Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.

 

Äppelfritters från Den läkande maten av Cecilia Nisbet Nilsson

Äppelfritters och grön drink ur Den läkande maten

Nyttigt och njutbart

Kan något vara riktigt läckert och läkande på samma gång?

Ja, det här receptet och ett 70-tal till från Cecilia Nisbet Nilssons nya kokbok Den läkande maten är ett smakfullt bevis på det.

Även alla som lider av autoimmuna sjukdomar, som celiaki, psoriasis, allergier och magproblem kan njuta sig till ett friskare liv med hjälp av riktigt god och samtidigt inflammationshämmande mat.

Cecilia är medicinjournalist och kostrådgivare med inriktning på Paleo och har själv i många år varit drabbad av flera sjukdomar som hon nu lyckats bemästra med hjälp av maten.

Hon driver sen ett antal år Swedish Paleo och delar där med sig av mängder av fina recept och matlagningsvideos.

Här kan du gå med i Paleoklubben på Facebook och där få ta del av mängder med intressanta recept, tips, filmer och annat kopplat till stenålderskosten.

I Cecilias nya kokbok är det metoden AIP, autoimmuna protokollet, som beskrivs, där man genom att utesluta vissa livsmedel läker den skadade tarm som är upphov till många av våra vanligaste sjukdomar.

En tarm som är i balans är, som många av oss redan fått erfara, en förutsättning för att vi ska må bra även i den övriga kroppen.

Idag är det så många som en på tio som lever med en/flera autoimmuna sjukdomar och var femte svensk lider av allergier.

Cecilia har själv med hjälp av sin kostomläggning blivit fri från astma, allergier, psoriasis och ledvärk.

Jonas Bergqvist, författare till flera hälsoböcker och som även driver Paleo Institute, har skrivit ett intressant förord till kokboken om matens stora inverkan på vår hälsa.

Charlotte Gawell har tagit de fina bilderna till boken, omslaget är bland de läckraste jag sett bland alla hälsoböcker just nu.

Boken blev så framgångsrik när den kom ut vid nyår så den har varit slutsåld ett tag, men nu kan du köpa den till det rabatterade priset 185 kr här på Bokus.

Nu över till det recept jag valt ut från boken, äppelfritters, så här beskriver Cecilia sitt recept;

Kokbanan ger dina goda magbakterier sin egen frukost i form av resistent stärkelse.

I äpplets skal finns flavonoider, en grupp viktiga antioxidanter, och fruktköttet är fullt av C-vitamin.

Äppelfritters 2 port

1 kokbanan

1 äpple, med skal

1 krm malen äkta kanel

1 tsk honung

1 krm äkta vanilj (urskrapade frön från vaniljstång)

1 msk kokosolja till stekning

Skala kokbanan genom att snitta den på längden och sedan bryta av skalet.

Riv den grovt på ett rivjärn. Riv äpplet grovt.

Blanda kokbanan och äpple och krama ur vätskan.

Tillsätt kanel, honung och vanilj och blanda igen.

Forma fyra bollar, platta till dem till små biffar och stek på låg värme, ca 4 minuter per sida.

Ät äppelbiffarna ljumma som de är eller med en klick kokosgrädde.

Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Veronica Kindblad

Hårda julklappstips

Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips

Populära paket till jul

Knappt en månad kvar till jul, så idag får du lite tips på hårda paket med julklappsböcker att lägga under granen.

Länkarna till kokböckerna i inlägget går till Bokus, men de finns också på de andra nätbokhandlarna och i vanliga butiker.

Jag har inget samarbete med någon nätbokhandel så jag tjänar inget på den här reklamen, tycker bara det är roligt att hjälpa mina bokskrivande vänner.

Bokläsandet ökar i landet igen efter några års nedgång för bokbranschen.

Det har ju även jag märkt av, under 4 år blev det inga nya kokböcker från mig, men nu har jag skrivit 2 stycken på kort tid.

Mycket roligt att så många hittat tillbaka till böckernas värld, det är visst fler än jag som inte är så förtjusta i att läsa en bok digitalt.

Särskilt inte en kokbok, för att få inspiration till både vardagsmat och fest är det ju mer lockande att bläddra i en bok med vackra bilder.

