Pannbiff med lök och smörstekt pumpa

Husmanskost på nytt sätt

Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland svenskarnas husmanskost.

Då ofta med tillbehör av stekt potatis, idag får du ett mycket gott alternativ med betydligt färre kolhydrater.

Pumpa innehåller bara 4,4 g kolhydrater, så testa den istället för potatisen nästa gång.

Här hittar du även recept på min pumpasoppa från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Pannbiff med lök 2 port

3-400 g köttfärs

1 ägg

½ dl majonnäs eller grädde

2  rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad bladpersilja

Salt och peppar

25 g smör

1 skivad lök

Smörstekt pumpa

300 g tärnad pumpa

25 g smör

1 msk finhackad rosmarin

Salt och peppar

Blanda färsen med ägg och majonnäs/grädde, rör ner kryddor, vitlök och persilja.

Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.

Stek under tiden pumpan i brynt smör, krydda med salt, peppar och rosmarin.

Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.

Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat i ugnen på 125º.

Stek löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg, forma färsen till biffar och stek även dem i smör.

Servera pannbiffarna med löken över och stekt pumpa och lite grönt som tillbehör, vill du äta som jag så ta även extra smör på sidan om.

Fler lättlagade och goda mattips hittar du i mina kokböcker, köp gärna en eller ett par om du vill stötta mitt skrivande härinne.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kryddsmör i paprika från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Lättlagad paj

Idag får du tips på en riktigt god köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm så du kan ta med den på utflykt,

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal.

Idén till den här pajen kommer från vännen Lindha Vikström som har hittat på en mycket god laxpaj som jag ofta lagar med lite olika smaksättning.

Här hittar du receptet på den på hennes blogg Halva Lindha.

Vill du ta del av fler av mina recept så hittar du alla mina kokböcker i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Köttfärspaj LCHF

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

På bilden nedan ser du en kycklingpaj i kikärtsskal, klicka på bilden så kommer du till nyutgåvan av bönkokboken för bara 129 kr på Adlibris.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Smörgås med pannbiff och lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak i pannbiffen så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Som tillbehör till mina pannbiffsmörgåsar stekte jag skivad rödlök och smaksatte med en skvätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Brödskivan stekte jag i rejält med smör och lite nyplockade lingon satte pricken över i

Här hittar du receptet på det formbröd jag använde och här finns mitt valnötsbröd så kan du välja vilket du vill till din smörgås.

Fler av mina glutenfria brödrecept hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Bilden nedan är en macka på ett ljust formbröd med cannelinibönor från bönkokboken.

Foto Veronica Kindblad

Glutenfri lasagne med grönkål

Grönkålslasagne
Foto Mikael Eriksson

Grön lasagne

Nu växer grönkålen så det knakar i mångas trädgårdsland, har du inte egen så finns färsk att köpa på handelsträdgårdar och i matbutiker.

Idag får du därför ett av mina kokboksrecept från Långkok för LCHF och Paleo, en av min böcker som såldes slut för några år sedan.

De flesta recept från den kokboken finns med i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den innehåller även recepten från likaledes slutsålda LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port

En sats köttfärssås

400 g grönkålsblad

Ostsås:

4 ägg

250 g kesella 10% eller mjukost

1 dl grädde

3 dl riven, lagrad ost

ca ½ tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

1 krm riven muskotnöt

Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen.

Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.

Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl.

Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.

Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne, avsluta med ett lager ostsås.

Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.

Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Om du inte testat mina tacokryddade grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör ännu så hittar du dem här på Köket.se, de passar perfekt till fredagsmyset.

Glutenfri tacopaj

Populärt recept

Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.

Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer, bra att ta till nu när bär och frukt mognar överallt.

Dra då ner lite på saltet och söta lite lätt om du vill, med vad du tycker passar, annars ger mandelmjölet i sig en god sötma.

Det händer mycket kring mina recept och kokböcker just nu, idag på morgonen är det dags att bege mig ut i etern igen.

Blev uppringd igår av P4 Jämtland Sveriges Radio, så kl 8 ska jag vara på plats i Radiohuset här i Stockholm för att medverka via länk och prata om kräftor med goda tillbehör.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.

Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.

Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.

Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Köttfärsgratäng

Lasagne LCHF

Smakrik gratäng

Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel.

Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine.

Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Köttfärssås

500 g köttfärs

2 gula lökar

2 tomater

1 stor morot

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin eller 1½ dl vatten+2 msk vinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

50 g smör

Salt och svartpeppar

Till lasagnen:

1 kg zucchini

Ostsås

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika och tomat i små tärningar.

Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör i  timjan och paprika. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.

Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare.

Blanda i tomater och häll på rödvinet, rör runt och låt puttra i 30 min.

