Potatismjöl = resistent stärkelse = fettförbränning?

potatismjolLCHF.se och Per Wikholm berättar något intressant som man möjligens ska ha lite koll på eller till och med forska lite mer i.
LCHF.se skriver:

Kan resistent stärkelse förbättra blodsockerkontroll, insulinresistens och underlätta viktnedgång? Det finns en del forskning som pekar i den riktningen och nu testar den amerikanske diabetikern Steve Cooksey resistent stärkelse i ett experiment på sig själv.

Steve Cooksey äter en tämligen strikt LCHF/paleokost och är inblandad i en juridisk process om rätten att få ge kostråd utan att vara registrerad dietist/nutritionist. Vi har här på LCHF.se skrivit om detta yttrandefihetsmål här. Kort sammanfattat så blev han anmäld av den amerikanska motsvarigheten till Dietistförbundet för att han bloggade och gav personlig kostrådgivning till bland annat diabetiker. I hans delstat North Carolina finns nämligen en lag som säger att enbart legitimerade dietisster eller nutritionister får ge kostråd till allmänheten. Steve Cooksey förlorade målet i första instans men med stöd av det amerikanska Institutet för Rättvisa så kommer fallet att drivas vidare till högre instans då de anser att det strider mot den amerikanska konstitutionens lagar om yttrandefrihet.

Nu har som sagt Steve Cooksey startat ett experiment på sig själv med resistent stärkelse. Du kan följa hans personliga experiment på hans blogg http://www.diabetes-warrior.net här.

Per fortsätter:

”Hans inledande resultat är mycket positiva. Intag av resistent stärkelse i form av icke uppvärmt potatismjöl har minskat hans fasteblodsocker på morgonen och han får inte lika kraftiga blodsockertoppar när han för en gångs skull testar att äta kolhydratsrik mat som potatis. Allt detta ligger i linje med den forskning om resistent stärkelse som sammanfattas på Wikipedia här.

Vad är då resistent stärkelse? Det är stärkelse i en form som inte bryts ned i magsäcken och tunntarmen utan opåverkad passerar över till tjocktarmen där den tas om hand av tarmbakterier. Dessa producerar i sin tur kortkedjiga molekyler av mättat fett, främst smörsyra/butyrat. Såväl smörsyran som förändringarna i tarmfloran som den resistenta stärkelsen ger upphov till antas spela roll vid de positiva effekterna på blodsockerhantering, insulinresistens och fettförbränning som resistent stärkelse verkar ha.

 Var finns resistent stärkelse? Ni som varit inne på GI-kost känner säkert igen begreppet resistent stärkelse då det där talas mycket om att kylda potatisar är bättre än varma potatisar. Resistent stärkelse finns i råa, stärkelserika produkter som rå potatis och råa, stärkelserika rotfrukter. När denna stärkelse kokas/uppvärms så övergår stärkelsen till en form som snabbt bryts ned i kroppen och ger snabba blodsockerhöjningar. Om den uppkokade potatisen eller riset får svalna av eller kyls ned (som i sushi) så återgår en del av stärkelsen till formen resistent stärkelse. Under vår evolution fick vi i oss resistent stärkelse från råa, stärkelserika rotfrukter samt från sådant som vi inte äter längre som bark från tunna, färska kvistar.”

Lite intressant detta tycker jag, ”kul” att Per ber om ursäkt för att han ”svär i LCHF-kyrkan”… för mig kan det aldrig bli att ”svära i kyrkan” att informera om nytt och nytt tänkande tycker jag är viktigt. Viktigt att inte fastna i nya boxar, utan att alltid kunna tänka fritt och vara öppen, det tror jag är viktigt. Att kunna både värdera och också omvärdera är nog det viktigaste en människa kan göra…

 

Följ med till Birgitta Höglunds Paleo
Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Nytt år, nya äventyr.

Det är över 1½ år sen jag skrev här på bloggen, så nu har lusten att blogga kommit tillbaka igen.

