Pumpasoppa och grönkålspaj

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Höstgrönt

Idag får du recept på två goda rätter på härliga höstgrönsaker.

Jag bjuder på en mustig soppa på pumpa och en matig paj med grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater.

Under hösten har jag haft ett roligt jobb med att ta fram lite juliga recept tillsammans med Diet Doctor, fd Kostdoktorn.

Nu finns några publicerade, här hittar du min glutenfria grönkålspaj.

Tomten på Skansen

I fredags besökte Tomten och jag Skansen för att ta lite bilder till årets Adventskalender.

Tyvärr stänger de nu på fredag den 27 på grund av Covid-19.

Så jag passade på att stötta deras verksamhet genom att förnya mitt årskort.

Den tid det är stängt räknas av från kortet vid återöppnandet.

Köp ett årskort här till dig du med eller som julklapp för att hjälpa till så vår fantastiska stadspark kan drivas vidare.

Pumpasoppan hittar du även i min kokbok Gammaldags husmanskost.

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 burkar kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

2 tsk gurkmejamix

1 dl kokosolja

2 dl kycklingbuljong

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Min grönkålspaj hos Diet Doctor
Foto Naomi Sherman

18 november – Benbuljongdagen

Ingredienser till benbuljong på olika sätt

Näringsrikt långkok

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Nu när så många av oss tillbringar mer tid hemma på grund av Coronapandemin, ja då finns det ju verkligen tid att dra igång en gryta med benbuljong, så idag får du mina bästa tips.

Jag har i 5 år använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Sen jag började koka egen buljong så har både jag och Lennart blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna.

Han har konstaterad artros i ryggen men känner väldigt sällan av den nu.

Hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre tack vare den näringsrika buljongen.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam, det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart och jag sommaren 2020

Lennart är 77 och jag fyllde nyligen 59, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och enligt en del ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring under de senaste åren, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Här nedan delar jag med mig av några av mina tips på hur du själv kokar en riktigt god buljong.

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5-2 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Jag kokar ibland ihop buljongen när jag silat av benen, så den blir mer koncentrerad

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Benbuljongtips

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt eller höna/kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Kokning av benbuljong: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna.

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmejamix, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår när du silat av benen.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom mer hållbar.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken.

Jag brukar skumma av det och använda det till stekning, smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i glasburkar med lock i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.

Farsdagstips 2 – Lamm Korma

Lamm Korma
Foto Veronica Kindblad

Indisk favorit

Jag är väldigt förtjust i indisk mat och framförallt i Lamm Korma.

Ett mustigt långkok med krämig smak av cashewnötter, kokos, ingefära, vitlök, kardemumma och citron.

Du hör ju, det kan ju knappt bli bättre, så passa på att laga den här grytan till Far på söndag.

Här kan du beställa Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken där receptet finns, så kan han bjuda tillbaka en annan gång.

Lamm korma med kikärtor och blomkålsris 4 port

500 g benfritt lammkött

3 dl kikärtor

2 dl cashewnötter

2 dl kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

1 dl kokosolja

1 gul lök

1 bit färsk ingefära, ca 1 dl skuren

3 vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1 msk korianderfrön

1 msk gurkmeja

1 msk spiskummin

1 msk kanel

ca ½ msk salt

1 tsk chiliflingor

1 pressad citron

Grovhacka och mixa cashewnötter, ingefära, lök och vitlök.

Har du ingen mixer så hacka det riktigt fint istället.

Krossa kardemummakapslarna lätt i mortel, låt en del vara hela.

Rosta kryddorna i en torr, het stekpanna ett par minuter under omrörning, så utvecklas smakerna mer.

Skär köttet i strimlor, stek i kokosolja i en gryta ett par minuter tills det fått lite färg, krydda med salt.

Blanda ner nötpastan med köttet och låt fräsa med några minuter. Rör om mot botten så det inte bränns fast.

Blanda ner kryddorna, kokosgrädde och kycklingbuljong, blanda om väl.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 1½ timme, tills köttet är riktigt mört och såsen kokat sig tjock, blir den för tjock så späd med lite vatten.

Vänd ner kikärtorna, smaksätt med citronsaften och eventuellt lite mer salt. och servera med blomkålsris eller broccoli.

Wok med pumpa till Halloween

Wok med kalkon och pumpa

Snabb fredagsmat

Har du en del pumpakött över nu sen du gröpt ur Halloweenlyktor?

Då ska du få lite tips på hur du kan använda det.

Här hittar du min pumpasoppa och smörstekt pumpa och här följer en riktigt god wok.

Ät, njut och må gott i helgen ❤

Smakrik wok 4 port

600 g kalkonbröst eller kycklingbröst

1 dl kokosolja eller 100 g smör

4-5 dl pumpa i bitar

2 dl strimlad röd paprika

2 dl strimlad grön paprika

2 dl zucchini i bitar

10 cm ingefära i skivor

2 msk äppelcidervinäger

2 msk mango chutney

2 msk tamarisoja

Salt och chiliflingor efter behag

Skär kalkonköttet i strimlor, hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.

Stötta gärna mitt receptskrivande härinne genom att köpa min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du köpa ett signerat exemplar så säljer jag den via Kall Natur Kompanis nätbutik i länken ovan.

Pumpahummus från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp

My kind of Fredagsmys

Ristafallet i höstskrud

Jämtlandshälsning

Hej, nu var det ett tag sen jag hörde av mig här inne, har inte legat på latsidan om nu nån trodde det 😉

Veckan har varit fylld av trevliga möten och spännande nya uppdrag som börjat sättas på pränt.

I måndags träffade jag Charina Knutsson på Jamtli, hon är redaktör för årskrönikan Jämten som kommit ut varje år ända sen 1906.

Jamtli

Så även i år och den här gången är undertecknad en av författarna i boken.

Den här gången avhandlas det glada 80-talet och mitt bidrag blir hur kroglivet såg ut här i Östersund på den tiden, ur mitt kockperspektiv.

Riktigt roligt och hedrande att få ett sådant skrivuppdrag, första gången jag skrivit något i den vägen, annars har det ju mest varit härinne och i mina kokböcker.

Boken Jämten lanseras den 25 november med releasefest på Jamtli, vi får hoppas att Coronarestriktionerna lättats lite mer innan dess.

Jag återkommer en annan dag och berättar mer om vad jag sysslat med, är så glad att ha möjlighet att få vara här i Jämtland nu och uppleva alla vackra höstfärger.

Dagens recept blir marinerad lever, hade den stora turen att få älgkalvlever av min systerdotter Martina häromdagen.

Jag vet att många vill ha tips på hur man på ett gott sätt ska få i sig den nyttiga levern, det här är min favorit.

Jag fick en burk fermenterad chilisås smaksatt med citron till, som Martina hade gjort.

Gå gärna in och gilla och dela hennes och storasystern Jessicas restaurang Kroken på Facebook, så kanske Martina är snäll och delar med sig av receptet.

Jag och Lennart var där och åt lunch förra fredagen, marinerad kyckling med bearnaisesås, så gott.

Lyckligt lottad som har två älgjagande systerdöttrar som dessutom är kockar 🙂

Tapas på kalvlever 2-3 port

200 g kalvlever

½ citron

ev 1 tsk chiliflingor

1-2 tsk oregano

Flingsalt

Smör och olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar, lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med oregano och rejält med flingsalt, vill du ha lite sting så ta chiliflingor också, det hoppade jag över idag.

Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.

Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom, stek max ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Levern blir också god som en varm sallad, med rucola, citronklyfta och tunt skivad rödlök till.

Enkel kycklingbuljong med tomat och örter

Smakrik buljong

Jag får många frågor på Facebook om benbuljong, om det är svårt att tillaga och om dess effekter på hälsan.

Jag och Lennart har nu intagit buljong så gott som dagligen i 5 år, det har haft en stor inverkan på våra leder.

Jag har haft problem med höfterna och axlarna, Lennart har konstaterad artros i ryggslutet.

Men sen vi började med egenkokt buljong tillsatt i maten så har de här besvären försvunnit nästan helt.

Kollagenet i buljongen har också gjort att hår, hud och naglar är mycket starkare, vi blir sällan sjuka och magen mår gott.

