LCHF recept för Kokosfisk med blomkålsmos

Ibland kan det vara gott med lite panerad fisk. Toppen att det finns alternativ till den klassiska brödpaneringen. Kokosmjölk och kokosflingor för fisken knaprig och god.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tina fisken om den är fryst.
2. Häll kokosmjölen i en skål och blanda med salt och peppar. Vispa upp äggen i en skål och kokosflingorna i en annan.
3. Vänd fiskbitarna i mjölet, sedan i ägget och avsluta med att vända dom i kokosflingorna.
4. Stek i kokosolja eller smör, strax över medelvärme.
5. Koka blomkålshuvudet delat i mindre bitar. Häll av vattnet och mixa med de soltorkade tomaterna och crème fraichen.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera med en sallad och svarta oliver.

LCHF recept för Kycklinggryta med svamp och citron

En kryddig och god kycklinggryta för dig som äter enligt LCHF.

LCHF Kycklinggryta med svamp och citron
Portioner: 4 st
Tid: 25 min

Ingredienser
1 stor purjolök
250 g skogschampinjoner
600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
3 msk smör
2 dl vitt vin
1 kruka färsk persilja
3 dl vispgrädde
1 citron
valfria grönsaker

Gör så här
1. Skölj purjolöken och skär den i småbitar.
2. Skiva svampen och kycklingsbrösten.
3. Fräs kyckling, svamp och purjolöken i olivolja och smör. Tillsätt vitt vin, svamp, salt och peppar. Låt grytan puttra i ca 5 minuter.
4. Finhacka under tiden persiljan och lägg i grytan. Tillsätt även grädden och skivade champinjoner.
5. Rör om och låt grytan koka upp igen. Låt den sedan puttra på låg värme i ca 10 minuter.
6. Skär citronen mitt itur och pressa ner saften från ena halvan i grytan innan servering. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera med lättkokta grönsaker.

ICA Stevia Strö vad är det egentligen?

Då det uppkommit frågor angående ICA stevia strö i samband med inlägget om Dansukkers Steviasocker. Så ska jag försöka räta ut dessa frågetecken.
Först så är det ju givetvis stor skillnad på socker (sackaros) och erytritol (sockeralkohol-den bästa). Socker som är utfyllnaden i Dansukkers Steviasocker är ju vanligt strösocker och höjer blodsockret som vanligt socker gör. Erytritolen uppfattas inte av kroppen som socker och tas därmed inte upp av den heller, och då blir det heller ingen som helst blodsocker höjning. Precis detta är ju det alla LCHF´are vill, ingen vill ju ha några blodsocker toppar och därmed dalarna som gör att sug och hunger sätter in efter mer.

Så när vi använder erytritol så får vi heller inte den fysiologiska orsaken till merätning, sug eller hunger.

Eftersom ICA Stevia Strö också innehåller “tre korn” stevia, så kan de få kalla den Stevia strö utan att anklagas för falsk marknadsföring. Eftersom den ska doseras lika som socker så förstår väl alla att den knappt innehåller Stevia? Utan Stevian används som ett försäljningsargument/lockbete.
Detta sötningsmedel bör används som ren erytritol, som ju också är det samma som varumärkena Sukrin, Sötrix och Sötin.

Problemet med Erytritolen är att väldigt många märker av dess bismak, dvs metallisk smak ( som väl alla sockeralkoholer har) och sveda-starkt i halsen (vilket förövrigt kraftigt sötade varor med vanligt socker också kan ha). De få som tål stora mängder erytritol har ju inga problem med  att behöva söta en normal kaka med 1 dl och mer. Problemet blir för dem som tål de  stora mängderna och som bakar och ska bjuda på det till andra vänner och bekanta, eftersom det är svårt att veta vilka som kommer tycka bakverken smakar apa. De är ganska många människor som upplever bismakerna ska man veta.

Det är ju där stevian kommer in att göra erytritolen sötare än socker. Så när något är lika sött som socker ( ICA stevia strö) så inser man ju att stevian är mikroskopiskt förekommande i just det märket.

För att då komma in på dessa olika blandningar av erytritol och stevia, så måste vi veta att ju mer stevia i en erytritolblandning ju sötare är den och ju mindre behövs den doseras. Det finns nu några olika blandningar på marknaden, fler ha lagt sig på 2x sötare än socker och så finns det en som är 3 x sötare än socker och ett par som är 5x sötare än socker.

