Snabb sommarsallad på helgens grillrester

Näringsrik snabbmat

Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.

Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.

Fler goda salladstips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Vill du veta mer om mina övriga kokböcker och min matfilosofi kan du läsa mer om det här.

Varm sommarsallad 2 port

300 g grillat fläskkött eller kyckling

1 gul lök

25 g smör

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 röd paprika

100 g fetaost

Ekbladssallad eller andra gröna blad

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om och beställa min senaste kokbok för bara 179 kr på Bokus där den finns med i deras kampanj Bästa sommarmaten.

Har du redan köpt kokboken där så blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension hos dem.

Vattenmelonsallad från Gröna, sköna tillbehör

Salladsdressing med paprika och oliver

Paprikadressing

Smakrik salladssås

Nu i sommarvärmen blir det mycket sallader här hemma, inte så ofta som ensamrätt för de mättar inte så bra, men som tillbehör till maten.

Salladsdressing har jag alltid till, ofta bara olivolja och någon god vinäger, men då och då lyxar jag till det med en sån här skapelse.

Den passar också väldigt bra som dressing till hamburgare eller till grillad fisk.

Fler goda tips på dressingar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Paprikadressing

1 dl majonnäs

2 msk ajvar relish

½ röd paprika

6 st svarta oliver

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Kärna ur och skär oliverna och paprikan i små tärningar.

Rör samman majonnäs med ajvar och blanda ner övriga ingredienser.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas.

Smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör

Grekisk souvlaki och tzatziki

Souvlaki med tzatziki

Semesterminnen

Om du som jag älskar den grekiska maten så kan du passa på att drömma dig söderut vid en god middag.

Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grilltips kan du köpa för bara 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.

Nationaldagsbakelse – Raw chokladkaka med lingontopping

Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör

Skogens superbär

Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.

En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.

Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen

Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.

Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.

Boken finns just nu med i Bokus kampanj Bästa sommarmaten och kostar bara 179 kr.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.

Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.

Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.

Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag ❤

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl kokosolja

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.

För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.

Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.

Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.

Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.

Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.

Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos

Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet

Grekisk sallad

Semesterminnen

Jag är en av alla dem som älskar den grekiska maten, så nu när sommaren närmar sig med stormsteg passar det fint med en grekisk sallad.

Den närmaste tiden blir det ju troligtvis inga resor till underbara Grekland, då är det bra att kunna laga rätterna här hemma och låta smaklökarna minnas.

Den är god både som ensamrätt i en lite större portion eller som tillbehör till grillat.

 

Grekisk sallad 2 port

150-200 g fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Kanske någon av dem passar att skicka till din kära Mor, nu när det inte är självklart att kunna åka på besök?

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Här ser du en av mina favoriter från det grekiska köket, närmare bestämt från Santorini.

Tomatbiffarna hittar du i min nya kokbok gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så hittar du den på Adlibris för 182 kr.

Tonfisksallad med ägg

Tonfisk, makrill och kesoröra med örter

Snabbmat

Just nu håller jag på med ett nytt skrivjobb som upptar en hel del av min datortid.

Så både maten här hemma och på bloggen blir nu lite mer åt snabbmatshållet, fast såklart en nyttigare sådan.

Men jag har sen någon månad lovat att dela med mig av recept varje dag härinne under de besvärliga Coronatiderna, för att ge lite matglädje och inspiration.

Det löftet kommer jag förstås att hålla, men jag drar ner på skrivandet runtom recepten en tid, tills jag är klar med mitt nya projekt.

Allt det jobb jag skulle gjort nu under våren med att fara runt landet och föreläsa/signera nya kokboken Gröna, sköna tillbehör, har ju som så mycket annat ställts in eller skjutits på framtiden.

Nu är enda sättet för mig att sprida min matfilosofi och kokböcker här på bloggen och via Facebook/Instagram.

Så jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa en eller ett par av mina böcker, till dig själv eller som present till någon som skulle behöva uppmuntras.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Tonfisksallad 2 port

100 g tonfisk i vatten

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

½ dl finstrimlad purjolök

½ äpple eller gurka i små tärningar

Saft och rivet skal av ½ citron

Salt och chiliflingor efter smak

Bryt sönder tonfisken i mindre bitar i en bunke.

Blanda samman med majonnäsen och rör ner grönsakshack och citronsaft. Smaka av med salt och chili.

Servera tillsammans med kokta ägg, tomater och salladsblad eller till en krispig ostomelett.

Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Njutbart utflyktstips

Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.

Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.

Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.

Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.

För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.

Igår hände även en annan stor sak i den virtuella hälsovärlden, jag upptäckte att Diet Doctor (fd Kostdoktorn) hade en fantastiskt fin recension av nya kokboken.

Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.

Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Utflyktsmat

Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark.

Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm.

Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert.

Fåglarna kvittrar för fullt och luften fylls av härliga dofter, biltrafiken har minskat rejält under Coronan så nu känns och hörs allt extra mycket.

På bilden nedan ser du mitt favoritfika att ta med på utflykt nu sen jag slutade med kaffe för tre månader sen.

Jag gör i ordning en termos med örtte, lite pressad citron och ½ tsk ekologisk gurkmejamix, så gott att njuta av i vårsolen.

En annan favorit är hemkokt kycklingbuljong med en klick smör som får sällskap av några korvar av god kvalitet, kabanoss från Taylor’s & Jones på Hantverkargatan passar fint i vår termos.

Det värmer och mättar gott när det är lite småkyligt, här några bilder från en tur med SL-båten till Tappström.

Efter receptet ser du några bilder från en utflykt till Djurgården häromdagen.

Vill du ha fler tips på njutbara smårätter att ta med på en vårpicknick så ta en titt här på min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Köttbullar med gräddig tomatsås

Grekiska köttbullar

Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet.

Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserver och havssalt från olika länder.

Nu dröjer det ju ett tag innan vi kan åka ut och resa igen, då är såna här fina matminnen bra att ta till för att förgylla våra svenska råvaror.

Idag får du ett recept inspiration från Grekland, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa på Kurera om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Gillar du inte myntasmaken så fungerar det fint med persilja, basilika eller timjan istället.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor, vänd sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig, häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna.

Slå på grädden och låt puttra 10 minuter, rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, sjögräsnudlar/bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Fler av mina favoriter från medelhavsköket hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Här nere ser du Grekiska tomatbiffar från Santorini, jag fick receptet av en kock där nere för många år sen och har gjort det glutenfritt till boken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör

Torsk med skirat smör och riven pepparrot

Min favoritfisk

Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.

När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.

Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.

Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.

Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.

Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år.

Igår dök det upp ett Facebookminne att det var den dagen för 11 år sen som jag bestämde mig för att börja skriva om min mat.

Tanken var först att skapa en hemsida, men den här bloggen blev resultatet.

Ett beslut jag är mycket glad över, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.

Vill du läsa mer om hur jag kommit dit jag är idag, så köp gärna min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

400 g torskrygg

Vatten

Lite citronsaft

Salt efter behag

50-100 g smör

2-4 msk finriven pepparrot

1 stor morot

Färsk dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till, känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten, servera med det skirade smöret över och en dillkvist.

Kokt morot, palsternacka, broccoli eller blomkål är goda tillbehör till torsken.

Här nedan ser du ett exempel från nya kokboken, en rödkålsslaw med pepparrot och lingon, en härlig smakkombination.

Jag tog bilden en tidig sommarmorgon på Rödön med utsikt över Storsjön och fjällen i fjärran.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör