Älskling! – Middagen är serverad!!


En smula förvånad blev han nog när han kom hem från jobbet och fick se middagsmaten som stod på bordet! Njae, de kanske var en portion i minsta laget, men vaddå? Han gillar ju dessutom salt min kära make så det är bara att hålla tillgodo!

Made by me myself! Riktigt stolt! :-P
Kan ni lista ut vad det är barnen och jag har gjort idag???

Ett längre inlägg med recept & fler bilder kommer strax!

 

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Joline lagar mat – Kött & potatis!


Ikväll var det Joline som lagade maten här hemma! Kött & potatis – det är redig mat de! 

Hon är duktig i köket, sköter stekpannan, värmen och köttet felfritt, är noga med att brynt blir brynt, kryddat blir kryddat och sås blir sås! Hon vet att köttet ska inte ner i stekpannan förrän smöret tystnat, kött med fettkappa måste snittas annars blir det ”skålar” när man steker! En såsredning kan man göra både som botten och topp och vill man ha mört kött måste det få bräsera länge! Ja, lite har hon snappat upp i alla fall! ;-) Jag är verkligen glad att hon tycker det är kul att laga mat!

- ”Man kan ju smaksätta med sån lök mamma?!
- ”Åh vitlök!!” 

- ”Å så kan man skiva en morot” 
- ”Lite sån där vinäger som fräser och soya också!”
- ”Och i såsen kan vi vispa ner den där osten”
- ”Alltså det kommer bli såååå gott alltså!!!” 

Salt & peppar fixar hon galant, lagom mycket och kryddkvarnen vrids och vitpepparn kittlas i näsan! Fantasin är det ingen brist på! Till köttet valde hon sin favorit; hasselbackspotatis med riven ost! Globlakniven har hon lärt sig hantera, ja den är vass och koncentration på topp! Smaka av är viktigt också! ”Såsen får man inte salta för mycket för den smakar ju mer salt på tallriken är på en tesked”! 

Ja, det blev väldigt gott och det åts och det åts och alla tallrikar var renskrapade! Mätta och nöjda blev vi!!

4 pers
Det här behöver du : 

4-6 kotletter
Smör till stekning
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar
-
2 morötter
2 banan schalottenlök
1 solo vitlök
1 msk balsamvinäger
2 tsk mushroom soya
2 msk oxfond
4 dl vatten + mer allt eftersom
-
maizenamjöl + vatten till redning
ca 150 gram st agur eller annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Fräs på kotletterna i het stekpanna med smör så de blir fint brynta. Salta och peppra. Skala morötterna och slanta. Skala lök och hacka grovt. Lägg ner i pannan med kotletterna. Riv över vitlöken. Slå på balsamvinäger, soya och oxfond samt vatten så det precis täcker kotletterna. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 1½ timme, fyll på mer vatten allt efterhand det kokar bort. När kotletterna är möra, tillsätt så mkt vatten el. buljong som behövs till önskad mängd sås. Red av med maizena utrört i vatten för tjockare konsistens. Låt puttra ihop. Smula ner mögelosten i såsen och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.


Kotletterna bräseras. 

Imorgon blir det schlagermeny med snacks, varmrätt och dessert, missa inte det! Innan dess ska vi dock spendera dagen i pulkabacken! Renskinnet hänger på tork efter dagens snörace! Stekta ägg och limpsmörgåsar med varm choklad ska också fixas på morgonkvisten!

Ha en fin helg allihopa, vi ses imorgon! 

Ett av Coltings bästa inlägg?

Idag läser jag Coltings inlägg, han var ju på Kvällsöppet i går kväll och debatterade skolmaten och en köttfri måndag.

Han skriver:
“Den stora frågeställningen är ju dock vad man avser som ”bästa” maten. Lyssnar man på Livsmedelsverket så har man ju där inga problem med diverse halvfabrikat, margariner och lättprodukter. Där är det nämligen bara kalorierna som räknas. Kvalitet som begrepp är en dimension som man inte riktigt verkar kunna relatera till. Kalorisnålt och magert, är devisen man följer. Hur bisarrt och vedervärdigt det är att som riktmärke använda sig av sådana parametrar, behöver jag väl knappast påpeka?

