Blev så otroligt sugen på mango chutney kyckling när jag såg Jenny Walldén i ”Mitt kök” på TV:n häromdan. Hon gjorde en kyckling som jag själv brukar göra som bara blir så otroligt god. Var tvungen att bläddra tillbaka bland mina recept för att se om vi gjorde lika.
Det var en hårsmån det skiljde. Jag steker alltid kyckling hel i ugnen men hon hade delat den på mitten och vikt ut. Tillagningen går ju lite fortare då. Marinaden med smält smör och mango chutney gjorde hon också lika men i såsen använde hon en burk creme fraiche och jag grädde istället.
Nu gjorde jag den snabbare varianten och delade kycklingen, och istället för grädde så provade jag creme fraiche att vispa ut stekskyn i. Smakerna är väldigt snarlika så använd det du själv föredrar, gott är det i alla fall!
Det här behöver du :
1 hel kyckling
50 gram smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk soya
1½ dl mango chutney
1 tsk malen paprika
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Dela kycklingen på mitten och vik ut eller i stycka den i delar.
Lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner vitlök, mango chutney, soya och paprikapulver. Salt och peppar. Pensla kycklingen med blandningen och stek i ugnen 175 grader ca 1 timme. Lägg på ett folie i början och ta bortefter halva tiden så blir kycklingen inte bränd utan får en fin yta.
Slå stekskyn i en kastrull och rör ner en burk creme fraiche. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Du kan antingen dela kycklingen genom att skära längs med bröstbenet, eller klippa med sax i ryggbenet och sedan ”vika” ut den. Ugnssteker du kycklingen såhär istället för hel förkortas tillagningstiden.
Lägg kycklingen i en ugnsform, häll på marinaden och pensla in den överallt.
Efter 50 min i 175 grader är den klar. Sista halvtimmen i ugnen fick den ugnsstekas utan folié och fick denna fina, gyllene och knapriga yta. Nu kan du lätt bryta eller skära loss delarna och servera.
Sila stekskyn och häll i en kastrull. Rör ner en burk creme fraiche. Låt koka upp, smaka av med salt och peppar.
God morgon alla fina vänner, idag blir det recept med inspiration av våren. Tillsammans med Jenny (Jennys matblogg) som ni känner sedan tidigare kör vi igång receptutmaning igen med samma tema på våra matbloggar.
Ni kommer att få följa våra utmaningar en gång i veckan. Idag börjar vi med VÅR och VARMRÄTT! Hoppas vi kan inspirera er ordentligt nu.
Min varmrätt idag blev en otroligt god laxpaj med sparris, en fräsch vårrätt att avnjuta ute i solen.
6 bitar
Laxpaj med sparris :
1 sats pajdeg
300 gram kallrökt lax
1 knippe grön sparris
3 ägg
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
GÖR SÅHÄR :
Tryck ut pajdegen i en from ca 25 cm i diam och gärna med lös botten. Min form har inte så höga kanter så jag fick lite av fyllningen över, men har du en form med något högre kant är det att föredra. Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 min.
Skär den kallrökta laxen i mindre bitar/strimlor och skär sparrisen i bitar, spara ”knopparna” att ha ovanpå pajen. Fyll med lax och sparris och fördela hälften av osten ovanpå. Vispa ihop ägg med philadelphiaost och slå över. Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och har du lite pajdeg över kan du göra små löv till dekoration. Något salt behövs inte då laxen i sig är ganska salt.Grädda pajen ca 30 min i 175 grader tills den fått fin gyllene färg. Servera med citron, aioli och en fräsch sallad.
Tips!
- Du kan byta ut den kallrökta laxen mot varmrökt.
1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.
Fyll det förgräddade pajskalet med lax, sparris och hälften av osten.
Slå över ägg och philadelphiaosten.
Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och ev. dekor.
Grädda pajen i ca 30 min, 175 grader.
Servera gärna med citron, aioli och en fräsch sallad.
Här har vi Jennys läckra kycklingspett. Att panera med halloumi blir riktigt gott och frasigt.
För att komma till Jennys recept ”Kycklingspett med halloumipanering” Klicka HÄR >>