Hårda julklappstips

Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips

Populära paket till jul

Knappt en månad kvar till jul, så idag får du lite tips på hårda paket med julklappsböcker att lägga under granen.

Länkarna till kokböckerna i inlägget går till Bokus, men de finns också på de andra nätbokhandlarna och i vanliga butiker.

Jag har inget samarbete med någon nätbokhandel så jag tjänar inget på den här reklamen, tycker bara det är roligt att hjälpa mina bokskrivande vänner.

Bokläsandet ökar i landet igen efter några års nedgång för bokbranschen.

Det har ju även jag märkt av, under 4 år blev det inga nya kokböcker från mig, men nu har jag skrivit 2 stycken på kort tid.

Mycket roligt att så många hittat tillbaka till böckernas värld, det är visst fler än jag som inte är så förtjusta i att läsa en bok digitalt.

Särskilt inte en kokbok, för att få inspiration till både vardagsmat och fest är det ju mer lockande att bläddra i en bok med vackra bilder.

För att inte tala om när man ska använda den i köket, vilket kladd det blir att ha mobilen, paddan eller laptopen med där…

Först ut är Anne Aobadias nya kokbok ”Vardagsgott – LCHF varje dag utan krångel”.

Många känner till Anne från tiden med tidningarna Mat & Hälsa och Matkärlek, som också blev namnet på hennes första kokbok.

Numer jobbar hon som receptskapare hos Kostdoktorn, men här har hon skapat nya, enkla rätter för den som alltså hellre väljer en riktig kokbok framför nätrecepten.

Boken innehåller 52 riktigt lockande recept så du har nåt nytt att prova en gång i veckan, Annes vällagade mat passar nog ofta lika bra på helgen som till vardags.

Här en bild från kokboken på en högrevsburgare med bacon och gräddstuvad spetskål smaksatt med fänkål, riktigt gott låter det tycker jag.

En kokboksdebut blir mitt nästa tips, Sophie Cronquist med fina bloggen Ekofilosophie har precis kommit med sin bok ”Matfilosophie”.

Jag har följt Sophies blogg i ett par år nu, vår matfilosofi stämmer mycket bra ihop.

Bilder från kokboken Matfilosophie

Så det är en kokbok jag verkligen kan rekommendera till dig som gillar naturlig, ekologisk mat utan tillsatser.

Recepten har mycket vackra bilder tagna av Sophie själv och de är förstås glutenfria och de flesta även mejerifria.

Cecilia Nisbet Nilsson som driver den intressanta sidan Swedish Paleo, kommer i årsskiftet ut med sin andra kokbok ”Den läkande maten”.

Cecilia har själv, precis som jag, erfarenhet av att äta sig frisk med hjälp av naturlig mat, så det här är en bok jag ser fram emot att läsa.

Monique Le Roux Svalberg på bloggen Lifezone, som tidigare skrivit flera strikta LCHF-kokböcker, kommer snart ut med boken ”Sköna böna”.

Monique har precis som jag och många andra hittat ett ytterligare steg i hälsans utveckling med hjälp av en liten tillsats av probiotika och prebiotika i den dagliga maten.

Jag har inte läst den boken än men ska köpa den när jag kommer hem till Sverige om några veckor.

Ann Fernholm som skrivit succéboken ”Ett sötare blod” ger nu till jul ut en pocketversion av sin bok ”Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar”, en given julklapp till alla småbarnsföräldrar.

Där bidrar jag med några recept på naturliga godsaker.

Tycker du det är bättre att ge pengar till forskning istället för att lägga dem på julklappar, så hittar du här Anns initiativ Kostfonden.

Den finansierar oberoende forskning på lågkolhydratmatens effekter på hälsan.

En annan av mina vänner, kostrådgivaren och skribenten Therese Renåker, har inte gett ut någon kokbok, än, men hon är väldigt duktig på att måla tavlor.

