Vaniljsemlor

Lill-lördag och Mästerkock, då brukar vi alltid lyxa till det med något gott framför TV:n. Semlor som är så galet gott har ju i princip kommit ifrån sin egen bemärkelsedag då det bakas och äts året runt numera, både högt och lågt, till höger och vänster. Inget fel med det, tycker gott man kan äta precis vad man vill när man vill!

Pepparkakor till midsommar och sill och potatis i februari är väl inte så tokigt?! 😉

Detta är det recept jag oftast gör semlor efter, ingen kardemumma utan vanilj i degen istället och manitobamjöl för lätta och luftiga bullar.

10 st semlebullar

Det här behöver du :

½ pkt jäst (25 gram)

25 gram smör

2 ½ dl mjölk

1 ½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

6 – 8 dl manitoba vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Mandelspån

GÖR SÅHÄR :

Smula ner jästen i en degbunke. Jag kör alltid vetedeg i maskin även om jag bakar på liten mängd degvätska. Smält smöret långsamt och ljumma tillsammans med mjölken till 37 grader. Slå över jästen och rör ut. Arbeta ihop degen med ca 4 dl av mjölet. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg. Låt maskinen gå ca 5 min och tillsätt nån deciliter mer mjöl. Degen ska vara ganska lös när den jäser. Täck bunken med plastfoliéoch låt jästa ca 45 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt mer mjöl och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela  i tio bitar. Rulla till bollar, lägg på plåt och platta till lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 10 – 15 minuter i 220 grader.

Nygräddade vaniljbullar som får svalna innan de fylls med mandelmassa och grädde.

Trevlig kväll!

Saffransgifflar fyllda med mandelmassa och russin

Har ni bakat några lussebullar ännu? Jag brukar hålla mig till den 13:e december närmar sig och idag är det en dag kvar så då passade jag på. Gjorde en liten sats på 0,5 liter men det räcker gott. Det går inte åt så mycket fikabröd här hemma och frysen är full så det blev alldeles lagom det här.

Något av det mysigaste som finns är ändå tidig luciamorgon framför TV:n med tända ljus och nybakade lussebullar. I år gjorde jag gifflar av degen och fyllde med mandelmassa och russin. När det gräddats klart och fått svalna något penslar jag dom med smält smör och doppar i strösocker. Barnsligt goda och jättesaftiga.

32 st

Det här behöver du :

50 gram jäst för söta degar

0,5 l mjölk

2 pkt saffran + 2 msk strösocker

1,5 dl vit honung

1 ägg

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

200 gram smör

1 ägg till pensling

Smält smör + strösocker

Fyllning :

150 gram mandelmassa

2 dl russin

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke eller maskin. Slå sedan på resten av mjölken och saffran som du stött i mortel tillsammans med lite strösocker. Tillsätt ägg, honung, salt, och mjölet lite i sänder tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Skiva över det rumsvarma smöret ovanpå degen. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda in smöret. Tillsätt lite mer av mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut 8 trianglar på varje.

Lägg ca 1 tsk mandelmassa blandat med några russin på varje och rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 1 – 15 minuter i 200 grader.

Ha en fin luciadag imorgon allihopa!

Tårta med päron och mandelmassa-mousse
 

Ingredienser & Gör så här

 
Browniebotten
  • 100 gr mörk choklad
  • 100 gr smör
  • 2 st ägg
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 st dubbeldajm krossad

Gör så här

  1. Browniebotten
     Värm ugnen till 200 grader. Smält choklad och smör.
     Vispa ägg med socker och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ihop bakpulver och vetemjöl. Vänd ner chokladblandningen  och den krossade dajmen.
    Häll i en formen med löstagbar kant (som du lagt smörgåspapper som du smort och bröat, men bara i botten )( detta kan uteslutas men tårtan blir väldigt svår att flytta på om du hoppar över det)
    Baka  i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
 
Päronmoussen kan man göra själv, finns bra recept på näten men jag använder moussepulver från butiken:
 
Mandelmassa-moussen har jag också använt moussepulver men denna gång neutralt:
 
 
Mandelmassa-mousse
 
100 gr Neutralt moussepulver
1 dl vatten
5 dl grädde, vispad
100 gr riven mandelmassa
mandelessence
 
Blanda vatten och moussepulver, vänd ner vispad grädde, vänd sedan ner riven mandelmassa och önskad mängd mandelessence.
 
