Gröna bönor i tomat till falukorv och ägg

Lättlagad korvlunch

Fram till för 10 år sen, innan jag började med LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor ingår då och då i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag nu varje dag, det är väldigt bra för magen.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Gurka och persilja ger lite smak och färg åt det hela och det blir extra nyttigt med en klick smör till.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Föredrag med mig i Ånge den 5 februari

Foto Amelie von Essen på Öländska bönchips

Föredragskväll

Välkommen på föredrag med mig tisdag den 5 februari på saluhallen Skogens Sköna Gröna i Ånge, Medelpad.

Anmäl dig genom att kontakta butiken här, här finns deras Facebookevent kring kvällen.

Har du inte Facebook så kan du här nedan läsa deras beskrivning av kvällen.

”Ät dig friskare – Frågestund om mat och hälsa med matbloggaren och kokboksförfattaren Birgitta Höglund.

Birgitta har med hjälp av glutenfri lågkolhydratkost ätit sig till ett mycket friskare liv, en nystart i livet som började för 10 år sedan.

Idag har hon lyckats bli symptomfri från sin fibromyalgi och ledvärk, migränen är borta och magen och immunförsvaret fungerar bra igen.

Kom och lyssna och ställ frågor om hur även du kan äta dig friskare med hjälp av naturligt god mat.

Efter pratstunden signerar Birgitta några av sina kokböcker, som ger dig tips och inspiration till att förändra även ditt liv.

Pris 200 kr. Smakprov och kaffe under kvällen.

Boka din plats NU, unikt tillfälle i Ånge.”

Artikel om mig i ÖP Magasin

Matig sallad med senapsdressing på utflykt till Svartsö i Stockholms skärgård

Höstuflykt med båt

I onsdags, när det blåste som bäst, packade jag ner lite god lunchmat i min mini-Wonderbag och så tog vi Waxholmsbolagets båt Skärgården ut till Svartsö.

Ingen av oss hade tidigare varit på denna vackra ö som ligger 2½ timmars båtresa från Strömkajen, men det blir absolut fler besök.

Nu och fram till den 9 december kan man använda SLs månadskort på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar, så passa på att göra en tur om du har möjlighet, det är fantastiskt vilken natur vi har så nära inpå storstan.

När vi lagt till vid den stormpinade bryggan så var det bara några meter till Svartsö lanthandel, den trevligaste butik jag besökt på många år.

Svartsö Lanthandel

Här fanns verkligen det mesta man kan behöva, väldigt fin service till de 70-talet bofasta och till alla turister.

Vi hade med en sallad till lunch, men här kunde vi handla på oss godsaker även till middagen, eftersom eftermiddagsbåten inte skulle vara tillbaka i Stockholm förrän 18.30.

Det blev rökt lax, coleslaw, hummus och ö-odlad persilja, perfekt och enkel middagsmat.

Swea Sandö vid Boda Brygga

Middag inhandlad på Svartsö Lanthandel

Vi fick också en karta över ön av den trevliga affärsinnehavaren, så vi gav oss iväg in mot insjöarna i jakt efter lite lä till vår lunch.

Den fina grusvägen som går runt ön var bara den värd en resa, där den snirklade sig mellan vackra hagar med kor och får varvat med avsnitt av rena trollskogen.

Jag i trollskogen

Vi hittade efter en bit en stig som gick in i skogen där Storträsk skulle ligga enligt kartan.

Mycket riktigt hamnade vi efter ett tag på en väldigt vacker klippudde där vi dukade upp vår lunch.

Regnmolnen hopade sig just då, men när vi ätit klart kom solen fram igen och värmde upp oss ordentligt.

Badklippa vid Storträsk

Till lunch hade jag gjort varsin matig sallad med lagrad Prästost, rökt hamburgerkött, ugnsbakade rödbetor, svarta bönor, tomater, äpple, gurka, paprika och en senapsdressing med lite nyplockade lingon som garnityr.

Wonderbag blev väldigt bra till sittkudde på den kalla stenen när jag packat upp maten och den går också att använda som ryggsäck, kom jag på när vi gick tillbaka till bryggan.

Där passade vi på att ta den lilla båten Swea Sandö som gick tidigare till Boda Brygga, så vi fick prova på lite öluffning.