Så vill du ge bort en unik tavla till någon när och kär i julklapp så ta en titt in på hennes hemsida AllMyTesign.

Mandalatavla av Therese Renåker

Här kommer också ett lite mjukare julklappstips för den som föredrar det.

Jag jobbar ju som du kanske sett i mina inlägg härinne som Sverigeambassadör för Wonderbag.

Till den som ”har allt”, passar den icke-elektriska långkokningspåsen riktigt bra.

Den är inte bara energibesparande och därmed miljövänlig, det är även välgörenhet med när du köper en Wonderbag av storlek small eller medium.

Då skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det här är verkligen en julgåva med både själ och hjärta bakom.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande härinne så får du förstås gärna ge bort någon av mina kokböcker i julklapp också.

Klicka bara på bilderna nedan så kommer du till deras respektive sida på Bokus.

Utkommer i mellandagarna

 


Mina bästa tips på Medelhavskost

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Min variant av Medelhavskosten

Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.

Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.

Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.

Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.

Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen.

Alanyas hamn i fredags

Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.

Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.

Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?

På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs eller annan färs

½ dl sesamfrön

½ dl hackad persilja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk chiliflingor

2 tsk torkad mynta

3 rivna vitlöksklyftor

Salt och peppar

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.

Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.

Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.

Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.

Hälsoresa

Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?

Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.

Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.

På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.

Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.

Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.

Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.

Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.


Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.


Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor

Böneffekten

Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden.

För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt.

Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär.

Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet.

Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat.

Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar.

Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter.

Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat.

Och besvären blev faktiskt bättre, jag fick färre anfall av värmeböljor per natt.

Men att äta stora mängder kål var något som min mage inte var så förtjust i, den blev både uppsvälld och bullrig…

Jag tänkte att jag får väl leva med de här besvären tills jag kommit ut ur övergångsåldern.

Men så i våras, när Lars-Erik Litsfeldt höll på att skriva sin och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv, kom jag nästa ledtråd till lösningen på spåret.

Vi diskuterade om vi skulle ha några bönrecept med i Lars-Eriks och min kommande bok, men jag var skeptisk, bönor ingick ju inte alls i min livsstil à la LCHF och Paleo.

Men efter att jag fått läsa manuset till deras bönbok så blev jag nyfiken på att se vad bönorna skulle kunna ha för effekt på min hälsa.

Jag började lite smått med en mungbönssallad medan vi var kvar i Alanya, som jag åt med frukostägget, mjölksyrad gurka, oliver, grönsaker, chiliröra och getost.

Mådde bra på det lilla böntillägget, magen reagerade inte så kraftigt som jag trott.

Men när jag kom hem blev det inga bönor på ett tag, tills jag för snart 2 månader sen började testa att lägga till ca 1 dl välkokta, ekologiska bönor till mina dagliga måltider.

Redan efter några dagar började jag märka att den överskottsvätska jag samlat på mig under den senaste vintern började rinna av mig, jag har sen gått ner ca 4 kilo på de här veckorna.

De svullna brösten återtog sin normala storlek och blev mindre känsliga.

De nattliga vallningarna minskade, för att efter en tid upphöra så gott som helt, nu blir jag bara mer normalt varm nån gång per natt och lättar på täcket.

De ryckningar och krypningar jag dragits med i mitt nervskadade ben och fot så gott som varje kväll sen steloperationen av ryggen för 14 år sen, har glädjande nog också försvunnit.

Min nattsömn är bättre än på många år och jag har även blivit starkare i kroppen, har mer ork att motionera.

Det senaste jag läst i det här ämnet är att det är fytoöstrogenerna i bönorna som har effekt på vallningar och andra klimakteriebesvär.

Här hittar du en studie på engelska kring det och här finns en mer lättläst på svenska.

Så nu har jag alltså införlivat bönor i min mat, vilket tyvärr retar en del strikta LCHF-are, som anser att både kolhydrathalten och antinutrienterna i bönor gör dem förkastliga som mat, särskilt inom LCHF.