Haft fullt upp med att skriva kokböcker sen sist, men nu känns det som tiden räcker till att börja vara lite mer aktiv på nätet igen. Det ger en väldigt stor glädje att kunna dela med mig av min matfilosofi till så många.

Den här gången blir det en renodlad receptblogg, inget prat utan bara god och nyttig mat. Temat blir mjölkfri och glutenfri Paleo/Stenålderskost, en kostmodell jag mer och mer gått över till senaste året, men förstås med en rejäl dos av High Fat i min variant.

Här kan du på Kostdoktorns medlemssidor ta del av en videointervju med mig om mina tankar kring LCHF/Paleo.

Du är varmt Välkommen att titta in bland mina nya, mejerifria recept på Birgitta Höglunds Paleo.

Foto Gunno Rask

Foto Gunno Rask

Uppdatering 19 mars 2014

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Mina 3 kokböcker på export till USA

Äntligen kan jag berätta en hemlighet jag gått och burit på sen i vintras.
Alla mina 3 kokböcker kommer att ges ut på engelska våren 2015!!!
Det känns så stort att jag knappt fattar det än.

 

LCHF för seniorer av Birgitta Höglund och Annika Dahlqvist

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de viktiga vitaminerna och mineralerna och
Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.
Böckerna kommer ut i USA på förlaget Skyhorse Publishing.

Fick mail från redaktören Lindsey Breuer i New York i morse att kontraktet är påskrivet och klart mellan Skyhorse och Optimal/Pagina. Tänk att de ger ut inte 1, inte 2 utan alla 3 kokböckerna på en gång…

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om Skyhorse Publishing av mina bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.
Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga om mat och jag har skickat dem mina böcker. Nina är fotograf och har hela tiden peppat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Skyhorse Publishing har de senaste åren gett ut Sten Sture Skaldemans LCHF-kokboken och Mariann Anderssons Baka med LCHF och håller på med översättningen av Marianns Baka matbröd med LCHF.

Grillmat


Äggmjölk till små barn istället för välling?

äggmjölkDet har kommit att pratas om äggmjölk istället för välling till små barn och  då jag skrivit lite om det förut lite luftigt så tänker jag berätta mer nu.

Mitt bas-recept är:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.
Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Detta är min äggmjölk.

När det då kommer till barn så måste man ju tänka lite själv, detta är ju dels en vuxen portion och ofta dricker jag den som en frukost eller måltidsersättning på sjukhus o flyg odyl. Till små barn måste man ju modifiera det hela. Ex så är ju kokosfett något som faktiskt alla måste vänja sig vid, vid överdosering blir det ofta illamående och tom ont i magen.

Men när man nu då inte vill ge dessa onyttiga vällingar och pappgröter (som jag kallar dom) så gör man en god äggmjölk enligt följande:
Först så är det mest viktigt att amma så länge man bara kan.
Är det riktigt små barn som aldrig ätit ägg ger man bara gulorna inte vitan. När man sedan anser att hela ägg kan introduceras gör man mer enligt basreceptet. Nedan följer ett recept för små barn:
3 äggulor bör räcka fint och ca 2 dl vatten. (Smaksättning behövs inte om barnet är litet, de är inte vana vid att allt måste smaka något.) Koka upp vattnet och ca 30 gram ekologiskt smör (allra helst opastöriserat gräsbetessmör)  och slå det kokande över gulorna och mixa samtidigt, låt vattnet få koka  och slå på i två omgångar helst.
Blir barnet mätt och nöjd så räcker det så här, öka annars med lite smör och ev en gula till.

Vill man introducera kokosfett bör detta göras väldigt försiktigt, med max 0,5 tsk första gångerna och sedan öka så sakteliga. Tycker barn inte ska ha mer än 1 msk (15 ml) som max. Det bör ta flera veckor att komma upp till denna 1 msk.
Vi vuxna behöver ju egentligen bara runt 3 msk som ju brukar räknas som en ”terapeutisk dos”.

