LCHF recept för Ugnsbakad torsk med kokt broccoli och kantarellsås


Ett enkelt och såsigt recept på torsk som passar perfekt som lunch eller middag!

LCHF Ugnsbakad torsk med kokt broccoli och kantarellsås
Från: Josefina på http://josefinaslowcarblife.wordpress.com/
Portioner: 2 st
Tid: 30 min

Ingredienser

Torskpaket
500g torskfilé
1tsk dill
1tsk persilja
2msk smör
salt
chiliflakes (efter tycke)
Vitlökspulver (efter tycke)
Lökpulver (efter tycke)

Sås
150g kantareller
2dl grädde
1dl vitt vin
1/2 liten lök
1/3 fiskbuljongtärning
Smör (att steka i)

Gör så här
Sätt ugnen på 200grader. Lägg torsken på en stor bit folie. Lägg på smör, dill, persilja, salt, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes. Stick i stektermometer på fiskens tjockaste del. Ställ timern på 55 grader. vik över folien över fisken och gör ett luftigt paket.

Dela broccolin och koka upp den i saltat vatten.

Rensa kantarellerna. Skär kantareller i mindre bitar och finhacka löken. Stek i smör tills de får lite färg. Häll på vinet och låt det förångas en liten stund. Lägg i buljongtärningen och häll sedan på grädden. Låt puttra till såsen når önskad konsistens.

Styrketräning och min fasta mm

Nu har det gått exakt tre månader sedan jag började styrketräna och det händer något! Ja inte på den fördömda vågen, men i min rygg! :)
Märker en stor skillnad i att jag inte blir så trött i ryggen, inser att om jag inte haft dessa tre  månader i ryggen ;) hade jag aldrig fixat att stå upp i 6, 5 timmar för en konsert…
Så nu när det skulle till att lösas ett nytt kort så blev det ett årskort. :D
Om inte så för min rygg måste jag fortsätta på inslagna banan.

Fastan kanske någon undrar, ja 24 timmars fastan funkar inget vidare, vet inte varför för det var inte svårt egentligen.
Däremot har jag nu ändrat lite i min mat, dvs jag nu provar att dra ner ännu mer på proteinerna försöka ligga runt max 20%  protein och öka fettet till att ligga runt 75-80% och så får mina små kolisar ta en plats av ca 1-5%.
Detta har legat som en tanke allt sedan jag fick en kommentar från en läsare om att dra ner på proteinet och då måste jag ju äta mer fett för att bli mätt.

Jag tänker nu äta bara fett varje morgon, dvs jag ska prova kaffe redan på morgonen med mkt fett i. Jag har ju bara druckit vatten tidigare.
Detta som ett sätt att öka fettintaget över dagen.
Jag tror kroppen vänjer sig vid ett sätt att äta att det nog inte skadar att göra en liten ändring, det var också en kommentar tidigare om det. Så nu gör vi en liten förändring på när maten/fettet intas. Dvs en kopp kaffe med massor av kokosfett/smör i på morgonen. Sedan blir det till lunch 3-4 ägg ( med ca 2 borttagna äggvitor) stekta i mycket smör eller en äggmjölk-kokosfett/smör och middagen en kött-fiskbit på max 250 gram och grönfoder med smör. Ska räkna i några dagar så jag ser att jag ändå får i mig vad jag bör.

Då kroppen, enligt de som kan, vänjer sig även vid träning så kommer även styrketräning from nu ändras lite. dvs nu blir det fler set, jag kommer “chocka”  kroppen i dag med 3 set istället för två! Kommer försöka ändra sättet dvs vikten, seten och repititonerna varje månad, så inte kroppen lägger sig på en nivå och får för sig att “där ska vi vara”. Skadar inte å ruska om den för att sedan gå ner lite, för att sedan gå upp lite igen osv. Ja det blir en taktik som ska prövas i alla fall. Det blir fortfarande tre gånger i veckan, känns som det passar bra.

Så det nya blir nu mindre protein och mer fett och  3 set.

Får säkert anledning att återkomma med hur detta funkar och om det  till äventyrs kan hända något på den däringa vågen, eller på byxorna…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Dagens lunch :


När det enklaste är det godaste… Det får räcka så! ;-)

Koka färska majskolvar :
Lägg ner majskolvarna i saltat, kokande vatten.
Låt koka 6-8 min, inte mer då blir majskornen hårda istället.
Man ser på färgen när majskolvarna dom börjar bli klara, då blir dom mörkt gula.