Efter den något gungiga färden njöt vi av en god middag i eftermiddagssolen innan vi sen hoppade på Skärgården och åkte in till Strömkajen igen.

Senapsdressingen till salladen gjorde jag på syrad grädde från Arla som jag nyligen hittat i butikerna, den är väldigt god och användbar till både kalla och varma såser och stuvningar.

Syrningen gör grädden snällare mot magen, den tillför fina mjölksyrebakterier, tillsammans med bönorna i salladen fick vi en bra dos av pro/prebiotika.

Vill du hellre ha recept på en senapsdressing utan mjölkprodukter, så byt bara ut den syrade grädden mot olivolja.

Dukat för picknicklunch

Senapsdressing

1 dl syrad grädde eller smetana

1 msk osötad, grov senap

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör ihop senapen med salt och peppar, blanda i grädde och vinäger, smaka av om du vill ha mer syra.

Servera till sallad eller blanda med kokt, avsvalnad blomkål, det är också riktigt gott.

Här nedan fick Wonderbag agera fotomodell på de fina solstolarna utanför Svartsö Krog och Logis Glampingtält nere vid havet, där man kan uppleva campingliv DeLuxe.

Vill du ha fler enkla mattips för att underlätta din vardag?

Då får du gärna köpa mina kokböcker eller gå med i den nya matplaneringstjänsten CookEat, där jag nu börjat bidra med recept.

Glampingtält hos Svartsjö Logi

Mini-Wonderbag vid havet

Gräddbakelse med hallonfromage och tips på vernissage

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Lördagsgodis

När jag jobbade på restaurang så använde jag ofta olika sorters bärfromage som fyllning till bakelser och tårtor.

Idag får du tips på hur du gör en riktigt god glutenfri bakelse.

Vill du hellre göra en tårta så klicka på bilden nedan så kommer du till recept på min kardemummakaka.

Hoppa över kryddningen med kardemumma så blir det mer som en sockerkaksbotten.

Kardemummakaka med bär och crème fraiche

Bilden högst upp i inlägget är tagen av fotograf Mikael Eriksson, på en bakelse gjord på hallongrottor som jag har med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Pannacotta är också väldigt gott att använda som fyllning, här hittar du en vaniljpannacotta och här en med blåbär.

Valnötsmuffins med blåbärssylt

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls med hallonmousse till bakelser.

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i bakelser, tårta eller servera den i ett vackert glas eller liten kopp, garnera med grädde och hallon.

Igår hade jag kokbokssignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm, det är alltid så givande att vara ute och träffa folk som gillar att prata mat.

Idag ska jag också iväg på något riktigt roligt, då blir det vernissage på Galleri Englesson i Gamla Stan kl 12.

Goda vännerna Therese Renåker och Anne-Marie Kees ställer där ut sina tavlor som du ser några exempel på här nedanför.

I morgon kl 13 ska jag också dit, då är det releasefest för Thereses debutroman Mata inte skuggorna, kom gärna förbi om du är i närheten.

Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Grönfrukost och tankar om vår mat

Grönfrukost

Enkel mat i värmen

Idag tipsar jag i ord och bild om den grönfrukost jag och Lennart ätit senaste halvåret, för att vi ska få i oss rejält med viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och även proteiner på morgonen.

Vi har ju i över 6 år ätit nötfrukost till morgonkaffet och mått mycket gott av den, 1 dl blandade nötter ger oss en stor bredd av de livsviktiga ämnena.

Det är så gott med nötter och smörtärningar till kaffet, som att tugga på en grov smörgås, så vi fortsätter med den fast i en lite mindre portion.

Den huvudsakliga frukosten följer en stund efteråt, då blir det en skål som oftast innehåller de här ingredienserna, med lite variation:

Rejält med gröna blad, paprika, morötter, pumpakärnor, tomat, gurka, oliver, avokado, nån form av bönsallad och lite mjölksyrade grönsaker.

Proteinet till, förutom det i bönsalladen, kommer till exempel från några bitar sill, parmesan eller fetaost, några skivor kött/korv av hög kvalitet, ett kokt ägg eller tempeh som blivit en ny favorit i bönvärlden, jag tar helt enkelt vad som finns hemma.

