Flygande Jakob, i flygande fläng
Bra pris på Grillad Kyckling i butiken gav mig genast inspiration till Flygande Jakob. Så klassiskt, men så otroligt gott och lättlagat.
Jag tjuvkikade på ett recept från recept.nu för att uppdatera mig.

Japp, då hanns det med en liten koll på lillans handbollsträning, promenad i rask takt samt umgänge med min barnaskara.


(klicka på bilden, så får du också ta del av receptet )
Kyckling mango chutney

chicken_mango_chutney
Blev så otroligt sugen på mango chutney kyckling när jag såg Jenny Walldén i ”Mitt kök” på TV:n häromdan. Hon gjorde en kyckling som jag själv brukar göra som bara blir så otroligt god. Var tvungen att bläddra tillbaka bland mina recept för att se om vi gjorde lika.

Det var en hårsmån det skiljde. Jag steker alltid kyckling hel i ugnen men hon hade delat den på mitten och vikt ut. Tillagningen går ju lite fortare då. Marinaden med smält smör och mango chutney gjorde hon också lika men i såsen använde hon en burk creme fraiche och jag grädde istället.

Nu gjorde jag den snabbare varianten och delade kycklingen, och istället för grädde så provade jag creme fraiche att vispa ut stekskyn i.  Smakerna är väldigt snarlika så använd det du själv föredrar, gott är det i alla fall! :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling
50 gram smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk soya
1½ dl mango chutney
1 tsk malen paprika
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Dela kycklingen på mitten och vik ut eller i stycka den i delar.
Lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner vitlök, mango chutney, soya och paprikapulver. Salt och peppar. Pensla kycklingen med blandningen och stek i ugnen 175 grader ca 1 timme. Lägg på ett folie i början och ta bortefter halva tiden så blir kycklingen inte bränd utan får en fin yta.

Slå stekskyn i en kastrull och rör ner en burk creme fraiche. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

hel_kyckling_dela_på_mitten delad_kyckling_mitten
Du kan antingen dela kycklingen genom att skära längs med bröstbenet, eller klippa med sax i ryggbenet och sedan ”vika” ut den. Ugnssteker du kycklingen såhär istället för hel förkortas tillagningstiden.

kyckling_marinad_mango_chutney
Lägg kycklingen i en ugnsform, häll på marinaden och pensla in den överallt.

kyckling_mango_chutney
Efter 50 min i 175 grader är den klar. Sista halvtimmen i ugnen fick den ugnsstekas utan folié och fick denna fina, gyllene och knapriga yta. Nu kan du lätt bryta eller skära loss delarna och servera.

mango_chutney_sås_till_kyckling
Sila stekskyn och häll i en kastrull. Rör ner en burk creme fraiche. Låt koka upp, smaka av med salt och peppar.

kyckling_mango_chutney_sås
Godaste kycklingen med härlig mango chutneysås! :-P

Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.




Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.




Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.




Paprikakyckling
.....inte Mannerströms, utan mamma Annikas :))
Fast inspirationen till middagen stod givetvis vår goe kock från Götet, för.


Det är egentligen inte så mycket Paprika med denna rätten......1 tsk.......,men det är en mycket god och trevlig rätt.
Jag färgsatte den med hackad bladspenat. Just bara för att få bort den där tonen av blek tomatpuré.

Originalreceptet har du här:

4 pers
8 skivor marinerad tvådelad Kycklingfilé
1 gul Lök, skivad
6-7 stora Champinjoner, skivade
1 Vitlöksklyfta, riven
1 tsk paprikapulver
2 msk Tomatpuré
1,5 dl Grädde
0,5 dl Creme fraiche
Salt & Peppar
Smör
Kycklingfond

Bryn Kycklingfileérna i smör och krydda med salt och peppar.
Ta upp kycklingfileérna ur pannan. Fräs löken gyllengul, tillsätt vitlök och champinjoner och stek någon minut till.
Tillsätt kycklingfond, tomatpuré,paprikapulver,grädde och creme fraiche.
Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i såsen ca 10 minuter till.
Tillsätt gärna hackad Bladspenat för smak och utseende.

Servera gärna med ris.
Paprikakyckling
.....inte Mannerströms, utan mamma Annikas :))
Fast inspirationen till middagen stod givetvis vår goe kock från Götet, för.


Det är egentligen inte så mycket Paprika med denna rätten......1 tsk.......,men det är en mycket god och trevlig rätt.
Jag färgsatte den med hackad bladspenat. Just bara för att få bort den där tonen av blek tomatpuré.

Originalreceptet har du här:

4 pers
8 skivor marinerad tvådelad Kycklingfilé
1 gul Lök, skivad
6-7 stora Champinjoner, skivade
1 Vitlöksklyfta, riven
1 tsk paprikapulver
2 msk Tomatpuré
1,5 dl Grädde
0,5 dl Creme fraiche
Salt & Peppar
Smör
Kycklingfond

Bryn Kycklingfileérna i smör och krydda med salt och peppar.
Ta upp kycklingfileérna ur pannan. Fräs löken gyllengul, tillsätt vitlök och champinjoner och stek någon minut till.
Tillsätt kycklingfond, tomatpuré,paprikapulver,grädde och creme fraiche.
Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i såsen ca 10 minuter till.
Tillsätt gärna hackad Bladspenat för smak och utseende.

Servera gärna med ris.
Paprikakyckling
.....inte Mannerströms, utan mamma Annikas :))
Fast inspirationen till middagen stod givetvis vår goe kock från Götet, för.


Det är egentligen inte så mycket Paprika med denna rätten......1 tsk.......,men det är en mycket god och trevlig rätt.
Jag färgsatte den med hackad bladspenat. Just bara för att få bort den där tonen av blek tomatpuré.

Originalreceptet har du här:

4 pers
8 skivor marinerad tvådelad Kycklingfilé
1 gul Lök, skivad
6-7 stora Champinjoner, skivade
1 Vitlöksklyfta, riven
1 tsk paprikapulver
2 msk Tomatpuré
1,5 dl Grädde
0,5 dl Creme fraiche
Salt & Peppar
Smör
Kycklingfond

Bryn Kycklingfileérna i smör och krydda med salt och peppar.
Ta upp kycklingfileérna ur pannan. Fräs löken gyllengul, tillsätt vitlök och champinjoner och stek någon minut till.
Tillsätt kycklingfond, tomatpuré,paprikapulver,grädde och creme fraiche.
Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i såsen ca 10 minuter till.
Tillsätt gärna hackad Bladspenat för smak och utseende.

Servera gärna med ris.
Vårtema – Laxpaj med sparris

laxpaj_sparris
God morgon alla fina vänner, idag blir det recept med inspiration av våren. Tillsammans med Jenny (Jennys matblogg) som ni känner sedan tidigare kör vi igång receptutmaning igen med samma tema på våra matbloggar.

Ni kommer att få följa våra utmaningar en gång i veckan. Idag börjar vi med VÅR och VARMRÄTT! Hoppas vi kan inspirera er ordentligt nu. :-P

Min varmrätt idag blev en otroligt god laxpaj med sparris, en fräsch vårrätt att avnjuta ute i solen.

6 bitar
Laxpaj med sparris : 
1 sats pajdeg
300 gram kallrökt lax
1 knippe grön sparris
3 ägg
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut pajdegen i en from ca 25 cm i diam och gärna med lös botten. Min form har inte så höga kanter så jag fick lite av fyllningen över, men har du en form med något högre kant är det att föredra. Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 min.
Skär den kallrökta laxen i mindre bitar/strimlor och skär sparrisen i bitar, spara ”knopparna” att ha ovanpå pajen. Fyll med lax och sparris och fördela hälften av osten ovanpå. Vispa ihop ägg med philadelphiaost och slå över. Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och har du lite pajdeg över kan du göra små löv till dekoration. Något salt behövs inte då laxen i sig är ganska salt.Grädda pajen ca 30 min i 175 grader tills den fått fin gyllene färg. Servera med citron, aioli och en fräsch sallad.

Tips!
- Du kan byta ut den kallrökta laxen mot varmrökt.

1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

paj_lax_sparris
Ingredienserna till pajen.

laxpaj_lax_sparris
Fyll det förgräddade pajskalet med lax, sparris och hälften av osten.

laxpaj
Slå över ägg och philadelphiaosten.

lax_sparris_paj_matpaj
Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och ev. dekor.

laxpaj_med_sparris
Grädda pajen i ca 30 min, 175 grader.

lax_sparrispaj_paj_laxpaj
Färdig att avnjutas. :-P

laxpaj_sparris
Servera gärna med citron, aioli och en fräsch sallad.

IMG_7388-001
Här har vi Jennys läckra kycklingspett. Att panera med halloumi blir riktigt gott och frasigt.
För att komma till Jennys recept ”Kycklingspett med halloumipanering” Klicka HÄR >>

Kyckling Grön Curry Wok

Kyckling tillhör här, liksom hos många andra, den absoluta favoriten. Kycklingfileér från frysdisken säljs ju till bra pris med jämna mellanrum.

Ett av mina favoritrecept är denna wok med smak av grön curry.

2 kycklingfileér
1/2 msk olja (oliv,raps,sesam,kokos) välj den du gillar
1/2 msk grön curry pasta
2 st vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 liten sqash
1 morot
5 färska champinjoner
2 msk hackad ingefära
1 röd paprika
1 lime
1 valfri chilifrukt
1 burk organic kokosmjölk eller annan likvärdig
1 hönsbuljongtärning

Skär kyckling,lök,morot,squash,champinjoner och paprika i halvcentimeter tunna skivor.
finhacka chilin och ingefäran.

Hetta upp wok/stekpannan med någon typ av olja. Blanda i grön currypasta,pressa i vitlöken och i med ingefäran. Blanda om lite lätt.
Lägg i kycklingen och stek tills den är så gott som färdig.
Släng i alla de hackade grönsakerna och rör om väl. Låt de wokas i ca 3-5 minuter beroende på hur krispigt det skall vara.
Tillsätt kokosmjölken och hönsbuljongen och rör om. Låt koka i ytterligare några minuter.
Smaka av med fisksås och kanske mer av currypastan, beroende på hur stark ni vill ha den.
Strax före servering tillsätts pressad lime.

Serveras med ris eller nudlar :))