Godaste morotssoppan med halloumi

halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Gomorron! å var det äntligen fredag, tjoohoo! :-P Tror minsann vi ska slå till på lite tacos ikväll. Vad har ni för planer?

Igår gjorde jag en soppa till lunch som bara blev sååå in i bombens god så den får ni nu recept på. Inga krusiduller, enkla ingredienser och tar inte mer än 10 min! Perfekt att fylla termosen med till helgen och vara ute i solen och njuta men också en färgglad liten förrättssoppa till påskbordet kanske. Helt vegetarisk och här serverad med ett litet spett med grillad halloumi, salt och knaprigt som gör sig riktigt bra till soppan.

2 port alt. 4 förrätter
Det här behöver du :

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3-4 morötter
1 tsk tomatpure
6 dl grönsaksbuljong
2 msk philadelhiaost
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken grovt. Skala och skölj morötterna och skär i tunna skivor. Smält smör i en kastrull och fräs på löken tillsammans med morötter och tomatpure till löken mjuknat något. Låt vitlöken få fräsa med hel, fast skalad. Slå på buljongen och låt koka på medelvärme ca 5 min tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer. Rör i philadelphiaost och smaka av med salt och peppar.
Servera stekt halloumi till på ett spett med små plommontomater.

* Tips!
Variera soppan med andra smaker som en skvätt vitt vin, lite citron, riven ingefära, en gnutta chili etc etc.

morotssoppa_godaste_soppan
En riktigt god färgklick är denna soppa med knaprig salt halloumiost!

världens_godaste_soppa_morotssoppa_halloumi
Kanske en av påskens små rätter på bordet! :-P

The post Godaste morotssoppan med halloumi appeared first on Kryddburken.se.

Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås

sparris_pasta_krämig_sås

För länge sen jobbade jag tillsammans med en kvinna från Holland. Det var himla intressant för vi pratade såklart en hel del mat och recept i och med att vi lunchade ihop då och då och hon hade den ena roliga matlådan med sig efter den andra. Alltid spännande!

Man tänker annorlunda i Holland när man planerar mat berättade hon.

Man tänker GRÖNSAK först och sen resten… Till exempel kunde hon bli jättesugen på endiver bara sådär?! Eller typ spetskål och så planerade hon maträtten efter den grönsaken, eller salladen och allt lät faktiskt ruskigt gott när hon beskrev det, men ganska svårt…?! Man kanske bara är ovan? Eller hur tänker ni?

Här i Sverige tänker vi oftast pasta, potatis, kött, korv, fisk, kyckling etc och sist av allt grönsaker! (Japp, jag är en av alla som tänker så!) Så hennes tankegångar tyckte jag såklart var både grymt intressant och imponerande och kunde inte för min värld förstå hur hon lyckades att komponera ihop veckans alla middagar och matlådor om man tänkte så… Det kan jag inte än idag!

Jag tänker ofta på henne och ”hur hade hon tänkt nu liksom??!” Sen FÖRSÖKER jag i alla fall göra det bästa av det… Så, här kommer en sån tanke fast i slutänden blev det liksom att jag hade tänkt på svenska ändå… Ja, godaste pastarätten på länge i alla fall…. :-P

Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 port
1 dl nötter (hasselnötter + valnötter
1 msk smör
250 gram grön sparris
200 gram sockerärtor
1 bukett broccoli
1 vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka persilja
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna. Hacka fint med vass kniv. Koka pastan al dente. Koka/förväll sparris, sugarsnaps och broccoli i en annan kastrull i saltat vatten ca 2 min. Smält smör i stekpannan och fräs sedan på sparris, sugarsnaps och broccoli. Finhacka vitlöken och tillsätt. Slå på balsamvinäger och creme fraiche. Salta och peppra. Låt koka upp. Tillsätt pastan, nötterna och finhackad persilja. Rör om. Servera med en god lagrad ost.

veg_pasta_sparris
Förberett!

vegetarisk_pasta_sås
Efter att sparris, broccoli och sockerärtor har fått koka lätt i saltat vatten får dom fräsa på i stekpannan med vitlök, balsamvinäger, salt och peppar.

pasta_krämig_sås_sparris_nötter_vegetarisk
Creme fraiche och nötter åker i… Är man nötallergiker kan man byta ut dom mot solrosfrön som man rostar lätt i torr panna.

pasta_sås_krämig_godaste_sparris
Finhackad persilja strax före servering.

pasta_pastasås_broccoli_sparris_nötter
Smaklig måltid!

vegetarisk_pasta_sås
Riven chiliost på toppen för den som vill ha de. Prova detta recept, det är verkligen vansinnigt gott!!!! ;-)

The post Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås appeared first on Kryddburken.se.

