Bloddpudding, vitkål, knaperstekt bacon och lingonsylt! – Det tycker väl ALLA om???


Blodpudding äter väl alla, trodde jag… Men efter en ”todo-status” på facebook förstår jag nu att många verkligen _avskyr_ denna rätt. Med benämning, äcklig, vidrig, inte människoföda etc etc… Men många kommentarer var också tvärtom vilket glädjer mig! Det är inget fel på blodpudding! Välj en sort med inte så mycket socker i och gärna med riktigt blod istället för blodpulver så är det en nyttig och fullvärdig måltid tillsammans med rätt tillbehör! Billig dessutom!

Ja, den innehåller ju blod förstås, en inälvsmat som många rynkar på näsan åt! Men en miljösmart maträtt då jag tycker om när man tar tillvara och ÄTER av allt från en slakt, inte bara kotletter och fläskfilé! Men självklart är smaken som baken!

Själv åt jag kall blodpudding direkt från skärbrädan när jag var liten… ;-) Här hemma gillas rätten av samtliga i familjen!! Att den är fullproppad med järn som vi kvinnor kan behöva lite extra av, ja andra med för den delen är ju ett stort plus! Jag serverar blodpudding tillsammans med en vitkål/persiljasallad med en liten skvätt olja, ättika, salt och peppar! Knaperstekt bacon och lingonsylt!

Stekt ägg var det någon som hade till, det lät gott! En annan hade falukorv till men det tycker jag blir lite kaka på kaka… Eller? Hur äter ni blodpudding eller blodkorv? (Ja, ni som nu äter det då förstås!) :-P

Blodkorven är mer känd här nere i söder och det är egentligen inte så stor skillnad förutom att ”halvmånen” är en smet som hälls i form och kokas i vattenbad och korven är lite tjockare i konsistens och fylls i fjälster, ibland även med russin och sedan kokas.

För några år sen gick jag nästan dagligen omkring med torkad blodpudding i tärningar i jackfickan… Nån som kan gissa till vad och varför?? ;-) (Detta får nog anses som överkurs dock)

*JUST DET! 
Måste ju tipsa om hur jag tillagade blodpudding när Joline var liten! Runt 1år gammal nånstans där, introducerade jag blodpudding i små små bitar som jag stekte i mjölk! Inga hårda kanter och hon älskade det! Prova!


V
itkålssallad med blodpudding är bara sååå gott! Men det behövs lite olja/ättika tycker jag, annars blir det väldigt ”rå” seg konsistens.

Lchf-tagliatelle med Carbonara

Källa: Bibbi
Portioner: 2

Ingredienser:
Detta pastarecept flyter omkring på olika bloggar och andra sidor. Vem källan är, verkar ingen veta. Carbonaran är mitt eget recept.

Lchf-tagliatelle
4 ägg
1,25 dl färskost (enligt 'experter' så är Lidls färskost bäst)
0,5 dl Fiberhusk.

Carbonara
140 g ca, bacon eller rimmat fläsk
3 äggulor
1-1,5 dl grädde

Gör så här:
Lchf-tagliatelle
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Olja ett annat bakplåtspapper.
Vispa äggen poröst. Tillsätt färskost och Fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut på plåten. Lägg på det oljade pappret och tryck med handen ut smeten över hela plåten. Från mitten och ut.
In i ugnen, med det oljade pappret, i 5 minuter, dra sen av pappret och låt stå inne 5 minuter till. Kolla så det inte bränns.
När kakan svalnat, så skär den i tunna strimlor till tagliatelle.
Kan förvaras i kylen någon dag, eller frysas. Värm då den i micron.
Obs! Jag gjorde så, att jag bredde ut smeten på två plåtar, för att få tunnare pasta. Perfekt och enkelt!! Kan visst användas till lasanga och makaronpudding beroende på vilken form man skär kakan i.

Carbonara
Skär fläsket i småbitar. Fräs i olja. Blanda äggulorna med lite grädde i en skål.
Häll i resten av grädden i fläskfräset. Salta och rejält med svartpeppar.
Stäng värmen på spisen, häll i äggulesmeten och rör om ordentligt. Blanda ner pastan försiktigt. Toppa med riven ost av något slag
Salviastekt fläskfilé med fikon
Skysås

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Steksky av tex fläskfile, oxfile, fläskkarre
Grädde
Soya
Gör så här:
Stek kött i smör med salt och peppar. Lyft ur köttet när det är klart.

Häll på grädde och nån enstaka droppe soya.
Sky sås

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Steksky av tex fläskfile, oxfile, fläskkarre
Grädde
Soya
Gör så här:
Stek kött i smör med salt och peppar. Lyft ur köttet när det är klart.

Häll på grädde och nån enstaka droppe soya.
Kallskuren balsamicomarinerad ytterfilé


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; fläskytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation. Här har jag marinerat ytterfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter.

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 

1 kilo ytterfile (2 st)
1 dl rapsolja
1 dl balsamico vinäger
1 knippe färsk rosmarin
2 tsk mortlad rosépeppar
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad rosmarin och rosépeppar. Lägg köttet hel i bit i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Ta sedan upp köttet och stek på hastig i het stekpanna så köttet får fin yta. Salta och peppra runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå på marinaden från påsen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt köttet kallna innan du skär upp det i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Kallskuren kycklingfilé med citron, timjan & vitlök


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.

Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också! :-P

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person