Då säger det ju sig själv ( väl?) att de som är 5 x sötare än socker innehåller allra mest stevia av dem alla, om än i väldigt liten %-andel, den enda blandningen som är 3x sötare innehåller ju då givetvis lite mindre än den som är 5x men mer än de som är 2x.

Nu kommer vi till att reda ut vilken som kan vara bäst  av dessa 3 olika styrkor.

Först så känner nog alla till problemet med överdosering av stevian och den då illasmakande lakrits/steviabismaken som då uppstår. Även här har vi mer eller mindre känsliga människor. Även här är det inte kul att bjuda andra som man inte vet graden av känslighet för stevian på illsmakande bakverk.

Därför är ju givetvis det bästa att ha en såpass söt blandning att man hamnar på låg dos av både erytritol och stevia.

Nu kikar vi då lite närmre på de olika styrkornas svagheter. Vi börjar med 5x, den är ju då sötast och innehåller mest stevia av dem alla och därmed så kan de ge bismak av stevian. Den som är 2 x den som alltså innehåller minst mängd stevia av dessa blandningar kan om man doserar mer än 0,5 dl ge erytritolbismak. Den som då är 3 x sötare den med en gyllene medelväg, den ger inga bismaker, om den inte kraftigt överdoseras, men då torde bakverken bli överäckelsöta och sötare än de traditionella.

För att undkomma bismaker av den som är 5x så kan man inte ta mer än 0,5 tsk och då blir kakan osöt och behöver fyllas  upp med 2 msk erytritol ( ICA, Sukrin, Sötin och Sötrix). Tar man 0,5 dl eller mer av de som är 2x sötare kommer de som är känsliga för erytritolens bismak att känna det med garanti., där kan man då för att vara säker behöva ta max 3 msk och fylla upp med “tre korn” stevia.
Nu kommer vi då till den som är 3x sötare, den tar man då endast 2 msk av och alla ovanstående problem är borta. 2 msk erytritol är så lite att de allra allra flesta av erytritolkänsliga inget märker och det är fortfarande så lite stevia i att de steviakänsliga heller inget märker.

Så jag skulle vilja säga att vill du vara säker på att andra uppskattar dina bakverk och godsaker så använd en stevia-blanding med lagom mängd stevia och erytritol.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Pasta LCHF
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
6 ägg
200 gram färskost
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Gör så här:
Detta recept florerar lite överallt och är helt fantastiskt. Receptet är anpassat så att det blir lagom tjocklek att göra på 2 plåtar.

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Bred ut smeten tunt på 2 st bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen lite extra, den ska täcka hela plåten annars blir pastan för tjock.Tag av det översta bakplåtspappret. Det ska inte vara några luftbubblor kvar i pastan. Doppa fingarna i vatten och släta till smeten om det behövs.
6. Grädda i ca 10 minuter
7. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor av degen (som tagliatelle)

Blanda pastan med det du ska ha till och värm på svag värme.

Tips! Vill du ha pastan till exempelvis lasange så skär du pastan i lagom stora plattor!

Vi provade även att köra dem färdiggräddade plåtarna genom vår pastamaskin och det fungerade utmärkt! Resultatet blev perfekt skurna tagliatelle/spaghetti!
Javisst är man med i GT idag!

För den som är nyfiken så kan man se det här.

GT_21 nov

Kul att GT lyfter upp  LCHF-bakning med både mig och Annika Rogneby. Jag fick med tre recept , varav ett ur nya Brödboken
Baka matbröd med LCHF
och mycket av den viktiga informationen jag delgav Gunnar kom med, bra!

Hoppas nu många får upp ögonen för hälsosam bakning. Så folkhälsan kan förbättras…

 

Bloggar etiketter: ,

Är jag med i GT idag?

Intervjuades av Gunnar på GT ang LCHF-bakning. GT ska ha en liten lchf-bakspecial och ville gärna få lite julrecept. Givetvis bidrog jag med lite recept  till tidningen. Nu återstår bara att se om det är med i dagens tidningen eller om den dyker upp de närmaste dagarna.

Om någon ser något berätta gärna för mig!