Hoppas detta var lite klargörande om hur jag skulle gjort om jag fick börja om från början med mina barn. MEN det är du som avgör HUR du gör och DU kan aldrig lägga över ansvaret på andra. Så läs noga på och bestäm dig för hur du vill göra med just dina barn och sedan får man stå för det.

 

 

Bodystore har billiga D vitaminer!

SA001257_1Under januari månad är det kampanj på D3  Star Nutrition,
man får köpa 2 burkar till priset för en

dvs två burkar kostar  79 sek. 108 kr med frakt enl kommentar. :)

En kapsel innehåller 2000 IE och jag skulle tagit minst 2 kapslar/dagen av dessa.

Knaprar du inte redan D vitamin är det HÖG TID ATT BÖRJA!

 

 

Snittar med rökt rådjurskött, färskost och pepparrot

tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot
Innan jul fick jag en fint, rökt baklår av rådjur från bästa vännen. Det är det ultimata drinktilltugget, serverat på träskärbräda med enbart en kniv. Ett snacks till en kall öl, likaväl som en finare anrättning av lyxmiddag.

Rökt kött är en delikatess i sig, oftast godast naturell. Upphängd på spishyllan med bara en kniv i läderrem – redo att avnjutas när andan faller på. Jag serverade det på vårt julbord här hemma men har såklart massor kvar.

Läckra tunnbrödssnittar till nyår är aldrig fel och här har jag använt philadelphiaost, riven pepparrot och ruccola tillsammans med tunna skivor av det rökta köttet. Garanterat uppskattade och väldigt enkla att göra. :-P

40 st
Det här behöver du : 

4 mjuka tunnbröd
1 förp philadelphiaost (200 gram)
4 tsk riven pepparrot på tub
Ruccola
200 gram tunt skivat rökt rådjurskött

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Bred philadelphiaost på tunnbröden. Bre ut en tesked av pepparroten på varje. Strö över ruccola. Skiva det rökta rådjursköttet fint och lägg över. Salta och peppra. Rulla ihop längs med långsidan. Plasta in och låt gärna ligga i kylskåpet nån timme före servering. Skär upp varje rulle i 10 st snittar.

rökt_rådjur_baklår

snittar_nyår_tips_nyårsmat

snittar_tilltugg_nyår_förrätt_tunnbröd

rökt_rådjur_baklår_kött_vilt_snittar

Tillbaka från lite julledighet!

julafton_julbord_öjkroken
Hej alla fina vänner därute!
Jag hoppas ni alla haft en riktigt skön och avkopplande jul med tid för nära och kära och en smula lugn och frid. Vi firade vår julafton hemma med bara familjen i lugn och ro utan ståhej och farande fram och tillbaka, mycket skönt. Vi började morgonen med grötfrukost och julskinksmörgås, därefter en tog vi det lugnt, tittade på Kalle Anka, en tomte kom förbi, ;-) och framåt kvällen dukade vi upp julbordet. Lite kalla rätter och lite varma. Lagom mycket av allt ändå kändes det som magarna stod i fyra hörn så vi hade en skön, slapp kväll i TV-soffan efter det.

Efter veckor av förberedande planer med både mat, adventspynt och julklappar behövs allt lite vila. Men sen drar snurrar upp sig till fullo igen när det är dags för REAN!!!

Och då menar jag med STORA bokstäver den f-b ”mellandags-rea”!
Finns det nåt värre?? Seriöst?!

Att trängas i allehanda affärer för att upplåta diverse presentkort och byten av storlekar och fyndade i klädbutiker är INTE min melodi men ändå var jag en av dom idag! Det rådande lugnet byts snabbt ut mot HÄRJ!!!
Men lovat är lovat… Tog barnen med mig o körde över bron… Köpte mig själv en extra laddsladd till iphonen på Mediamarkt. That’s it!