Grönfrukost med tempeh

Jag håller matlagningen på en väldigt enkel nivå nu under sommaren, jag orkar precis som många andra, inte laga så avancerad mat i värmen.

Till lunch varierar jag mellan en bit kött, kalkon, kyckling, fisk eller skaldjur och till det en grönsallad med lite frukt eller bär som smaksättning.

Favoriterna som ger en härlig syra till salladen är kiwi, äpple, jordgubbar, havtorn eller körsbär och salladen blir extra god och näringsrik med olivolja och äppelcidervinäger eller granatäppelvinäger över.

Bönsallad är förstås ett stående tillbehör och ibland stekt ägg, en klick bearnaise, aioli eller smör om köttet är magert.

Kalkon, bacon, ägg, grönt och bönsallad till lunch

Ugnsbakade eller stekta rotfrukter blir det också till maten då och då för variation i smak och konsistens.

Jag äter idag en mindre mängd av både kött och smör mot tidigare, bönorna mättar väldigt bra så jag orkar helt enkelt inte lika mycket av det animaliska proteinet och fettet.

Middagen blir något liknande men i en lite mindre mängd, ofta med en laktovegetarisk bas som, ostomelett, tomatomelett eller några skivor halloumi.

Jag har sen 5 år dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna, uteslöt dem helt en period när jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Men i takt med att magen blivit bättre de senaste åren med hjälp av benbuljong och pre/probiotika så har jag börjat äta lite mer igen.

Grädde eller smetana kan vi njuta av till fest och glass blir det någon gång ibland när jag hittar nån av riktigt hög kvalitet.

Ostar är jag mer förtjust i och då blir det oftast get/fårost, halloumi, parmesan eller någon annan vällagrad ost.

Halloumi brukar ju de flesta grilla men det är inget alternativ just nu i denna hemska skogsbrandssommar.

Stekt halloumi med kikärter och spenat

Den gnissliga osten är väldigt god även att steka och variera med olika tillbehör, på bilden ovan serverade jag den med en varm kikärtsröra med spenat och torkat renkött.

Ibland om jag inte är så hungrig till middag så steker jag halloumin tärnad och blandar med ägg till en äggröra och äter med lingon och kanel, det är väldigt gott ihop.

Istället för att äta så många produkter från hälsokostbutiken, så försöker jag alltså att få i mig det jag behöver genom naturlig mat.

I dagsläget blir det bara magnesium, omega-3 och kollagen, för att hålla mitt nervsystem och leder i form.

Jag brukar koka egen benbuljong på kyckling, men nu i sommarvärmen tar jag oftast kollagen som tillskott istället av ren bekvämlighet.

Jag märker en väldigt stor skillnad i mitt mående sen jag förra vintern började lägga till bönor i min dagliga mat när jag läst manuset till Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Det här med baljväxter och annat grönt blir mer och mer viktigt på min tallrik, inte minst sen jag lärde mig ännu mer i ämnet när jag gjorde min bönkokbok tillsammans med författarna till boken härovan.

Lax med smörstekta morötter, paprika och ärtor, rucola, avokado och jordgubbar

Hur har då bönorna förändrat mitt liv, kanske du undrar?

Jag har idag vid snart 57 fått en ork och energi som jag inte haft sen jag var ung, knappt ens då…

Sover bättre trots den varma sommaren, mycket tack vare att klimakteriets värmeböljor är borta på nätterna.

Jag har även blivit starkare, fått mer muskler fast jag inte tränar styrketräning utan bara kör mitt vanliga gymnastikprogram och egna lymfmassage, som jag hållit på med i över 10 år.

Slankare har jag också blivit på kuppen, det är riktigt skönt för lederna att jag tappat de extrakilon som smög sig på mig i samband med ingången i klimakteriet.

Jag vid Nyköpingsån i midsommartid

Eftersom jag tränar och promenerar en del så blir det då och då ett mellanmål, särskilt när jag är ute i naturen.

Öländska bönchips och parmesan är bra att ha med i fickan eller ryggsäcken, det ger gott om energi och både pre- och probiotika.

Öländska bönchips till en mugg kaffe på utflykt vid Storsjön

Parmesan, bönchips och kikärtsröra som lättare picknick vid Stendörren

Jag hör av många jag träffat när jag varit ute och signerat mina kokböcker att de har problem med just ökad vikt när de kommit upp i övergångsåldern.