Truckers breakfast

truckers_breakfast
Va säger ni? Visst funkar de när man döper vissa maträtter till nåt coolt? Som tex. ”Cowboysoppa” som barnen ääääälskar, typ bara för att den heter COWBOY… Eller ”Bamse-köttbullar”!

Raggarballe med svängdörrar däremot får gästerna att gå hem innan maten serverats, för att inte tala om ”Häst-tårta”??

Jag brukar hitta på lite allt möjligt precis före jag ställer fram maten på bordet, å det brukar gå hem hos barnen! :-P

Likadant gör jag med min kära make. Jag lagar frukost o lunchlådor och döper dom till coola maträtter så köper han dom rakt av! Hehe… :-P

Här har vi en Truckers-breakfast! För det är precis vad det är också, hade det varit lunch hade det varit pytt i panna med dubbla ägg, men nu vill Nicke inte ha så mycket kolhydrater till varken frukost eller lunch så jag öser på med allt som finns i kylen för att sen döpa de till ”truckers-breakfast”!

Fiffigt va?? Å han älskar det.

Till EN hungrig truckers eller 3 medelmåttiga lunchlådor : 
200 gram stekfläsk
2 tomater
3 chorizo
3 dl gröna ärtor/majs/broccoli etc…
3 ägg
Tony´s krydda…

GÖR SÅHÄR : 
Börja steka fläsket först av allt, lägg i klyftade tomater så de får fin yta och ger av sig mycket smak. Tillsätt chorizo i slantar, och strax före servering knäck 3 ägg lite här och där och strö över gröna ärtor. På med lock nån minut, krydda. Sen är det klart!

monster_truck_meal
Stekfläsk och tomater måste få rejält med stekyta, färg och knaprighet då blir det som godast.

pan_fried_breakfast_truckers
Chorizo, ägg och gröna ärtor senare…

The post Truckers breakfast appeared first on Kryddburken.se.

Stockholm, Bonnier fakta och Lotta Bromé

Ja så har jag landat efter denna stora upplevelse av i första hand Lotta Bromé!
Vill någon lyssna när jag babblar i radion med Lotta så kan man göra det här ett tag till framöver.
Det var nervöst ända fram tills jag kom in på radiohuset och blev mött av Louise Terling Lottas reporter.
En helt underbar tjej som mötte mig med stort lugn och intresse, och framförallt ingav hon mig lugn och självförtroende. Att hon också äter LCHF gör ju inte saken sämre. Vi hade alltså mycket att prata om. KUL!

Lotta var fantastisk att möta! Samma där ett lugn och ”det här kommer bli bra och kul” var det hon förmedlade mig. Jag hadde ju också bakat Valnötskubben för att hon skulle få en smakbit. Lotta började gensat mumsa på brödet, som ju inte kan ha varit ”hur gott som helst” eftersom den breddes i går eftermiddag och fraktats genom 1/4 av Sverige… Här finner ni P4 extras hemsida med recept på brödet.

Dagen började ju annars med ett möte på mitt förlag, Bonnier Fakta. Där satt jag och väntade i foajén på Charlotta för att äta lunch och prata brödbok. När man sitter  där så känner man att man väntar ”ståndsmässigt” ;)
Bonnier FaktaSedan efter radiointervjun gick resan vidare med taxi till Sthlm C och där fick jag ett samtal mitt i allt oväsen från Nyhetsmorgon (tv4).
man ville ha ett semle-recept som var bra för diabetiker och undrade över mitt och ville lägga det på sin hemsida… nu hittar jag inte receptet på deras sida så vad som händer med det… vet jag inte. Men kul att bli uppringd var det ju!
Om du läser detta så hör gärna av dig igen, vill gärna veta hur det gick!

I dag hos Lotta Bromé i radion

LOTTA BROMÉI dag 11/2 så är det dags att ge sig av till Stockholm för att bli intervjuad av Lotta Bromé i radio P4.
Lotta sänder från kl 13 till 15.
Det verkar som att jag intervjuas kl 14.40.

Detta ska bli otroligt spännande och jag har bakat ett bröd som Lotta ska få provsmaka och det är Valnötskubb ur boken
Baka matbröd med LCHF, ett av mina favoritbröd.
Recept kommer finnas på P4 Extras hemsida.

Först ska jag dock träffa Charlotta, marknadsansvarig på Bonnier Fakta hon ska bjuda mig på lunch och vi ska prata om brödboken, sedan hämtar en taxi mig för att köra mig till radiohuset för intervjun. Så det blir en heldag i Sthlm!

Nu kan vi bara hålla tummarna att SJ inte strular till det med tågen också…

Håll gärna tummarna för mig under sändning!

