Köttfärsgratäng

Lasagne LCHF

Smakrik gratäng

Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel.

Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine.

Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Köttfärssås

500 g köttfärs

2 gula lökar

2 tomater

1 stor morot

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin eller 1½ dl vatten+2 msk vinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

50 g smör

Salt och svartpeppar

Till lasagnen:

1 kg zucchini

Ostsås

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika och tomat i små tärningar.

Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör i  timjan och paprika. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.

Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare.

Blanda i tomater och häll på rödvinet, rör runt och låt puttra i 30 min.

Ostsås

100 g gräddost eller lagrad ost

4 ägg

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

Salt och peppar

Riv osten, blanda med ägg, crème fraiche och grädde. Rör ner salt och peppar.

Skiva zucchinin riktigt tunt. Lägg ett lager om lott i en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar.

Skeda över lite ostsås, sen ett lager köttfärssås. Varva så i några lager, precis som till vanlig lasagne.

Avsluta med zucchini och ostsås.  Grädda i 175° i 45 min.

Lowcarb Lasagne

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips i bokform till dig själv eller någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Nu kan du ta chansen att vinna Gröna, sköna tillbehör här inne hos Halva Lindha.
I boken berättar jag hela historien om min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykiska och fysiska besvär.
Lyxa till pannbiffarna

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Rosépepparträd

Röd grönsaksröra 2 port

8 cocktailtomater

1 röd paprika

1 liten rödlök

2 msk smör

2 msk finhackad, färsk timjan

2 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar och hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan, låt allt bli varmt.

Servera till biffarna och stekt zucchini, ett brynt vitlökssmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör till vårens middagar hittar du mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör.

Kryddsmör i paprika från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson

Bästa köttfärssåsen

Köttfärssås med Zucchini och Tomat

Annorlunda köttfärssås

Idag får du tips på den i mitt tycke allra godaste köttfärssåsen.

Hemligheten bakom en riktigt bra köttfärssås är, förutom kryddningen, den långa koktiden.

Den frisläpper en hel massa smakämnen och köttfärsen blir väldigt mör.

Långt ifrån de recept där det står att man bara behöver koka såsen en liten stund, då blir köttet bara gummiaktigt.

Det som är annorlunda i min köttfärssås mot de flesta andras är att jag kryddar den med rosépeppar, det ger en väldigt aromatisk smak.

Passa på att njuta av våren genom att ta med köttfärssåsen ut på en utflykt i termos, att äta middagen ute uppskattas av både stora och små.

Passa på att plocka med lite nässlor hem, häromdagen tipsade jag om några goda nässelrecept.

Du kan också använda den här köttfärssåsen till en glutenfri paj, här hittar du recept på min tacopaj.

Köttfärssås som picknickmat

Köttfärssås 4 port

500 g köttfärs

4 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

4 tomater

2 morötter

2 gula lökar

1 aubergine

2 vitlöksklyftor

50 g smör eller kokosolja

1 dl ketchup

½ dl ajvar

2 tsk Worcestershiresauce

2 tsk paprikapulver

2 tsk oregano

1 msk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna.

Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde.

Koka upp och låt puttra i ca 60 min på svag värme, ju längre, desto godare köttfärssås.

Servera med smörstekt zucchini, strimlad vitkål eller någon glutenfri pasta med färre kolhydrater.

 

Vill du göra din egen ajvar så hittar du ett väldigt gott recept i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Bilden till kokboken tog jag en härlig sommarkväll förra året på Bynäset, Frösön.
Smördegspajer med köttfärs
Idag är våren tillbaka på ön, regnet har bytts ut mot solsken, fågelkvitter och ljudet av traktorer som påbörjat vårbruket.☀️ Igår däremot när regnet stod som spön i backen passade jag på att laga en rejäl gryta köttfärssås på 1kg nötfärs, härligt långkokt och mustig med soffritto (fintärnad lök, morot och stjälkselleri). Några matlådor med […]
Små hamburgare med halloumibröd till fredagsmyset

Fredagsmystips

Idag får du recept på små hamburgare/sliders med bröd, en favorit för många som på mitt sätt blir betydligt godare, i alla fall om du frågar mig.

Mitt glutenfria halloumibröd gör burgaren extra saftig, baka gärna en större sats och frys in till vårens grillmiddagar.

Vill du ha en lite mer mättande måltid så passar de här kålrotsfritesen riktigt bra till.

Det har kommit en ny ekologisk fibehusk, Psyllium från Lindroos, så bra att det nu finns ett ekoalternativ för oss som bakar glutenfritt.

Fler recept på glutenfria bröd och bakverk, smoothies och andra goda tillbehör till hamburgaren hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Hamburgare 8 små

400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs

2 ägg

ca 1 tsk salt

½-1 krm peppar

Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.

Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi/eldost

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, fiberhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Hamburgerdressing

2 dl majonnäs

1 dl tärnad saltgurka

2 msk osötad ketchup

1 tsk osötad senap

Salt efter behag

Lite chiliflingor

Rör samman majonnäs, ketchup och senap, krydda med salt och chili.

Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram.

Vill du inte baka bröd till hamburgarna så blir de väldigt goda med bara stekt ägg till.

