Kyckling rogan josh
Kyckling rogan josh
Källa: A Swedish Smorgasbord
Portioner: 3-4

Ingredienser:
Jag bloggar på engelska (eftersom jag bor i Australien) och om det är något du undrar över så bara fråga :)

1 kg of chicken thighs
3 medium sized brown onion
10-12 cloves of garlic
4 cm of fresh ginger
2 tbls homemade ketchup

2 tsp black pepper
2 tsp ground cumin
2 tsp ground coriander
2 tsp salt
3 tsp ground paprika
1.5 tsp cayenne
1tsp ground cardamom
250 mls water

garam masala
fresh coriander
Gör så här:
Cut the chicken in to bite size and brown it in some oil.

Put the onion, garlic, ginger and the ketchup in the food processor and make a paste.

Take out the chicken meat and put in the paste, fry for about 5 minutes, add the spices and the water and put the chicken back in the pan.

Turn the heat down low-medium, put a lid on and let it simmer for about 40 minutes. If you're serving it in a wrap, remove the lid after 20 min.

Sprinkle garam masala and fresh coriander on top before serving it.
Smaksatt olja, vinäger och örtsalt


N
är hösten står för dörren kan det vara kul att piffa upp lite i köket med ljuslyktor, lite nytt porslin eller härliga fruktfat. Nånting som jag tycker är supervackert är just flaskor med olja med härliga smaksättningar och färger. Varför inte ställa fram en gammal skärbräda med olja, vinäger och ett hemmagjort örtsalt. Lite örtkvistar och levande ljus och det blir genast mer höstromantik över middagarna runt bordet.

Dessa tre tips går supersnabbt att svänga ihop med lite färska och torkade örter hemma. Använd gärna chili, citron, vitlök etc. som du petar ner i flaskor så blir det extra smak och färg.

Eller varför inte en ”gå-bort-present” som du gjort själv? Finare än så blir det inte och garanterat uppskattat!

Olivolja & vinäger i separata flaskor med smaksättning; 
Chili, vitlök, färska örter; rosmarin, timjan, oregano.

Örtsalt;
2/3 maldon flingsalt mixat med 1/3 torkade kryddor;
Rosmarin, oregano, lavendel, timjan och chiliflakes.


O
livolja och vinäger i fina flaskor är alltid trevlig till en middag. Här kan du också avgöra själv hur mycket du vill ha av respektive. Vill du göra färdiga salladsdressingar/vinegretter, ta en titt här >> och här >>


Ö
rtsaltet är den perfekta bordskryddan till alla måltider. När du ändå är i farten kan du göra örtsalt som passar extra bra till tex. viltkött smaksatt med enbär, eller rostad vitlök till lamm. Lökpulver, senapspulver (colmans) passar utmärkt  att ta i en gnutta av till fisk och kötträtter. Curry till kyckling etc etc. Prova dig fram och gör ett par burkar. Förvara torrt och mörkt.

Allvaret har börjat!


Ja, nu är allvaret igång, skolorna har börjat och rutiner med matlistor och bättre planering skall införas, men va svårt det är att komma igång. Jag vill ju laga grytor, saftiga skinkstekar, ugnsgratänger, lufsor och rulla palt, men det är liiite för varmt för det ännu! ;-)

Jag brukar iallafall ha en liten strategi när jag planerar veckans mat; 

  • Utgår från Hemköpsbladet och kollar erbjudanden och tips!
  • En kött, en fågel, en fisk och en vegetarisk vill jag gärna ha med i veckans planering.
  • Innan jag handlar kollar jag alltid frysen och vad som finns för basvaror, kanske en skinkstek, eller en kyckling, en flaska fryst buljong till en god soppa. Broccoli, ärtor mm till en gratäng osv.
  • Sen pusslar jag ihop hemköp + frysen och tänker enligt ovan… Kött, fisk, fågel etc…

Enkla, fräscha vardagsrätter; Ge mig dina 3-i-topp! 

