Torsk med pepparrot och skirat smör

Njutmat

Tänk att något så enkelt som kokt/pocherad torsk med skirat smör och pepparrot kan bli så fascinerande smakmässigt.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn, hade vi alltid den här rätten på menyn.

Det blev ofta min middag i en silverskål, på stående fot i Kallskänken, då med potatis, nu med lite kokta morötter.

Rena råvaror med mycket egen smak slår det mesta, smöret till blir en suverän smakförhöjare och mättar väldigt bra.

Samtidigt hjälper smöret de fettlösliga vitaminerna i morötterna att komma fram, utan smör får vi alltså i oss mindre av vitaminerna i maten.

Till vardags äter jag oftast numer bara en kött- eller fiskbit med smör och lite varma grönsaker till, lätt kryddat med bara salt och peppar.

Smaksinnet utvecklas ordentligt när man drar ner på kolhydraterna, en av många fördelar.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

400 g torskrygg

Vatten

Lite Citronsaft

Havssalt

50 gr Smör

1 msk finriven Pepparrot

½ Morot

Färsk Dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till.

Känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten och kokar tunt skivad morot till.

Servera fisken med morötterna, en dillkvist och det skirade smöret över.

Fler av mina favoriter i vår traditionella mat hittar du här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Vår hälsoresa till Kroatien

Vår i Makarska

Tack för alla besök och kommentarer till blogginlägget om 10 år med LCHF ❤

Mitt fokus har de här åren varit att dela med mig av mina kockkunskaper och stora matglädje genom att sprida njutbara recept för ett friskare liv.

Nu är det hög tid att även Lennart får dela med sig lite av sin historia på vägen till en bättre vikt och hälsa.

Vi känner båda att det är väldigt viktigt att dela med oss av det som hänt och händer på vår egen hälsoresa, så fler som kämpar med sockersug och viktproblem kan bli hjälpta.

Just nu är vi i Kroatien för att fira både 10-årsjubiléet och Lennarts 76-årsdag i morgon.

Det är aldrig för sent att ändra sitt liv till det bättre med hjälp av naturligt god mat att njuta av, det signum jag haft på min blogg ända sen starten 2009.

Här i Kroatien är det verkligen lätt att äta bra mat.

Vi bor i gamla stan i Makarska och har flera slakteributiker och grönsakshandlare precis runt hörnet, även delikatessbutiker med fina getostar, lufttorkade skinkor och sprättägg.

Smör finns i en mängd olika varianter, så det blir en hel del gott tillagat i vår hyrda lägenhet.

Om du vill ta del av min syn på den goda Medelhavskosten så har du möjlighet att följa med mig på en hälsoresa till Kreta i höst, läs mer här på Harmoniresor.se.

Här några bilder från de senaste dagarna i Makarska, det är första gången vi är i Kroatien, men absolut inte den sista.

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Snabb gryta med fläskkarré

Middag på 20 minuter

Precis som alla andra tycker även jag om mat som snabbt kan stå på bordet.

I vardagen när det händer mycket runtom, då är det fint att kunna ta till riktigt nyttig snabbmat, som dessutom ger energi i många timmar.

Framöver våren kommer jag därför att dela med mig av lite snabblagade rätter på sånt som kan förekomma hemma i mitt kök till vardags.

Den här vintern har jag och Lennart ändrat våra matrutiner lite, det har fått oss båda att bli både piggare och även tappat en hel del vikt.

Det nya är att vi nu hoppar över de mellanmål och kvällsfika som förekom lite då och då förut.

Nu äter vi frukost, lunch och middag på bestämda tider, klockan 06, 12 och 18.

De här rutinerna har gett oss mer ork och motivation till motion och vi märker båda att vi blivit starkare och mindre stela i lederna.

På lördag kommer ett längre inlägg om det, där du får tips om hur vi äter idag.

Du får gärna dela mina inlägg vidare i dina sociala medier, så fler får chansen att läsa dem.

Gryta på fläskkarré

Fläskkarrégryta 2 port

 3-400 g fläskkarré

300 g pumpa eller aubergine

1 lök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber och löken i tunna klyftor.

Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

Vill du hellre äta kyckling så hittar du en lika snabb gryta om du klickar på bilden nedan.

Dillkött

 

Glutenfritt mandelbröd till matig macka

Utflyktsmacka

Det här brödet hittade jag på alldeles i början när jag gick över till LCHF, för att kunna njuta av ett gott, glutenfritt bröd med bra näringsvärde.

Det blev mycket lyckat tyckte jag, så det fick också vara med i min kokbok LCHF för seniorer, som ett bra alternativ till kaffet och mackan som många gamla ofta äter.

Den kokboken skrev jag med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen och den som med sin föreläsning fick mig att gå över till LCHF för precis 10 år sen.

Ett beslut jag inte ångrat en dag sen dess, mitt liv har förändrats på många positiva sätt med hjälp av den kostomläggningen, tack för det Annika ❤

Boken såldes slut för några år sen men finns nu i nytryck med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Bilden nedan är från kokboken, där får mandelbrödet sällskap av kryddbröd och ostbröd.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelbröd ca 10 st

1½ dl mandelmjöl eller mald mandel

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.

Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Matig dubbelmacka 1 port

2 mandelbröd

½ avokado

1 msk finhackad purjolök

1 finhackad soltorkad tomat i olja

Några droppar äppelcidervinäger

Lite flingsalt

Smör

Lufttorkad skinka

Bladpersilja

Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.

Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.

Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris

Glutenfria våfflor till våffeldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde
Foto Mikael Eriksson

Våffeldags

Nu är det ju inte våffeldagen förrän i morgon, men jag tänkte att du kanske vill tjuvstarta lite med de här goda våfflorna till söndagsbrunchen.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat, lägg dem sen i en påse i frysen och ta fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna eftersom beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör, laxröra med soltorkad tomat och avokado eller med bär och grädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i dalafjällen, då med smör och ost eller getmese emellan två hjärtan.

Det smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Receptet med de somriga bilderna kommer från min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu med på Adlibris Bokrea för bara 129 kr.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Formfranska LCHF

Glutenfritt proteinbröd

Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd.

Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydrater.

Men nån gång ibland kan det vara gott med varma smörgåsar till middag eller att ha med som utflyktsmat, gärna grillade över öppen eld.

Det här brödet är verkligen LCHF-vänligt, räknade ut att det innehåller 18E% protein, 79 E% fett, 2 E% kolhydrater och 1 E% fibrer.

Så har du lite svårt att få i dig tillräckligt med fett och protein, vilket jag läser att en del har problem med, så lägg till en macka på det här brödet med smör.

Vill du ha goda tips på vardagsmat, så har Halva Lindha nu ett nytt inlägg om sin veckomatsedel.

Behöver du mer hjälp med att planera maten om du drabbas av idétorka, så missa inte att bli medlem i matplaneringstjänsten CookEat.

Där bidrar även jag med en del recept tillsammans med flera andra matbloggare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd 1 formbröd

8 ägg

3 dl riven fet ost, gärna lagrad

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkumminfrön

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten.

Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl och kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna eller smörstek dem i en stekpanna, brödet får mer smak då än om man äter det kylskåpskallt.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Vill du ha ett bröd som smakar mer som ett vanligt surdegsbröd, så hittar du här mitt mest populära mjuka brödrecept, valnötsbröd.

Det finns även med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu 129 kr på Adlibris Bokrea.

Köttfärslimpa med bacon och timjan

Lättlagad husmanskost

Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket.

Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.

Idag använder jag fiberhusk som bindemedel istället för ströbröd, så blir den glutenfri och fungerar bra för alla.

Det här är en lite smakrikare limpvariant, med stekt lök, vitlök, timjan och bacon i smeten, men du kan förstås krydda den som vanliga köttbullar om du vill.

Ett gott tips för oss som äter LCHF; skär tunna skivor av den kalla köttfärslimpan och ät som ”smörgås” med smör och ost på.

Köttfärslimpa 3-4 port

400 g köttfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g varmrökt bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör

1 msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

250 g cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint och skär baconet i små tärningar.

Stek i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor, låt svälla i 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i 45 minuter, limpan ska kännas fast när den är färdig.

Ett kockknep är att köra ner en provsticka en liten stund i mitten av limpan och sen lägga mot underläppen.

Är stickan varm men inte alltför het, då är köttfärslimpan klar.

Annars kan du förstås använda stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Jag serverade min limpa med en svampsås, men en gräddig pepparsås eller bearnaisesås passar också bra till.

Vill du göra en lite festligare variant så finns recept på en baconlindad renfärslimpa i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.

Boken är skriven med Annika Dahlqvist och har förord av Ann Fernholm, du hittar den i länken ovan på Adlibris Bokrea för 129 kronor.

Baconlindad renfärslimpa från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Läcker picknickpaj

Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg.

Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ till de idag mestadels veganska rätterna på menyn.

Jag gjorde en lite annorlunda variant på laxpajen häromdagen och tog med den kall på picknick till borgen här i Alanya.

Tycker du om min typ av mat så följ även bloggen Halva Lindha, där finns både mycket läsvärt och god mat.

Jag uppskattar verkligen Lindhas blogg, den är ärlig och utlämnande, hon beskriver både sina med- och motgångar på sin vikt- och hälsoresa.

Vi har väldigt liknande kostfilosofi, föredrar båda rejäl husmanskost och snålar inte på fettet i maten.

Jag följde grundreceptet på Lindhas paj, men la till några nävar bladspenat till purjolöken, lite hackad paprika och gröna linser.

Istället för varmrökt lax så tärnade jag vanlig kallrökt lax och hoppade även över grädden i originalreceptet, pajen blir god och saftig även med bara ägg.

Här kan du läsa ett inlägg Lindha skrev häromdagen, Rörigt i LCHF-grytan, om att det är så många olika råd inom kostvärlden idag, jag håller helt med henne.

Det är inte så lätt att vara nybörjare på LCHF idag, som när jag började för 10 år sen.

Här några bilder från vår utflykt, det var den första riktigt varma vårdagen.

Jag gick sen hela vägen hem till stan, så glad och tacksam att jag efter många år med svårigheter att gå nu klarar en sån promenad.

Bra mat och lagom med träning kan göra underverk även med en skadad rygg.