Servera med en klick smör… Ja, det är allt! 

Bland det absolut godaste som finns. Glöm inte tandpetare och tandtråd efteråt! :-P


Enklaste sättet att ”skala” en majskolv är att skära av ändarna först och sen skala…


Mycket lättare så, och du får med alla små trådar lättare!


I kokande gryta…


Här är dom färdiga, helt gyllengula och mörkare i färgen. Man behöver inte krångla till de så mycket med majskolvar, en klick smör räcker… Och tandpetare till efterrätt! :-P

Förresten, av majs kan man göra mycket gott, kolla här : 

  
Fr.vä; Majssoppa, grillade majskolvar, varm majssallad. Klicka på bilder för recept.

 

Ullaredsresan och lite nytt till köket


I lördags drog jag och Joline till Ullared, det var där jag avslutade sist!

Nu är vi hemma i Öjkroken igen och det var ett skönt avbrott från Öland med allt ståhej här med viktoriadagen och turister i miljontals. Vi körde hemifrån 04:10, och hur jag lyckades hålla mig vaken tills vi kom hem igen efter bara 3 timmars sömn, (kunde ju förstås inte somna i tid på kvällen) är en gåta… Bra mör i benen, 70 mil och 12 timmar senare var vi hemma igen! :-P

Det var himla skönt att komma iväg så pass tidigt ändå då vi var där strax efter öppning. Det var inte alls mycket folk under förmiddan och trots en riktigt fullträff till shoppingdag då regnet öste ner så behövde vi inte köa en enda gång, varken på parkering, eller i kassorna! Bara sånt gör ju att humöret är på topp!! ;-)

Hittade en del kläder till barnen och lite ”bra-ha-grejer” till köket, så här bjuder jag på ett litet urval och galna bilder från mig och Joline! :-P

Översta bilden; 
Ett måste när jag är i Ullared är att bunkra upp frysen med hönökaka, Åkes äkta hönökaka dessutom, den är godast av alla och alltid rykande färsk och nybakad. Det är mitt absoluta måste när vi åker till Ullared!


Tre nya ”foto-tallrikar”….


Krokar…


Trälåda och USA-scarfs…


Ett stopp för frukost på OKQ8 kl 06; smörgås och varm choklad…
Mobilväska, precis så som jag vill ha den, och cupcakesljus…


Lunch på vägen hem… Jag är aningens trött i ögat och vi sitter bara o dummar oss o tar knäppa bilder på varann inne i restaurangen medan vi väntar. Å de tar verkligen en hel evighet… :-P


Joline med ny tröja och usa-scarfs. Skumpa till barnen då vi ska ha lite kalas här på fredag för Max. Och så cara mints… To die for… ;-)

LCHF recept för Tonfiskröra

En enkel, god och nyttig lunch som du slänger ihop super snabbt!

LCHF Tonfiskröra
Portioner: 2 st
Tid: 10 min

Ingredienser
1 burk tonfisk
1 kokt ägg
2 msk majonäs
2 msk hackad paprika
Salt
Peppar
Vitlök
Dill

Så här gör man

Hacka ägget, blanda ihop med övriga ingredienser och smaka av. Fungerar perfekt som mellanmål i högsommarvärmen eller med tex avocado, rökt lax eller varmt tillsammans med miracle noodles, använd då lite creme fraiche.

24 timmars fasta…

I dag har jag inlett en dag med 24 timmars fasta, ja rättare sagt igår inleddes den efter kl 17.00.
I dag åt jag nu alltså först kl 17.
Detta ska nu testas under några veckors tid och se om det kan få fart på mig ;)

Jag väljer att köra 1-2 dagar i veckan, målet är 2 dagar i veckan med 24 timmars fasta .
Som vanligt blir det bara vatten fram till 17.00.
Jag forstätter min lilla PF där jag “svälter” fram till lunch, hoppas det kan funka att blanda med denna 24 timmars fastan.
Annars bryter jag den  och provar bara 24 timmars .

Lär återkomma och redovisa.

 

Bloggar etiketter:

anti-bakarnas missförstånd

Det råder stora missförstånd bland de superstrikta och gravt sockerberoende LCHFarna om vad vi som lchf-bakar egentligen gör.
Man verkar tro att vi äter kakor istället för mat!?
Att vi är kvar i träsket, att vi bara bytt ingredienser men fortfarande är sockerberoende eller kakberoende  eller skräp beroende.