 

Här startade vi veckan och skolstarten med falukorv, de va väl passande och bra. En hederlig ugnsbakad sådan med tomat, ost, bostongurka, lite senap och grädde och skjuts in i ugnen. Potatismos till de. Ja, det ÄR bara så gott!  Men nu undrar jag om du kan ge mig dina 3-i-topp vad gäller fräsch, enkel vardagsmiddag?

Har du förresten sett denna appen, den har jag haft länge i iphonen men tål att uppmärksammas då det är lätt att köra ”dubbla maträtter” som skolan ibland! Supersmidigt tycker jag.

Läs mer och ladda hem skolmatssappen här >>

 


Såhär ser våra barns skolmat ut den här veckan. Idag fick dom visst efterrätt till lunch!!? …Ja, så tycker jag iaf… Pannkakor och sylt är inte lunch för skolbarn. Tur det finns en fin salladsbuffé då! :-P

Kycklinggratäng m. Bacon
Kycklinggratäng m. Bacon
Källa: Emilia
Portioner: 3-4

Ingredienser:
1 bit Kycklingfilé (rejäl)
140g Bacon
1 Morot (normalstor, går att hoppa över)
ca 1-1,25 dl Créme Fraiche
Philadelphiaost (mängden är valfri, men ca 1/3 paket)
2 dl Grädde
Riven ost
Svartpeppar
Grillkrydda
Salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär upp kycklingfilé och bacon i lagom små bitar.
3. Stek kycklingfilé och bacon tills kycklingen är genomstekt.
4. Riv upp moroten (om du inte hoppar över den) och blanda moroten med créme fraichen och svartpeppar.
5. Bred ut morotsröran över bottnen på en ugnssäker form - ca 15x22 cm.
6. Häll över kyckling och bacon i formen och sprid ut jämnt.
7. Krydda efter känsla med grillkrydda och salta lite - tänk på att rätten redan är ganska salt av bacon, så ha inte i för mycket salt.
8. Klicka på några klickar philadelphiaost. Du behöver inte vara noga med att sprida ut det, det smälter ändå ihop med allt det andra i ugnen.
9. Häll över grädden och strö över ett lager riven ost i den mängd du önskar.
10. Säll i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills osten har en fin färg.

Serveras gott ihop med vanliga enkla frysta grönsaker som kokats upp och inte smakar för mycket eftersom gratängen blir ganska smakfylld, men självklart kan man ha nästan vad som helst till!
Tappa 5 kilon på 4 veckor med LCHF dieten!

Att gå ner i vikt behöver inte vara krångligt – så länge du håller dig till rätt kost! Fett, kolhydrater från grönsaker och proteiner är basen på LCHF. Följ våra råd och du kan tappa 5 kilon på bara 4 veckor.

Ät fett med gott samvete

Den största förändringen med LCHF är att man ska äta mer fett, och nu när grillsäsongen är igång passar det perfekt. Njut av avokadon, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

Rensa ur ditt skafferi

Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står kakor, skorpor och riskakor i skafferet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest och det som innehåller för mycket kolhydrater.

Testa pannkaksfrukost

Dieter kan vara trista, men anhängare av LCHF menar att det inte är någon diet, det är ett sätt att leva. Och livet ska ju inte vara trist! Vad passar bättre än att unna dig goda pannkakor till frukost!? Pannkakssmet: 2-3 ägg, 1/2 dl vispgrädde, lite vaniljpulver och 1 msk fiberhusk. Serveras med en klick crême fraiche.

Bortbjuden?

Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning så kommer en efterätt inte att ge dig det du önskar. Är du socker beroende kan en efterätt skapa sug för socker under resten av veckan.

Välj ekologiskt

Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.

Äta ute? Inga problem!

Det är lätt att äta LCHF på restaurang.Välj något på menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med en god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.

