick sportlov ibland?!! Vet precis vilken sport vi skulle utövat isåfall… Haha! ;-) Nä, nu ska jag nog gå å lägga mig. Må så gott, och imorgon kommer recept som vanligt. På onsdag är det Jenny & jag som utmanar varann igen, denna gången med ”Dessert” och de tre ingredienserna som jag valt. Mer om det senare!

Sov gott nu… Kärlek till er! 

pysselpassion
Nettan vid rodret. Borgholms bokhandel – glöm för guds skull inte att kika in där om du är ”scrap-olholic”. Hon är själv en otroligt duktig sådan så här inne finns ALLT och så lite till… Initiativet med sportlovs-pysslet är sååå uppskattat av barnen så en stor eloge till dig Nettan för ditt engagemang för barnen och tack för idag!

sportlovspyssel_borgholms_bokhandel
Pryttlar och klister, tejp och blommor och glitter och gud vet allt… ;-) Här trivs dom!

sportlov_pyssel
Ett av Jolines skapande som hon gav bort till sin mamma idag! :-P Så söt liten ask. Däri ska jag ha min förlovningsring och min vigselring tills ”trasiga” handen inte är så svullen så jag får på mig ringarna igen… :-P

pyssla_pyssel_lera_foam_clay
Foam Clay! Ja, denna ”lera” var himla kul, nån som har provat? Helt ny för mig och barnen, vansinnigt rolig att pyssla med. 10 stora burkar för 159 kr och så dryg så den kommer räcka länge!

foam_clay_lera
Konstverken flödar lika mycket som kreativiteten! 1-3 dagars torktid och min råtta ser lika platt ut som om den vore klämd under en madrass eller nåt… ;-)

max_joline
Här ser ni ”garage-pysslet” från barnen. Max har gjort en super-duper-praktisk penna som jag kan skriva med trots gips på handen. Slipat och bränt så himla fint. JO, den fungerar faktiskt!! :-P Joline har skruvat och ristat ”Mamma” på en borstad plåt. Dom är fantastiska – älskade ungar!

The post Barnens dag! appeared first on Kryddburken.se.

American Pancakes (pannkakor) med kokosmjöl
American Pancakes (pannkakor) med kokosmjöl
Källa: Stéphanie
Portioner: 2-3

Ingredienser:
2 ägg
0,75-1 dl grädde (eller annan vätska av eget val)
1 msk smält smör
0,5 dl kokosmjöl
1 krm salt
1/2 tesked bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 msk sukrin


Gör så här:
Använd två skålar. I den ena blandas de torra ingredienserna; kokosmjöl, salt, bakpulver fiberhusk och sukrin. I den andra blandas vätskan; grädde, smör samt ägg. Vispa gärna äggen lite fluffiga innan ni tillsätter grädde och smör.

Blanda sedan ner de torra ingredienserna i vätskan och blanda om väl.

Stek 4-5 pannkakor och NJUT!

Med det lilla kolhydrattalet funkar dessa utmärkt som frukost och vill man lyxa till det kan man som jag, servera med grädde och bär, eller varför inte lite keso?

------------------------

Övrigt:

Dessa pannkakor är fantastiska i all sin enkelhet, måtten behöver inte vara exakta utan går att variera lite som man känner för. (Jag rekommenderar dock inte mer kokosmjöl då kokosmjöl tenderar att suga åt sig mycket vätska och lätt kan göra maten "torr".) Ex. kan man lägga till fler ägg om man så önskar, eller lite mer grädde. Grädden kan dessutom bytas ut mot annan vätska, enbart vatten blir nog inte gott men har själv gjort dem med hälften vatten och hälften grädde, eller varför inte mjölk? Är man emot sockeralkoholer går det självklart även att utesluta sukrin, dock skulle jag inte vilja kalla dem american pancakes i det fallet eftersom dessa pannkakor ska vara lite söta!!

Dessa pannkakor är perfekta för oss som dels är nötallergiker, (har mest sett pannkakor med mandelmjöl) dels för oss som finner att pannkakor med mandelmjöl ger ett för högt kolhydratvärde.

OBS! Se till att kokosmjölet inte har mer än 4 g kolhydrater!! Jag rekommenderar Aman Prana som är SVINdyrt men drygt!

Smaklig måltid!
Kycklingfylld paprika
Kycklingfylld paprika
Källa: Sezzies
Portioner: 3

Ingredienser:
1 1/2 Gul paprika
1/2 Gul lök
2 Stora kycklingfiléer
1 Stor tomat
3 Skivor cheddarost (eller annan ost)
100g Philadelphiaost
Paprikakrydda efter smak
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Tärna kycklingen och bryn i stekpanna. Krydda efter smak.

2. Skär paprika i halvor och lägg i en form. Tärna tomaten samt hacka löken.

3. När kycklingen är fint gyllenfärgad och genomstekt lägg i löken så den får färg. Häll sedan i tomat och philadelphiaosten med. När allt blandat sig fint och är som en röra, fyll då upp paprika-halvorna och toppa med osten.

4. Grädda i ugnen tills osten smält. Servera med ex. blomkålsris och njut!