Formfranska LCHF

Glutenfritt proteinbröd

Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd.

Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydrater.

Men nån gång ibland kan det vara gott med varma smörgåsar till middag eller att ha med som utflyktsmat, gärna grillade över öppen eld.

Det här brödet är verkligen LCHF-vänligt, räknade ut att det innehåller 18E% protein, 79 E% fett, 2 E% kolhydrater och 1 E% fibrer.

Så har du lite svårt att få i dig tillräckligt med fett och protein, vilket jag läser att en del har problem med, så lägg till en macka på det här brödet med smör.

Vill du ha goda tips på vardagsmat, så har Halva Lindha nu ett nytt inlägg om sin veckomatsedel.

Behöver du mer hjälp med att planera maten om du drabbas av idétorka, så missa inte att bli medlem i matplaneringstjänsten CookEat.

Där bidrar även jag med en del recept tillsammans med flera andra matbloggare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd 1 formbröd

8 ägg

3 dl riven fet ost, gärna lagrad

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkumminfrön

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten.

Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl och kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna eller smörstek dem i en stekpanna, brödet får mer smak då än om man äter det kylskåpskallt.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Vill du ha ett bröd som smakar mer som ett vanligt surdegsbröd, så hittar du här mitt mest populära mjuka brödrecept, valnötsbröd.

Det finns även med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu 129 kr på Adlibris Bokrea.

#GivingTuesday med yoghurt och granola

Delad glädje är dubbel glädje

Läser på Facebook idag att det är #GivingTuesday, så bra efter all överkonsumtion under svarta fredagen som visst sträckte sig över hela veckan i år…

Visste du att när du köper en långkokningsbag från Wonderbag Sweden av storleken Small och Medium, de som rymmer grytor från 3 upp till 8 liter, så skänks samtidigt en till en behövande familj i Sydafrika.

Sarah Collins har genom sin klimatsmarta uppfinning och Stiftelsen Wonderbag Foundation förbättrat livet för väldigt många fattiga familjer som inte har så stor tillgång till ved och el.

Det här är verkligen en gåva med omtanke, den borde utses till Årets Julklapp ❤

På bilderna efter yoghurten och granolan ser du några av de andra recept jag tagit fram till Wonderbag, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Yoghurt i Wonderbag

1 liter gammaldags mjölk

3/4 dl turkisk yoghurt

Häll mjölken i en gryta och värm på under omrörning.

När mjölken är 94-95°C (precis innan det börjar koka) är det dags att ta av den från plattan.

Låt mjölken svalna tills termometern visar 44-46°C (den ska kännas varm men inte brännande het när man stoppar ner ett finger i den).

Ta lite av mjölken i en separat skål och blanda ihop med yoghurten.

Häll sedan tillbaka blandningen i grytan med resten av mjölken och rör om.

Sätt på locket och värm till 50-60°C igen.

Ställ grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.

Låt yoghurten stå i Wonderbag över natten (10-12 timmar).

På morgonen är yoghurten klar, testa genom att försiktigt luta grytan för att se att yoghurten har stannat till en massa och inte längre är rinnig.

Rör om med en slev för att få yoghurten helt slät och fin, konsistensen ska påminna om filmjölk.

Skulle yoghurten inte ha stelnat, kan du ha hällt i yoghurtblandningen i för kall mjölk.

För att rädda den, tappar du upp ett kokhet vattenbad i diskhon och ställer i grytan i ca 25 min.

Rör om med jämna mellanrum så kommer yoghurten att tjockna.

Flytta över yoghurten till en bunke eller kanna med lock och ställ in i kylen för att avstanna kultiveringen.

Yoghurten kommer att tjockna under kylningen, den håller minst 3-4 dagar i kylskåp.

Tips: Spara lite av yoghurten för att göra din nästa sats.

Granola

1 dl linfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl melonkärnor

1 dl sesamfrön

1 dl kokosflingor

2 msk kanel

2 msk smör

1 msk kokosolja

1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

ca ½ krm salt

Smält smör och kokosolja i en stekpanna, låt det bli lätt brynt.

Häll ner frön och kokosflingor, blanda om ordentligt.

Bryn fröblandningen försiktigt några minuter, rör om väl så det inte bränns.