För att inte tala om när man ska använda den i köket, vilket kladd det blir att ha mobilen, paddan eller laptopen med där…

Först ut är Anne Aobadias nya kokbok ”Vardagsgott – LCHF varje dag utan krångel”.

Många känner till Anne från tiden med tidningarna Mat & Hälsa och Matkärlek, som också blev namnet på hennes första kokbok.

Numer jobbar hon som receptskapare hos Kostdoktorn, men här har hon skapat nya, enkla rätter för den som alltså hellre väljer en riktig kokbok framför nätrecepten.

Boken innehåller 52 riktigt lockande recept så du har nåt nytt att prova en gång i veckan, Annes vällagade mat passar nog ofta lika bra på helgen som till vardags.

Här en bild från kokboken på en högrevsburgare med bacon och gräddstuvad spetskål smaksatt med fänkål, riktigt gott låter det tycker jag.

En kokboksdebut blir mitt nästa tips, Sophie Cronquist med fina bloggen Ekofilosophie har precis kommit med sin bok ”Matfilosophie”.

Jag har följt Sophies blogg i ett par år nu, vår matfilosofi stämmer mycket bra ihop.

Bilder från kokboken Matfilosophie

Så det är en kokbok jag verkligen kan rekommendera till dig som gillar naturlig, ekologisk mat utan tillsatser.

Recepten har mycket vackra bilder tagna av Sophie själv och de är förstås glutenfria och de flesta även mejerifria.

Cecilia Nisbet Nilsson som driver den intressanta sidan Swedish Paleo, kommer i årsskiftet ut med sin andra kokbok ”Den läkande maten”.

Cecilia har själv, precis som jag, erfarenhet av att äta sig frisk med hjälp av naturlig mat, så det här är en bok jag ser fram emot att läsa.

Monique Le Roux Svalberg på bloggen Lifezone, som tidigare skrivit flera strikta LCHF-kokböcker, kommer snart ut med boken ”Sköna böna”.

Monique har precis som jag och många andra hittat ett ytterligare steg i hälsans utveckling med hjälp av en liten tillsats av probiotika och prebiotika i den dagliga maten.

Jag har inte läst den boken än men ska köpa den när jag kommer hem till Sverige om några veckor.

Ann Fernholm som skrivit succéboken ”Ett sötare blod” ger nu till jul ut en pocketversion av sin bok ”Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar”, en given julklapp till alla småbarnsföräldrar.

Där bidrar jag med några recept på naturliga godsaker.

Tycker du det är bättre att ge pengar till forskning istället för att lägga dem på julklappar, så hittar du här Anns initiativ Kostfonden.

Den finansierar oberoende forskning på lågkolhydratmatens effekter på hälsan.

En annan av mina vänner, kostrådgivaren och skribenten Therese Renåker, har inte gett ut någon kokbok, än, men hon är väldigt duktig på att måla tavlor.

Så vill du ge bort en unik tavla till någon när och kär i julklapp så ta en titt in på hennes hemsida AllMyTesign.

Mandalatavla av Therese Renåker

Här kommer också ett lite mjukare julklappstips för den som föredrar det.

Jag jobbar ju som du kanske sett i mina inlägg härinne som Sverigeambassadör för Wonderbag.

Till den som ”har allt”, passar den icke-elektriska långkokningspåsen riktigt bra.

Den är inte bara energibesparande och därmed miljövänlig, det är även välgörenhet med när du köper en Wonderbag av storlek small eller medium.

Då skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det här är verkligen en julgåva med både själ och hjärta bakom.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande härinne så får du förstås gärna ge bort någon av mina kokböcker i julklapp också.

Klicka bara på bilderna nedan så kommer du till deras respektive sida på Bokus.

Utkommer i mellandagarna

 


Mina bästa tips på Medelhavskost

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Min variant av Medelhavskosten

Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.

Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.

Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.

Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.

Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen.

Alanyas hamn i fredags

Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.

Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.

Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?

På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs eller annan färs

½ dl sesamfrön

½ dl hackad persilja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk chiliflingor

2 tsk torkad mynta

3 rivna vitlöksklyftor

Salt och peppar

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.

Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.

Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.

Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.

Hälsoresa

Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?

Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.

Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.

På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.

Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.

Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.

Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.

Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.


Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips

Buljongdag

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.

Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.

Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.

Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.

Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.

Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Benbuljongtips och recept

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.

Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.

Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.

Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.

 

 

I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.

Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.

Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.

Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.

Kålsoppa i Nordic Cooker

Foto Mikael Eriksson…

 

Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.

Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.

Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.

Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.

 

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.


Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor

Böneffekten

Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden.

För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt.

Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär.

Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet.

Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat.

Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar.

Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter.

Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat.

Och besvären blev faktiskt bättre, jag fick färre anfall av värmeböljor per natt.

Men att äta stora mängder kål var något som min mage inte var så förtjust i, den blev både uppsvälld och bullrig…

Jag tänkte att jag får väl leva med de här besvären tills jag kommit ut ur övergångsåldern.

Men så i våras, när Lars-Erik Litsfeldt höll på att skriva sin och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv, kom jag nästa ledtråd till lösningen på spåret.

Vi diskuterade om vi skulle ha några bönrecept med i Lars-Eriks och min kommande bok, men jag var skeptisk, bönor ingick ju inte alls i min livsstil à la LCHF och Paleo.

Men efter att jag fått läsa manuset till deras bönbok så blev jag nyfiken på att se vad bönorna skulle kunna ha för effekt på min hälsa.

Jag började lite smått med en mungbönssallad medan vi var kvar i Alanya, som jag åt med frukostägget, mjölksyrad gurka, oliver, grönsaker, chiliröra och getost.

Mådde bra på det lilla böntillägget, magen reagerade inte så kraftigt som jag trott.

Men när jag kom hem blev det inga bönor på ett tag, tills jag för snart 2 månader sen började testa att lägga till ca 1 dl välkokta, ekologiska bönor till mina dagliga måltider.

Redan efter några dagar började jag märka att den överskottsvätska jag samlat på mig under den senaste vintern började rinna av mig, jag har sen gått ner ca 4 kilo på de här veckorna.

De svullna brösten återtog sin normala storlek och blev mindre känsliga.

De nattliga vallningarna minskade, för att efter en tid upphöra så gott som helt, nu blir jag bara mer normalt varm nån gång per natt och lättar på täcket.

De ryckningar och krypningar jag dragits med i mitt nervskadade ben och fot så gott som varje kväll sen steloperationen av ryggen för 14 år sen, har glädjande nog också försvunnit.

Min nattsömn är bättre än på många år och jag har även blivit starkare i kroppen, har mer ork att motionera.

Det senaste jag läst i det här ämnet är att det är fytoöstrogenerna i bönorna som har effekt på vallningar och andra klimakteriebesvär.

Här hittar du en studie på engelska kring det och här finns en mer lättläst på svenska.

Så nu har jag alltså införlivat bönor i min mat, vilket tyvärr retar en del strikta LCHF-are, som anser att både kolhydrathalten och antinutrienterna i bönor gör dem förkastliga som mat, särskilt inom LCHF.

Jag har då på grund av ovan nämnda nyfikenhet, tagit reda på en hel del information även om detta.

Den största delen av dessa antinutrienter i bönorna försvinner i blötläggnings- och kokningsvattnet.

Det är i de råa och torkade bönorna som de skadliga ämnen uppmäts och dem äter varken djur eller människa då de ger magproblem.

Kolhydraterna tas inte upp i magsäck och tunntarm utan bönorna smälts först i tjocktarmen, där de blir mat till våra vänner tarmbakterierna.

Äter man dessutom mjölksyrade grönsaker tillsammans med bönorna, så blir effekten ännu bättre.

Något som förekommer väldigt mycket i den traditionella maten i Turkiet och andra länder österut är just det, bönor och mjölksyrade grönsaker.

Så där finns en av anledningarna till att de har så mycket lindrigare klimakteriebesvär än hos oss i väst.

Här slutade vi nästan helt med mjölksyrning när frysen kom, då vi kunde spara grönsakerna där över vintern.

Bönor ingår i stor mängd i Medelhavskosten, tillsammans med kött, fisk, ägg, ost, smör, grönsaker, frukt, oliver och olivolja.

Även här i norden har vi odlat och ätit bruna bönor och ärtor i hundratals år, men numer förekommer de inte så ofta i vår mat.