De kan ha ätit LCHF i flera år och mått gott av det, men vid 50-60 så händer något och de ökar i vikt igen.

Min övertygelse är att vi människor är anpassade sen urminnes tider att äta en blandkost som innehåller både animalier och vegetabilier.

Men de senaste decennierna med ändrade matvanor som innehåller mycket industrimat med raffinerat socker och vetemjöl har ställt till problem i tarmsystemet hos många.

När vi sen hittat till lågkolhydratkosten blir vi först av med många av de problem och inflammationer i kroppen som orsakats av det stora intaget av godis, kakor, mackor, pasta, pizza, öl och drinkar.

Men jag har förstått av de här samtalen att det kan dyka upp nya problem om man blir alltför strikt i sin kosthållning.

Personligen tror jag att en strikt lågkolhydratkost där du lämnar ut de flesta grönsaker, frukt och även bär gör att tarmen på sikt får brist på de goda tarmbakterierna.

Så jag fortsätter på min inslagna väg med mycket grönt till maten och en daglig dos av ca 1 dl baljväxter och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Du som känner dig tveksam om det här med bönor kan vara nånting för dig, läs gärna bönböckerna,  gör ett försök och hör av dig i kommentarerna hur det går.

Du kan också gå med i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv och ta del av det som vi författare och medlemmarna i gruppen delar med oss av därinne.

Ta det lugnt nu i värmen tills sommaren återgått till det normala och kom ihåg att dricka mycket, glöm inte saltet som är väldigt viktigt för att vi ska må bra.

Rökt laxsallad med chiliaioli, ägg, avokado och kikärtor på picknick i Wonderbag vid Storsjön

 

Somrig kycklingsallad med godaste caesardressingen

När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.

Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.

Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!

4 port

Det här behöver du :

4 urbenade kycklinglår med skinn

Smör till stekning

Salt och vitpeppar

400 gram salladsmix Provence

2 nektariner

1 gurka

200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja

GÖR SÅHÄR :

Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret. Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.

I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!

Caesardressing 4 port : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

4 sardeller (inlagda, konserv)

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

1 msk chilisås

GÖR SÅHÄR : 

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.

Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.

Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.

Toppa med kycklingen.

Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!

Nyheter och Pausfågel

Foto Monica Höglund-Jonsson

Spännande tider

Nu var det ett tag sen jag skrev härinne, den senaste veckan har varit fylld av nya spännande saker och intryck.

Så att sätta mig ner och ägna de timmar det tar att skriva ett blogginlägg har helt enkelt fått prioriteras bort.

Tisdag till fredag förra veckan ägnade jag mig åt något helt nytt, nämligen att vara med på Sveriges största restaurangmässa, Gastro Nord.

En fantastisk upplevelse, jag är väldigt tacksam över att jag blev inbjuden att delta på mässan av Pelle Agorelius.

Pelle är en man med många järn i mat-elden både i Sverige och internationellt, bland annat genom sitt representantskap för kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Legendariske kocken Leif Mannerström och Pelle Agorelius på Gastro Nords Producentscen

Jag berättar om Wonderbag

Jag representerade mitt förlag Bladh by Bladh och vi delade vår monter med Öländska bönchips och Wonderbag Sweden.

Många positiva mässbesökare hittade till montern och köpte Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och lät sig väl smaka.

Vår monter

Bönchipsen, Wonderbag och bönkokboken var väldigt populära, det märktes, så här mycket har jag nog aldrig pratat under 4 dagar i hela mitt liv.

Jag var till och med uppe på scenen och pratade samtidigt som jag serverade några bönrätter från boken, något jag knappast trott att jag skulle våga mig på.

Jag och förläggare Annika Bladh blev också intervjuade om vår bönbok tidigare den dagen av Pelle.

Förutom några fjärilar i magen strax innan så gick det väldigt bra, det var inte alls en så skrämmande upplevelse som jag tidigare inbillat mig, en känsla som dröjt sig kvar ända sen skoltidens svåra mobbing.

Men nu har jag alltså kommit över det gamla hjärnspöket, så nu blir det till att åka runt och berätta mer om min hälsoresa framöver.

