Kyckling Grön Curry Wok

Kyckling tillhör här, liksom hos många andra, den absoluta favoriten. Kycklingfileér från frysdisken säljs ju till bra pris med jämna mellanrum.

Ett av mina favoritrecept är denna wok med smak av grön curry.

2 kycklingfileér
1/2 msk olja (oliv,raps,sesam,kokos) välj den du gillar
1/2 msk grön curry pasta
2 st vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 liten sqash
1 morot
5 färska champinjoner
2 msk hackad ingefära
1 röd paprika
1 lime
1 valfri chilifrukt
1 burk organic kokosmjölk eller annan likvärdig
1 hönsbuljongtärning

Skär kyckling,lök,morot,squash,champinjoner och paprika i halvcentimeter tunna skivor.
finhacka chilin och ingefäran.

Hetta upp wok/stekpannan med någon typ av olja. Blanda i grön currypasta,pressa i vitlöken och i med ingefäran. Blanda om lite lätt.
Lägg i kycklingen och stek tills den är så gott som färdig.
Släng i alla de hackade grönsakerna och rör om väl. Låt de wokas i ca 3-5 minuter beroende på hur krispigt det skall vara.
Tillsätt kokosmjölken och hönsbuljongen och rör om. Låt koka i ytterligare några minuter.
Smaka av med fisksås och kanske mer av currypastan, beroende på hur stark ni vill ha den.
Strax före servering tillsätts pressad lime.

Serveras med ris eller nudlar :))
Kyckling Grön Curry Wok

Kyckling tillhör här, liksom hos många andra, den absoluta favoriten. Kycklingfileér från frysdisken säljs ju till bra pris med jämna mellanrum.

Ett av mina favoritrecept är denna wok med smak av grön curry.

2 kycklingfileér
1/2 msk olja (oliv,raps,sesam,kokos) välj den du gillar
1/2 msk grön curry pasta
2 st vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 liten sqash
1 morot
5 färska champinjoner
2 msk hackad ingefära
1 röd paprika
1 lime
1 valfri chilifrukt
1 burk organic kokosmjölk eller annan likvärdig
1 hönsbuljongtärning

Skär kyckling,lök,morot,squash,champinjoner och paprika i halvcentimeter tunna skivor.
finhacka chilin och ingefäran.

Hetta upp wok/stekpannan med någon typ av olja. Blanda i grön currypasta,pressa i vitlöken och i med ingefäran. Blanda om lite lätt.
Lägg i kycklingen och stek tills den är så gott som färdig.
Släng i alla de hackade grönsakerna och rör om väl. Låt de wokas i ca 3-5 minuter beroende på hur krispigt det skall vara.
Tillsätt kokosmjölken och hönsbuljongen och rör om. Låt koka i ytterligare några minuter.
Smaka av med fisksås och kanske mer av currypastan, beroende på hur stark ni vill ha den.
Strax före servering tillsätts pressad lime.

Serveras med ris eller nudlar :))
Banoffee glasstårta

banoffee_glasstårta
Desserten vi hade på nyår var denna glasstårta. En banoffee-paj-glasstårta. ;-) Det fungerar alldeles ypperligt att göra glasstårta av pajen. Jag har använt mig av vanlig digestivebotten, gjort en 3-minutersglass med grädde och kondenserad mjölk och på detta karamellsås, bananer, grädde och daim. Hur gott som helst! :-P

Botten :
12 st digestivekex
50 gram smör
Glassen :
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad, sötad mjölk (inte kokt eller karamelliserad)
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl grädde
1 dubbeldaim

GÖR SÅHÄR :
Mixa digestivekexen med smält smör och tryck ut i en rund springform ca 25cm i diam.
Vispa grädden till glassen och rör ihop med den kondenserade mjölken. Slå över digestivebottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den ska ätas.

Före servering, bred på karamelliserad mjölk och skivade bananer. Toppa med vispad grädde och krossad daim.

glasstårta_banoffe_paj

glasstårta_banoffee

nyårsdrinkar_pommac
J
olines tjusiga nyårsdrinkar som vi skålade in tolvslaget med. Massor med jordgubbar, kiwi, citron och lime och Pommac förstås! :-P

Avocado-Lemon cookies
Orginalrecept finns här:
 
Avocado-Lemon Cookies

1 medelstor Avocado

115 gr smör

115 gr creamcheese

2,4 dl florsocker

2 msk citron eller limejuice (de smakar rätt mycket citron)

1 tsk vaniljsocker

4,8 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

Blanda avokado, smör, grädde, ost och socker tills slätt i en matberedareTillsätt lime, vanilj, bakpulver och mjöl och blanda grundligtFyll i enspritspåse försedd med en stjärntyll. Spritsa rosor inifrån och ut på bakplåtspappersklädd plåt. Stör evt på lite saltflingor om du gillar det. Grädda i 190°c grader i 12-15 minuter.
Kyckling med jordnötsås á LCHF

En supersmarrig kyckling med jordnötssås! Blir ännu godare om du grillar kycklignen! Serveras med jasminris.