Vi har ju dessutom bönornas påverkan på blodsockret, så diabetiker kan klara sig med mindre insulin, en fantastiskt bra effekt.

Bara de senaste dagarna har jag pratat med vänner och bekanta med typ 2-diabetes som kunnat dra ner eller sluta helt med sitt insulin efter att ha lagt till bönor till sin mat.

Här kan du läsa några betraktelser om bönor hos flera kostrådgivare som också insett bönornas fördelar, här Bitte Kempe Björkman på Nutriavans och här skriver Marie Norder Aspholm.

Monique Le Roux Forslund, som i många år profilerat sig som mycket strikt LCHF-are i sin blogg Lifezone och i flera kokböcker, har startat en Facebook-grupp under namnet Skönaböna.

Så vi är rätt många nu som testar bönor i vår mat, kanske du också kan börja må bättre med hjälp av dem?

Sommarens underbaraste dag blev det picknick vid Ristafallet i Jämtland.
Varmrökt röding med kokt ägg, mjölksyrade morötter, örter och en kidneybönröra med chiliaioli.


Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Böneffekt och reklam för goda saker

Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor?

Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt.

Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det.

Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv”

Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris…

Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle…

Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår.

Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt.

Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle.

De har lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare att lägga till lite bönor i kosten.

De flesta bönor innehåller en hög andel resistent stärkelse, en form av kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där de blir till mat till de goda bakterier som lever där.

En bra tarmflora pratas det väldigt mycket om idag och hur viktigt det är för att immunförsvaret ska fungera optimalt.

Nu visar den här boken att det även är bra för diabetiker och att bönor därmed kan ingå också i en lågkolhydratkost, typ LCHF.

Bönsallad, ägg och smör…

Precis som Annika Dahlqvist genom sin föreläsning i Östersund för 8 år sen fick mig att lägga om kosten helt, så har Patriks historia och engagemang nu fått mig att göra ytterligare en förändring.

Du som följer inläggen härinne har kanske sett att jag gjorde en stor förbättring av min hälsa även för 1½ år sen, när jag började lägga till benbuljong i min vardag.

Värken och stelheten i höfter och axlar har nästan helt försvunnit, så nu kändes det som ett bra läge att arbeta vidare på att stärka min kropp.

Ägg, smör, bönor, makrill till brunch…

Under de sex veckor som jag nu lagt till 1-1½ dl bönor (fördelat på tre mål) i min dagliga mat så har det hänt en hel del positivt.

Jag började lite försiktigt med ett par matskedar tillsammans med maten, efter en vecka hade magen vant sig och mådde gott.

De nattliga värmeböljor, vallningar, som följer i klimakteriets spår har upphört, jag fick dem för ca 2½ år sen när jag fyllt 53.

Krypningarna och kramperna i min nervskadade fot som jag drogs med på kvällarna är också borta.

En annan positiv följd är att den vätska jag samlat på mig under det senaste året runnit av mig, jag har blivit lite slankare och fastare i kroppen på kuppen.

Den hjärndimma som förut, trots ett högt fettintag, kunde bli lite besvärande när jag var tom på bränsle är borta, nu är jag fylld av energi i många timmar.

Jag har också fått betydligt mer ork till långa promenader, känner mig starkare i både ben och kondition.

Patrik och Maria har styrketränat mycket under den tid de ätit bönor, det har också en väldigt positiv effekt på blodsockret och insulinet.

Här kan du läsa en artikel om boken i senaste Allas och om Maria som gått ner fantastiska 40 kilo med hjälp av bönorna.

Här en artikel om paret i Laholmstidningen, där jag också lånat bilden.

Patrik Olsson och Maria Ahlgren. Foto Johan Svensson, Laholmstidningen

Eftersom jag har fibromyalgi passar lugna sjukgymnastikrörelser och stärkande långpromenader i skog och mark bättre än tung styrketräning.

Att vistas i skogen är inte bara motion för mig, det är väldigt bra även för själen.

När jag var i Säffle bodde jag riktigt bekvämt mitt ute i naturen, på vackra Krokstad Herrgård.