 

Bloggar etiketter: ,

Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka

ättiksgurka
När det vankas köttbullar och mos, eller klassisk söndagsmiddag här hemma brukar jag alltid göra en liten skål ättiksgurka, det är vansinnigt enkelt och mycket godare än de man köper på burk. Bara skaka ihop, vatten, ättika och socker i shaker. Blanda med skivad gurka, persilja och dill. Lätt som en plätt och ett av de godaste tillbehören till just köttbullar och potatismos också! :-P

Barnen tycker också det är gott som pålägg på leverpastejsmörgåsar så blir det något över efter middagen så gör det inget alls!

Idag är det fredag och kära maken och jag ska ut på stan och luncha tillsammans innan helgen tar vid! Ääääntligen fredag! :-P

Det här behöver du : 
1 gurka + 2 tsk salt
2 dl vatten
½ dl socker
3 msk ättika (12%)
Persilja + dill

GÖR SÅHÄR : 
Skölj gurkan, skiva den med osthyvel över ett durkslag  eller sil. Strö över saltet och rör om lätt. Låt stå över vasken ca 10 min och droppa av. Saltet drar ut vätskan från gurkan. Tryck lätt med handen över gurkskivorna och häll sedan över dom i en skål.

Skaka ihop vatten, socker och ättika så att sockret löser sig. Lagen kan också kokas upp och svalna innan man slår den över gurkan. Blanda med gurkan, finklippt persilja och dill. Häll upp i skål eller glasburk och låt stå till sig några timmar före servering. Håller 2 veckor i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Före servering kan man hälla av lite av lagen och tillsätta dill och en gnutta vitpeppar.

köttbullar_potatismos_sås
Ett klassiskt tillbehör till husmanskost.

ättiksgurka_inlagd_gurka
Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka… Är en inlagd gurka med sötsyrlig smak till skillnad mot saltgurka som är inlagd i en lag med ättika och salt.

köttbullar_inlagd_gurka
Bon apetit, godaste köttbullarna, potatismos, ättiksgurka och lingonsylt.

The post Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka appeared first on Kryddburken.se.

LCHF recept för Ugnsbakad kycklinggryta med röd curry

En lättlagad och smarrig gryta som passar perfekt som lunch eller middag.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Strö salt och peppar på kycklingbenen. Stek kycklingbenen i smör så att de får lite färg.
2. Lägg dem i en stor ugnsfast form. Låt stå i ugnen ca 20 minuter. Rör i formen någon gång under tiden.
3. Skär paprikor i strimlor. Blanda grädde, vatten, currypasta och vitlök.
4. Ta ut formen och blanda ner paprikan. Häll över gräddblandningen och låt stå ytterligare 20 minuter.
5. ta ut formen, grovhacka basilikan och strö den över kycklingen.
6. Servera med en fräsh sallad av egen smak.

Nyårsplanerna klara!

ciabatta_salami_bire
Godo morgon alla! *gäsp*
Är sent uppe idag, men himla skönt med sovmorgon ibland. Vad sägs om en ljummen, nybakad ciabatta med salami och brie? Det är ju ändå snart lunch så… ;-)

Sitter och klurar lite på nyårsmaten, vilket jag gjort länge ända tills det slog mig att vi fick en fin bit vildsvinskött när Pernilla m familj var här sist. Den har nu legat i marinad i 1 dygn och tidigt imorgonbitti åker den in i ugnen på väldigt låg temperatur tills den blivit färdig, gissar att den nog vill ha en 8-10 timmar på sig. Sen ska den få bli en del av nyårskvällens meny, nämligen plankstek!

Joline fixar desserten i år här hemma så den får hon presentera själv i ett eget inlägg lite senare.

Vad har ni för planera, jag är jättenyfiken och vill veta allt ni ska äta tack! ;-)  


Ja, planstek får det bli. Gratinerat duchessemos, vildsvin, ryggbiff och fläskfilé med två olika såser, baconlindade haricotverts och parmesamgratinerad tomat.

The post Nyårsplanerna klara! appeared first on Kryddburken.se.

Rimmad julskinka, kokad och griljerad. Å så kryddburkens favorit…

griljerad_julskinka_julmat_julbord_skinka_griljera
Trofén på julbordet. Den vi äter om och om igen, på vörtbröd med senap, till julfrukost och tomtegröt, julbord, lunch och restermiddag.

Ingen annan rätt på julbordet finns det så många variationer av och idéer om ”överbliven julskinka”. När det finns en liten kant kvar i kylskåpet kan man alltid svänga ihop en omelett, en purjolök & skinkgratäng, en pizza, en pastasås, varma mackor i våffeljärnet, riven skinka i smörgåstårta eller skivad och panerad som skinkschntizel…

Men är man en Kryddburk så älskar man julskinkan allra mest till….?? Vadå??!!
Vågar du gissa innan du bläddrar ner till sista bilden, där har du svaret… ;-)

Tipsen om rester på julskinka är oändliga, fast vi är ju inte där riktigt ännu så här kommer den godaste julskinkan till julbordet, hur den kokas och griljeras enligt mig!


