Glad påsk!

glad_påsk_kryddburken
Dukar ni upp nån påskmat idag? Här hemma äter vi alltid påskmat just på påskafton. Vi dukar upp en senare lunch med rökt lax, potatis, romsås, janssons frestelse, ägghalvor, sill, prinskorv, köttbullar, helgskinka mm.

I skrivande stund håller jag på förbereda lite i köket. Har dukat och plockat i ordning och förberett uppläggningsfat, bestick och putsat glas. Det mesta i matväg förberedde jag igår såsom ägg och janssons som bara ska hällas i form och gräddas, skalat potatis mm. Det är pysslandet runtomkring som jag tycker är så kul, att gå och småfixa med lite här och lite där, förbereda och planera! :-P

Påsken är dessutom lite mer ”cool” än jul och allt ståhej kring den. Mer lagom och inte så hejdundrade mycket av allt. Lite plock av smått och gott helt enkelt och väldigt avslappnat! Barnen är spralliga och glada och håller på göra sig påskfina och busar runt med sina ägg och nya små leksaker som fanns däri.

Igårkväll klädde dom påskriset med fjädrar och ägg i rena rama snöstormen, (vi har påskriset står ute på verandan) men idag sken solen så jag kunde ta en bättre bild! ;-)

Jag återkommer lite senare med påskmat och fler bilder.
Tills dess önskar jag er alla en riktigt GLAD PÅSK! 

påskpyssel_joline
Herr & fru Nilsson hare! ;-)

påskris_påskfjädrar
Färgglada påskriset som barnen har fixat helt själva! :-P

Besöket i Pisa, Tirrenia och Lucca

Denna lilla minisemster var helt ljuvlig, att få ta en snabbvisit till medelhavet är guld värt. Vädret (vi nordbor pratar väl inte om annat…) var som en svensk vanlig sommar… dvs varvat med soligt, mulet och växlande molnighet och med 14-17 grader och någon liten regnskur här och där…
vackert att gå på den milslånga sandstranden i Tirrenia och se de snöklädda Appenninerna i bakgrunden…
IMAG1140
När man är i Italien (man=jag) måste man=jag äta glass, finnes inte godare glass på jorden. Detta innebar att det blev 2-3 små kulor glass varje dag. Min favorit är nocciola (hasselnöt) och makens pistacchio (pistage).
IMAG1165

Vin… är ju ett kapitel för sig och också ett måste… blev ett glas till lunch och ett till middag… Vadå!? Är man i ett vinland så får det bli så bara.
IMAG1241

Sedan kan meddelas att lutande tornet i Pisa det lutar alltså, långt mycket mer än man tror och ser på bilderna… det lutade så att det blev obehagligt att gå invid tornet där det lutar över som mest.
IMAG1263

Kommer ni någon gång til Pisa kan jag rekommendera en tur med tåg till Lucca, en mycket väl bevarad (läs obombad) medeltidsby. Mysigt att gå där i de trånga, men mörka gatorna. Detta amfiteater-torg är väldigt charmigt!
IMAG1232

IMAG1233

Italien i vårskrud är vackert, praktfullt blommande mimosaträd  här och där i trädgårdarna.
IMAG1209

 

och magnolior, både rosa och vita som kantade gatorna, hela alléer!

IMAG1246IMAG1245

Helt centralt i Pisa, vid turistinformationen finns det små gulliga apelsinträd!

IMAG1201

 

 Kort sagt en härlig helg vid medelhavet…

 

 

 

 

br /

Nyttig köttfärs och vitkålspanna med sweet chili och vitlökssås

köttfärs_vitkål_röra_nyttig_lunch
Nu är vi på hemma på öländsk mark igen efter en kanontrevlig helg i Bråtås strax utanför Ullared. Vi har hälsat på familjen Lundin och helgen har minst sagt varit GOD… ;-) Jag ska naturligtvis berätta mer när jag fått ordning på alla bilder, och all härlig mat och dessert vi blev bjudna på men först ut idag kommer veckans nyttiga matlådor.

