85 Tips för en god Buffé à la LCHF till Påsk

Påskbuffé

Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp.

Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe.

Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver.

Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället.

Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver.

För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater.

Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt.

De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och andra festliga tillfällen.

Börjar Du förbereda i tid, så kan helgen bli lugn och skön, men ändå fylld av goda rätter.

Hoppas Du hittar något som kan förgylla festerna bland mina många receptlänkar.

Här finns Sillar, Sallader, Vilt, Lamm, Kyckling, Smårätter, Varmrätter, Varma Såser, Kalla Såser, Vegetariskt, Glutenfritt Bröd och en hel del läckra Desserter.

Klicka bara på rätterna här nere, så kommer Du till recepten.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbuffé

Björksnaps

Inlagd Sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Sillfrukost

Rullströmming med Pepparrot

Gubbröra

Mousse på Matjessill

Räkmousse

Laxbakelse med Räkor

Litet Laxpaket med Fetaost

Laxmousse

Gravrökt Lax med Hjortronsås

Gravlax med Mammas Dillmajonnäs

Gravad Fjällöring

Rökta Laxfenor med två såser

Varmrökt Sik med Örtsås

Laxsallad med Dansk Remouladsås

Laxröra på Våffelhjärta

Grillad Lax med Fetaost och Mango

Baconlindad Laxtournedos

Dillgräddsås

Vitvinssås

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Varm Lammsallad med Aioli

Lammfärsbiffar

Lammstek med Rödvinssky

Långkokt Lammgryta

Örtkryddad Kyckling i ugn

Citronmarinerade Kycklingspett

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Örtmarinerad Rådjursstek

Gratäng med Palsternacka och Pepparrot

Rättikagratäng

Kantarellsås

Pepparsås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Gravad Älgstek

Rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde

Kesofyllda Rostbiffrullar

Rimmad Kyckling

Äggröra med Paprika och Chili

Färskoströra med Avocado

Krämig Zucchinisallad

Valnötsfyllda Omeletterullar

Varm Paprikasallad

Ostpaj på Mandelbotten

Turkisk Morotsröra

Tomatchutney med Citron

Marinerade Cocktailtomater

Marinerad Fetaost

Grillad Fetaost och Ostkex

Halloumi med varm Tomatsallad

Tomatpesto

Tre Avocadoröror

Morotslåda

Äggröra med Pepparrot

Rödbetssallad

Hemgjord Majonnäs och Aioli

Saffransaioli och Fetaoströra

Citronsås

Vitlökskeso

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med Kokos och Lime

Små Blåbärspajer

Ostkaka på Keso

Små Gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Mörk Chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Äggtoddy

Valnötsbröd och Ostbricka

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd


Kalkon med Vårsallad och Pannacotta med Blåbär

Receptinspiration

De flesta av de snart 900 recept som finns härinne på bloggen har skapats under snart 3 år av mig själv.

Får ständigt nya idéer på mat, när jag ser alla härliga råvaror som finns.

Särskilt sen jag började med LCHF, också för 3 år sen, har matskapandet blivit ännu roligare och mer utmanande.

Förr blev det ju nya rätter mest varje dag när jag jobbade i olika krogkök, men då var det mest med de traditionella tillbehören, potatis, pasta och ris.

Nu får jag hela tiden använda kreativiteten för att hitta på nya rätter av ovanjordsgrönsaker, rotfrukter med lite stärkelse och baka lågkolhydratbröd.

Desserter och bakverk, mestadels på mandelmjöl blir det också då och då.

Men eftersom jag inte uppskattar söta smaker så mycket längre, så blir det alltmer sällan nån efterrätt på mitt bord.

Men idag så här till helgen, bjuder jag på en Blåbärspannacotta att njuta efter maten.

Dagens kalkonrecept är ett av de få som jag letat inspiration till utanför mitt eget kök.

Åse på 56kilo.se har riktigt god LCHF-mat inne på sin populära blogg.

Där hittade jag den här Ajvarkycklingen, som jag gjorde på kalkonbröst istället.

Vi skriver, förutom våra bloggar, inne på Kostrådgivarna också.

Till hösten ska jag få träffa hela detta härliga gäng av Kostrådgivare en helg nere i Skåne, det ser jag verkligen fram emot.

Kalkonen i dagens inlägg åt jag och min goda Vän, Kocken G, till middag en kväll och vi tyckte båda att den var riktigt god.

Jag gjorde den lite mer vuxen i smaken med extra Chiliflingor och riven Ädelost över gratängen.

Åse hade sin kyckling inne i ugnen i 1½ timme på 175°, men jag drog ner tiden till 45 minuter och det blev väldigt bra ändå.

Som tillbehör till kalkonen gjorde jag en fräsch sallad, med smak av vår.

Hittade en ny salladssort jag inte sett förr, Cosmopolitan. Fast, krispig och mycket god.

Hittar Du inte den så fungerar det bra med Romansallad eller Salladskål också.

Vårsallad för 2

10 små buketter Romanesco

1/4 Ekologisk Paprika

½ dl Ekologiska Cashewnötter

4 blad Cosmopolitan-sallad

2 msk Avocadoolja med Citron

Flingsalt

Förväll de små buketterna några minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och spola i kallt vatten några minuter så kokningen avstannar.