En trevlig bieffekt är att jag inte har fått så många rynkor än, trots att jag snart fyller 59, bilden är från förra veckan.

Här på bloggen hittar du mängder av tips på mat där jag använder buljongen, skriv bara in benbuljong i sökrutan längst upp så kommer de fram.

Kycklingbuljong är också god att dricka varm, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt eller gurkmejamix och blanda gärna ner en sked kokosolja.

Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som ger energi och stärker immunförsvaret.

Kycklingfond

Kycklingbuljong med tomat och rosmarin

1 ekologisk kyckling

3 stora tomater

2 morötter

2 gula lökar

ev 1 dl torkad svamp

½ purjolök

1-2 tsk torkad rosmarin och/eller timjan

2 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger

1 litet knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma.

Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram när buljongen kokat ihop.

Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme.

Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev.

Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås.

Plocka av allt kött från benen och vingarna.

Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk eller grädde och några deciliter av buljongen.

Koka en soppa av det tillsammans med grovhackad bladspenat, blanda mot slutet ner det kokta kycklingköttet.

Lägg tillbaka benen, skinnet och brosket i buljongen och koka i ca 5 timmar till på svag värme utan lock, späd med lite mer vatten då och då.

Sila av benen genom en nätsil, koka upp buljongen på nytt och låt den koka ihop tills hälften återstår så blir den riktigt koncentrerad.

Förvara kycklingbuljongen i en burk i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

I min kokbok Gammaldags husmanskost hittar du fler lättlagade recept på buljonger.

Ingredienser till benbuljong på olika sätt

Kantarellsås för flera middagar

Bästa svampsåsen

Under mina år i olika restaurangkök, kokade jag mängder med kantarellsås.

Det var en mycket uppskattad sås, det var bara pepparsåsen som var mer populär bland gästerna.

Dagens recept är ett riktigt storkok som räcker till en middag för 10-15 personer.

Nu i Coronatider är man kanske sällan så många runt middagsbordet, men det är alltid bra att koka sås i stora satser.

Du kan också göra en god soppa på den här basen, tillsätt mer buljong och mjölk, så blir det en riktigt läcker svampsoppa eller ta lite mindre vätska, så har du en stuvning.

Helstekt kalkonbröst med kantarellsås och sockerärtor

Kantarellsås

1 liter grädde/kokosgrädde

5 dl förvällda, hackade kantareller

1 stor gul lök

50 g smör/kokosolja

2 dl kycklingbuljong

1 dl madeira, portvin eller vitt vin

1 msk Tamarisoja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter behag

Hacka löken fint, bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.

Krydda rejält med salt och peppar.

När vätskan kokat bort, häller du på madeira, worcester och soja.

Vill du inte använda vin så kan du pressa en halv citron över svampen istället, det är extra gott om du använder kokosgrädde då det neutraliserar kokossmaken.

Låt koka in tills hälften av vätskan gått in i svampen, häll sen på grädden.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.

Späd med lite vatten ibland om såsen blir för tjock.

Smaka av om det behövs mer kryddor eller en skvätt vin till.

Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.

Fler tips på goda tillbehör hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Här kan du läsa en recension av den inne hos Diet Doctor (Fd Kostdoktorn).

Kantareller

Höstens godaste svampsoppa

Torsdagssoppan

Den här veckan slår jag ett slag för svamp här på bloggen.

Dagens svampsoppa har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök.

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu i höst.

Om skogsbad, naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar benbuljong, så hittar du en hel del tips i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Apelsinmarinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Värmande kycklingsoppa

Kycklingsoppa

Sopptider

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, på traditionellt vis är torsdagarna soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Är inte så förtjust i ärtsoppa med det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med.

Jag har ofta färdigkokt kyckling och buljong i frysen efter buljongkok så då går det snabbt att koka ihop en soppa.

Jag använder gurkmeja i den här soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper.

Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hemkokt buljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmejamix

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.

Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.

Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmejamix.

Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningarna.

Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter, rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.

Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Sötpotatisplättar är gott att servera till soppa istället för den traditionella pannkakan.

Här en bild på dem som finns med i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde