Välkommen på föreläsning och middag med mig på Ecocaféet den 30 oktober

Birgitta Höglund och Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet i Östersund

Matprat på Ecocaféet

Välkommen till höstens exklusiva föreläsning på Ecocaféet – 2inspire!

Tisdag den 30 oktober kommer jag till Östersund och Ecocaféet för en matprat-kväll tillsammans med caféets grundare Börje Karlsson.

Vi berättar om hur maten förändrat våra liv och bjuder på en avsmakningsmeny med recept från mina kokböcker.

Så här skriver Ecocaféet om kvällen på sitt Facebookevent:

Du möter två föreläsare som berättar om hur man på livsavgörande sätt kan skapa stora hälsoförbättringar genom ändringar i kosten…
Samtal och frågestund med föreläsarna…
…och prima fina erbjudanden.

Hur blev Birgitta Höglund och Börje Karlsson av med fibromyalgi, allergi och värk m.m. och fick mycket bättre liv?
Hur äter man sej friskare?

Birgitta Höglund 2003

Boksignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm. Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Birgitta Höglund är ett av Sveriges största namn inom LCHF och Paleo, med gedigen erfarenhet och kunskap inom kost och hälsa. Hon har dessutom gjort en stor egen hälsoresa.

Efter arbetet som kock leddes hon via mångåriga problem med fibromyalgi och ryggsmärtor till ett utforskande av hur man bygger hälsa genom kosten.

Tack var detta har hon idag ett skapat ett aktivt liv med ny karriär som matbloggare om LCHF, författare av flera kokböcker, föreläsare och inspiratör.

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund

Börje Karlsson är Östersunds egen stora hälsoinspiratör, Diplomerad hälsorådgivare och ägare till Ecocaféet – 2inspire, och även han har skapat tillfrisknande och stabil god hälsa genom att göra nya kostval.

Efter att ha upplevt hur han blev fri från allergier och värk genom sina förändringar i kosten vill han inspirera och stödja andra till att skapa mer livskvalitet. Han startade därför Ecocaféet – 2inspire med dess helt unika koncept av hälsosam mat med Raw, LCHF och Paleo, gluten- och sockerfritt, föreläsningar och terapeuter – helt enkelt kunna erbjuda en helhetssyn på hälsa.

Ecocaféet i Östersund

Under kvällen kommer Börje även ge er två fina erbjudanden som gäller enbart denna kväll – välj ett av dem eller kombinera dem.
Och Birgitta kommer att signera och erbjuda köp av hennes böcker.

Kort sagt – detta blir en unik kväll med njutning för både smaklökar och mage, och inspiration för hjärna och hjärta.
Varmt välkommen!

Pris: 250 kr.
Obs! Begränsat antal platser!
Platsbokning/anmälan sker genom betalning på Ecocaféet – kort eller kontant.
Plats: Ecocaféet – 2inspire Storgatan 26, Östersund
Tid: 18:30 – 21:00 Hoppas vi ses

PS. Vill du att jag kommer till din hemort och har föreläsning om min hälsoresa?

Ta då gärna kontakt med något studieförbund och tipsa om mig, jag kommer gärna och delar med mig av hur jag kunnat bli så pigg och frisk med hjälp av maten.

Min mailadress är birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Ecocaféet i Östersund…

Smoothies från Ecocaféet Foto Sophie Hallgren

Vykort från Kreta

Njutbar hälsoresa

Här kommer en liten hälsning från den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Jag och Therese Renåker har nu varit här i 2 dagar tillsammans med våra glada, intresserade och engagerade deltagare i höstens första grupp.

Vi har båda tidigare deltagit i flera resor med fokus på maten och hälsan, så vi bestämde oss för att sätta ihop just en sån resa som vi själv skulle vilja åka på.

Resultatet blev resor hit till den lugna byn vid Medelhavet, där vi kombinerar vår förtjusning i god mat tillsammans med viljan att sprida våra kunskaper kring hur maten påverkar både det kroppsliga och själsliga måendet.

Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring det på Harmoniresor.se.

Bjuder här på några bilder från resans första två dagar, vi har det riktigt varmt och skönt.

Hittills har vi hunnit med att äta lunch och middag på två av favoritrestaurangerna här i byn, Golden Beach och Petra Bay.

Maten är fantastiskt god, bara den värd en resa hit.

Vill du se fler bilder från Makrigialos så följ gärna med på mitt Instagram @birgittahoglundsmat.

Lördagens soluppgång på stranden i Makrigialos

Räkor Saganaki och gratinerad fetaost på Golden Beach

Vy över Medelhavet från en parkbänk i skuggan av en tamarisk

Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Brynt vitlökssmör och lite tankar kring smör

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

För ännu godare mat

Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.

Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.

Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.

Torskrygg med fjällkantareller brynta med smör och varmrökt bacon

På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.

Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Brynt vitlökssmör

150 g smör

4 stora vitlöksklyftor

2 msk pressad citron

2 msk hackad persilja

Havssalt och nymald vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.

Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.

Brynt vitlökssmör

Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.

I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.

Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.

Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.

Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.

Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.

Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.

Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.

Snöstormen dyker upp helt plötsligt

Matig sallad med senapsdressing på utflykt till Svartsö i Stockholms skärgård

Höstuflykt med båt

I onsdags, när det blåste som bäst, packade jag ner lite god lunchmat i min mini-Wonderbag och så tog vi Waxholmsbolagets båt Skärgården ut till Svartsö.

Ingen av oss hade tidigare varit på denna vackra ö som ligger 2½ timmars båtresa från Strömkajen, men det blir absolut fler besök.

Nu och fram till den 9 december kan man använda SLs månadskort på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar, så passa på att göra en tur om du har möjlighet, det är fantastiskt vilken natur vi har så nära inpå storstan.

När vi lagt till vid den stormpinade bryggan så var det bara några meter till Svartsö lanthandel, den trevligaste butik jag besökt på många år.

Svartsö Lanthandel

Här fanns verkligen det mesta man kan behöva, väldigt fin service till de 70-talet bofasta och till alla turister.

Vi hade med en sallad till lunch, men här kunde vi handla på oss godsaker även till middagen, eftersom eftermiddagsbåten inte skulle vara tillbaka i Stockholm förrän 18.30.

Det blev rökt lax, coleslaw, hummus och ö-odlad persilja, perfekt och enkel middagsmat.

Swea Sandö vid Boda Brygga

Middag inhandlad på Svartsö Lanthandel

Vi fick också en karta över ön av den trevliga affärsinnehavaren, så vi gav oss iväg in mot insjöarna i jakt efter lite lä till vår lunch.

Den fina grusvägen som går runt ön var bara den värd en resa, där den snirklade sig mellan vackra hagar med kor och får varvat med avsnitt av rena trollskogen.

Jag i trollskogen

Vi hittade efter en bit en stig som gick in i skogen där Storträsk skulle ligga enligt kartan.

Mycket riktigt hamnade vi efter ett tag på en väldigt vacker klippudde där vi dukade upp vår lunch.

Regnmolnen hopade sig just då, men när vi ätit klart kom solen fram igen och värmde upp oss ordentligt.

Badklippa vid Storträsk

Till lunch hade jag gjort varsin matig sallad med lagrad Prästost, rökt hamburgerkött, ugnsbakade rödbetor, svarta bönor, tomater, äpple, gurka, paprika och en senapsdressing med lite nyplockade lingon som garnityr.

Wonderbag blev väldigt bra till sittkudde på den kalla stenen när jag packat upp maten och den går också att använda som ryggsäck, kom jag på när vi gick tillbaka till bryggan.

Där passade vi på att ta den lilla båten Swea Sandö som gick tidigare till Boda Brygga, så vi fick prova på lite öluffning.

Efter den något gungiga färden njöt vi av en god middag i eftermiddagssolen innan vi sen hoppade på Skärgården och åkte in till Strömkajen igen.

Senapsdressingen till salladen gjorde jag på syrad grädde från Arla som jag nyligen hittat i butikerna, den är väldigt god och användbar till både kalla och varma såser och stuvningar.

Syrningen gör grädden snällare mot magen, den tillför fina mjölksyrebakterier, tillsammans med bönorna i salladen fick vi en bra dos av pro/prebiotika.

Vill du hellre ha recept på en senapsdressing utan mjölkprodukter, så byt bara ut den syrade grädden mot olivolja.

Dukat för picknicklunch

Senapsdressing

1 dl syrad grädde eller smetana

1 msk osötad, grov senap

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör ihop senapen med salt och peppar, blanda i grädde och vinäger, smaka av om du vill ha mer syra.

Servera till sallad eller blanda med kokt, avsvalnad blomkål, det är också riktigt gott.

Här nedan fick Wonderbag agera fotomodell på de fina solstolarna utanför Svartsö Krog och Logis Glampingtält nere vid havet, där man kan uppleva campingliv DeLuxe.

Vill du ha fler enkla mattips för att underlätta din vardag?

Då får du gärna köpa mina kokböcker eller gå med i den nya matplaneringstjänsten CookEat, där jag nu börjat bidra med recept.

Glampingtält hos Svartsjö Logi

Mini-Wonderbag vid havet

Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Kycklinglever med tomat, lök och örter

Lättlagat middagstips

Nu när temperaturen gått ner och vädret blir mer och mer höstlikt, då får jag en längtan efter vällagad och god husmanskost, kanske är det lika hos dig.

Den här otroligt varma sommaren har det blivit mycket sallad, både hemma och när vi tagit med maten ut på picknick i Wonderbag.

I måndags hade vi med lite godsaker i den när vi åkte på en kryssning med Silja Line till Åbo med Baltic Princess, som avgår redan klockan sju på morgonen från Värtahamnen.

Det är så härligt att ta en liten minisemester tillsammans då och då, särskilt som jag har varit upptagen med en hel del kokbokssigneringar i sommar.

Så här vackert var det när båten kom in denna första kyliga morgon på hela sommaren.

Det kallare vädret gör att nu känns det riktigt roligt att stå hemma i vårt lilla pentry på Kungsholmen och laga mat igen.

Igår när vi kom hem så köpte jag kycklinglever, den blev tillagad ungefär på det här viset, tallriksbilden är tagen hemma i Östersund där jag alltid har mycket örter på balkongen.

Kycklinglever

Smakrik kycklinglever 2 port

400 g kycklinglever

6-8 cocktailtomater

1 stor gul lök

3-4 msk smör/kokosolja

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan

Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper.

Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida.

Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta.

Skölj ur pannan och bryn skivad eller hackad lök gyllenbrun.

Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till.

Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter.

Ta från värmen och rör ner de hackade örterna.

Servera med ett stekt ägg. Kokt broccoli och majonnäs eller aioli är också gott till.

Nu under hösten kommer jag att dela med mig av mina husmansfavoriter, skriv gärna en kommentar om det är nåt särskilt du skulle vilja ha recept på.

Tycker du också om vår traditionella mat så ta gärna en titt här på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Kycklinglever med tomat, lök och örter

Lättlagat middagstips

Nu när temperaturen gått ner och vädret blir mer och mer höstlikt, då får jag en längtan efter vällagad och god husmanskost, kanske är det lika hos dig.

Den här otroligt varma sommaren har det blivit mycket sallad, både hemma och när vi tagit med maten ut på picknick i Wonderbag.

I måndags hade vi med lite godsaker i den när vi åkte på en kryssning med Silja Line till Åbo med Baltic Princess, som avgår redan klockan sju på morgonen från Värtahamnen.

Det är så härligt att ta en liten minisemester tillsammans då och då, särskilt som jag har varit upptagen med en hel del kokbokssigneringar i sommar.

Så här vackert var det när båten kom in denna första kyliga morgon på hela sommaren.

Det kallare vädret gör att nu känns det riktigt roligt att stå hemma i vårt lilla pentry på Kungsholmen och laga mat igen.

Igår när vi kom hem så köpte jag kycklinglever, den blev tillagad ungefär på det här viset, tallriksbilden är tagen hemma i Östersund där jag alltid har mycket örter på balkongen.

Kycklinglever

Smakrik kycklinglever 2 port

400 g kycklinglever

6-8 cocktailtomater

1 stor gul lök

3-4 msk smör/kokosolja

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan

Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper.

Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida.

Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta.

Skölj ur pannan och bryn skivad eller hackad lök gyllenbrun.

Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till.

Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter.

Ta från värmen och rör ner de hackade örterna.

Servera med ett stekt ägg. Kokt broccoli och majonnäs eller aioli är också gott till.

Nu under hösten kommer jag att dela med mig av mina husmansfavoriter, skriv gärna en kommentar om det är nåt särskilt du skulle vilja ha recept på.

Tycker du också om vår traditionella mat så ta gärna en titt här på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Inläggning av svamp

Gratismat i skogen

Efter den torraste och varmaste sommaren i mannaminne såg det rätt dystert ut för oss svampälskare.

Men efter den senaste tidens regnskurar här och där har den goda gratismaten börjat dyka upp i skog och mark igen.

Min syster plockade fina fjällkantareller i Jämtland förra helgen och de finns även på många platser söderut har jag hört.

Vid fredagens kokbokssignering på Fruktaffären hade jag sällskap av en kock som bjöd på smörstekta kantareller och rödgul trumpetsvamp, riktiga delikatesser.

Så passa på att ge dig ut i skogen nu, hittar du mycket så kan du lägga in svampen och njuta av den i vinter.

Idag blir det ingen skogsutflykt för min del, jag ska istället iväg på något så trevligt som en bokrelease.

Therese Renåker berättar om sin debutroman Mata inte skuggornaGalleri Engleson i Gamla Stan i eftermiddag.

Den ska bli spännande att läsa, har hört flera som redan hunnit läsa boken och tycker den är riktigt bra.

Klockan 13 börjar releasefesten, titta gärna förbi om du är i Stockholm.

På mitt Instagram kan du se bilder från gårdagens vernissage på galleriet, där Therese och hennes vän Anne Marie Kees ställer ut sina tavlor.

Inlagda blodriskor till ankleverpaté

Svamp i ättikslag

1 liter blodriska eller kantareller i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska

Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.