Strimla salladen, spara topparna till att lägga som garnering runt skålen.

Strimla paprikan fint och hacka nötterna grovt. Blanda med den strimlade salladen i en skål.

Ringla över oljan och strö lite flingsalt över.

Har Du inte avocadoolja, så går det bra med kallpressad Olivolja och lite pressad Citron istället.

Blåbärspannacotta

2 dl Blåbär

1 msk pressad Citron

3 dl Grädde

2 blad Gelatin

2 msk Honung eller Sukrin

1 knivsudd Äkta Vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner vald sötning och vaniljpulver. Smaka av om Du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter av den här satsen. Garnera med vispad Grädde, Blåbär och Citronmeliss.


LCHF för familjen och Anna Halléns kyckling i ugn

Har precis fått hem Anna Halléns nya bok LCHF för familjen och vilken fin och superviktig bok!
Många härliga recept och Birgitta Höglunds recept är ju alltid lika bra och välgjorda.
Birgitta är ju också aktuell med en kokbok, LCHF för seniorer.

Härligt att man här vågar ta ut svängarna lite med mer grönt så som morot och också lite frukt så som äpple.
Jag tycker absolut  att när man är ung, smal och frisk kan man äta en mer liberal LCHF. Att Anna också verkar vara av den åsikten är kul.
Ursrungs LCHF kom ju till för överviktiga och sjuka människor, oftast med diabetes. Alla behöver äta en så strikt LCHF.

Det räcker att utesluta de allra värsta kolhydraterna och där är jag och Anna överrens igen, allt spannmål/gluten bör bort ur allas kost.
Härligt att få läsa om gluten och vad det kan ställa till med och jag hoppas fler och fler förstår denna “sjukdomsalstrare” och väljer bort det ur kosten. LCHF är ju naturligt fri från gluten!
Sedan nämns andra mkt viktiga saker och det är omega 3 och 6, bra att det pratas mkt om detta, viktigt för vår hälsa det också.

Detta är en bok jag rekommenderar starkt till alla barnfamiljer, skolor och dagis! Särskilt till alla de som lagar mat på våra instutioner till de mest värdefulla i våra liv, våra barn.

Vi har också provat att laga något gott recept ur boken och valet föll på Annas Kyckling i ugn. Det hade lika gärna kunnat bli vad som helst, för det finns mycket gott i boken, men då vi hade tinad kyckling framme blev det detta.
Kyckling filé
bacon
champinjoner
Creme fraiche
chilipulver och paprikapulver

Jag delade kycklingen i något mindre bitar och la i en ugnsfast form ( receptet är att lägga ut hela kycklingen).
Fräs upp bacon och champinjonerna och slå på creme fraiche och krydda.
Häll såsen över kycklingen och strö 2 dl riven ost över, gratinera i ugnen i ca 20-25 min i ca 200 grader.

Supergott med en kall krispig sallad till!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Kesoplättar och Baka med LCHF

LCHF-plättar

Jag fick en fråga av en läsare om jag brukar använda Kokosnötmjöl och Fibrex i min glutenfria LCHF-bakning.

Kokosnötmjöl har jag inte använt så mycket, men här kommer ett recept på en god Kycklingpaj som jag gjorde med kokosmjöl, den blev väldigt saftig och fin och kokossmaken passade bra till.

Fibrex använder jag inte heller så ofta, men hittade det här gamla receptet på Kesoplättar från bloggens barndom, som förtjänar att tinas upp igen.

För mer njutning, så kan Du gå in på 100% Östersund och läsa om mina utflyktstips i 100% Naturligt god mat.

Där kan Du också ta del av några tips om Yoga från Karina Freij.

Hon lärde mig för många år sen hur jag kunde göra yogaövningar för min dåliga rygg, något som jag fortfarande utövar varje dag.

Hade nog inte blivit så här bra utan de specialanpassade privatlektioner jag tog då.

Mat och yoga ger ju båda njutning för själen, så det känns fint att vi finns på samma sida.

En annan sida där jag också finns med, är informativa Kostrådgivarna.

Sidan är förutom väldigt intressant, dessutom helt gratis. Inga medlemsavgifter behöver betalas för att ta del av all kunskap.

Där kan Du läsa om recept från mig och kokboksförfattaren Klara Desser, blandat med läsvärda reflektioner kring LCHF, maten och livet från några av landets främsta Kostrådgivare.

Där bjuder jag idag på en mindre söt Inlagd Sill, om Du börjat tänka på att lägga in egen till Påsk.

Vill Du ha tips på fler bakrecept på kokosmjöl, så titta in här hos Marianns LCHF mat och bak.

Har precis fått hem Marianns Baka med LCHF i brevlådan, en väldigt vacker bok med 40 lockande recept på kakor med mindre kolhydrater än normalt.

Kommer att provbaka hennes läckra bakverk från boken till födelsedagskalasen framöver sommaren, då kan det vara gott med något extra festligt.

Boken innehåller både traditionella kakor och mer moderna, som Cupcakes och Whoopie Pies.

