Spenattårta med kallrökt lax

SpenattårtaEn god spenattårta (möjligens något modifierad) enligt ett recept  från ”Karin på Facebook”, hennes mamma brukade laga den.

Spenattårta för ca 8 personer buffé.
Lunch ca 3 pers

250 g spenat (1 pkt fryst blad spenat, väl avrunnen)
Dill (ca 1 kruka)

4 ägg
1dl majonäs
1 dl grädde
salt och peppar och muskotnöt

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form rikligt med smör/eller kläm fast ett bakplåtspapper i en mindre rund tårtform
Hacka spenaten och dillen grovt.
Vispa äggen lite lätt och blanda ner alla övriga ingredienser väl.
Häll smeten i formen ca 15×20 eller 21 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter.
Låt svalna, serveras kall eller ljummen med skivor av kallrökt lax, ev garnera med dem som lax-rosor.

 

 

Lövbiff med grönsaker i stark sås

lövbiffsgryta_stark_sås
Nånting som jag verkligen tokälskar så är det köttgrytor med krispiga grönsaker och gärna stark sås. Detta är en sån och den funkar lika bra att serveras med ris, pasta som med nudlar.

Det goda med denna gryta är just köttet som jag låter bräsera i pannan så det blir riktigt mört och nästan smälter i munnen. Tillsammans med wokgrönsaker och lite hetta är det en stående favorit här hemma både hos stora som små. Tur att det blev massor över, för det får faktiskt bli dagens lunch…  :-P  

8 port
Det här behöver du :

600 gram lövbiff i tunna skivor
Salt o peppar
1-2 liter köttbuljong
3 tsk D´Elidas chilisås

2 morötter
1 röd, färsk chili
1 burk strimlade bambuskott
1 burk wokgrönsaker

GÖR SÅHÄR :
Skär lövbiffen i mindre bitar och bryn i het panna med smör. Salta och peppra. Stänk över nån tesked chilisås. Slå på buljong så det knappt täcker köttet och bräsera ca 45 min tills köttet är mört. Slå på mer buljong efterhand det kokar in.

Skär morötterna i små, tunna stavar och finhacka chilin. Rör ner i pannan tillsammans med bambuskott och wokgrönsaker. Låt småkoka ca 10 min. Tillsätt nu så mycket buljong som du vill ha sås. Rev av med maizena eller vetemjöl för tjockare konsistens på såsen. Smaka av med salt och peppar. . 

köttgryta_lövbiff_nötkött
Bryn…

köttgryta_nötkött_lövbiff_gryta
Bräsera…

lövbiff_gryta_stark_sås
Vänd ner grönsaker och servera!

lövbiffsgryta_stark_sås_nudlar

LCHF bärsmoothie
LCHF bärsmoothie
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1dl turkisk yoghurt
1,5-2dl osötad mandelmjölk
1msk hallon
1msk blåbär
1msk protein pulver (jag använder vanilla wildberry från fitnessguru)
riven kokos
linfrön
2 isbitar
Gör så här:
Mixa allt och njut! passar perfekt som mellanmål eller lättare lunch.
Toppa med isbitar
Scendebuten på bokmässan i Göteborg!

Här kommer lite bilder från när jag bakade på scenen på bokmässan. Det är alltså väldigt märkligt att se sitt namn på programlistan tillsammans med
Leif Mannerström, Ulf Wagner, Per Moberg, Tina Nordström, Tommy Myllymäki mfl mfl

Det gick superbra (tyckte jag själv) och det blev stort fokus på hälsa, vilket jag uppskattar. Är så tjatigt med vikt och LCHF hela tiden, nu fick hälsan stå i fokus. Tomas Tengby som var moderator och värd är ju superproffsig och hjälpte mig att slappna av och kunna vara mig själv, dvs göteborsk ;)

Här kommer nu lite bilder från eventet. Vill du se stora bilder? Klicka på dem bara!

DSC_0294

Allt framdukat och uppmätt!

20130926_085735

Förbereder för framträdandet med Tomas Tengby.
20130926_100857Programpunkten precis före, Tomas Tengby intervjuar Ulf Wagner.

20130926_085706

Här är vi i full gång!

20130926_102104

 

20130926_103654

Boksignering

DSC_0296

Avslutande lunch med vin och fira att det gick superfint!