Jag har då på grund av ovan nämnda nyfikenhet, tagit reda på en hel del information även om detta.

Den största delen av dessa antinutrienter i bönorna försvinner i blötläggnings- och kokningsvattnet.

Det är i de råa och torkade bönorna som de skadliga ämnen uppmäts och dem äter varken djur eller människa då de ger magproblem.

Kolhydraterna tas inte upp i magsäck och tunntarm utan bönorna smälts först i tjocktarmen, där de blir mat till våra vänner tarmbakterierna.

Äter man dessutom mjölksyrade grönsaker tillsammans med bönorna, så blir effekten ännu bättre.

Något som förekommer väldigt mycket i den traditionella maten i Turkiet och andra länder österut är just det, bönor och mjölksyrade grönsaker.

Så där finns en av anledningarna till att de har så mycket lindrigare klimakteriebesvär än hos oss i väst.

Här slutade vi nästan helt med mjölksyrning när frysen kom, då vi kunde spara grönsakerna där över vintern.

Bönor ingår i stor mängd i Medelhavskosten, tillsammans med kött, fisk, ägg, ost, smör, grönsaker, frukt, oliver och olivolja.

Även här i norden har vi odlat och ätit bruna bönor och ärtor i hundratals år, men numer förekommer de inte så ofta i vår mat.

Vi har ju dessutom bönornas påverkan på blodsockret, så diabetiker kan klara sig med mindre insulin, en fantastiskt bra effekt.

Bara de senaste dagarna har jag pratat med vänner och bekanta med typ 2-diabetes som kunnat dra ner eller sluta helt med sitt insulin efter att ha lagt till bönor till sin mat.

Här kan du läsa några betraktelser om bönor hos flera kostrådgivare som också insett bönornas fördelar, här Bitte Kempe Björkman på Nutriavans och här skriver Marie Norder Aspholm.

Monique Le Roux Forslund, som i många år profilerat sig som mycket strikt LCHF-are i sin blogg Lifezone och i flera kokböcker, har startat en Facebook-grupp under namnet Skönaböna.

Så vi är rätt många nu som testar bönor i vår mat, kanske du också kan börja må bättre med hjälp av dem?

Sommarens underbaraste dag blev det picknick vid Ristafallet i Jämtland.
Varmrökt röding med kokt ägg, mjölksyrade morötter, örter och en kidneybönröra med chiliaioli.


Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad

Ann Fernholm
Foto Eva Lindblad

Föreläsning med frökex och buljong

Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också.

Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod.

Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.

Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett.

Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat.

Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här.

Hoppas vi ses, dela gärna vidare 🙂

Kvalitetsföreläsning i Lindesberg

Rädd om din hälsa och framtid?

Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter
som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid.

Två av mina absoluta favoriter vad gäller kunskaper
inom kost och hälsa kommer till LINDESBERG,
torsdagen den 20 april i Församlingshemmet, Kungsgatan 17. Karta
Till en kostnad av endast 150:- per person.

Ann Fernholm

föreläser om Ett sötare blod

Birgitta Höglund

Bjuder på lätt tilltugg och finns tillgänglig för frågor runt mat och hälsa.

Läs mer om dem nedan

Föreläsning 1 – kl. 12.30-14.30
Föreläsning 2 – kl. 17.30-19.30

Länk till biljettförsäljning

Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson


Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad

Ann Fernholm
Foto Eva Lindblad

Föreläsning med frökex och buljong

Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också.

Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod.

Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.

Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett.

Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat.

Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här.

Hoppas vi ses, dela gärna vidare 🙂

Kvalitetsföreläsning i Lindesberg

Rädd om din hälsa och framtid?

Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter
som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid.

Två av mina absoluta favoriter vad gäller kunskaper
inom kost och hälsa kommer till LINDESBERG,
torsdagen den 20 april i Församlingshemmet, Kungsgatan 17. Karta
Till en kostnad av endast 150:- per person.