Jag på Krokstad Herrgård…

Campingliv tillsammans med många andra i stugor är inte riktigt min grej, så det var fint att det fanns ett så här bra alternativ i närheten av Duse Udde, där de flesta långväga gäster bodde.

Eftersom jag var i Säffle som representant för Huså Bröd som bakar min frökex, så blev det tidigt i säng på kvällarna.

De nya smakerna på frökexen var uppskattade…

Jag är också sen några år Sverigeambassadör för Sydafrikanska Wonderbag, det var väldigt roligt att få visa upp den klimatsmarta långkokningsbagen för så många intresserade.

Det är mycket givande för mig att prata med alla bloggläsare och andra matintresserade under såna här dagar.

Men det tar också på krafterna så ordentligt med mat och nattvila är nödvändigt för att jag ska orka med de långa dagarna, så nattsudd går bort.

Jag njuter istället för fullt av tidiga morgnar med en lugn promenad och en lång frukost, Krokstads egenhändigt rökta skinka smakade ljuvligt.

Hotellfrukost på Krokstad Herrgård i Säffle

Grillat ankbröst med bönsallad, syrade rödbetor, avokado, oliver och fetaostsmör…

Vill du läsa mer om LCHF-campingen så titta in här hos Marie Norder-Aspholm för en recension av de 10 föreläsarna i inlägget LCHF Event 2017 – det bästa någonsin.

Jag håller med Marie, eventet höll mycket hög klass med en bra bredd på ämnena.

Jag brukar ha svårt att lyssna på så många föredragshållare men den här gången var öronen på helspänn.

Ann Fernholm föreläser i Säffle…

Bönsallad med fetaost på Grön Ko i Säffle…

Jag lagade under mina många år som kock olika bönsallader och röror som serverades på restaurangernas lunchbuffé, så nu är det riktigt roligt att friska upp dem ur minnet.

Idag får du recept på den bönsallad jag och Lennart oftast ätit under den här tiden och några inspirationsbilder på vad vi ätit den till.

Lennart har också blivit slankare under de senaste veckorna och fått mer ork, så vi har tagit långa promenader runtom i Stockholm, ofta med picknicklunch på någon vacker plats.

Jag serverar ofta salladen kall tillsammans med maten, ca 2-3 matskedar per måltid.

Häromdagen stekte jag bönorna med strimlad lök och bacon, det blev ett gott tillbehör till en sallad med viltfångad lax.

Bönsalladen är också god som smaksättning i en köttgryta, soppa eller bara blanda ner i en äggröra.

Den nötfrukost vi ätit under de senaste åren har nu blivit halverad och istället fått sällskap av bönor och ägg, vi håller oss mätta länge på det.

För mer böntips så finns det en del recept i boken, fler kommer förstås även från mig framöver.

Ägg, bönsallad, nötter och smör, god frukost till kaffet en kulen julimorgon…

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

ev 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Viltfångad lax med bönor och bacon…

Grillad kyckling med ost/bönsallad…

Kalvsylta med bönsallad och majonnäs…

Böngryta med kalkon, fetaost och oliver…

Wonderbag-picknick på Waldemarsudde…

Jag tar ofta med maten ut på picknick i min mini-Wonderbag, som bilden ovan från Waldemarsudde förra söndagen.

Den fungerar både som varmhållare för en gryta eller som kylbag till kycklingen, som på bilden lite längre upp.

Klicka på bilden nedan så hittar du recept på en mungbönssallad som jag lagade i Wonderbag i vintras, då jag först blev tipsad om bönornas hälsosamma effekt av Lars-Erik Litsfeldt.

Den varsamma tillagningsmetoden gör att bönorna behåller sin spänst, bra för oss som har svårt för mjöliga bönor.

Ann Fernholm bjöd på min sallad vid Smarta Diabetikers event för Kostfonden i våras.

Lämna gärna ett bidrag till Kostfondens forskning, så fler kan få en bättre hälsa med hjälp av mat istället för mediciner.

Den forskningen behövs verkligen, så fler inte behöver riskera att bli blinda på grund av felaktiga kostråd, som det så olyckligt blev för Patrik.

Mungbönssallad…


Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad

Ann Fernholm
Foto Eva Lindblad

Föreläsning med frökex och buljong

Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också.

Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod.

Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.

Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett.

Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat.

Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här.

Hoppas vi ses, dela gärna vidare ?

Kvalitetsföreläsning i Lindesberg

Rädd om din hälsa och framtid?

Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter
som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid.

Två av mina absoluta favoriter vad gäller kunskaper
inom kost och hälsa kommer till LINDESBERG,
torsdagen den 20 april i Församlingshemmet, Kungsgatan 17. Karta
Till en kostnad av endast 150:- per person.

Ann Fernholm

föreläser om Ett sötare blod

Birgitta Höglund

Bjuder på lätt tilltugg och finns tillgänglig för frågor runt mat och hälsa.

Läs mer om dem nedan

Föreläsning 1 – kl. 12.30-14.30
Föreläsning 2 – kl. 17.30-19.30

Länk till biljettförsäljning

Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson


Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad

Ann Fernholm
Foto Eva Lindblad

Föreläsning med frökex och buljong

Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också.

Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod.

Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd.

Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett.

Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat.

Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här.

Hoppas vi ses, dela gärna vidare ?

Kvalitetsföreläsning i Lindesberg

Rädd om din hälsa och framtid?

Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter
som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid.

Två av mina absoluta favoriter vad gäller kunskaper
inom kost och hälsa kommer till LINDESBERG,
torsdagen den 20 april i Församlingshemmet, Kungsgatan 17. Karta
Till en kostnad av endast 150:- per person.

Ann Fernholm

föreläser om Ett sötare blod

Birgitta Höglund

Bjuder på lätt tilltugg och finns tillgänglig för frågor runt mat och hälsa.

Läs mer om dem nedan

Föreläsning 1 – kl. 12.30-14.30
Föreläsning 2 – kl. 17.30-19.30

Länk till biljettförsäljning

Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson


Invigning av Ecocaféet i Östersund
Ecocaféet i Östersund...

Den glada personalen på Ecocaféet i Östersund…

Nu äntligen är det dags

Den här helgen, 15-16 oktober, är det stor invigningsfest på Ecocaféet i Östersund.

Jag har ju som bekant för många varit inblandad i caféet som receptkonsult, ända sen planerna på öppnandet tog fart för ett år sen.

Här kan du läsa mer om det och ta del av Ketobollar och Björksockerkaka/Saffranskaka jag hittade på till premiären.

Börje Karlsson och hans dotter Sandra har skapat en mötesplats för alla som vill kunna njuta av gott fika och luncher utan gluten och vitt socker.

Igår skrev ÖstersundPosten en artikel om deras vision att hjälpa många till en bättre hälsa.

De har verkligen lyckats, Ecocaféet har under det första året haft otroligt många nöjda besökare.

Att invigningen dröjde ett helt år, beror på att det tagit tid att bygga färdigt verksamheten, som består inte bara av café utan även en hälsokostbutik och behandlingsrum för allt från klassisk massage till ljusterapi och kostrådgivning samt mycket mer.

Gå in här på hemsidan och läs mer om du är intresserad av alternativa behandlingsmetoder för att förbättra hälsan och välmåendet.

Här kan du läsa mer om mitt och Lindha Vikströms (Halva Lindha) gemensamma recept på den Smörgåstårta som blivit en succé på caféet.

Nedan följer lite bilder ur sortimentet på caféet som jag njutit av under mina besök.

Här finns något för alla som gillar naturligt gott à la LCHF, Paleo, Rawfood och Vego, både veganskt och vegetariskt.

Ecocaféets smörgåstårta...

Ecocaféets smörgåstårta LCHF/Paleo…

LCHF-frukost...

LCHF/Paleo-frukost…

Rawfoodpizza...

Rawfood/Vego/LCHF/Paleo-pizza…

Björksockerkaka med saffran...

Björksockerkaka LCHF med saffran…

Rödbetssoppa med Spröda frökex från Huså Bröd...

Vego/LCHF/Paleo rödbetssoppa med Spröda frökex från Huså Bröd…

Gräddbakelse LCHF...

Gräddbakelse LCHF…

Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter...

Laxmacka LCHF/Paleo…

Lyxig Vivanikaka och hallonsmoothie...

Lyxig Vivanikaka LCHF och hallonsmoothie…