Ostsås

100 g gräddost eller lagrad ost

4 ägg

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

Salt och peppar

Riv osten, blanda med ägg, crème fraiche och grädde. Rör ner salt och peppar.

Skiva zucchinin riktigt tunt. Lägg ett lager om lott i en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar.

Skeda över lite ostsås, sen ett lager köttfärssås. Varva så i några lager, precis som till vanlig lasagne.

Avsluta med zucchini och ostsås.  Grädda i 175° i 45 min.

Lowcarb Lasagne

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips i bokform till dig själv eller någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Nu kan du ta chansen att vinna Gröna, sköna tillbehör här inne hos Halva Lindha.
I boken berättar jag hela historien om min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykiska och fysiska besvär.
Lyxa till pannbiffarna

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Rosépepparträd

Röd grönsaksröra 2 port

8 cocktailtomater

1 röd paprika

1 liten rödlök

2 msk smör

2 msk finhackad, färsk timjan

2 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar och hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan, låt allt bli varmt.

Servera till biffarna och stekt zucchini, ett brynt vitlökssmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör till vårens middagar hittar du mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör.

Kryddsmör i paprika från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson

Bästa köttfärssåsen

Köttfärssås med Zucchini och Tomat

Annorlunda köttfärssås

Idag får du tips på den i mitt tycke allra godaste köttfärssåsen.

Hemligheten bakom en riktigt bra köttfärssås är, förutom kryddningen, den långa koktiden.

Den frisläpper en hel massa smakämnen och köttfärsen blir väldigt mör.

Långt ifrån de recept där det står att man bara behöver koka såsen en liten stund, då blir köttet bara gummiaktigt.

Det som är annorlunda i min köttfärssås mot de flesta andras är att jag kryddar den med rosépeppar, det ger en väldigt aromatisk smak.

Passa på att njuta av våren genom att ta med köttfärssåsen ut på en utflykt i termos, att äta middagen ute uppskattas av både stora och små.

Passa på att plocka med lite nässlor hem, häromdagen tipsade jag om några goda nässelrecept.

Du kan också använda den här köttfärssåsen till en glutenfri paj, här hittar du recept på min tacopaj.

Köttfärssås som picknickmat

Köttfärssås 4 port

500 g köttfärs

4 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

4 tomater

2 morötter

2 gula lökar

1 aubergine

2 vitlöksklyftor

50 g smör eller kokosolja

1 dl ketchup

½ dl ajvar

2 tsk Worcestershiresauce

2 tsk paprikapulver

2 tsk oregano

1 msk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna.

Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde.

Koka upp och låt puttra i ca 60 min på svag värme, ju längre, desto godare köttfärssås.

Servera med smörstekt zucchini, strimlad vitkål eller någon glutenfri pasta med färre kolhydrater.

 

Vill du göra din egen ajvar så hittar du ett väldigt gott recept i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Bilden till kokboken tog jag en härlig sommarkväll förra året på Bynäset, Frösön.
Smördegspajer med köttfärs
Idag är våren tillbaka på ön, regnet har bytts ut mot solsken, fågelkvitter och ljudet av traktorer som påbörjat vårbruket.☀️ Igår däremot när regnet stod som spön i backen passade jag på att laga en rejäl gryta köttfärssås på 1kg nötfärs, härligt långkokt och mustig med soffritto (fintärnad lök, morot och stjälkselleri). Några matlådor med […]
Små hamburgare med halloumibröd till fredagsmyset

Fredagsmystips

Idag får du recept på små hamburgare/sliders med bröd, en favorit för många som på mitt sätt blir betydligt godare, i alla fall om du frågar mig.

Mitt glutenfria halloumibröd gör burgaren extra saftig, baka gärna en större sats och frys in till vårens grillmiddagar.

Vill du ha en lite mer mättande måltid så passar de här kålrotsfritesen riktigt bra till.

Det har kommit en ny ekologisk fibehusk, Psyllium från Lindroos, så bra att det nu finns ett ekoalternativ för oss som bakar glutenfritt.

Fler recept på glutenfria bröd och bakverk, smoothies och andra goda tillbehör till hamburgaren hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Hamburgare 8 små

400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs

2 ägg

ca 1 tsk salt

½-1 krm peppar

Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.

Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi/eldost

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, fiberhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Hamburgerdressing

2 dl majonnäs

1 dl tärnad saltgurka

2 msk osötad ketchup

1 tsk osötad senap

Salt efter behag

Lite chiliflingor

Rör samman majonnäs, ketchup och senap, krydda med salt och chili.

Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram.

Vill du inte baka bröd till hamburgarna så blir de väldigt goda med bara stekt ägg till.