Bloggar etiketter: , ,

Yoghurtbröd UTAN ägg
Yoghurtbröd UTAN ägg
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: ca 20

Ingredienser:
4 ½ dl turkisk yoghurt
1 tsk honung

5 dl mandelmjöl
2 dl torkade gojibär
1 dl hela linfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl melonkärnor
1 dl pumpakärnor
2 dl grovt hackad valnöt
1 msk fiberhusk
1½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Ugn 175 grader

Blanda först yoghurten och honungen i en stor bunke.
Blanda de torra ingredienserna separat i en annan bunke och blanda.
Blanda ner de torra ingredienserna i yoghurtblandningen och blanda väl. Låt stå en liten stund medan ni tar fram ett stort bläck med smörpapper. Om ni har ett som är "fett", alltså som inte behöver smöras eller oljas in så naturligtvis behöver ni inte det. Men har ni papper som är torrt så olja gärna in papperet med rapsolja eller dylikt så brödet inte fastnar.
Klappa ut brödet med hjälp av blöta händer jämt ut i bläcket. Min smet räckte inte ut till kanterna och jag klappade ut det kanske 1 cm tjockt. Rekommenderar inte att göra det tunnare. Kanske om man vill pröva att göra det till ett hårdare bröd?

In i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills det är gyllenbrunt.

Låt svalna och skär sedan upp det.

Smaklig måltid!

Om ni gör detta bröd så hör gärna av er hur det funkade och smakade!!
Världsdiabetesdagen idag: Elitmotionär med LCHF och diabetes typ1

Josefin Palmén fick diagnosen diabetes. Då höjde hon träningsdosen och började frossa i grädde och smör. I veckan sprang hon en halvmara i Kenya, för att sedan ladda om för Vasaloppet.

Detta skriver Hd.se förra året vid denna tiden.

Josefin säger:
Jag hade fyllt 35 när jag fick diabetes typ 1, så kallad barndiabetes. Kroppen producerar alldeles för lite insulin, och jag måste ta en injektion i samband med varje måltid och en lånttidsverkande när jag går och lägger mig.

Min egen produktion är faktiskt högre än för ett år sedan. Det är extremt ovanligt och beror säkert på att jag håller igång och tänker på vad jag äter. Ja, jag mår till och med bättre i dag än innan jag fick diagnosen.

Hon säger också:
Men viktigast är vardagsrutinerna. Kosten bygger på LCHF-metoden (Low Carb High Fat), lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett.

Jag har skalat bort pasta, potatis, ris och rotfrukter. Grädde- och smörkontot har ökat men godiskontot minskat rejält, och jag har gått ner i vikt. Jag lagar 99,5 procent av det jag äter själv och hoppar över mellanmålen, fast jag vet att en del rekommenderar någon frukt då och då. Men jag tar hellre frukten efter maten, eller i samband med ett pass om jag behöver tillföra energi. Och tränar gör jag mer, och framför allt allsidigare i dag.

Mina värden är mycket stabilare med LCHF. Kroppen tar energi från fett och inte från kolhydrater numera, vilket gör att jag klarar av ansträngningar som en ironman. Med rätt kost, typ kokta ägg, ligger jag stabilt under loppet. Hade jag lyssnat på den traditionella vården hade jag fortfarande kämpat på med pasta och höga och låga värden, och så hade jag tvingats ta mycket mer insulin än vad jag behöver nu.”

COOLT VA!?

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF-appen

Leva med LCHF har tillverkat en ny LCHF-app. Den är för iPhone.
Här finner du länken om du vill ladda upp den.
Jag har inte testat den men av infon att döma så verkar den jättebra!

- Över 90 recept
- Näringsvärde och energiprocent till varje recept.
- Information för nybörjare.
- Recepten är tillgängliga även utan internet – perfekt när man inte har någon täckning i matbutiken.
- Fina bilder till varje recept som inspirerar.
- Möjlighet att spara favoritrecept.
- En knapp med LCHF-nyheter som uppdateras med jämna mellanrum.
- Möjlighet att dela recept via mail och SMS.
- Lätt att navigera

 

 

Bloggar etiketter:

Tiden går…

Idag fyller äldste sonen 30 år och min mor fyller 75 år. Japp sonen föddes på min mors 45 års dag!
Jag har förberett en LCHF-tårta (givetvis) som ska tas med till festligheterna. Gästerna önskar sig oftast Hallonmoussetårtan men idag blir det annat. Idag blir det nått helt nytt och det är ju alltid spännande att se hur det tas emot.

Min mor ska baka en traditionell tårta med vetemjöl och socker, så alla sötnosar får sitt. Har ju tyvärr inte konverterat så många i släkten.
Men då sonen uppskattar att jag tar med något som jag, maken och dottern kan äta, så bakar jag mer än gärna. Ska bli kul å se om fler vill smaka och vad de tycker om den. Svärdottern brukar alltid tycka om det jag gör, hon uppskattar att det inte är så sött och jag brukar få bra konstruktiv kritik.

Prova ut nya recept är ju numera en av mina favoritsysselsättningar.

GRATTIS Magnus och mamma!