Mazariner, Budapestrulle, Hallonmoussetårta, Mandelkaka med Limekräm och Semlor är några av de som lockar mig mest.

Kesoplättar 1 port

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Keso

2 msk Grädde

1 msk Psylliumfrön

1 msk Fibrex

1 msk Sesamfrön

1 msk Linfrö

Havssalt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och Fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Lägg upp med olika bär och 2 msk Ekologisk Turkisk Yoghurt blandat med 1 msk Grädde.


Kryddiga grytan
Kryddiga grytan
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
ca 600 g nötgrytbitar
steks i kokosfett, ghee, olja.

2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära

Kryddor
3 nejlikor + 3 hela kryddpeppar, males i mortel
1 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1/2 tsk salt
lite malen svartpeppar
1/2 tsk blandade örter (torkade, lidl)
1 tsk gurkmeja

3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten

3 soltorkade tomater i små bitar

1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
Gör så här:
Nötgrytbitarna steks i kokosfett, ghee, olja med 2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära.

I med kryddor, se ingredienserna.

Stek tills köttet har färg på alla sidor.

Tillsätt 3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten så det täcker bitarna, och skär eller klipp ner 3 soltorkade tomater i små bitar, koka på låg värme utan lock tills grytan blivit tjockare och det är hälften eller mindre kvar av vattnet.

Tillsätt 1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)

Gott!

Tips; använd kryddningen på olika kött och stek köttgrytor, el. vego, kyckling, fisk, lamm.

Ät med lättkokt broccoli
Bra kommentar av Frank Nilsson

Ang onödig skepsis mot  GMO svd:

“Självklart nämns inte att Monsantos genmanipulerade bomull i indien drivit tusentals indiska bönder till konkurs och självmord. I Monsantos och SLU-forskarnas värld finns inga sådan problem. SLU-forskarna lovordar ogenerat den väg som USA tar: ” USA:s innovationsdrivna agenda är på god väg att skapa morgondagens jordbruk med moderna metoder som genteknik, nanoteknik och molekylärbiologi som hörnpelare.” Men den vägen är en fortsättning på det storindustiella jordbruk som idag är helt olje- och konstgödselberoende och som utarmar jordarna. När oljan och fosforn sinar kommer matpriserna att raka i höjden och de enda jordbruk som kommer att klara sig är mindre enheter med mer traditionell inriktning och stor djurhållning (vilken ger tillgång till naturgödsel), där man inriktar sig på att utnyttja kretslopp och växternas förmåga att binda solenergi i fleråriga gräs. Ett mönster för denna typ av jordbruk är Polyface Farm i USA, som på endast 40 hektar årligen producerar 11 500 kg nötkött (50 köttdjur), 11 500 kg fläsk (250 grisar), 10 000 slaktkycklingar, 800 värphöns, 30 000 dussin ägg (360 000 st), 1000 kalkoner, 500 kaniner och allt bara med gräs som basföda, inte ett enda uppplöjt fält och ingen konstgödsel! (Efter Michael Pollan, The Omnivor´s Dilemma). Ett kretsloppsjordbruk av bästa märke där basen av fleråriga gräs berikar och bygger upp myllan. Från de industriella jordbruken med sina plogade och harvade fält blåser varje år miljoner ton mylla ut i vattendragen och redan detta kommer att betyda slutet för det industriella jordbruket. Utan mylla – inget jordbruk!”

POLYFACE FARM  “We are in the redemption business: healing the land, healing the food, healing the economy, and healing the culture. “

Låter som musik i mina öron!

 

 

Bloggar etiketter:

Riktigt påskgodis – inga sega råttor här inte!


Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. :-P Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.

För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.

Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser. Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen… ;-)

Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.

Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.


En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. (glutenfria) Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! Läs mer och beställ här >>


En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi! Läs mer och beställ här >>


Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! Läs mer och beställ chokladen här >>

Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se :-P

Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.

Kyckling med senapsgräddsås
Paella
Paella
Källa: Gloria Olsson
Portioner: 1

Ingredienser:
60 g Kyckling (jag tog färdiggrillad)
60 g Korv
70 g Blomkål
30 g Squash
10 g Paprika
1/4 påse Saffran
Salt
Olivolja
Gör så här:
Dela paprikan i stora bitar. Grilla tillsammans med korven i ugnen (225 grader grillfunktion). Skiva sen korven och hacka paprikan.

Dela den färdiggrillade kycklingen i småbitar. (Alt tillaga kyckling på valfritt sätt och dela i bitar.)

Riv blomkål och squash, häll i kokande vatten ca 3 min. Häll av vattnet, tillsätt saffran och blanda ordentligt. Salta lite.

Blanda alla ingredienser och häll över en god olivolja.

Klart!

Variationsmöjligheterna är förstås enorma. Du kan ha skaldjur till, du kan ha stark korv (chorizo tex), paprika i olika färger om du tål, andra grönsaker osv. Gurkmeja är nyttigt så tillsätt gärna även det (eller ta det istället för saffran om du inte gillar saffran i mat).
Kycklinggryta med bönor, tomat och selleri