Artikel om min fibromyalgi i SvD och köttfärslimpa med champinjonsås

På ålderns höst

Det är namnet på en bilaga som följde med i Svenska Dagbladet i onsdags, där jag medverkar i en intervju om min hälsoresa med glutenfri lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo.

Jag blev kontaktad av Sanna Fahlén på Mediaplanet i somras, hon hade läst här på bloggen om mina hälsoförbättringar och ville att jag skulle vara med i tidningen för att inspirera andra.

Eftersom jag blivit så otroligt mycket bättre i min hälsa sen jag la om kosten för 9 år sen, så vill jag ju gärna sprida det här så många fler kan bli hjälpta.

Just den dag tidningen publicerades läste jag ett inlägg hos Fibromyalgiförbundet på Facebook om en studie på Karolinska Institutet, som visar att vi som har Fibromyalgi visar tecken på inflammation i hjärnan.

Mycket intressant, då är det ju inte så konstigt att en glutenfri lågkolhydratkost hjälper, då den är anti-inflammatorisk.

Här kan du läsa artikeln från Karolinska och här kan du läsa hela artikeln om mig i På ålderns höst, där finns jag med på sidan 12.

Där kan du också ta del av mitt recept på köttfärslimpa med champinjonsås från kokboken Gammaldags husmanskost.

Vill du läsa fler artiklar om hur jag blivit bättre i min Fibromyalgi, ryggproblem, migrän, magbesvär och övervikt, så finns flera samlade här.

Köttfärslimpa med champinjonstuvning från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Köttfärslimpa med stekt lök och pepparsås

Gårdagens önskade Fars dag-middag blev Nickes stora favorit! En smakrik, fast köttfärslimpa med långstekt, karamelliserad lök och en galet god pepparsås som jag kokade ihop med en gnutta starkvinsglögg.

Prova att tillsätta nån matsked nästa gång du gör sås, det är en hejdundrande smaksättare och passar riktigt bra nu i vintertider.

 

8 – 10 port (2 limpor)

Det här behöver du :

1,6 kg blandfärs

2 dl havregryn

3 msk potatismjöl

1 dl vatten

2 ägg

4 msk grönsaksfond

2 msk oxfond

2 tsk trocomare örtsalt

1 tsk vitpeppar

 

Pensling :

3 msk sweet chilisås

2 msk ketchup

2 msk vatten

1 msk kinesisk soya

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda ihop samtliga ingredienser i en rymlig bunke. Jag brukar använda elvispen med degkrokarna när jag gör på en större mängd färs. Forma till två avlånga limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Rör ihop ingredienserna till pensling och stryk över. Grädda i 175 grader ca 30 – 40 minuter. 

  

Såsen : 

2 msk smör

1,5 msk vetemjöl 

4 dl vatten 

2 msk kalvfond 

2 msk starkvinsglögg (alt alkoholfri) 

2 tsk mortlad grönpeppar i lag

2 tsk mortlad svart, vit och rosépeppar 

2 dl grädde 

1 msk vinbärsgelé 

Salt 

  
GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Späd på med vatten under tiden du vispar. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 15 – 20 minuter. Smaka av. 

   

Löken låter jag steka sakta på väldigt låg värme i stekpanna med smör och en gnutta socker, samt några droppar vatten. Jag steker den i ca 40 min så den blir riktigt mjuk med inte bränd. Supergott tillbehör som nästan sköter sig själv i pannan. Vänd om nån gång då och då bara. Smaklig måltid! 

 

Stadig köttfärslimpa – lätt att skära i fina skivor!

kottfarslimpa_limpa_fars_kottfars_blandfars_husmanskost_middag_middagstips_recept_sondagsmiddag_mat_klassisk

Här på Kryddburken finns otaliga recept på köttfärslimpor och jag gör ofta olika från gång till gång. En del fyllda med smakrik ost och grönsaker, en del baconlindade och en del lite lösare i konsistensen. Det finns dock en variant som maken gillar allra bäst och som är lite stadigare och mer kompakt. Den är lätt att skära i tunna skivor och användas till pålägg för köttfärsälskare 😛 som håller ihop fint. Efter förfrågan på instagram igår så lägger jag ut receptet här. Ingredienserna i smeten är såna som gör köttfärslimpan stadig, bland annat potatismjölet som binder och håller ihop och även äggen och äggvitan gör den lite ”puffig” och fin i formen. En liten mängd vatten använder jag dock och flytande fond för smaken. Den blir otroligt god och du kan använda detta recept som en bas för att sedan lägga till dina egna favoritkryddor eller smaksättningar såsom örter, chili, vitlök mm. Prova er gärna fram, det är ett recept som är svårt att misslyckas med.

 

Såsen kokar jag upp på smör, vetemjöl och vatten som vispas ihop under uppkok. Sen smaksätter jag med soya, fond, kryddor, lingonsylt eller gelé och smakar av med salt och vitpeppar.

 

8 – 10 port (2 limpor)

Det här behöver du : 

1,6 kg blandfärs

2 dl havregryn

3 msk potatismjöl

1 dl vatten

2 ägg

4 msk grönsaksfond

2 msk oxfond

2 tsk trocomare örtsalt

1 tsk vitpeppar

 

Pensling : 

3 msk sweet chilisås

2 msk ketchup

2 msk vatten

1 msk kinesisk soya

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda ihop samtliga ingredienser i en rymlig bunke. Jag brukar använda elvispen med degkrokarna när jag gör på en större mängd färs. Forma till två avlånga limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Rör ihop ingredienserna till pensling och stryk över. Grädda i 175 grader ca 30 – 40 minuter.

 

kottfarslimpa_limpa_fars_kottfars_blandfars_husmanskost_middag_middagstips_recept_sondagsmiddag_mat_klassisk_pensla

Köttfärslimporna färdiga för ugnen. ca 30 – 40 minuter i 175 grader.

 

kottfarslimpa_limpa_fars_kottfars_blandfars_husmanskost_middag_middagstips_recept_sondagsmiddag_mat_klassisk_svensk

Det färdiga resultatet. 😛 Smaklig måltid!

Köttfärslimpa med lök

köttfärslimpa_recept_färs
En stadig söndagsmiddag med rejäl husmanskost är bland det godaste som finns. Jag gör ofta köttfärslimpa med en mixad löksoppa. En del använder sig av pulver från löksoppa men jag kokar egen i stekpannan. Bara att hacka ner ett par gula lökar och steka i smör på låg värme. Låt den få stekas ganska länge och pudra över lite socker så får den en härligt god, karamelliserad smak. När den stekts tillräckligt länge är den så mjuk att den i princip faller sönder så använd den i smeten som den är eller kör ett par varv med stavmixern. Blir riktigt gott! 😛

 

8 port
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
2 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

 

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar
en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar. Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak.

 

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

 

Skysås : 
Använd lite av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Ev en skvätt grädde. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

sallad_tomatsallad

köttfärs_köttfärslimpa_färs_recept

köttfärslimpa_kryddburken_löksoppa

 

 

Köttfärslimpa med jalapeno inbakad i bacongaller

köttfärslimpa_baconlindad_bacongaller_jalapeno
Husmanskost med guldkant, det är nog vad maken skulle kalla den här köttfärslimpan. Han som älskar färs uppskattar sån här mat, och kan jag dessutom få med bacon och lite hetta i rätten så är saken biff! 😉 En köttfärslimpa med det lilla extra alltså.
Här kommer mitt recept!

Det här behöver du :
800 gram blandfärs
1 ägg
½ dl vatten
1 msk potatismjöl
3 msk finhackad inlagd, grön jalapeno
1 msk D´Elidas chilisås
Salt

2 pkt bacon a´120 gram

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienserna till färsen. Fläta ihop baconet på en skärbräda. Lägg skivorna omlott med varann. Forma en avlång limpa av färsen och lägg på mitten av bacongallret. Vik upp sidorna och lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta sidan neråt. Stek i ugnen 175 grader ca 40 min. Häll av skyn som bildats på botten efter halva tiden så blir baconet knaprigt och inte kokt även på sidorna. Servera med en god skysås, potatis, lingon och gurka.

köttfärs_recept_jalapeno_ingredienser_köttfärslimpa_sås
Färsen blandad med finhackad jalapeno och stänk av D´Elidas chilisås.

bacon_recept_bacongaller_baconinlindad
Flätat bacongaller.

köttfärslimpa_baconinlindad_bacon_bacongaller_flätad_recept
Lägg på färsen och vik upp kanterna.

bacon_köttfärslimpa_baconinlindad_recept_bacon_köttfärs
Lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta kanten neråt.

köttfärslimpa_bacon_baconlindad_bacongaller
Efter ca 40 min i ugnen.

baconlindad_köttfärslimpa_sås_recept_köttfärs
Uppskivad och färdig att serveras.

baconlindad_köttfärslimpa
Smaklig måltid! 😛

Köttfärslimpa med jalapeno inbakad i bacongaller

köttfärslimpa_baconlindad_bacongaller_jalapeno
Husmanskost med guldkant, det är nog vad maken skulle kalla den här köttfärslimpan. Han som älskar färs uppskattar sån här mat, och kan jag dessutom få med bacon och lite hetta i rätten så är saken biff! 😉 En köttfärslimpa med det lilla extra alltså.
Här kommer mitt recept!

Det här behöver du :
800 gram blandfärs
1 ägg
½ dl vatten
1 msk potatismjöl
3 msk finhackad inlagd, grön jalapeno
1 msk D´Elidas chilisås
Salt

2 pkt bacon a´120 gram

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienserna till färsen. Fläta ihop baconet på en skärbräda. Lägg skivorna omlott med varann. Forma en avlång limpa av färsen och lägg på mitten av bacongallret. Vik upp sidorna och lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta sidan neråt. Stek i ugnen 175 grader ca 40 min. Häll av skyn som bildats på botten efter halva tiden så blir baconet knaprigt och inte kokt även på sidorna. Servera med en god skysås, potatis, lingon och gurka.

köttfärs_recept_jalapeno_ingredienser_köttfärslimpa_sås
Färsen blandad med finhackad jalapeno och stänk av D´Elidas chilisås.

