Flytande föda – att dricka sig mätt

Idag går mina tankar till äggmjölken, varifrån denna superuppfinning spungar ifrån har jag ingen aning, men en av de bästa uppfinningar i matväg är det nog. Tänk bara när jag tidigare i år åkte in för akut brusten blindtarm och min goa familj åkte upp ett par gånger om dagen med äggmjölk!

Vem kan överleva en sjukhusvistelse som LCHF´are?

I synnerhet när du som nyopererad bara får äta flytande föda… glutenfri välling kan få vem som helst att kräkas, kan jag intyga.

Drick denna goda äggvälling till frukost eller lunch eller som en god värmande kvällsmat, den landar som bomull i magen och gör en mätt och belåten i många timmar.

Hur gör jag min matiga välling, kanske någon undrar?
Jo, jag tar rumsvarma ägg – 1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.
Varför?
Avidinet binder vitaminet biotin som finns i äggulan.
För mer info om detta läs här  en lång tråd på Kif.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Tappa 5 kilon på 4 veckor med LCHF dieten!

Att gå ner i vikt behöver inte vara krångligt – så länge du håller dig till rätt kost! Fett, kolhydrater från grönsaker och proteiner är basen på LCHF. Följ våra råd och du kan tappa 5 kilon på bara 4 veckor.

Ät fett med gott samvete

Den största förändringen med LCHF är att man ska äta mer fett, och nu när grillsäsongen är igång passar det perfekt. Njut av avokadon, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

Rensa ur ditt skafferi

Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står kakor, skorpor och riskakor i skafferet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest och det som innehåller för mycket kolhydrater.

Testa pannkaksfrukost

Dieter kan vara trista, men anhängare av LCHF menar att det inte är någon diet, det är ett sätt att leva. Och livet ska ju inte vara trist! Vad passar bättre än att unna dig goda pannkakor till frukost!? Pannkakssmet: 2-3 ägg, 1/2 dl vispgrädde, lite vaniljpulver och 1 msk fiberhusk. Serveras med en klick crême fraiche.

Bortbjuden?

Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning så kommer en efterätt inte att ge dig det du önskar. Är du socker beroende kan en efterätt skapa sug för socker under resten av veckan.

Välj ekologiskt

Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.

Äta ute? Inga problem!

Det är lätt att äta LCHF på restaurang.Välj något på menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med en god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.

Skippa mellanmål – om du vill

När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver inte heller tänka på att hålla förbränningen igång efter som man inte svälter. Men om du är sugen så fungerar en näve nötter, ett kokt ägg eller en avokado till exempel.

Trött?

Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.

Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan och dela med dig om dina tips!

LCHF recept för Kycklinggryta med grönpepparsås


Krämig gryta som blir ännu godare med den smörstekta vitkålen. Ett gott sätt att variera vitkålsätandet.

LCHF Kycklinggryta med grönpepparsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kycklingbröst
1 gul lök
3 msk smör att steka i
1 röd paprika
1 liten zucchini
2 dl vispgrädde
2 dl crême fraiche
2 msk grönpeppar
salt och peppar.
1/4 vitkålshuvud
25 g smör

Gör så här

  1. Skär kycklingen och löken i bitar och fräs i smör. Skär också paprikan och zucchinin i biar och låt fräs också.
  2. Tillsätt grädde och crême fraiche. Stöt grönpepparn i en mortel och tillsätt. Låt detta puttra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
  3. Strimla vitkålen med en osthyvel, kniv eller med en matbredare. Stek i smör på medelvärme tills den har blivit mjukare. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera!
Citronmandlarna hos LCHF butiken!

Den som gillar smaken av citronkaka han kommer älska dessa citronmandlar!
Jösses dessa var de godaste mandlarna jag smakat på länge… dvs sedan jag kunde äta äkta brända mandlar ;)

Ska ni av olika anledningar handla på LCHF butiken så rekommendrar jag varmt en sådan här “gottepåse”!
En varning bör få följa med ;) de är försvinnande goda…

Bloggar etiketter:

LCHF recept för Grillad entrecote med zucchini- och avokadsallad


Grillad entrecote är alltid gott! Zucchinisalladen har en god blandning av krispighet från zucchinin och krämigheten från avokado.