Skippa mellanmål – om du vill

När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver inte heller tänka på att hålla förbränningen igång efter som man inte svälter. Men om du är sugen så fungerar en näve nötter, ett kokt ägg eller en avokado till exempel.

Trött?

Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.

Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan och dela med dig om dina tips!

LCHF recept för Kycklinggryta med grönpepparsås


Krämig gryta som blir ännu godare med den smörstekta vitkålen. Ett gott sätt att variera vitkålsätandet.

LCHF Kycklinggryta med grönpepparsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kycklingbröst
1 gul lök
3 msk smör att steka i
1 röd paprika
1 liten zucchini
2 dl vispgrädde
2 dl crême fraiche
2 msk grönpeppar
salt och peppar.
1/4 vitkålshuvud
25 g smör

Gör så här

  1. Skär kycklingen och löken i bitar och fräs i smör. Skär också paprikan och zucchinin i biar och låt fräs också.
  2. Tillsätt grädde och crême fraiche. Stöt grönpepparn i en mortel och tillsätt. Låt detta puttra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
  3. Strimla vitkålen med en osthyvel, kniv eller med en matbredare. Stek i smör på medelvärme tills den har blivit mjukare. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera!
Kyckling med vitkål
Källa: Yvonne Hagström
Portioner: 1

Ingredienser:
1 st lårkycklingfilé
3 dl strimlad vitkål
Smör att steka i
1-2 dl grädde
Salt, peppar, paprikapulver
Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar och stek bitarna i smöret.
När kycklingen nästan är genomstekt, lägg i den strimlade vitkålen. Strö över lite paprikapulver och krydda med salt och peppar. Häll över grädden och låt puttra tills vitkålen är mjuk.
LCHF recept för Aubergine-kycklinggratäng


Smarrig aubergine-kycklinggratäng som passar perfekt till middag, tar ca 40 min att tillaga.

LCHF Aubergine-kycklinggratäng
Från: Charlotte på http://www.motbattreliv.se/
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
1st stor aubergine
4 st kycklingfiléer
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 ½ msk kycklingfond
1 tsk samba olek
Salt och peppar
Oliv olja för stekning
Riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 225grader.
Skiva auberginen i ca halv centimeter tjocka skivor. Stek dom ett par minuter på varje sida i olivolja. Salta lite.
Skär ner kycklingfiléerna i små bitar. Stek även dom i olivolja. Salta och peppra.
Blanda vispgrädde, tomatpuré, kycklingfond och ett kryddmått salt.
Lägg ett lager aubergine skivor i botten på en ugnsform. Därefter lite kyckling. Häll över såsen. Nytt lager aubergine, kyckling och sås.
Lägg därefter dom sista skivorna av aubergine och sista av såsen. På med ett lagom lager med riven ost.
In i mitten av ugnen i 20 minuter. Klar när osten har fått färg.

Servera med grönsallad. Mums!

Fyllda lasagnekuddar med kyckling, spenat & hasselnötter


Igår lagade Joline & jag mat tillsammans, det är ju bara hon o jag hemma nu i veckan då Nicke kör flyttresa om kommer hem tors/fredag nånting, men sen har han semester! :-P

Vi snickrade ihop en riktigt god… Ja vad ska man kalla de? Fyllda lasagnekuddar, ungefär som canneloni fast inte rullar utan trekantiga kuddar. Vi gjorde fyllningen på zucchini och spenat som fick fräsa ihop med lök, vitlök och finhackade hasselnötter, vi avslutade med salt och peppar och rörde ner en burk creme fraiche. Detta rörde vi ihop med en urbenad, grillad kyckling och packade in i färsk lasagne. In i ugnen och gratinera med ostsås över. Dundergott!! Som Joline sa… ;-)

Det här behöver du : 
1 grillad kyckling
2 frp. färsk lasagne, helst Felix lång lasagne
½ zucchini
1 liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
ca 150 gram färsk spenat
1 dl finhackade hasselnötter
Salt & peppar
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur köttet på kycklingen.
Lägg lasagnen i en skål med kallt vatten under tiden du gör fyllningen så går den lätt att vika utan att spricka sen.