Jag försökte göra tårtan tvåfärgad men använde för lite grön färg i päronmoussen så det syns dåligt.
 
När mousserna stelnat skar jag upp en stor burk med konserverade päron och la i ett snyggt mönster.
 
Sen gjorde jag pärongelé på päronsaft och gelatinblad.
 
3 dl blandad Päronsaft
3 st gelatinblad
 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
Värm upp saften (det behöver inte vara jättevarmt, bara så att gelatinbladen smälter) Lägg i gelatinbladen och låt dom smälta.
Låt svalna och häll gelén över päronen.
Väldigt viktigt att man nu har en form, plast eller papper som håller tätt, annars rinner gelén av innan det hunnit stelna.
Dekorera sedan efter behag.
 
 
 
 
 

Saffransmuffins med mandelmassegömma
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Det är ju särskilt kul när ett recept får pryda ett omslag på en tidning och det var just vad detta recept och bild fick göra i Expressens november nummer 2015.

Nu är det ju snart sommar och julen känns avlägsen, men goda recept passar alltid in och detta är nog ett av de godaste muffinsrecept jag gjort!
Kryddor passar in lite då och då och kanske du har ett pkt saffran som dräller omkring och gott kan användas nu och inte invänta jul 😉

KÖR HÅRT OCH BAKA DOM, Du ångrar dig inte vågar jag lova!

Saffransmuffins med mandelmassegömma

ca 12 st


5 ekologiska ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 pkt saffran

Fyllning:
4 dl mandelmjöl + 3-4 bittermandlar
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
0,5 dl vatten

Gör så här:
Mandelmassa:
Blanda i matberedare mandelmjölet och de finrivna bittermandlarna med sötningen. Ta sedan i vattnet till önskad konsistens. Rulla en tjock korv och förvara kallt.

Muffinsen:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Fyll muffinsformar till ca 3/4 ställ gärna formarna i en muffinsplåt.
Rulla kulor med ca 1 msk mandelmassa i varje kula och tryck ner i varje muffinsform.
Grädda i 175 grader i ca 20 min.

Tips: Frys in resterande mandelmassa, tina och ta fram och fylla muffins, eller rulla kulor och doppa i choklad för ”marsipanbröd”. Eller vårt favoritrecept, en ruta Lindt 90% och en skiva mandelmassa på.

Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa! Enkelt recept på hur du bakar en mycket god äppelpaj med mandelmassa. Äppelpajen och mandelmassa blir riktigt gott tillsammans. Pajen görs av vanlig och enkel smulpajsdeg som man blandar med mandelmassa.Ingredienser Äpplen, så många du tycker att det ska vara, skalade och skivade eller i klyftor 150 g smör 3 dl vetemjöl 1 […]

Inlägget Äppelpaj med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa! Enkelt recept på hur du bakar en mycket god äppelpaj med mandelmassa. Äppelpajen och mandelmassa blir riktigt gott tillsammans. Pajen görs av vanlig och enkel smulpajsdeg som man blandar med mandelmassa.Ingredienser Äpplen, så många du tycker att det ska vara, skalade och skivade eller i klyftor 150 g smör 3 dl vetemjöl 1 […]

Inlägget Äppelpaj med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med mandelmassa – enklaste äppelpajreceptet med mandelmassa. Tillagning (8 portioner) Tidsåtgång ca 1 timme och 30 minuter Ingredienser, pajdeg 125 g margarin 3 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 1 ägg Ingredienser, pajfyllning: 3-5 syrliga äpplen 250 g mandelmassa 3 ägg 1 dl mjölk […]

Inlägget Äppelpaj med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med mandelmassa – enklaste äppelpajreceptet med mandelmassa. Tillagning (8 portioner) Tidsåtgång ca 1 timme och 30 minuter Ingredienser, pajdeg 125 g margarin 3 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 1 ägg Ingredienser, pajfyllning: 3-5 syrliga äpplen 250 g mandelmassa 3 ägg 1 dl mjölk […]

Inlägget Äppelpaj med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. (10-12 portioner) Ingredienser 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. (10-12 portioner) Ingredienser 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.