Vill du att jag ska komma till din hemort så hör gärna av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Glödande grillkol Foto Mikael Eriksson

Jag har mycket roliga saker framför mig nu i maj, har just gjort klart justeringarna i manuset till nyutgåvan av min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Boken har ett nytt förord av Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak och jag har ändrat om recepten så att de allra flesta går att laga till helt mjölkfritt för den som vill.

Bönkokboken är just nu på gång att översättas till norska Forlaget Lille Måne, det ska bli så roligt att få ge ut min första kokbok där.

Bedre med bønner – Kokeboken for hele familien

Det som väntar närmast är att på fredag den 4/5 kan du träffa mig på nya hälsobutiken Happy Food Store på Sveavägen 11.

Klockan 12-16 finns jag på plats, signerar bönkokboken och bjuder på en indisk kikärtsgryta från boken.

Vill du hålla koll på vad jag håller på med så får du gärna följa mig här på Facebook och här på Instagram, eftersom jag inte kommer att ha så mycket tid över till bloggandet just nu.

Green Food försåg mig med god sallad och bönor till lunch varje dag på mässan

Jag fick många nya, trevliga kontakter bland både besökare och en del producenter på Gastro Nord, som hade råvaror som passar in i min matfilosofi och som jag tyckte om.

Klicka på länkarna och bilderna så kommer du till deras hemsidor.

Här kan du läsa om företaget Nordisk Råvara, som arbetar med att ta fram våra traditionellt odlade baljväxter på nytt.

Det finns faktiskt en hel del sorter som under de senaste decennierna fallit i glömska, men nu börjat odlas igen.

Jag fick en påse av deras Delikatesslins som odlas i Skåne, till den bönbjudning jag hade när jag var uppe på scenen.

Gunnar Backman från Nordisk Råvara

Jag gjorde en linssalsa från kokboken, den blev väldigt god med den nötsmakande linsen, stor skillnad mot de importerade påsar vi är vana vid.

De finns än så länge att köpa hos restauranggrossisterna och i några butiker, bland annat Urban Deli i Stockholm, fler ställen hittar du här.

Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening

Jag fick mycket bra tips och hjälp med att lägga upp maten jag bjöd på av Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening.

Här kan du läsa mer om den tävling de arrangerar i höst i Grythyttan för att kora den som lagar bäst växtbaserad mat här i landet, anmäl dig gärna om du gillar att tävla i mat.

Några fler riktigt goda saker jag smakade var wasabi odlad på Island, Nordic Wasabi smakar som ett mellanting mellan pepparrot och wasabi.

Den passar mycket bra till en lite modernare variant av vår gamla klassiker kokt torsk med skirat smör.

Nordic Wasabi

Ingrid Münch från Allt Gott och Herbaria hade pepparprovning

Jag träffade också på en vän sen många år i blogg- och matsammanhang, Ingrid Münch som har riktigt fina ekologiska kryddor och torkade bär på Allt Gott.

Älvdalslax i mina hemtrakter i Dalarna har en både god och vacker rom från regnbågslax, här fint upplagd i Smakrikets monter.

Marit och Anders Beronius på Älvdalslax

Grönsöö Sparkling med Älvdalsrom

Jag smakade också en mycket god äppelmust blandad med mineralvatten, Grönsöö Sparkling.

Den finns än så länge bara hos grossisterna, men deras Grönsöömust finns på Systembolaget så man kan blanda till gott alkoholfritt bubbel själv.

En annan mycket god dryck är Lingon 100% som familjen Agorelius tillverkar på Saxhyttegubben.

Den finns också på Systembolaget och passar bra som alkoholfri snaps, de har också den lite mildare Blåbär 100%.

Båda passar mycket bra att blanda med mineralvatten eller mousserande vin för den som vill ha en fräsch drink.

Sist men inte minst, ett varmt tack till min närmaste mässgranne Gute Glass som försåg mig med den godaste glass man kan tänka sig när energiförråden höll på att ta slut av allt prat 🙂

Gute Glass på Gastro Nord

Och som avslutning en blommande körsbärskvist, de hade slagit ut ordentligt  under veckan jag stod inomhus.

Nu ska jag ägna så mycket tid jag bara kan åt att vara ute i den vackra våren istället för att sitta inne och häcka på sociala medier, vi ses och hörs.

Hur går jag ner i vikt?

Det finns såklart olika åsikter om vilken diet eller livsstil som fungerar bäst för dig som person. Detta beror på vilken typ av person du är. Vissa personer tycker inte om mat speciellt mycket, eller så finns det de som älskar mat.
Om man vrider tillbaka tiden ordentligt så har ju även evolutionen påverkat oss en hel del. Våra hjärnor är kopplade så att vi ska tycka om mat som innehåller mycket energi (kalorier). Varför då tänker du då? Jo, vi har under en kort tid gått från att svälta till att få tillgång till alldeles för mycket mat. Våra hjärnor och vi ser likadana ut som för 1000 år sedan, men tillgången på mat ser väldigt annorlunda ut om man går tillbaka i tiden.
Det är svårt att hålla en diet eller att gå ner i vikt för att vi är skapta så att det ska ge ut larm ifall man har ett underskott av kalorier just för att medvetandet ska få information om att nu är det dax att hitta mat.

Det finns då lite olika tips & tricks för att orka med och hålla ut en diet.

LCHF-mat

Ni trogna läsare är säkert bekanta med lchf men tänkte dra en snabb genomgång om grunderna och några fördelar.
I stort sett så grundar sig lchf i att man byter ut energikällan för kroppen till fett istället för kolhydrater. Det finns lite olika nivåer på lchf, antingen så kör man en mer strikt version som nästintill utesluter kolhydrater, eller så kör man en ”normal” (verkar benämningen generellt på internet vara) som då tillåter sunda kolhydrater men i små mängder.

Alla kolhydrater omvandlas i magen till glukos, som då är ett typ av socker. Detta gäller så kallade snabba och långsamma kolhydrater.
Detta påverkar då ditt blodsocker ökar som i sin tur kommer påverka kroppens produktion av insulin.
Kolhydraterna i maten används som primär energikälla för kroppen, och det som blir över lagras i form av fett.
Men, det fiffiga med LCHF, om kosten innehåller lite kolhydrater så kommer kroppen skifta till det lagrade fettet istället, då energin från fett i mat inte tas upp i lika stor bemärkelse som energi från kolhydrater / protein.

Tipset här är då att kika runt på hemsidan och hitta recept som passar dig och testa. Den största omställningen med en lchf-diet är att man kommer dra ner på kolhydrater, men samtidigt får man äta ”gott” om man jämför med andra dieter.

Måltidsersättare

Måltidsersättning är en klassisk diet-tricks. Det finns nästintill varje butik, oavsett hur sorterad den är. Oftast är den rik på kolhydrater som då är en bov för oss som gillar LCHF. Men! Det finns alternativ, kika tex här för att se olika måltidsersättare samt vilka som passar dig bra. Däremot måste jag flagga för att de flesta måltidsersättare är rika på kolhydrater och är motsäger lchf, dock så finns det såklart alternativa dieter såväl som VLCD (very low calorie diet) som då är en kalorifattig diet som i stort sett går ut på att byta ut olika måltider mot måltidsersättning under en period. Dock kände jag att måltidsersättare är en för stor del att inte nämna.

Räkna kalorier

För dig som känner dig bekväm med din tillvaro som den är idag, men ändå önskar att tappa några panner så kan jag rekommendera att räkna kalorier som du stoppar i dig. Omställningen blir så minimalisk som jag kan föreställa mig att påbörja en diet kan bli.

Det är allmänt känt att ju mer man stoppar i sig, ju mer kommer du i din tur lagra i form av överbliven energi (framförallt om man utgår från en standard tallrik med stor andel kolhydrater).  Man kan via olika verktyg räkna ut hur mycket energi du behöver, detta baseras på din vikt, längd samt hur fysiskt aktiv du är. Du använder / införskaffar dig en köksvåg som flitigt kommer användas tills du lär dig vilka proportioner mat du kan äta utan att gå upp i vikt. Kan även rekommendera att föra en dagbok över din kost så du kan justera baserat på siffror istället för att behöva gissa dig till vad du åt just den veckan.
I samband med träning så skulle jag säga att detta tips är ett av de mest träffsäkra det finns, men i slutändan kommer allt handla om din motiviation att göra en förändring, även fast den inte nödvändigtvis behöver vara så stor som du föreställer dig.

 

 

Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.