bacon_recept_bacongaller_baconinlindad
Flätat bacongaller.

köttfärslimpa_baconinlindad_bacon_bacongaller_flätad_recept
Lägg på färsen och vik upp kanterna.

bacon_köttfärslimpa_baconinlindad_recept_bacon_köttfärs
Lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta kanten neråt.

köttfärslimpa_bacon_baconlindad_bacongaller
Efter ca 40 min i ugnen.

baconlindad_köttfärslimpa_sås_recept_köttfärs
Uppskivad och färdig att serveras.

baconlindad_köttfärslimpa
Smaklig måltid! 😛

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P

Ost och paprikafylld köttfärslimpa

fylld_köttfärslimpa
Igår lyckades jag äntligen få fram en middag på bordet. Vi har fortfarande sjukstuga här hemma och Joline och jag började bli ganska trötta på eländet så vi beslöt oss för att försöka laga middag. Febriga och förkylda lyckades vi få ihop en köttfärslimpa, kokt potatis, morötter och gräddsås, men det tog en hel eftermiddag. Känns som vi hade bomull i huvudet bägge två men slutresultatet blev himla gott! ;-)

Av 800 gram färs blir det en köttfärslimpa som räcker gott och väl till 4 port. Vi fixade ihop en fyllning av finhackad paprika, philadelphiaost och riven ost – det blev super! En väldigt saftig och smakrik köttfärslimpa, självklart serverad med kokt potatis och rykande god gräddsås.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
½ dl mjölk
2 msk oxfond
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

Fyllning :
½ röd paprika
½ gul paprika
50 gram philadelphiaost
2 dl riven, lagrad ost
2 tsk malen paprika

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till köttfärslimpan. Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Finhacka paprika och rör ihop med philadephiaost, riven ost och malen paprikakrydda. Det ska bli en ganska fast fyllning, den går att forma till en avlång rulle att lägga i mitten. Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en urgröpning/skår i mitten och placera fyllningen där. Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan. Grädda i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

fylld_köttfärslimpa_ost
Använd 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en fördjupning och lägg i fyllningen.

köttfärslimpa_recept_husmanskost
Täck med resten av smeten och släta till ytan.

ostfylld_köttfärslimpa
Grädda ca 50 min i 175 grader. Koka ihop såsen och servera med potatis och morötter. Smaklig måltid!

Köttfärslimpa med godaste gräddsåsen jag gjort!

köttfärslimpa_godaste_gräddsås
Det var nån här hemma som var mycket nöjd, tillfreds och framförallt MÄTT efter söndagsmiddagen förgår. Köttfärslimpa och stekt lök… Kan man göra en man lyckligare?? Han mumlade något mellan tuggorna om ”godaste på hela året”… ”Fy satan så gott!!!”… ”Ska du inte ha den där biten på din tallrik??”… Ja, det är makens favoritmiddag bland många andra färsrätter och är han glad så är jag glad! :-P

Något som mannen i fråga däremot INTE är så förtjust i är såser, han tar aldrig sås till kött och potatis, aldrig sås till nånting egentligen och DÄR är vi sååå olika och jag fattar inte hur han kan bortse från såsen. Jag skulle själv kunna hoppa över kött och bara äta sås och potatis och enligt mig är det såsen som GÖR hela rätten! Jag är den som alltid ber om en liten skål extra sås på restaurang, haha… ;-)

Jag brukar ofta göra skysås men till köttfärslimpa blir det inte så mycket sky, utan mer ”flottigt fett” i formen och det vill jag inte göra sås på så den här gången kokade jag grädde med vatten, fond, buljong och kryddor vilken jag sällan brukar göra men JÖSSES AMALIA så god den blev. Det är verkligen den goaste gräddsåsen jag nånsin gjort! Enkel? Mycket… ;-)

En sak jag dock ALLTID tillsätter i en sås är det tillbehör av lingonsylt eller gelé som ska serveras till rätten. I det här faller lingon så det åkte ner i skvätt av det i såsen också. Se också till att koka ner såsen i alla fall en kvart för att få fram smaker och konsistens. En riktig gräddsås ska puttra en stund och det blir världsgott jag lovar! :-P

Det här behöver du :
1 kg blandfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 ägg
1 stor gul lök
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Använd en stor bunke. Blanda ströbrödet med mjölken, och vispa ner kalvfond och äggen. Finhacka löken och tillsätt. Vänd ner färsen och blanda väl. Krydda med salt & nymalen svartpeppar. Forma till en avlång limpa, lägg i smord ugnsfast form och stek i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

karamelliserad_stekt_lök
Karamelliserad lök är inte svår. Skala, dela och skiva två stora gula lök. Ner i en stekpanna med en klick smör och ringla över 2 msk flytande honung. Bryn tills löken mjukat och fått lite färg. Slå på vatten och ”bräsera” löken ca 30 min. Slå på mer vatten efterhand den kokar in. Avsluta med salt och vitpeppar. På det här sättet får du en rejält smakrik, stekt lök som bara smälter i munnen, perfekt tillbehör till husmanskost.

världens_godaste_gräddsås