Ann Fernholm

föreläser om Ett sötare blod

Birgitta Höglund

Bjuder på lätt tilltugg och finns tillgänglig för frågor runt mat och hälsa.

Läs mer om dem nedan

Föreläsning 1 – kl. 12.30-14.30
Föreläsning 2 – kl. 17.30-19.30

Länk till biljettförsäljning

Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson


Paleolinas laxpaj

Paleolinas laxpaj

Gästrecept

När jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo så bjöd jag in några olika gästbloggare.

Här ett riktigt läckert bidrag från Lina Lidén på Paleolina.

Lina är kostrådgivare och har jobbat både på PriMaten i Uppsala och på Ecocaféet i Östersund.

Laxpaj 4-6 port:

2 dl kokosmjöl

1 dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

1,5 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 ägg

30 g kokosolja

1 dl kokosmjölk

Häll i de torra ingredienserna i en matberedare och mixa sönder alla frön.

Häll i ägget, kokosoljan och kokosmjölken och låt maskinen arbeta ihop till en deg.

Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel.

Grädda  200º i ca tio minuter eller tills skalet fått fin färg.

Äggstanning:

4 ägg

1 dl kokosmjölk

300 g fryst spenat

1 stor vitlöksklyfta, finhackad

Salt och peppar

Tina spenaten och blanda med ägg, kokosmjölk och vitlöken och häll i det färdiggräddade pajskalet.

Topping:

2×140 g viltfångad lax

Skär laxen i tunna skivor, det går lättast om den är lite halvt frusen.

Lägg laxen ovanpå äggstanningen och grädda i ugnen i 175º i ca 20 minuter eller tills den stannat.

Paleolina - Lina Lidén


För dig som vill lära dig mer om hormoner – Föreläsning och kurs på Ecocaféet

Therese Renåker

Therese Renåker föreläser i Östersund

Nu ökar möjligheten till nya kunskaper för alla i norr som efterlyst mer föreläsningar och kurser om kost och hälsa.

Oftast är ju dessa förunnade de som bor i södra delarna av landet.

Det håller vi på Ecocaféet i Östersund på att ändra på nu, ofta i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Torsdag den 27/10 kommer Therese Renåker och föreläser om hormoner.

Efterföljande helg har hon också en tvådagars hormonkurs som riktar sig till de som arbetar med hälsa, klicka på länken så kan du läsa mer om den.

Här lite mer om föreläsningen:

”PMS, klimakteriebesvär, övervikt, stress, trötthet eller livsleda – det kanske inte alls är inbillning, dålig karaktär eller ditt ”huvud” det är fel på utan dina hormoner som är i obalans.

Har du läst i olika forum, provat dig fram och försökt begripa, men bara blivit förvirrad och nu inte vet vilket ben du ska stå på eller vem du ska tro på?

Om du är konfunderad, nyfiken eller desperat sökande efter information och kunskap om våra komplicerade hormonsystem, då är detta föreläsningen för dig.

Under två timmar får du insikt i hur din kropp och dess hormoner fungerar och samverkar.

Vi pratar om kostens betydelse, livsstilens påverkan, preventivmedel, kulturella mönster och miljön vi har omkring oss.
Ta med dig dina funderingar och kom! Ingen fråga är för liten, ingen är för stor.”

Therese Renåker är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare, hon är även konstnär och författare.

Här nedan några av de vackra mandalatavlor hon målat, här kan du läsa mer om konstverken på AllMyTesign.com och här ta del av hennes skrivande.

Har du inte möjlighet att komma till Östersund så kan du ta del av mängder av intressant information på Thereses hemsida Kloka Råd.

Guldjord av Therese Renåker...

Guldjord av Therese Renåker…

Elementen av Therese Renåker...

