Julplaneringen i full gång hos de flesta

julkulaNu är det inte långt kvar tills den långa härliga julhelgen börjar, endast en vecka kvar till Julafton!
Är det någon helg som är så traditionsbunden och innehåller en massa måsten som jul? (Skulle väl vara midsommar då…)
Här sammanställer jag lite godsaker som vi kan behöva påminnas om och som kan passa till julhelgen.

Hur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten  Lussekatt eller  Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite  Glögg  och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge  när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till sönerna…
Jag gillar också att alltid hitta på något nytt till julbordet och i år blir det min  Laxcheesecake, den ska serveras väl kyld.
Ris á la Maltan som här hos oss ( och säkert andra) heter Keso á la Malta, den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket gott som äts hela Julafton att dessert faktiskt inte får plats hos oss. Vi ser mer frukten och julgottorna så som Ischoklad, mina  Bountykulor och min chokladfudge som dessert. Det mumsas ju på detta mest hela kvällen sedan. I år får jag inte glömma att smaksätta en bunta ischoklad med whiskey, annars blir äldste sonen inte glad på mig. ;)

Ja, cirka så här lär även denna jul te sig…  Hur kommer det se ut hos dig?

GOD JULPLANERING PÅ ER ALLA!

 

Bloggar etiketter:

Vinnaren av boken Baka med LCHF är…

utlottning baka med lchfCamilla Irene Johanson
Stort grattis till vinsten av min lilla goa bok Baka med LCHF.
Hoppas den kommer till stor användning och glädje!

GRATTIS!

Risgrynsgröt á la LCHF – keso

Lite tomtegröt till Lucia?

2-3 port

500 gram väl ursköljd keso
2 dl grädde
30-50 gram smör
2 ägg
0,5 tsk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
1 kanelstång
0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 fröna från urgröpt vaniljstång + stång
ev 0,5 msk bakery+

Gör så här:
Koka upp grädden med kanelstången och vaniljen i några minuter, låt dra i 5 minuter och från värmen. Fiska upp vaniljstång och kanelstången. Vispa upp äggen häll det ner i den ljumma grädden lägg i smöret och låt smälta, strö över johannesbrödkärnmjölet och vispa kraftigt, ställ sedan på plattan igen, lite högre värme än medelvärme. Låt den sjuda och småkoka sig  lite tjock under ganska kraftig omrörning och glöm inte röra i botten. Ta från värmen och lägg i den väl sköljda lätt urkramade keson och blanda runt. Låt inte gröten koka efter att keson kommit i. Bara värmas upp.

Serveras med kanel, gräddmjölk och ev smöröga

Bloggar etiketter: , ,

Risgrynsgröt á la LCHF – keso

Lite tomtegröt till Lucia?

2-3 port

500 gram väl ursköljd keso
2 dl grädde
30-50 gram osaltat smör
2 ägg
0,5 tsk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
1 kanelstång
0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 fröna från urgröpt vaniljstång + stång
ev 0,5 msk bakery+

Gör så här:
Koka upp grädden med kanelstången och vaniljen i några minuter, låt dra i 5 minuter och från värmen. Fiska upp vaniljstång och kanelstången. Vispa upp äggen häll det ner i den ljumma grädden strö över johannesbrödkärnmjölet och vispa kraftigt, ställ sedan på plattan igen, lite högre värme än medelvärme. Låt den sjuda och småkoka sig  lite tjock under ganska kraftig omrörning och glöm inte röra i botten. Ta från värmen och lägg i den väl sköljda lätt urkramade keson och blanda runt. Låt inte gröten koka efter att keson kommit i. Bara värmas upp.

Serveras med kanel, gräddmjölk och ev smöröga

Bloggar etiketter: , ,

Ulrikas LCHF knäckebröd
Ulrikas LCHF knäckebröd
Källa: Ulrikas mat
Portioner: 1 plåt

Ingredienser:
3 dl finriven stark ost
4,5 dl fröer eller nötter (jag använder 1/4 sesamfrö, linfrön, solrosfrön och mandelflagor, och 5 msk kummin(karve))
3 ägg
1 stor nypa havssalt
Gör så här:
För er som gillar Toscatårta är det här något!

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ägg och ost. Blanda fröerna och nötterna för sig först, sen ha i det i ägg och ost blandningen.
Ha i salt. Rör om.

Häll ut det på en stort plåt, så det blir jämnt och fint. Dela upp det med en liten kniv eller något i rutor redan. Ha på lite grovt salt.

Sen in i ugnen på 175 grader i 20 min tills de blir bruna och fina, sen vänd på de och in i ugnen tills de blir lika fina på andra sidan, ca 15 min.