Köttfärsbiffar med pepparsås
Hej alla mina fina läsare! Jag hoppas ni mår bra?Vi mår alla bra här hemma och Covid-19 har inte drabbat oss ännu. Det är verkligen en global pandemi som råder just nu. Media till höger och vänster som hela tiden rapporterar det ena efter det andra och frågetecknen hopar sig. Permitteringar, ”lockdowns”, överfull intensivvård och […]
Glutenfria ostmuffins

Macka till allehanda utflykter

Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen.

De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch.

Gör en sats och ta med ut på sprotlovsaktiviteterna, så räcker energin hela dagen.

Vill du ha en lite matigare variant så hittar du här mina köttfärsmuffins.

Ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche

25 gr smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk havssalt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.

Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in muffinsen och ta fram eftersom.

Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.

Lättlagat till vardags – Köttfärslimpa med svampsås

Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, fiberhusk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl benbuljong

1-2 msk vitt vin/citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Min bästa paj, vegetarisk och med tacofyllning

Glutenfria pajer

Idag får du tips på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda rätter jag skapat till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, läs gärna mer och förhandsbeställ den här på Adlibris.

Det glutenfria pajskalet som följer längst ner i inlägget fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk honung eller annan sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Gott Nytt 2020 och 2 tips på pizza

Nyårsskål

Nyårsdagspizzor

Gott Nytt 2020 och välkommen in på min blogg till dig som hittat hit just idag och till dig som varit här förr.

Nyårsdagen har på senare år blivit förknippad med pizza hos många, det ser jag inte minst på besöksstatistiken här på bloggen.

Du får därför två av mina recept på lite annorlunda men väldigt goda och mättande pizzor, glutenfria är de förstås som all mat härinne.

Idag, den första dagen av 2020, börjar ett spännande år för mig som jag ser mycket fram emot.

Det är inte bara ett oskrivet blad i ett helt nytt decennium, dessutom har jag nyss blivit klar med många skrivna blad som kommer i min nya kokbok i april.

Bloggen går in på sitt elfte år sen starten 2009, tänk så mycket roligt jag fått uppleva tack vare att jag började skriva om min dagliga mat.

Det har varit så stimulerande att dela med mig härinne av både recept och hur jag med hjälp av maten fått ett mycket friskare, starkare och slankare liv genom åren.

Från att ha varit rejält handikappad efter en ryggskada och steloperation, med efterföljande nervskada i ett ben och på det fibromyalgi, till det pigga, friska och energirika jag som kommit fram under de här åren, är något jag är både förvånad och otroligt tacksam över att ha fått uppleva.

Från en artikel om mig och mina kokböcker hösten 2019 LT, Östersund Foto Jan Andersson

En hälsoresa som jag beskriver mycket ingående i nya boken, där delar jag med mig av mina innersta tankar kring hur det gått till att komma tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

En berättelse som jag hoppas och tror kommer att inspirera många till att få möjlighet att gå samma väg som jag.

Du får väldigt gärna dela länken till ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” vidare i dina sociala medier om du känner någon som skulle behöva en nystart i år.

Halloumipizza med rödlök och oregano från Gröna, sköna tillbehör

Idag får du ett recept på en köttfärspizza, även kallad meatza, från Diabeteskokboken för män, som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt.

Tips nummer två är en helt mejerifri pizza, som jag skapade till min Paleoblogg för 5 år sen.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande så blir jag väldigt glad om du köper nån av mina 6 kokböcker.

Då kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från allehanda reklam, så som jag velat ha den ända från starten.

Du hittar böckerna här på Adlibris och här på Bokus.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Köttfärspizzabotten 4-6 port

1 kg nötfärs, gärna av gräsbetesdjur

2 ägg

2 vitlöksklyftor

2 msk oregano eller timjan

1 msk chiliflingor eller 2 msk ekologisk tacokrydda

2 tsk salt

Pizzafyllning

200 g mozzarella

20 Kalamataoliver

1 skivad rödlök

1 liten påse rucola

1 msk oregano

Riv vitlöksklyftorna fint, blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.

Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.

Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.

Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i 10 minuter.

Bred tomatsåsen (recept nedan) över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.

Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan.

Grädda på 225° i ca 20–30 minuter.

Tomatsås

1 burk krossade tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

½ dl rödvin

2 tsk oregano och/eller timjan

1 tsk finhackad chili, med eller utan kärnor

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk balsamvinäger

Salt

Skala och hacka löken, riv vitlöken fint.

Värm olivolja i en kastrull, fräs lök och chili utan att ta färg på svag värme tills den mjuknat.

Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, Worcester, vinäger, örter, salt och peppar.

Höj värmen och koka upp, fortsätt puttra på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Pizzabotten på ägg 2 port

6 ägg

3 msk olivolja/kokosolja

½ tsk torkad oregano

Salt

Vispa samman äggen med saltet, värm upp oljan i en stekpanna och häll ner hälften av smeten och strö över den torkade oreganon.

Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten.

När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt och steker botten nummer 2.

Kallrörd pizzasås

2 dl mild ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk kallpressad olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Min pizzafyllning

Ugnstorkade cocktailtomater

Skivad salami eller Forbondekorv från Björks i Färila

Skivad paprika

Täck bottnarna med pizzasås och lägg på fyllningen, grädda på 225º i 10 minuter.

Servera pizzan med klickar av örtaioli på och en pizzasallad.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Gott Nytt År