Elementen av Therese Renåker…

 

 


Fetaostfylld öring och kurs om Sockerberoende i fjällen

Foliebakad öring

Foliebakad öring 2 port

2 öringar av portionsstorlek

½ tärnad gul paprika

100 g tärnad fetaost, getost eller salladsost

Några kvistar citronmeliss

Salt och peppar

Två ark ugnsfolie

Skölj fisken väl, torka av med hushållspapper. Krydda in och utvändigt med salt och peppar.

Lägg fiskarna på folien. Fyll med ost och paprika, stick in citronmelissen.

Täck fisken med folie och vik ihop till ett paket.

Vik upp kanterna så inte de goda smakerna rinner ut över glöden.

Lägg på grillgaller över glöd, baka i 10 minuter på var sida.

Se efter om fisken är färdig genom att dra i ryggfenan. Släpper den lätt, då är fisken klar.

Servera med grillad zucchini, cocktailtomater och smör.

Sockerberoendekurs i fjällen

I mitten på september bjuder min vän Maria Kvärnstén in till en kurshelg om sockerberoende i vacker fjällmiljö, på Bear Lodge i Ottsjö, Åre, Jämtland.

Så här beskriver Maria kursen:

Har sockret tagit kontrollen över ditt liv och mående?

Sockersanera ditt liv- intensiv helg om sockerberoende i Ottsjö, Undersåker 16-18/9.

Kursens pris är 4990 kr inkl helpension och del i dubbelrum.

Ämnen under helgen

–          Beroendesjukdomen

–          Biokemiskreperation och matplan

–          Maten för återhämtning och läkning

–          Vad är socker och vart finns det?

–          Vad ställer sockret till med i vår kropp?

–          Verktyg för läkning och återhämtning, Bemer, andning, meditation, qigong, stödgrupper m.m.

–          Birgitta Höglund kommer och pratar om buljongens inverkan på vår hälsa

–          Återfallsprevention

–          Hur hanterar jag vardagen?

–          Lena Moe Hälsans hus kommer och har meditation och Qigong

Möjlighet att boka in personlig rådgivning under helgen ingår

Det som ingår under denna helg är:

–          Kursen

–          Biokemisk screening med uppföljning

–          Personlig matplan

–          Boende och mat

–          Personlig rådgivning à 45 min

 

Om kursledaren:

Maria har gått HAM utbildningen (Holistic Addiction Medicine) och är certifierad Sockerberoendeterapeut via Bitten Jonsson (Bittens Addiction) samt certifierad att utföra SUGAR (Dahl & Dahl preventions- & beroendecenter) som innebär behörighet att göra en bedömning/kartläggning av patologiskt socker/mjöl/ätmönster enligt ICD-10:s kriterier, samt att ge rekommendation för lämpliga åtgärder. Hon har också en grundutbildning som kostrådgivare hos Anna Hallén Utbildningar samt utbildning i det hormonella systemet av Louise Edlund.

Maria har ett brinnande intresse för helhetshälsa och att kroppen är ett mäktigt verktyg som kan uträtta underverk om vi ger den rätt förutsättningar.

Vid frågor angående helgen så kontakta mig på:

info@kvarnstens.se eller ring 070/2986009

Bear Lodge i Ottsjö

Bear Lodge i Ottsjö


Semester och gästinlägg av Marie Norder Aspholm

Sas flyger från Frösön

Semesterdags

Nu kopplar jag ur dator, blogg och Facebook och kopplar av en tid, efter en väldigt intensiv skrivperiod.

Haft fullt upp senaste tiden med mina nya och spännande receptjobb för Ecocaféet i Östersund och Wonderbag Sweden.

Jag lämnar över ordet idag till min gästbloggare Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil.

Välkommen, Marie <3

Jag är väldigt glad att få gästblogga hos Birgitta. Birgitta har varit en stor inspiratör genom åren med sina underbara recept och sina fina kokböcker. Vi har samma sätt att se på mat och vi har upptäckt att vi äter på ungefär samma sätt.

Birgitta och jag kom i kontakt med varandra via nätet och sociala medier och har sedan blivit goda vänner. Vi har träffats på flera event som har handlat om naturlig mat och hälsa, LCHF-kryssningen, LCHF-eventet i Säffle och nu senast på den första Paleokvällen som Swedish Paleo anordnade i Stockholm.

Marie Norder Aspholm

Jag heter Marie Norder Aspholm och är kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost, enklast beskrivet som naturlig mat. Birgitta frågade om jag vill skriva lite om mig själv, vem jag är och hur jag äter och ser på kosten. Mat att njuta av som samtidigt ger oss de bästa förutsättningarna att hålla oss friska livet ut.

Jag har alltid varit intresserad av kost, hälsa och träning. Jag är leg. sjuksköterska och har tidigare arbetat med dialyspatienter på njurmedicin, varav de flesta var diabetiker. Mitt i livet så gjorde jag ett ganska drastiskt karriärbyte och läste till ingenjör. Sedan 2002 har jag arbetat med teknik på Vattenfall och de senast 4 åren som projektledare. Mitt intresse för att laga naturlig mat har hela tiden funnits med liksom min träningspassion och intresse för hur kosten påverkar vår hälsa och ohälsa.

Trots att både jag och min man tränade mycket och åt enligt tallriksmodellen så märkte vi att det var svårt att hålla vikten så för tio år sedan så började vi äta en GI-liknande kost. Det fungerade hyggligt men inte optimalt, särskilt inte vid träning. Kroppen var ändå sockerdriven och van vid kolhydrater. Vi upplevde sämre uthållighet och min som alltid krånglat fortsatte att göra det. 2011 så började jag läsa på om LCHF och blev nyfiken på om det kunde vara något för oss.

Jag såg en logik i att utesluta socker, vitt mjöl, bröd, mängder med pasta, ris och potatis. Näringsfattiga livsmedel som höjer blodsockret. Det gjorde skillnad. Vi fick mer energi i vardagen, kroppen ställde om till fettförbränning och träningen gick bättre. Min man tappade 15 kilo snabbt och även jag håller vikten lättare. Mina IBS-besvär har blivit mycket lindrigare. Matlagningen blev också mycket roligare och på många sätt mer kreativ.

2014 så startade jag mitt företag Gävle Kost & Livsstil och utbildade mig till Kostrådgivare hos mf Gruppens. Många års intresse för kost, hälsa och träning har tillsammans med min sjuksköterskebakgrund och kostrådgivarutbildning gett mig en bra grund att stå på. Jag föreläser och bloggar om kost, hälsa träning och livsstil. Jag vill förmedla ett grundkoncept som består i naturlig mat utan socker och vitt mjöl, mindre stress, god sömn och att hitta en träningsform som passar just dig.

Mitt brinnande intresse ligger i hur fel kost påverkar uppkomsten av moderna sjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammatoriska och neuropsykiatriska sjukdomar mm. Och hur rätt kost är ett kraftfullt verktyg för att hålla oss friska.
Inga kostråd kan sägas gälla för alla och alltid men ingen människa behöver socker, vitt mjöl, processad mat och tillsatser. Många människor mår även bättre av att utesluta mjölkprodukter, särskilt om det finns magproblem, eksem, ledvärk och inflammatoriska sjukdomar. Här kan du läsa min jämförelse av LCHF och Paleo. För mig så är båda kostinriktningarna hälsosamma beroende på din livsstil, hälsostatus och eventuella besvär och sjukdomar. De är på många sätt snarlika enligt min definition och kan lätt kombineras. Det är bara du som kan säga vad du mår bra av att äta.