De verkar välja att missförstå.

Är det för att de i grunden är lite avundsjuka på oss som faktiskt bara kan äta en kaka och sedan tycka det är nog och känner oss nöjda?
Jag börjar mer och mer tro det. Det är oftast de  gravt sockerberoende som gapar högst och vill få alla att “åka samma tåg”. Som har svårt att se de med ett tidigare normalt förhållande till socker och självklart då kan ha ett normalt förhållande även till dessa kakor.

Varför ser de allt så himla svart och vitt? Vart tog färgskalan däremellan vägen?
Är det så att de vill att alla “solidaritet äter”  på samma sätt? Allt för att själva slippa känna. De måste ha att hela världen gör som de, äter på exakt samma sätt.

De sockerberoende människorna måste vara värre än de med alkolberoende. De nyktra alkoholisterna skriker inte om att alla måste sluta dricka…

Varför blir det plötsligt så “syndigt” att baka en kaka som har samma grund som omelett? Där enda skillnaden är 0,5 dl kokosmjöl mot  100 gram purjo?
Så om jag väljer att göra ex en rabarberfrittata  till lunch så är det värre och anses syndigt än en motsvarande omelett?
Det är denna fanatism som gör att de som kallar LCHF en sekt får vatten på sin kvarn… think outside the box, är en bra kommentar i denna debatt…
Att tro och begära att alla människor i världen ska sitta med “ost, nötter och oliver och dricka vatten” i alla festliga lägen är en utopi…

För mig kommer det alltid vara bättre om alla övergick till hälsosam bakning. Man kan inte kräva att alla ska leva superstrikt LCHF, det tåget kommer att bli bra tomt i framtiden när alla gamla sockerberoende trillat av pinn…
I min framtida värld har alla övergått till hälsosam bakning av både bröd och bakverk OCH äter naturlig mat.

När då också några tycker att man hellre ska “synda” (när blev ex min rabarberfrittata en synd?) med “äkta vara” = socker o vetemjölsvaror, ja då är man verkligen ute och cyklar…
Fast nu finns det carbblocker så vi riktigt kan hålla fast i den gamla skiten…

När ska de svart/vita LCHF´arna förstå att världen är full av färger och att :
Alla är inte sjuka, överviktiga och sockerberoende
?

 

 

em

Bloggar etiketter:

Smörgåslunch på altanen

smörgås_lunch

Smörgåslunch i solen på altanen! Riktigt skönt här på baksidan med ljumma vindar, inga flugor, inga mygg! Surdegsbröd med valnötter från Köpingsvik konditori och finaste skärbrädan från Norrland. (tack mamma) Äppeljuice och glada barn, det blir inte bättre än såhär… :-P

afrikansk_marguerit

LCHF recept för Kalkongryta

Här är ett gott och nyttigt recept för dig på LCHF-metoden. Passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Kalkongryta
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kalkonbröstfilé
5 dl grädde
100 g vitkål
1 grön paprika
1 broccoli
Valfria kryddor
1 tsk guarkärnmjöl

Så här gör man
Skiva kalkonbröstet i tunna skivor, lägg den i en plastpåse som du häller olja i och valfria kryddor, skaka runt ordentligt och låt det dra till sig lite. Skriva under tiden ner vitkålen, paprikan och broccolin.
Ta en traktörpanna och släng ner en stor klick smör, ner med kalkonbröstet och stek ordentligt så det får en fin yta, ner med grönsakerna och blanda runt bra, så allt blir genomstekt och får färg. Ner med grädden och guarkärnmjölet(eller redix, finns att köpa lchfbutiker på nätet, jättebra redning!) så det får en lite fastare konsistens. Smaka av och justera kryddning vid behov.

LCHF recept för Snabbsallad

Vad passar inte bättre än en snabbsallad till lunch? Perfekt för dig som har ont om tid och man känner sig fräsh efteråt.

LCHF Snabbsallad
Portioner: Varierande beroende på storlek
Tid: 10 min

Ingredienser
10 g isbergssallad
35 g kokt skinka
35 g fetaost
25 g mandlar
2 cocktailtomater

Gör så här
Strimla salladen och skinkan, smula ner fetaosen och strö över med mandlar. Perfekt varma sommardagar då en inte har så mycket aptit!