LCHF Grillad entrecote med zucchini- och avokadsallad
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
En kruka persilja
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
saften av 1 citron
600 g entrecote i skivor
1 stor zucchini eller två mindre
2 avokador
1 citron
salt
peppar

Gör så här

  1. Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
  2. Repa bladen av persiljan, riv eller pressa vitlöken, kärna ur och hacka chilifrukten och lägg det i en mixer.
  3. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, saften av en citron och salt och mixa till en röra.
  4. Klappa in blandningen på köttbitarna och låt det marinera i minst en halvtimme, gärna längre, i rumstemperatur.
  5. Skär zucchinin i tärningar och lägg i en skål. Mixa avokadorna med saften av en citron och smaka av med salt och peppar. Blanda med zucchinin.
  6. Grilla köttet i några minuter på varje sida eller använd en grillpanna på spisen.
  7. Servera med sallad och citron.
LCHF- baka och viktnedgång

Många tror att man inte kan gå ner i vikt av att baka och äta lchf kakor, FEL!
Min man är ett levande exempel på att det går utmärkt, minus 24 kg på vågen med ett väldigt mumsande på mina bakverk. ;)
Att jag själv inte går ner har inte med bakverken att göra som jag berättat om tidigare, jag går inte ner i vikt av vare sig av strikt lchf, fakir, ufo, utan mejerier eller utan kakor…

Däremot ser det ut som att vågen rör på sig liiite av att minska på proteinet och öka fettet. Snart ska jag göra en liten utvärdering av mitt nya experiment och jag ska också räkna över hur det skulle bli med kakor i kosten. Just nu bakas det inte då jag vill först köra detta och utvärdera, sedan lär det ena och det andra läggas till för att se vad händer, men hela tiden hålla mig inom ramen för mängden protein över dagen.
Som sagt det blir 70-max80 gram protein, ca 200 g fett och 10-20 gram kolhydrater.
Det är möjligt att jag ska ner ännu mer i proteinet, men detta avvaktar jag med, då jag ju också tränar.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Chokladpudding från torpet
Chokladpudding från torpet
Källa: Jensa
Portioner: 4

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
60 gram kakao
70 gram Sukrin+ (notera plustecknet, se beskrivning nedan)
3,5 gelatinblad

Gör så här:
Som sötning har jag använt Sukrin+ ("Sukrin plus"). Det är Sukrin med en tillsats av Stevia och tillverkas av norska Funksjonell mat. Är dubbelt så sött som socker. Sötar ni med annan produkt, tänk på att anpassa mängden. Utgå från den sötma som ungefär 140 gram socker ger.

Lägg gelatinbladen i vatten. Blanda kakao och Sukrin+ i en kastrull. Tillsätt lite vatten (gärna varmt) under vispning så att du får en jämn smet utan kakaoklumpar. Vispa sen ner resten av vattnet samt grädden. Koka upp och sjud i 15-20 minuter (titta till samt rör om då och då). Tag kastrullen från värmen, låt svalna något och rör ned gelatinet. Fördela i portionsformar (jag tycker fyra känns lagom). Låt stelna i kylen, det tar en stund...har inte stenkoll, men ett par timmar kanske.

Ät som de är eller med grädde. Personligen är jag svag för ovispad grädde! :)

Jag kan ärligt säga att jag tycker denna chokladpudding är helt suverän, och det är svårt att fatta att det faktiskt är LCHF (om än inte i sin allra striktaste form). Förutom sötningen, så är gelatinet det som gör receptet LCHF-godkänt. I traditionella recept på chokladpudding brukar man använda maizena, vilket ju är späckat med kolhydrater. Gelatin består däremot nästan enbart av protein och är animaliskt. Och - resultatet tycker jag blir precis lika bra som med maizena.
PriMaten i Uppsala serverar hamburgare med mitt recept på hamburgerbröd!