Vitkål och köttfärs, allt i en panna tillsammans med härliga grönsaker och goda kryddor lagade jag till igår efter att vi kom hem. Det fick även bli gårdagskvällens middag! Fy bubblan så gott det var, tummen upp från hela familjen. Det blev en stor gryta av allt så det räcker alltså gott och väl till en middag och fyra matlådor!

8 port
Det här behöver du : 

800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
1 purjolök
2 morötter
100 gram rotselleri
½ röd paprika
100 gram majskorn
1 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
4 dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kål, lök och grönsaker. Färs på nötfärsen i en het panna med högre kanter. Tillsätt allt strimlat och låt fräsa ihop ca 10 min. Rör ner tomatpuré, fond och slå på vattnet. Sänk värmen något. Låt vattnet koka in, smaka av med salt och peppar. Servera med sweet chilisås, en kall sås på creme fraiche, lite olivolja, vitlök, salt och peppar. Kokt broccoli hade jag till också.

vitkål_färs_panna
Vitkål och grönsaker som får fräsa ihop med färs blir otroligt gott, glöm inte att krydda ordentligt!

köttfärs_vitkålsröra
När kål och lök mjuknat och fått lite färg slår jag på fond och vatten och låter det sedan koka in.

vitkål_köttfärs_panna
Det färdiga resultatet. Vansinnigt gott precis som det är, eller serverat i pitabröd, tortillarullar etc. Lite sweet chili och en kall vitlökssås till gör pricken över i:et! :-P

nyttiga_matlådor_lunch
Fyra lunchlådor till en kort påskvecka. Må gott!

LCHF-rätter hos Cafe Barracuda i Borås

BarracudaHärligt att LCHF går att få tag på lite här och var!

Så här skriver Cafe Barracuda idag.
Dagens lunch: LCHFpaj 89 kr parma, mozarella och soltorkade tomater.

och de har alltid LCHF-rätter på menyn skriver de.

Så memorera Cafe Barracuda, Österlånggatan 33 i Borås om du kommer till stan!

5 nyttiga matlådor

stekt_kyckling

Då kör vi igen! 5 nyttiga matlådor till veckans luncher. Den här veckan har mannen valt kyckling och jag kontrade med en rotfruktspytt till. Ja, det lät bra tyckte han! :-P Jag passade på att tillaga lite extra kyckling och styckade två hela. Det är alltid bra att ha till pålägg eller i sallad.

Nu kan nu hitta alla ”Nyttiga matlådor” under en egen kategori som ni finner till höger i menyn, eller klicka HÄR!

Rotfruktspytt :
200 gram rotselleri
200 gram söt potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyfta

rotfrukter
Rotfruktspytt på gång!

rotfruktspytt_rotfrukter
Här lät jag den steka på medelvärme under omrörning ca 25 min. Krydda med trocomare örtsalt & extra peppar.

kyckling_recept_hel_stycka
Kyckling som ska stekyckas och benas ur. Blir så mycket godare om man tillagar hel kyckling och låter alla ben sitta kvar.

hel_kyckling_stycka
Bröstfiléer, lår och vingar.

kycklingdelar_stekta_panna_traktörpanna
Kycklingdelarna fick plats i min stora traktörpanna allihopa. Jag lät den bryn i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida.

matlågor_nyttiga_lunchlådor
Lunchlådor, uppradade och klara!

nyttig_lunch_kyckling
Prova gärna recepten, detta var verkligen urgott.

Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

LCHF recept för Ugnsbakad lax med gräslökssås

En snabb och lättlagad laxrätt som sköter sig själv i ugnen. Passar perfekt som enklare middag eller som lunchlåda.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en form och krydda med salt och citronpeppar. Grädda fisken i ugnen i 10 minuter.
2. Vispa grädden lite tjock och blanda ner philadelfiaost och finhackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.
3. Ta ut formen ur ugnen och bred såsen över laxbitarna.
4. Sätt in formen igen och grädda ytterligare i 5-10 minuter. Servera med en sallad.

Färskostfyllda biffar

fyllda_biffar_lchf
Då kör vi mannens favorit idag – färs och biffar förstås! I ett par veckor har jag nu lagat lite nyttigare matlådor varje söndag som han äter till lunch på jobbet. Han väljer själv vad han vill ha, typ färs, kyckling, ägg och bacon mm…

Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springades i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill.