Ringla över honungen, krydda med kanel och salt.

Låt fräsa en liten stund till under omrörning, låt kallna och häll över i en burk.

Förvara granolan i rumstemperatur, den håller sig fräsch ett par veckor.

Den går också bra att ha i kylen om du vill göra en större sats.

Krämig kycklinggryta

Mungbönssallad

Kycklinggryta med smörstekta morötter

Fiskgryta med aioli

Sockerfri chilisås

Äppelkompott

Pasta och bacongratäng
Billiga middagar som sparar både tid och pengar är alltid tacksamt till vardags. Det här är inget avancerat på något sätt och samtidigt som man blir av med lite kylskåpsrester såsom här en halv röd paprika, en halv gul. En bit zucchini, några salladslök och bacon så blir det middag som räcker till många. Ta […]
Tacopaj och Stockholmstips

Tacopaj utan botten

Favorit till fredagsmyset

Idag får du ett av mina mest populära köttfärsrecept, som passar fint som variation till fredagsmysets tacos.

Den här pajen är också väldigt god kall, perfekt att ha med som färdkost eller på picknick.

Här hittar du en lite enklare variant på köttfärspaj utan pajbotten, i det inlägget skriver jag också en del om min kostfilosofi.

Är du i Stockholm idag fredag den 24 så kom gärna förbi på Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen mellan kl 14-18.

Vore kul om du kommer och säger hej, pratar mat och hälsa eller så får du förstås gärna köpa ett signerat exemplar av nån av mina kokböcker.

Då får du också smaka på Öländska bönchips och fruktaffären bjuder på RÅ  rödbets- och lingondryck.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker

Är du sen i stan under resten av helgen så kan du göra ett besök på Galleri Englesson i Gamla Stan.

Där har min vän Therese Renåker och Anne-Marie Kees vernissage på mandala- och enkaustik-tavlor lördag-torsdag 25-30 augusti.

Therese har på samma ställe, söndag kl 13, boksläpp på sin nya roman Mata inte skuggorna.

Therese har många järn i elden, vi ordnar också hälsoresor tillsammans, här kan du läsa mer om oss på Harmoniresor.se.

Hoppas vi ses på nåt av de här eventen.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost. Smaksätt med salt och peppar.

(Ta kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.)

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp. Servera med en vitkålssallad.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk.

Här nedan ser du entrén till min favoritaffär i grannskapet där jag bor, handlar mycket grönsaker där.

Bilden nedanför är SLs linje 85, som går från Norr Mälarstrand på Kungsholmen till Söder Mälarstrand, Klara Mälarstrand och till Riddarholmen.

Jag tar den ofta när jag ska till Söder eller Gamla Stan, vattenvägarna i Stockholm är så vackra.

Fruktaffären på Hantverkargatan 8

Kungsholmsfärjan…

Kebab och gyros, Schysst käk!
Som ni vet älskar jag kebab och har testat en del både från restaurang och från frysdisken. Ikväll fick jag prova kebab och gyros från SCHYSST KÄK. Spännande såklart. Här kommer mitt omdöme. Både kebab, gyros och kycklinggyros är färskvara och hittad inte i frysdisken, ca 2 månaders hållbarhet i kylskåp enligt bäst före datum. […]
Rostbiff med färskpotatis i gräddsås
Kött och potatis ”sommar-style”. Allt måste ju nödvändigtvis inte vara grillat på sommaren så här bjuder jag på en mycket enkel, vällagad rätt där du får användning av överbliven kokt potatis. Trolla fram en god sås av lite kylskåpsrester. Lägg till tunna skivor av rostbiff och du har ett rejält ”trucker-meal” allt i en panna!😉 […]
Öppen lasagne med svamp, bacon och färskostkräm

Månad igen och en vanlig matvecka ska bli skönt faktiskt. Jag skrev ju igår att ni skulle få recept på en förenklad vardagsklassiker och här är den! Öppen lasagne med knaperstekt bacon, champinjoner, färskost och en massa god gräslök och salladslök. Få ingredienser och superlätt att laga till. Gör din egen favorit med fyllning. Färska lasagneplattor är toppen att använda här, de behöver inte kokas många minuter och blir vansinnigt gott att ”bygga ihop” med vad du själv föredrar eller har i kylskåpet.