Låt svalna gärna lite luftigt så de blir riktigt spröda och knapriga.

:-) Lycka till!
Kyckling och fetaost – fylld aubergine
Kyckling och fetaost - fylld aubergine
Källa: www.lchfworld.com
Portioner: 4

Ingredienser:
4 st Kycklingfiler
2 stt Aubergin
150 g Fetaost
1 st Rödlök
2 dl Matyoghurt
Färsk basilika
1 tsk Paprikapulver
2 st Vitlöksklyftor
Gör så här:
Dela auberginerna och gröp ur innehållet.
Stek strimlad kyckling med riven vitlök, salt, peppar och låt svalna en stund.
Blanda sedan med fetaost, hackad rödlök, matyoghurt, hackad basilika och paprikapulver.
Klicka i kycklingröran i aubergin-kopparna och strö gärna över lite riven ost.
Gratinera mitt i ugnen på 175grader cirka 15 minuter.

Näringsinformation:
Kcal: 1397

Energiprocent per portion:
290 g (vikt)
349 kcal
39 g protein
7 g kolhydrater
18 g fett

På bilden serverad med en skysås gjord på tomat och urgröpet från auberginen samt en klassisk bearnaisesås.
Tips om förvaring av lågkolhydratsbröd och bakverk

Frågor om hur man bäst förvarar bröden och kakorna dyker ofta upp och här delger jag er mina erfarenheter.
Jag förvara alltid bröd och mjuka kakor i rumstemp, i skafferiet eller i en brödlåda det första lite dryga dygnet. Jag  upplever att det mesta lågkolhydratsbakat smakar bäst efter några timmar efter det ”satt sig” och tom jättegott dagen efter. Jag själv uppskattar inte kylskåpskallt bröd, därför förvara jag det först i rumstemperatur i plastpåse eller inrullat i bakduk. Efter max 2 dagar åker resten in i kylskåpet.
Vet jag med mig att det hela inte blir uppätet på 3 dagar så fryser jag hellre in bröden i bland färdigskivat eller i halvor.

Ett tips kan vara att rulla in bröd i ett par bakdukar (möjligt att papperspåse funkar också) och förvara dom istället för plastpåsar under den tid man har dem i rumstemp. Det kan förhindra den lilla fuktighet som kan uppstå, om man inte gillar ”fuktiga” bröd. Sedan förvaras de ju bäst i plastpåse i kyl och frys.

Småkakor förvaras bäst i vanliga kakburkar och är de ordentligt torra tycker jag de står sig i flera dagar kanske upp mot 4-5 dagar. Ju mjukare kakor ju fortare surnar dom och bör då frysas in i stället.  Det finns ju inget i lågkolhydratsbröden som konserverar så här måste vi vara uppmärksamma på att förvara dem rätt.

Bröd går ju utmärkt att tina upp i ugn, rostas eller micras. Dock äger vi inte en micro så jag har inte testat detta själv, men det sägs funka mer än utmärkt.

Hoppas detta var bra tips och har ni läsare andra bra tips fyll gärna i i kommentarsfältet! UPPSKATTAS!

 

Bloggar etiketter: ,

Baka med LCHF video – Lussekatter

Med denna bak-video önskar jag alla läsare en trevlig adventstid och julmånad!


Jooo, jag är Göteborska…  trots över 22 år i Borås. ;)

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Godbitar ur Baka matbröd med LCHF

Här får ni lite försmak på några bröd. Bilderna är ur boken Baka matbröd med LCHF, utkommer 5 februari 2013.
Eftersom Bonnier återigen vill ge alla mina bloggläsare en förköpsrabatt (20 kr) på brödboken, så rekommenderar jag alla er som är intresserade av detta rabatterade pris att prenumerera på bloggen via bloglovin. Då missar ni inte erbjudandekoden och därmed inte heller rabatten.
Förköpsrabatten börjar 3/1 – 5/2-13.
( det har hintats om att den tom kan börja före nyår…)

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Vinnaren av en bok är…

STORT GRATTIS  TOMMY RUNESSON!

Du har vunnit en bok i min lilla utlottning bland alla er som bemödat er att maila in en liten recension av Mariannsocker- Bakery+ till Stevia Vital.
TUSEN TACK ALLA SOM DELTAGIT! UPPSKATTAS MYCKET!

Berätta gärna vilken bok du vill ha av Baka med LCHF eller Baka matbröd med LCHF, svara på vinnarmailet så ordnar vi allt.

Grattis igen Tommy!

 

Bloggar etiketter: , , ,