DSC_0293Genom gulliga och snälla sminkösen och hårstylisten Sofia – Unique by Sundfors!

 

LYX!!

DSC_0245betyder ju lite olika för olika människor…

men detta är är lyx för mig!

Min fars egenhändigt fiskade och också egenhändigt rökta Makrillar!!

Så här äts det nu varmrökt makrill varje lunch, och dottern har med makrill i sin lunchmatlåda till arbetet varje dag.

Vi tycks aldrig  tröttna på den…

 

Första skoldagen!

frukost_skolstart_köpingsvik

Ja nu blir de inga fler långa sovmorgnar längre. ;-) Idag började skolan för barnen och trots tidig väckning så var dom pigga och förväntansfulla. Det är alltid kul att komma tillbaka till kompisar och skolrutinerna igen.

Efter en lugn o mysig frukost skjutsade jag dom till skolan och då fick Kean vara hemma själv i huset för första gången. Det är ju ingen lång stund det tar ner till Köpingsvik och tillbaka men oavsett tid så är det skönt att veta att han kopplar av och känner sig tillfreds när han ensam hemma. Och det klarade han galant! :-P

Nu ska jag sätta mig och skriva matlista för veckan och matcha den mot skolans matsedel där dom idag får stekta pannkakor till lunch! Fler än jag som gillar den appen? Det är ju så smidigt att kunna se vad dom ska äta i skolan så man inte lagar samma till kvällsmiddag, och bra mycket lättare att hålla reda på än ett papper.Veckan för våra barn ser ut såhär;
skolans_matsedel

Frukostsmoothies med jordgubb och nektarin

smoothie_jordgubb_nektarin
Hej alla fina bloggvänner! Tack för ert tålamod och omtanke nu när jag haft lite annat att stå i. Kean mår fint och gör sig mer och mer hemmastadd här på ön. Mycket tid går åt till att skapa lugn och trygghet runt honom och sätta rutiner på plats och få struktur på dagarna. Vi trivs kanonbra med honom. Han är min lilla pärla… En dobermann med själ och hjärta och sån personlighet.

Är så glad så ni anar inte! Tiden vid datorn har inte lockat men jag ska naturligtvis inte överge er och Kryddburken. Just nu ligger han på mattan bredvid mig och pratar med sig själv. Han gormar och åmar sig och grymtar, rullar runt på rygg och biter i sina tassar. Han är fruktansvärt busig och fortfarande ”valpig” och gör allt för att få min uppmärksamhet! :-P

Av nån konstig anledning så är min iPhone full av bilder på dobermann och inte mat, tallrikar och köksbilder som det brukar vara. Ni ska få ett litet bildregn på honom senare men först tänkte jag väcka mig själv och er med en härlig frukostsmoothies med jordgubb och nektarin! ;-)

2 stora glas
Det här behöver du : 
½ liter jordgubbar
2 nektariner
2 dl nektarjuice
2 dl naturell yoghurt
Flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Mixa allt i en blender eller med mixerstav. Söta med honung.

frukost_smoothie
Smoothies är så gott och lätt att fixa både som frukost och lättare lunch.

smotthies_nektariner_jordgubbar_yoghurt
Skål och tack för att ni finns. Ni är guld värda! Är snart tillbaka igen… ;-)

 

Ris och ros till Citygross!

salladsbar_sallad_citygross
Det är inte varje dag jag handlar mat i Kalmar eftersom det ligger på andra sidan bron och efter att Hemköp slagit igen i Borgholm handlar jag mest på ICA nu för tiden. Har jag dock nåt ärende till Kalmar så brukar jag passa på att handla kött på Citygross, just med tanke på kvalitén. Jag gillar deras utbud och jag hittar alltid vad jag söker men denna gången blev jag grymt besviken på just köttet. En annan nyhet blev jag glatt överraskad av, och det var deras nya salladsbar!

Salladsbaren var fylld med precis allt man kan önska i en sallad både frukt, grönt, bönor, ärtor, kikärter, pasta, kyckling, räkor, olika ostar, nudlar, såser etc. 10,95kr/hg har jag för mig det kostade och man fick fylla sin egen burk valfritt från salladsbaren. (landade på ca 35kr/burk) Den var fräscht uppställd, rent och prydligt och inte en massa spill och klet som jag brukar bli allergisk mot i vanliga fall.