Joline hade presentkort lite här och där och var såklart shoppingsugen som tjejer i hennes ålder. Max fick ett par nya gardiner till ditt rum som jag till slut hittade på Jysk. Sista anhalt blev enligt Jolines önskemål och mitt värsta mardrömsställe av alla som jag helst inte tillbringat längre stund i än vad det tar att följa karuselldörrarna in och sen fort UT igen! – modehuset…. Gahhh!!! ;-)

Ikväll ska jag knåpa ihop lite goda snittar med bland annat lax och rökt rådjur, jag återkommer till det! :-P God fortsättning på er alla! ♥

jultomte_öjkroken

Lufsa, ölandsk landskapsrätt

lufsa_recept
Igår lagade jag till en lufsa här hemma. Blev så sugen på det efter julbordet vi var på i helgen på Halltorps gästgiveri. Där serverade dom lufsa på julbordet och det tycker jag det bör göras också då det är en av ölands landskapsrätter. :-P Ni har sett receptet här tidigare med det tål att upprepas. Även Jenny lagade samma rätt igår så nu har ni recept att botanisera bland. ;-)

Smaken på lufsa, är inte som en ugnspannkaka, inte heller som kroppkakor, och inte som raggmunkar utan en mix av alltihop! Fint som snus!!

8-10 port
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök (finrivna)
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost! Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är den bra.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas.

Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

ölands_landskapsrätt_lufsa

Plockmat och delikatesser från julmarknaden

plockmat_ostbricka_krustader_chark
Igår åkte till julmarknaden på Ekerum som vi besöker varje år. Förra året hade vi finsällskap dit av fina Pernilla med familj som också firade sin födelsedag här den helgen. Och vad är det då för dag idag – jo det är Pernillas födelsedag!
♥ GRATTIS till dig fina systra mi! ♥ Ni vet hon som kan scrappa som en gudinna! :-P

Det är så mysigt med julmarknad, marschaller och hela stämningen inne i ladorna. Julmarknaden är dock inte lika stor i omfattning som när det är skördefest men även det lilla är mysigt.

På Ekerum träffade vi Mats o Gabriella från butik Solrosen som föder upp vaktlar. Av dom har jag fått många vaktelägg från tidigare, alltid lika trevligt att ses. Minns ni mina recept? Smörrebröd, minihamburgare, och minipavlova!

Jag fick med mig en fin påse med en tidig julklapp av deras hemkokta geléer, handplockat, torkat örtte och såklart vaktelägg. Tusen tack, det ska bli sååå gott! Ska tänka ut något riktigt lyxigt med vakteläggen framåt nyår.

Vi pratade lite om just vaktelägg och folk är kanske lite fega där?!

  • Har du som läser här ätit vaktelägg?

I så fall hur och med vilka tillbehör?
Det är ju en sån underbar delikatess och absolut inte svårare att hantera eller tillaga än vanliga hönsägg. De kostar inte skjortan heller utan håller riktigt bra priser; 12st för 70kr.

Jag gillar skarpt att kunna använda våra egna lokala öländska produkter. Butik Solrosen säljer sina vackra ägg bland annat till restauranger här på ön och som privatperson kan du enkelt beställa via kontakt på deras hemsida då dom levererar till hela landet – så är ni sugna på öländska vaktelägg, kika in på hemsidan och gör en beställning HÄR >>

julmarknad_vaktelägg
Vad hittade vi mer för gott? Från vänster två sorters honung, torkat örtte om man har svårt att somna (Ja, tack!). Flädergelé, hallongelé, vakteläggen. stekhällsgräddat tunnbröd, några ostar och en burk hjortronsylt.

krustader_brie_hjortronsylt
Brieost och hjortronsylt fyllde jag små kruster med och lät gräddas 10 min i ugnen.

krustader_fyllda_brie
De stora krustaderna är fyllda med champinjonstuvning och toppade med västerbottensost. Recept kommer!

plockmat_ostbricka_korv_lax
Härliga charkuterier med salami, kalmarkorv, rullsylta, breasola och varmrökt lax.