Kul när man blir kontaktad och tillfrågad om man vill bidra med ett recept till
restaurang PriMaten i Uppsala.
Det gör jag gärna i detta fallet och jag specialkomponerade ett nytt hamburgerbröd till dem.
Lyckliga ni som bor så till att kunna få den lyxen och möjligheten att äta superbra mat på restaurang!

 

Bloggar etiketter: ,

Oxfiléchips och fläskfiléchips!

LCHF butiken har börjat sälja dessa snacks och jag fick precis hem en påse av varje sort.
De smakar jättegott, jag upplever dem lättrökta.
Jag tycker dessa mjuka chips passar finfint till vandringar, flygresor och andra resor mm. Givetvis kan man knapra dem jämt om man vill det.
Men just detta att finna någon bra mat som man kan ta med sig in på flyget det är ju inte alltid så lätt.
Hur gott är det med babybel h e l a  t i d e n?
Men däremot en babybel  kryddad med dessa goda köttchips!

Så detta får köpas in igen och läggas i skåpet i väntan på vår lilla förlängda helg i mitten okt, då ska maken och jag besöka Marseille!

Ps. Är det någon här som känner till en bra restaurang där får ni mer än gärna tipsa oss.ds

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Förändra världen…

Det har legat som en inre önskan sedan jag var ca 30 år, och när jag lägger ner stor tid och energi på något så är det för att jag tror det betyder något och kan göra en skillnad.
Exempelvis detta bloggande har fått den betydelsen också. Jag startade bloggen (mitt första inlägg) för att kunna bjuda frikostigt på matrecept och min uppfinning av goda bakverk med kokosnötsmjöl och vid den tiden så visste jag inte att det skulle bli en bakbok, men tanken gick att Om det blir en bakbok så måste jag finnas till hands för att ta ansvar och ta hand om mina recept “mina barn”.
Så här är jag och bloggar!

Det tog inte många dagar innan jag insåg att jag måste blogga om allt som rör kost och hälsa utefter min förståelse och intresse. Insåg att bara blogga om mat och bak är inte jag.
Så allt sedan dess har bloggen fått innehålla allt av mina tankar omkring kost och hälsa i en salig blandning med recept på både mat och bakning.
Jag tror och hoppas denna saliga blandning är uppskattad och jag skapade/ar ju (givetvis) en sådan blogg jag själv skulle vilja läsa.
Jag gillar ju lite av allt, så därför ser bloggen ut som den gör. Jag gillar att dryfta om mycket och gör det också på gott och ont ;)

Om jag kan förändra världen? Ja, men inte ensam,  om vi är många så sprider sig vågorna och sakta men säkert så sker förändringen.
Jag får ju faktiskt många mail privat (som man kanske inte tror)som är helt fantastiska och långa berättelser om vad “jag” betytt för hela familjen och många korta mail där man “bara” tackar “för sitt liv”.
Tack alla ni som gjort detta, det lyfter mig och gör att detta bloggande känns meningsfullt.
Man tackar för att min bok och min blogg som gör att man kan äta LCHF hela livet ut, att familjen kan hänga hänga på. Att kosten inte blir något skumt, flummigt och “sektaktigt”/extremt. Det är där jag betyder något och det är där jag bidrar och förändrar den del av världen som kommer i kontakt med mig och mitt arbete inom LCHFsfären.
Jag är oändligt tacksam att jag får lov att bidra till andras hälsa och gott mående och också få stå för lyxen i deras tillvaro!

Detta gör att jag ganska lätt släpper påhopp och annat elände som alltid drabbar den som bloggar om ibland svåra saker och också vågar ha en åsikt.

Lite dagens tankar från mig

 

 

Bloggar etiketter: , , ,