Här har jag lagat till nötfärsbiffar fyllda med färskost och fördelat i alla hans matlådor. Nöjd gubbe, glads gubbe! :-P

ca 12 biffar
Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl vatten
½ dl grädde
2 ägg
Tony´s krydda
Vitpeppar
1 förp Cantadou fyra peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Forma 12 biffar, lägg ca 1 tsk färskost på varje och nyp ihop. Stek i het panna så de får fin färg. Lägg i en ugnsfast form, täck med bakplåtspapper och efterstek i ugnen 175 grader ca 15 min.

biffar_fyllda_köttfärsbiffar_färskost
Biffar på G!

lchf_biffar_fyllda_ostfyllda_färskost
Tillsammans med fullkornsris/broccoli/gröna ärtor och stekt lök.

matlådor_biffar_lchf
Matlådor på rad och en nöjd älskling! :-P Första veckan åt han ”Truckers meal”. Andra veckan kycklingsallad med rotfrukter/grönt & vitlöksdressing och denna veckan biffar alltså. Återstår att se vad han vill ha till nästa vecka så mer om det senare!

Omelett i ugn med skinka och halloumi

ugnsomelett_skinka_ost
Att laga omelett i ugnen är himla smidigt om man inte har tid att stå vid spisen, eller om man ska göra en lite större, matigare omelett. Här hemma är omelett en stor favorit hos samtliga och jag lagar det nog minst ett par gånger i veckan. I detta recept har jag rivit ner halloumiost tillsammans med kokt skinka och körsbärstomater. Knaprig och salt och osten ger riktigt god smak. Något extra salt behövs knappast då osten är ganska salt i sig. Har du inte provat att riva halloumi och gratinera antingen med omelett eller på pizza eller annan gratäng så prova det! :-P

Det här behöver du : 
5 ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
100 gram kokt skinka
100 gram halloumi
1 näven körsbärstomater
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Knäck äggen i en skål. Rör ner creme fraichen. Häll äggsmeten i en smord ugnsform. Fördela skinka, ost och tomater i formen. Gratinera ca 40 min i 175 grader tills omeletten ”stannat” i konsitensen.

laga_omelett_recept
Enkla ingredienser till en god lunch!

omelett_ugn
Vilket föredrar du? Omelett i stekpanna eller i ugnen?

Godaste morotssoppan med halloumi

halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Gomorron! å var det äntligen fredag, tjoohoo! :-P Tror minsann vi ska slå till på lite tacos ikväll. Vad har ni för planer?

Igår gjorde jag en soppa till lunch som bara blev sååå in i bombens god så den får ni nu recept på. Inga krusiduller, enkla ingredienser och tar inte mer än 10 min! Perfekt att fylla termosen med till helgen och vara ute i solen och njuta men också en färgglad liten förrättssoppa till påskbordet kanske. Helt vegetarisk och här serverad med ett litet spett med grillad halloumi, salt och knaprigt som gör sig riktigt bra till soppan.

2 port alt. 4 förrätter
Det här behöver du :

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3-4 morötter
1 tsk tomatpure
6 dl grönsaksbuljong
2 msk philadelhiaost
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken grovt. Skala och skölj morötterna och skär i tunna skivor. Smält smör i en kastrull och fräs på löken tillsammans med morötter och tomatpure till löken mjuknat något. Låt vitlöken få fräsa med hel, fast skalad. Slå på buljongen och låt koka på medelvärme ca 5 min tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer. Rör i philadelphiaost och smaka av med salt och peppar.
Servera stekt halloumi till på ett spett med små plommontomater.

* Tips!
Variera soppan med andra smaker som en skvätt vitt vin, lite citron, riven ingefära, en gnutta chili etc etc.

morotssoppa_godaste_soppan
En riktigt god färgklick är denna soppa med knaprig salt halloumiost!

världens_godaste_soppa_morotssoppa_halloumi
Kanske en av påskens små rätter på bordet! :-P

The post Godaste morotssoppan med halloumi appeared first on Kryddburken.se.