Börja med bechamelsåsen som får stå och puttra under tiden.

Hacka zucchini, spenat och pressa ner vitlök i het stekpanna med lite olja. Rör ner hasselnötterna och låt alla smaker få fräsa ihop ca 3 min. Salta och peppra. Rör ner en burk creme fraiche.

Vänd ner kycklingköttet och rör ihop.

Rulla ut lasagnen på en skär bräda. Lägg på fyllning och vik över ett hörn så det blir en trakant, gör sedan tre vik till, skär av och lägg i smord, ugnsfast form. Och så fortsätter du så till du gjort alla sex. Snåla inte med fyllningen, den räcker utmärkt till 6 stycken ”kuddar”. Skulle du få fyllning över kan du klicka ut den i formen vid sidan om.

Häll ostsåsen över formen, lägg i några körsbärstomater och gratinera i 200 grader tills den fått fin färg, ca 20-25 min. Strössla över skivad salladslök och färsk timjan före servering.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
100 gram riven lagrad ost
½ krm malen muskotnöt (riv på zestjärnet)
2 äggulor (kan uteslutas)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.


Det färdiga resultatet! Men vi tar de från början :

Här får zucchini, spenat och lök fräsa ihop…


Tillsammans med hasselnötterna blir det en härlig doft och lite extra ”crunch”. Använd vilka nötter du vill, pinjenötter eller valnötter. Är du allergisk; uteslut dom helt eller använd solroskärnor te x.


Vänd ner kycklingen i röran.


Rulla ut lasagnen och lägg på fyllningen. Vik trekanter. (4 vik totalt/kudde)


här är alla sex kuddar färdiga.


Bred över ostsåsen, lägg på en näven körsbärstomater och några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.


Färdig att serveras. Lite skivad salladslök och färsk timjan ger extra piff o färg!


Smaklig kudde! :-P

Kycklinggryta med sommarprimörer och doft av timjan


Vem längtar inte efter en härlig gryta fastän det är sommar? Jag gör det i alla fall! En gryta full av härliga sommarprimörer såsom salladslök, späda små morötter & paprika. Zucchini, palsternacka och rotselleri hade jag också i och självklart champinjoner.

Men en härlig syra av citron och mustiga smaker av vitlök och timjan blir det här en rejäl sommargryta som räcker till många. Jag använde tre normalstora kycklingfiléer och med allt detta blev det en gryta som räckte gott till 7-8 port.

Det här behöver du : 
3 kycklingfiléer el. annat kött motsvarade 450 gram
Svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
2 citroner
6-8 dl kraftig kycklingbuljong (egen, fond el. tärning)
1 msk tomatpuré
1 knippe morötter
1 palsternacka
1 kvarts rotselleri
½ zucchini
1 paprika
2 dl grädde
Salt & peppar
150 gram färska champinjoner
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Skär kyckligen i bitar. Bryn i het stekpanna i lite olja. Krydda med nymalen svartpeppar och smula över torkad timjan. Tillsätt salladslöken och vitlöken. Pressa över saften från citronerna. Slå på buljong, tillsätt tomatpurén och sänk värmen till medel. Slanta grönsaker och rotsaker och lägg i. Zucchini och paprika kan du lägga ner efter att rotsakerna fått puttra några minuter. Slå sen på grädde och låt grytan sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Skiva ner champinjonerna. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Avsluta med färsk timjan före servering.


Förberedelser…


Kycklingen bryns så den får fin färg. Sen i med lök, vitlök och pressa över citron!


Buljong och övriga rotsaker och grönsaker…


En skvätt grädde och champinjoner… Smaka av, salta, peppra, red av såsen, strössla över färsk timjan.


Servera med ett gott ris.


Ja, smaklig gryta då! :-P