Jag och barnen fyllde varsin burkar och åt som lunch efter att vi hade handlat. Ett alldeles ypperligt tips till alla som har barn som tjatar om Mc Donalds eller annan snabbmatskedja… Haha! :-P Detta var riktigt gott! Kallt, fräscht, snyggt och prydligt och barnen älskade det! Så den salladsbaren kommer jag nog återkomma till.

citygross_kött
Till min stora besvikelse
dock så köpte jag med mig en stor förpackning färska kamben hem. (klicka på bilden för förstoring, om du vill.) Förpackat samma dag jag köpte det och jag hade förberett med kylväska och kylklampar i bilen för att hålla kylan till de färskvaror jag handlat.

Jag läste på ”bäst-före-datumet” och det stod 11 augusti. Alltså i söndags. JUST i söndags hade jag då planerat att grilla dessa kamben så det fanns färdiga i kylen till övriga familjen när jag jobbade hela måndagen men NEJ… Så blev det inte! :(

Jag såg nästan innan jag öppnade förpackningen i söndags att det var lite konstigt färg… För att inte tala om lukten när jag öppnade…!!!
Ner i en påse och ut i soptunnan fort som bara den. Det var inte en behaglig lukt, det var en enorm STANK av härsket kött. Ytan var hal och slemmig och färgen som synens nästan grön. Urk….

I vanliga fall brukar jag sällan stirra mig blind på bäst-före-datum utan lita på min egen förmåga att lukta och se. Är det nu så att detta uppenbarat sig pga. rötmånad så borde väl kötthandlare om NÅGRA vara väl medvetna och det och kanske sätta ut kortare datum?!

Nåja, dom åkte i soporna och jag blev besviken. Salladen var god och fräsch… Man kanske inte kan få allt. Jag ska dock kontakta citygross angående detta för det ska ju inte behöva hända och tråkigt om fler blir drabbade.

Rabarber och jordgubbskräm till frukost

rabarber_jordgubbskräm
Idag laddar vi dagen med hemkokt rabarber och jordgubbskräm, än finns rabarber att plocka och de öländska jordgubbarna kostar 35kr/litern. Det borde inte vara så länge kvar på just jordgubbssäsongen så nu gäller det att bunkra upp, självplock är betydligt billigare dock! ;-)

Vad jag har förstått så är många tillbaka på sina arbeten idag, så även mannen här i huset. Efter 5 sköna lediga veckor ringde alarmet 05 idag… Nu blir det matlistor och lunchlådor och lite mer rutin på vardagen igen. Barnen har dock sommarlov 2 veckor till så en massa bad och bus till hinns nog med ändå. Tack för tipsen igår om middagmat, ni ska få se lite senare vad det blev… :-P

8-10 port
Rabarber och jordgubbskräm

1 kg rabarber
2 liter jordgubbar
4-5 dl socker
2-3 msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarber och jordgubbar och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blanda potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P

rabarber_jordgubbar_kräm

Snabb äggröra med broccoli, dagens jobblunch!

20130716-131709.jpg
En för ögat inte alltför bildskön lunch på jobbet idag, men det bjuder jag på för detta är så otroligt gott, enkelt och en perfekt lätt lunch i sommarvärmen men ändå mättande med något lagat.

Jag klipper ner små, råa broccolibuketter direkt i stekpannan med en klick smör. Låter det få fräsa ca 1 minut, knäcker i 3 ägg, en skvätt grädde, salt och peppar. Sen rör jag om så allt blandas och låter det sedan stå på svag värme ca 5 min – klart! Toppa med några skivor prästost.

Dagens snabba lunchtips alltså!
Till kvällsmiddag ska jag laga köttgryta med fläsk, lök och morötter. Rejäl husmanskost som köttfärslimpa, raggmunkar och ärtsoppa är något som gillas på mitt jobb och det är ju alltid kul att laga mat som uppskattas. ;-) Det var någon som undrade vad jag jobbar med! Jag jobbar i familjeföretag inom LSS, assistans och bemanning, både som arb.ledare, på kontor och som assistent. Så nu vet ni de! :-P