Ingredienser till marinaden
1 msk neutral olja
1 msk soja
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 lime, skal och saft

Ingredienser till sataysåsen
1 burk kokosmjölk
1 finhackad röd chili
1 dl jordnötssmör
1 lime, saft
1 tsk soja
1 msk sukrin gold
2 tsk fisksås

Gör så här för att tillaga receptet:

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg sedan marinaden i en plastpåse och lägg i dina kycklingfiléer. Massera sedan in marinaden i kycklingen och låt stå i kylen i minst en timme.
Blanda sedan ihop ingredienserna för såsen i en kastrull och låt den sedan koka ihop.
Stek sedan kycklingen i marinaden. Stek ganska länge tills du är säker på att kycklingen är klar.
Häll sedan i såsen och låt den puttra i någon minut.
Hacka salladslöken som du toppar med innan servering. Servera med jasminris.

Kycklingsallad á Thaistyle

En supergod rätt som är fulladdad av smaker! Kräver dock ganska många ingredienser, men precis som med alla recept så kan man använda det man har hemma.

Gör så här för att tillaga kycklingsalladen:
Börja med att ta bort det yttersta skiktet av citrongräset och finhacka den sedan.

Hacka sedan vitlöken och skär din chili i väldigt fina strimlor.

Stek chilin, citrongräset, riven ingefära, vitlök och färs till den är färdig. Låt det sedan stå och svalna.

Blanda ihop limejuice, fisksås och farinsocker. Häll detta sedan över färsen.

Strimla sedan selleri och lök tills det blir fina strimlor. Blanda samman med färsen när den är helt sval.

Smaka av och addera mer fisksås om det behövs.

Servera sedan på ett salladsblad och toppa med hackade jordnötter, limeklyfta och mynta/koriander.

Möraste söndagssteken genom tiderna!

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Det var igår till söndagsmiddag som tanken slog mig. En fin stek är ju så vansinnigt gott till just söndagsmiddag med kokt potatis, skysås och diverse tillbehör. Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis. Ha, ni känner mig! ;-)

Att mina små hjärnceller inte har tänkt denna tanke tidigare är skam på torra land rent ut sagt. Det är nu slut med stektermometrar och exakta innertemperaturer, nu kör jag på känsla och långlagat ALL IN! Ja, tamejtusan, de ska jag göra med julskinkan i år också!

Det blir liksom inte ens en millimeter bättre än såhär så varför göra sig onödigt besvär.

Jag tycker ju jag brukar få till saftiga stekar men detta är höjdarnas höjdare. Det är liksom ett mellanting mellan saftig stek och pulled pork. Det vet väl alla vad det är vid det här laget fast den här jag har inte ”gafflat” isär köttet utan skurit det i skivor så gott de gick, den blev nämligen lite väääääl mör efter 4 timmar! ;-)

Allt är tillagat på spisen i en stor gryta. Buljong som täcker halva köttet och lite goda smaksättningar runtom såsom lök, morot och kryddor.

Skyn som blir kvar när köttet är färdigt kokar jag ner lite och reder av till en skysås med en skvätt grädde. Det är NU ni ska börja dregla när ni läser! :-P

Den saftigaste och möraste söndagssteken är alltså här för att stanna.

Ingen termometer eller stektid att rätta sig efter bara vända steken i grytan nån gång då och då. Sen känner man på köttet när det är tillräckligt mört. För en köttbit som jag använt här, en karréstek på 1,5 kg tog det 4 timmar i grytan, men nästa gång ska jag dra ner tiden en liiiiiten aning för att lättare få finare skivor för det blev så mört nu så dom föll sönder lite för lätt. Så 3 timmar och sen kolla köttet noga sista stunden.

Man känner på stekens yta att köttet mjuknat avsevärt. När det först är brynt och fått ligga i grytan kanske 1 timme så är det hårt och stumt men efter 2-3 timmar så märker man att det blir mjukt och ”sönderfallande”. Ta upp det när du tycker konsistens är lagom. Man kan ju såklart sätta en gaffel i steken och ”rucka” lite så känner man hur mört det är också. :-P

TIPS :
När du har skurit upp köttet o ska lägga det på fat eller i form, varva skivorna med lite smulad flingsalt. Det som blir över blir ett salt pålägg till smörgås, knäckebröd baguette etc.

4-6 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg karréstek
Salt & peppar
3 morötter
1 purjolök
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en het stekpanna runtom. Lägg över i en större gryta med lock. Skär morötter och purjolök grovt och låt svettas runt i stekpannan du brynte steken i, i ca 3-4 min. Häll över i grytan. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före servering, eller om du vill servera köttet kallskuret, ställt in det i kylen så länge.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

fläsksstek_stek_mör_saftig
Karrésteken är brynt och ligger nu i en större gryta med purjolök och morötter.

karréstek_stek_skysås_sky_stek_söndagsmiddag
Buljongen slås på tills halva steken är täckt. Hur mycket buljong som krävs beror helt och hållet på storlek på grytan och stekens form och vikt. På den här bilden har steken kokat ca 2 timmar.

karré_karréstek_stek_saftig_fläsksstek_sknikstek
Efter fyra timmar tog jag upp den… Sönderfallande mör så räkna 3 timmar plus lite känsla. ;-)

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Sila skyn som steken kokat i. Koka upp den i kastrull och reducera till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

mör_saftig_söndagsstek_stek_fläskstek
Skär upp steken efter att den fått vila. Lägg i en form.

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Slå över lite av skysåsen.

söndagsstek_tillbehör_skysås_mör_saftig
Lägg kokt potatis, ärtor och morötter vid sidan om. Servera med tillbehör som saltgurka och svartvinbärsgelé.

Skördefesten är i full gång på ön!

skördefest_öland_2013_ölandsskördefest
Ja, den är här nu – min absoluta favorittid på året. Höst och skördefest! :-P

Jag tror med tanke på den otroliga folkmassan och trafikstockningen som råder att just i år slår nog folkfesten rekord i besöksantal!? Har sällan trängts så mycket på Ekerums slöjd o matmarknad som i år och heller aldrig suttit i bilkö nästan trekvart för att ta sig ut från parkeringen – det är fullkomligt galet!! Härligt intensivt och så mycket fart och fläkt. Utställarna på marknaden hade nog också fördubblats och hela området, lador och byggnader fullspäckade med entusiastiska hantverkare, knäckebrödsbagare, ostmakare, korvstoppare och godistillverkare mm.

Det är ljuvligt med allt de goda samlat på ett ställe i den här storleken. Jag hade inte stora kameran med mig i år och tur va väl de för de fanns inte en millimeters utrymme för fotografering om man inte velat förevigat ett myller huvuden. ;-)

Bilder från Ekerum och marknaderna har jag massor av sedan innan, bland annat HÄR och HÄR och HÄR!

  • Från 2011 skördefest, se bilder HÄR >>
  • Från 2010 skördefest, se bilder HÄR >>

Förutom Ekerum och matmarknaden har vi strosat runt i Köpingsvik på vikingamarknad och gycklar-show. Vidare neråt på södra Öland och bland annat ett traditionellt besök på SPÖKGÅRDEN till barnens förtjusning! ;-)
spökgården spökgården_arontorp
Glöm inte att även följa mig på Instagram, där finns fler bilder… :-P

skördefest

Het Chiligryta
Het Chiligryta
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 8-10

Ingredienser:
Chiligryta
1,8 kg högrev
2 st gula lökar
6 st vitlöksklyftor
1 st lime
50 g mörk choklad
3 st chilifrukter
8 dl köttbuljong (1 buljongtärning + 8 dl vatten)
salt
svartpeppar
800 g krossade tomater
kokosolja/smör
färsk koriander

Kryddblandning
2 msk chipotle paste
2 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk oregano
2 tsk mald korriander
2 tsk kanel
2 dl vatten
1 msk honung
Gör så här:
1. Putsa bort bindväven från högrevet och dela i stora bitar, salta och peppra.
2. Blanda samman kryddblandningen i en skål.
3. Bryn köttet i smör eller kokosolja och lägg åt sidan.
4. Hacka lök, vitlök och chilifrukterna och bryn till löken får en gyllenbrun färg.
5. Tillsätt kryddblandningen och rör om.
6. Häll i buljong, krossade tomater, choklad och pressa ner lime och koka upp. Smaka av!
7. Placera köttet i grytan och sätt ner värmen på spisen så att det kokat lugnt. Låt koka på svag värme i ca 8 - 10 timmar.
8. Gå och gör någonting under tiden chiligrytan tillagas men gå och njut av doften lite då och då.
9. Efter 8- 10 timmar, rör runt i grytan och dra sönder köttet med två gafflar. Köttet ska trilla sönder väldigt lätt, gör det inte det behöver chiligrytan koka längre.
10. Smaka av och krydda mer vid behov.
11. Servera eller låt vila i kylen till dagen efter.

Serveras till exempel med blandad sallad, färsk koriander, HSL-bullar/HSL-bröd eller annat lchf-bröd som är gott att doppa.

Hoppas det smakar!
Chips
Chips
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Varfri grönsak med låga kolhydrater
Salt
Gör så här:
Skiva grönsakerna i några milimeter tjocka skivor.
Salta lätt. Torka!
Använd om möjligt en frukt/svamptork för bästa resultat!