All kostrådgivning ska för övrigt vara individuell. Det finns inte ett recept som passar alla människor. Lite ödmjukhet behövs när vi ger kostråd och definierar vad som är rätt och fel. Våra kroppar fungerar alla på liknande sätt men individuella variationer finns. Hur skulle vi annars kunna förklara att det över hela världen finns och funnits naturfolk som ätit helt olika kost och haft en god hälsa och levt länge? Det som förenar är avsaknaden av socker och spannmål.

Jag är övertygad om att genom att äta rätt så förbättrar vi drastiskt våra chanser att hålla oss friska. Att undvika stress och att sova gott på nätterna är också viktiga bitar i pusslet för vårt välmående. Det kanske låter som självklarheter men i praktiken så är det så lätt att glömma bort.

Själv har jag genom att prova mig fram hittat en kost som passar just mig. Jag har plockat delar från både LCHF och Paleo med reducering av komjölksprodukter. Däremot så tar jag ibland gärna en bit get- eller fårost som fungerar bättre för mig.
Jag har hämtat mycket inspiration från Birgitta’s böcker, framför allt Långkok för LCHF och Paleo. Vi är båda stora fans av långkok.

Min kost ser i stort sett ut så här:

  • Sockerfritt
  • Spannmålsfritt (glutenfritt)
  • Jag håller nere kolhydratmängden som pendlar mellan ca 20-50 g/dag men räknar aldrig
  • Smör, kokosolja, olivolja, majonnäs och avokado som fettkälla
  • Mycket grönsaker,
  • Någon rotsak bland
  • Bär ibland
  • Nötter och frön
  • Någon enstaka frukt
  • Oftast mejerifritt förutom lite get- och fårost
  • Sötningsmedel endast i undantagsfall

På slutet hittar du lite bilder och länkar till några av mina recept.

Jag försöker äta så ren och oprocessad mat som möjligt, naturliga råvaror och gärna ekologiska. Jag lagar maten från grunden och undviker halvfabrikat. Jag väljer oftast bort söta Paleobakverk med honung och dadlar.

Detta är vad jag kommit fram till att jag mår bra. Det är ingen uppoffring eller försakelse då jag är övertygad om att det får mig att må bra. Eftersom jag för det mesta äter det som jag vet är bra för mig så har jag heller inte dåligt samvete om jag väljer att göra avsteg någon gång. Jag kommer inte med några pekpinnar. Vi är mänskliga och mat ska vara glädje och njutning, inte en källa till ångest.

Det är spännande att följa allt roligt som Birgitta är involverad i just nu. Öppnande av det nya eco caféet i Östersund, hennes amerikanska blogg och lanseringen av hennes kokböcker där. Birgitta har ju också inlett ett samarbete med Wonderbag som tillverkar och säljer icke-elektriska slow cookers. En riktigt intressant uppfinning. Fast egentligen inte. Det är ju verkligen paleo när vi med moderna metoder efterliknar den ursprungliga metoden att laga mat i en kokgrop. Jag har blivit tillfrågad om jag vill testa en Wonderbag och skriva om den på min blogg. Rapportering kommer så fort jag provat.

Lycka till Birgitta!

Välkommen att följa mig på min hemsida/blogg där jag skriver om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen. Där hittar du också recept, alla socker och glutenfria och många även mjölkfria. Jag finns även på Facebook.

Jag gästbloggar också regelbundet på Swedish Paleo och på Matkärlek.

Är du intresserad av att jag kommer och håller en föreläsning om kost, hälsa och livsstil så är du välkommen att kontakta mig via min hemsida.

Hälsningar

/Marie

Här ser du några bilder med inspirerande recept. Klicka på länkarna under så kommer du till receptet

Fiskgryta

Recept på Asiatisk fiskgryta paleo

Marie piz

Recept på High score pizza

Recept på Skinkgratäng med chili och chevré

Recept på Broccoli- och blomkålsgratäng provencal

Marie Kaffe

Recept på Favoritfrallor med mandelmjöl