Ni var säkert några som såg kvällens debatt på Kvällsöppet. Det var inte något så perifert som kvalitet eller omsorg som debatterades. Nej, det var stora globala världsfrågor. Frågor som knappast någon har enkla svar på. Frågor som knappast skolbarnen ska användas som slagträn för. Miljöpartiet och andra som älskar att svänga sig med begrepp som solidaritet, vill ha en rättvis värld fylld av nöjda, glada och tjocka grötätare som sitter som kompisar runt lägerelden sjungandes Hakuna Matata. Själv så tycker jag att solidaritet är ett ord vänstermänniskor använder som ett uttryck över hur andra bör leva. Och sanningen är den att väldigt få, om någon, på riktigt, är villig att på allvar kompromissa med sin levnadsstandard eller sin livsstil. Det är också därför manifestationer som Earth Hour är riktigt patetiska då det enda de åstadkommer är att mildra och döva ett dåligt i-landssamvete där man sedan trampar på i ullstrumporna med sin gamla vanliga livsstil, i tron att man ”gjort något” och att man ”spelat roll”.

Det är alldeles för abstrakt att prata om att rädda miljön eller att förändra världen. Men det är väldigt konkret att påverka sin omgivning, sin närmiljö och den community där man verkar och bor. Och det är där omsorgen om våra skolbarn och deras mat kommer in. Med att fokusera på kvalitet och inte på diffusa globala problem. Med att anlägga en syn av helhet, nytta och omhändertagande och inte med en ideologiskt färgad politik med undertoner av veganism.”

och kanske det bästa:
“Och om vi diskuterar skolmaten så handlar det i grund om botten inte om vegetarisk mat eller inte. Det handlar inte om kött eller inte. Vad det handlar om är kvalitet! Det handlar om hälsa! Det handlar om en investering i långsiktighet och att skolan också i matsalen ska utbilda barnen i vad som är bra och dåligt, om vad som är nyttigt och onyttigt.
 Och om man tror att en kost bestående av margariner, dåliga matoljor, halvfabrikat, spannmål, socker, mjöl och annan insulindrivande mat är svaret, har man en mycket dålig insikt i modern folkhälsoforskning. Antingen det eller så har man stuckit huvudet långt ned i sanden i Livsmedelsverkets rabatter.”

Stora visioner kan man ju alltid ha, men hur det än är börjar allt med dig själv och den närmaste omgivningen, sedan sprider sig en revolution alltid sakta eller fort uppåt och utåt!

ps. Så Paulun är kanske inte helt ute å cyklar med fokus på kvalitet (LCHQ) Vi inom lchf måste också lägga fokus på kvalitet, dvs gräsbetes…ds.

 

Kryddsmör i Paprika

Smör på ett lite vackrare sätt

Det har väl inte undgått någon hur gott det är med en klick smör eller två till maten.

Det lockar fram mängder med smaker och från grönsaker även fettlösliga vitaminer.

Har man till exempel lite svårt att tycka om kokta grönsaker, så blir smaken fantastisk med en klick smör som får smälta över, när vattnet hällts bort.

Här i Turkiet säljs både grön och röd spetspaprika, de passar väldigt bra att fylla med ett gott kryddsmör.

När den sen legat i kylen ett par timmar går det lätt att skära fina, jämna skivor av kryddsmöret, som får en färgrik inramning.

Njut av ett riktigt gott tillbehör, som passar den mesta av maten inom lågkolhydratkosten.

För kom ihåg, drar man ner på kolhydraterna, så måste de ersättas med något annat energirikt.

Eftersom proteiner inte kan ätas i för stora mängder, blir det alltså det goda fettet som får ta över kolhydraternas roll i sammanhanget.

Vitlökssmör i Paprika

200 gr Smör

2 Vitlöksklyftor

Saft av en halv Citron

Några droppar Worcestersauce

Havssalt

Chiliflingor

Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt i en timme. Pressa i citron, rör ner Worcester och  kryddor.

Rör smöret smidigt. Skär bladfästet av 2 spetspaprikor och ta även bort lite av spetsen.

Ta ur kärnorna och fyll med smöret. Det går lättast med en tesked eller spritspåse.

I och med att spetsen är borta, så går det lättare att pressa ner smöret i hela paprikan.

Kyl några timmar och skär skivor med en vass kniv.

Tomatsmör i Paprika

200 gr Smör

5 Cocktailtomater

½ dl finhackad Purjolök

1 tsk finhackad Timjan

½ tsk Balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Förbered smör och paprika på samma sätt som ovan, här använde jag gröna, milda Turkiska spetspaprikor.

Skär tomaterna i små tärningar och blanda samman med smör och kryddor. Fyll smöret i paprikorna.


LCHF recept för plankstek

En supergod LCHF plankstek som tar under en timme att göra!

LCHF Plankstek
Portioner: 2
Tid: 50 minuter

Ingredienser
500 g rostbiff (entrecote, oxfilé, biff eller vad man föredrar)
Salt
Peppar
1 dl bearnaisesås
8 st sparris
6 skivor bacon
2 st blomkålshuvuden
300 g philadelphiaost
3 st äggulor
1 dl riven ost
2 st tomater
3 msk persilja
3 msk parmesan
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar

Så här gör man

Blomkåls duchesse:
Koka blomkålsbuketter till dom är mjuka, häll av vattnet med hjälp av ett durkslag, skaka bort så mycket vatten som möjligt. Ha tillbaka blomkålen i kastrullen och sätt på låg värme så vattnet förångas. Mixa blomkålen till mos, ha philadelphiaost, äggulor och riven ost, mixa ihop allt till ett jämt mos. Smaka av med salt och peppar, moset kräver rätt mycket salt för att bli så där gudomligt gott.

Fyllda tomater:
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Blanda persilja, riven parmesan, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar i en skål. Ha i röran i de tomma tomaterna.

Planksteken:
Koka sparrisen och linda in i bacon, 4 st sparris och 3 st skivor bacon per person. Stek och salta och peppra köttet (250 g per person) som ni vill ha det, ta det lite blodigare eftersom det steks klart i ugnen. Smörj plankorna med smör. Börja med att spritsa ut moset, lägg på köttet, tomaten, sparrisbaconpaketet och bearnaisesås. Ställ in det i ugnen på 250 grader tills moset får en fin färg. Ät och njut!

Recept från Camilla på http://jimpslchf.blogspot.com/

Missa inte busenkel utlottning med goda smaker som vinst
Missa inte detta !!


 
Din vinst blir Glassa Gourmet Classica, Glassa Gourmet Fikon, Pizzatopping samt Citronpepparmix

En vinnare dras onsdag den 16 november och vinnaren presenteras här på bloggen.

Kycklinggryta med banan och rostad kokos….
blev en given succé efter provsmak från Maxiköket härom dagen.

Tycker att det är väldigt serviceinriktat och vältajmat när även barnen i butiken blir bjudna på smakprover från ex Maxiköket.

Hon som stog och provlagade när vi besökte butiken blev väldigt glad för Livs kommentarer om att maten smakade väldigt gott.

....och nu går de här hemma och önskar sig "den rätten som vi provsmakade på Maxi"

Kycklinggryta med banan och rostad kokos


Här får ni också receptet på en väldigt god Kycklinggryta som passar varierande åldrar......

För 4 pers:

700g kycklinglår-, eller kycklingbröstfilé
ca 20 cm purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk curry
1 liten burk majskorn
2 msk kycklingfond + 4 dl vatten
3 msk maizena majsstärkelse ljus redning
4 msk lättcreme fraiche
1 banan
salt
nymalen svartpeppar
3 msk kokos till dekoration

Gott att servera till är ex bulgur eller ris

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär purjon på längden och skölj. Skär tvärsöver i fina strimlor. Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Bryn purjon och paprikan i lite olja med curryn i en vid panna, typ traktörpanna. Ställ åt sidan.

Bryn kycklingbitarna i resten av oljan så de får lite färg. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda i de frästa grönsakerna och majskornen och häll på buljongen.

Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter.

Strö över maizenaredningen och rör om. Låt det sjuda 1 minut tills det tjocknar lite.
Rör i creme fraiche. Skär bananen i skivor och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.

Rosta kokosen hastigt i en torr panna och strö över.

För mer vuxensmak:.....ställ fram en burk sambal oelek
Tävling med Smakförhöjare som vinst
Japp, jag skall väl inte vara sämre....än att även jag skall ha en liten utlottning här i bloggen. Att anordna tävlingar gör jag varje vecka hos butikens facebook-sida. Ja,där jag jobbar, ni vet. Och populärt är det också, kan jag lova !!

Min första tävling handlar om smaksättare och det är Kryddhuset.se som är sponsor till detta.

"Kryddorna förpackas i våra stilrena burkar och påsar. Vi erbjuder både vanliga sorter och mer unika smaker, inte minst våra berömda specialblandningar. Givetvis alltid med bästa möjliga kvalitet. Valet av vad vi erbjuder styrs alltid av konsumenternas behov och vi följer noga trender och marknadens utveckling. Vi älskar helt enkelt vårt jobb och våra kryddor! "

För att delta i denna enkla tävling vill jag att du länkar inlägget på din blogg eller facebook-sida samt skriver vilken krydda som är din absoluta favorit och en liten förklaring till det.



Din vinst blir Glassa Gourmet Classica, Glassa Gourmet Fikon, Pizzatopping samt Citronpepparmix

En vinnare dras onsdag den 16 november och vinnaren presenteras här på bloggen.

Lycka till önskar Tack för maten,mamma !!