mögelost
Druvor och ost är aldrig fel. Favoriterna Roquefort, cambozola, och St.Agur.

fyllning_fyllda_krustader
Nygräddade krustader.

plockmat_ost_krustader_charkuterier
Och en härlig plocktallrik redo att avnjutas. :-P

D3-vitamin effektivare än influensavaccin

 holistic d3skriver KOSTDEMOKRATI.  Alla minns väl hysterin med massvaccineringarna mot svininfluensan 2009…
Dr Jaan Suurküla startade en blogg 2009, efter att på nära håll följt den stora massvaccineringen i samband med svininfluensan. Han har själv en bakgrund som specialist i invärtesmedicin samt företagshälsovård. Ansvarade för vaccinering av utlandsresenärer vid ett svenskt storföretag och blev därigenom medveten om problemen med vacciner. Mångårigt intresse för alternativmedicin.

Klipper in viktiga delar från kostdemokrati:

Dr Suurküla har skrivit mycket om effekten av D3-vitamin i jämförelse med vaccinering. Han har gått igenom flera studier med D-vitamin och kommit fram till att intag av D-vitamin innebär ett betydligt större skydd mot virus, än vad en vaccinering gör.

Vidare, menar Jaan Suurküla att influensavaccinering bygger på en felaktig teori.

Citat från bloggen:

”Visserligen är det korrekt att injektion av avdödat eller försvagat virus stimulerar bildning av antikroppar mot viruset. Men det bildas inte rätt slags antikroppar för att effektivt motverka sjukdom.”

Eftersom influensan inträder i kroppen via slemhinnorna behöver man aktivera slemhinneantikropparna för att stoppa infektion. Injektionsvaccinering aktiverar inte dessa utan stimulerar bildning av blodantikroppar. I slemhinnorna förökar viruset sig tusentals gånger och når först sedan blodet. Då har antalet ökat till många miljoner och därvid räcker inte blodantikropparna för att stoppa dem.”

Sedan skriver team kostdemokrati en viktig kommentar som måste lyftas fram här:

”Vi kan lägga lägga till att det är också mycket billigare än vaccin och och vaccination och det är en hake. Det går ju inte att tjäna pengar på D-vitamin (går inte att ta patent på).

Den andra haken är att D-vitamin förebygger de flesta sjukdomar och det innebär en krympande marknad för vård- och läkemedelsindustrin. Således måste den av myndigheterna föreslagna doseringen reduceras till ett minimum och sedan gäller det att sätta tak på de preparat som säljs och helst varna för överdosering. Allra bäst är dock att tala tyst om alla fördelar.

Därför blir det inga kampanjer, ingen information och därför rekommenderar Livsmedelsverket en tiondel av den mängd D-vitamin som vi egentligen skulle behöva för att optimera vår hälsa. Allt enligt instruktioner från organisationer som styrs av kost- och läkemedelsindustrin, vilka försvarar sitt monopol och sina marknadsandelar.”

Så än en gång ät ditt D3- vitamin och se till att få i dig en rejäl dos året runt!
Ät minst 4000 IE7dagen gärna mer, varför inte ta en kapsel Holistics 5000IE varje dag året runt?

 

Colting tänker simma Göteborg – Stockholm!

swimtrek5och i välgörenhetssyfte!
På nyheterna sa man att det är för
RENT VATTEN och man kan få simma sträckor tillsammans med Jonas för en summa pengar.
Kanske dags lägga sig i hårdträning för  att kunna simma med!?

Måste erkänna att Borås-sonen Jonas Colting imponerar mer och mer på mig, läs här det är mycket i det inlägget som tilltalar mig.

Bilden är hämtad från Jonas blogg.

Alla vet väl att Colting käkar lågkolhydratskost?
Gillar att ge dietister en känga och avskyr margarin?
Gillar mina semlor och beställt Lussekatter hos mig ;)