Jag har tidigare skrivit om Bodalsgris här på Kryddburken >>

Nu har jag en rimmad julskinka i min ägo! Ska den kokas eller ugnsbakas tycker du? 

Jag vill ju gärna ha en riktigt salt julskinka så jag blir extra glad om jag hittar en rimmad eller helt otillagad skinka. Denna skinka är dock skickad från Bodalsgris och där fick jag välja, färdigkokt eller bara rimmad? Gissa?!

Självklart tog jag den rimmade så man får koka skinkan själv. Jag pyttsar på lite extra salt i kokvattnet dessutom, då tycker jag skinkan blir som bäst. Saltar man för mycket på en skinka som ska ugnsbakas blir den bara torr, så koka hellre. Stekpåsar är jag inte mycket för men jag vet att en del använder de också…

Den här skinkan var ”lagom” salt från början om man inte använder mina mått, mätt, men jag vill ha lite till… Så med en julskinka på ca 3 kg i kokgrytan, vatten så det täcker och ca 2 cm till brukar jag tillsätta 2-3 msk salt. Efter vattnet har kokat upp och man skummat ytan några varv brukar jag smaka på vattnet och är det salt då och smakar salt är det bra. Smakar inte kokvattnet salt alls så tar jag lite till.

Detta kan du naturligtvis bortse ifrån om du vill ha en lagom saltad skinka men känner du på dig att du är lite som mig så gör då såhär! :-P   


Rimmad skinka som här kokas i SALTAT vatten. ;-) Låt nätet sitta kvar men skölj skinkan före kokning. Eller jag borde nog skriva SJUDA, alltså 1:an på plattan med locket liiiite på glänt så ytan precis rör sig på vattnet. Långkok blir det då! En timme per kilo brukar man räkna med men ta till lite extra och sjud på svag värme till önskad innertemperatur istället, då får du en saftigare skinka. 68-69 grader då drar jag av kastrullen och lyfter upp skinkan. Den ska ju griljeras också så den kommer stiga någon grad till samt värmeutjämna så du landar ändå runt 72 i slutänden.

julskinka_griljera_senap
Griljeringen är förberedd och färdig då skinka kokat klart. Skär bort så mycket svål och fett du inte vill ha. Bred på griljeringen direkt och sen in i ugnen på en gång. 225 grader ca 10-15 min. Dekorera med hela kryddnejlikor som du sticker i skinkan i ett rutmönster.

Griljering till en julskinka : 
2 äggulor
1½ msk dijonsenap
1 dl ströbröd
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop och bred på skinkan med med en smörkniv. Griljera ca 10-15 min i 225 grader.

tunnbrödsblöta
Här har ni den, ”Kryddburks-favoriten”! Tunnbrödsblötan. Gene tunnbröd, doppad i kokt mjölk, salt och smör och några skivor julskinka… Det är då den smakar som bäst! Men de visste ni ju redan, eller hur?! ;-)

 

The post Rimmad julskinka, kokad och griljerad. Å så kryddburkens favorit… appeared first on Kryddburken.se.

Bakkursen i Uppsala och Sthlm och förlaget!

Vilka underbara människor det finns! Vi var ett glatt och härligt gäng som bakade Nötkusar och Lussekatter i måndagskväll på  restaurang PriMaten i Uppsala. Även här kändes det som att  “måtte det aldrig ta slut”, det är ju så roligt att befinna sig bland goa människor och där alla är positiva och nyfikna.

Kul också at det inte endast kommer LCHF´are, utan även glutenintoleranta letar sig till kurserna. Inser mer och mer att jag nog måste göra mig bredare och nå ut mer mot de med celiaki och andra veteallergier.

Jag sov ju på hotell i Uppsala och tog tåget till Sthlm på tisdag morgon för möten på förlaget med min förläggare Lisa och redaktören för brödboken Annika. Vi åt en god lunch och pratade lite om det mesta…
Sedan fick jag träffa Ulla och Eva och hade var sitt kort möte med dem och av Ulla fick jag veta något helt otroligt fantastiskt och något jag inte ens kunde fantisera om, men om denna “unika världsnyhet” kommer jag att strax återkomma till.  Jag ska först smälta den själv…

Nu fick ni en liten teaser här och håll era korpgluggar öppna för troligtvis årets största nyhet!

Här kommer lite härliga bilder att kika på och vill du/ni bjuda in  mig för bakkurser framåt våren så finns det fortfarande plats för det i mitt schema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,