2 – 3 port

Det här behöver du :

1 förp, 200 gram färska lasagneplattor

140 gram tärnat bacon

150 gram färska champinjoner

Salt och svartpeppar

200 gram philadelphiaost vitlök & örter

Salladslök

Gräslök

GÖR SÅHÄR :

Stek bacon knaprigt och lägg åt sidan. Skiva champinjonerna och stek i baconfettet i samma panna. Salta och peppra.

Koka upp vatten och lägg i lasagneplattorna en i taget. Låt koka ca 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och montera ihop på tallrikar champinjoner, bacon och färskost varvat ett par lager. Ca tre lasagneplattor per portion har jag, använd fler om så önskas. Toppa med salladslök och gräslök.

Somrig kycklingsallad med godaste caesardressingen

När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.

Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.

Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!

4 port

Det här behöver du :

4 urbenade kycklinglår med skinn

Smör till stekning

Salt och vitpeppar

400 gram salladsmix Provence

2 nektariner

1 gurka

200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja

GÖR SÅHÄR :

Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret. Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.

I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!

Caesardressing 4 port : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

4 sardeller (inlagda, konserv)

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

1 msk chilisås

GÖR SÅHÄR : 

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.

Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.

Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.

Toppa med kycklingen.

Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!

Blåbärsrutor med godaste vaniljsåsen

Fredag och redan 1:a juni, Allan fyller 3 månader och vi väntar fikabesök om en stund, så jag rörde ihop dessa blåbärsrutor idag på morgonen. Man hinner mycket när man blir väckt tidigt!😉

Jag var iväg med Allan till veterinären igår där han fick sitt 3 månaders-vaccin. Han blev så trött efter resan och allt nytt på djurkliniken så han slocknade på köksgolvet redan vid sjutiden och sov sen till halv fem idag på morgonen. Då tassade han in i sovrummet och väckte mig med sin varma nos, så vi gick upp och började dagen tidigt.

Blåbärsrutorna är min farmor Eva-Majs recept och det är bland det godaste jag vet. Hon bakade dom ofta när jag var liten. Jättelätt att bara röra ihop i kastrull, ingen onödig disk och inget vispande.

Det här behöver du :

150 gram smör

4 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 förp 250 gram frysta blåbär

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper ca 25*40. Fördela bären ovanpå. Grädda i 45 – 50 minuter i 200 grader.

Vaniljsås :

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

1 burk kondenserad mjölk

GÖR SÅHÄR :

Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk.

Färdiggräddad. Skär upp i rutor, lägg i burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Dom är allra godast riktigt kalla.

Vispa en 5:a grädde tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk. Klart! Och bara sååå god!

Rabarber-rulle

Vilken helg alltså! Allt på en gång. Mors dag imorgon27:e maj och då är också vår 12-åriga bröllopsdag. I morse åkte Nicke och Joline till Hässleholm på Powermeet, bilutställning och crusing och kommer hem imorgon så jag ska fira mamma på dagen med syrran och senare på kvällen blir det smörgåstårta och firande med familjen här hemma. Jag är hemma med hundarna och pysslar på i köket med smörgåstårta och lite bakverk. Rabarberna har ju kommit och då passar jag på att koka en enkel kompott.Det är ju så gott och användbart till mycket. Här har jag den som fyllning i rulltårta men den är lika god på rostat bröd som i yoghurt. Önskar er alla en toppenfin helg!❤️ PUSS

Ljus rulltårta grundrecept :

3 ägg

1 ½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning :

Rabarberkompott

Garnering :

Florsocker

Vispad grädde

Jordgubbar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna ca 25*40. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med kallt vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långänden. Garnera.

Rabarberkompott gör jag bara på en högt. Ett par stjälkar som jag skär ner i bitar. Ner i en kastrull o så lite vatten i botten, bara så det får fäste att koka upp. Sen tillsätter jag socker lite beroende på hur sött/syrligt jag vill ha det. Bara att smaka av. Några droppar röd hushållsfärg tillsätter jag också, enbart för att det blir lite finare.😉

När kompotten svalnat är det bara att bre på ett lager på rulltårtsbottnen.

Och rulla ihop. Ställt kall i kylskåp en stund före du garnerar med grädde och jordgubbar.