En långlagad tvist på husmanskost med tjocka revben

20130427-161345.jpg

Ja, ikväll kör vi på en annorlunda husman! Husmanskost med tvist, långlagat, mört, kryddigt, billigt och vansinnigt gott! Tycker ni att bilden ovan ser vanlig o tråkig ut, heeeej!! Glöm de, detta kommer bli lyx-husman you never forgot! ;-) jag lovar!

Ni ska få hela receptet sen när allt är klart. Nu ska allt gotta till sig i grytan ett par timmar! :-P

Vad lagar ni, äter hemma hos er ikväll??
Jag har ingen koll knappt vilken veckodag vi är på. Jag har i princip hostat mig igenom denna vecka med rent ut sagt en helvetisk rethosta dag och natt. I morse fick jag en skön härlig sovmorgon av familjen o kunde sova iaf några timmar! Sitta upp i soffan om nätterna och sova har jag tidigare gjort… Men de börjar väl ge med sig så smått! Är så trött på att hosta o hosta och att vara halvsides handikappad då de tror jag jag antingen hostat av revben eller muskelfästen… Ont som f-n gör de iaf vare sig med eller utan hosta!

Nu önskar jag er alla en härlig lördagkväll! Håll bacillerna ifrån er o må så gott!

Berätta gärna vad ni lagar hos er där hemma, jag behöver lite inspiration! ;-)

Love, love… /Linda

Min lovsång till äggmjölken

äggmjölkdags för att sjunga lovsång till äggmjölk igen…

Denna superuppfinning!

Vad har man den till undrar kanske de nya, här ska jag rabbla det jag använder äggmjölken till eller anser den kan användas till:
1. Frukost eller lunch
2. På resande fot i termos
3. Som flytande föda efter operation
4. Att baka med som alternativ vätska
5. Välling till barnen
6. I kaffe eller te

Det man absolut måste lägga på minnet är denna är tusentals gånger bättre som flytande NÄRINGSRIK föda efter operation än den blaskiga, äckliga och näringsfattiga välling som bjuds alla nyopererade på sjukhusen.

GLÖM INTE DENNA ÄGGMJÖLK TILL DETTA ÄNDAMÅL!
Dock behöver man ju snälla anhöriga som kan tillreda äggmjölk hälla på termos och komma till en på sjukhuset…

Mitt recept på äggmjölk som jag finner godast:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Givetvis går den att smaksätta med  annat, ex vaniljpulver, kanel eller  kardemumma mm bara att prova ut sina egna smaklökar vad som är godast.

 

 

 

Bloggar etiketter:

LCHF bilagan till Expressen

alltomlchfKul att kostdoktorn tycker tidningen är bra och att som han skriver:
”Jag tycker att Expressen lyckats hitta en utmärkt nivå som lockar många som kan ha nytta av LCHF – och som innehåller tillräckligt lite kolhydrater för att vara en utmärkt hjälp för de allra flesta. Dessutom är det gott om grönsaker och allt ser fräscht ut. Det finns till och med en artikel om vegetarisk LCHF-mat. Jag tror att bilagor som denna gör mycket för att tvätta bort folks fördomar. ”

Det är ju just detta jag sagt vid flertal tillfällen när många propagerar sig ”gula och blå” för super-mega strikt LCHF och ”strikt -det är endast det som är LCHF”.

Så det är jättebra att åtminstone någon av de stora LCHF profilerna numera börjar inse värdet i oss alla och därmed alla varianterna ;)

Det skulle vara bra för den allmänna hälsan om alla åt åt LCHF hållet och bytte ut de socker- och spannmålsstinna bakverken och bröden till hälosamma varianter.

Noteras bör att detta nummer lyfter man fram min bakbok Baka med LCHF igen!
Kul att se den på tapeten igen. Ligger också på plats 17 på Bokus.

Nu så gör man en chokladspecial och man får Kladdkakan ( kakao) Choklad cupcakesen (kakao) och Chokladpajen ( minst 70% choklad, jag gör alltid den på 90% choklad). Det gör att det enda bakverk där med kolhydrater av någon mängd är just chokladpajen. :D

Ps. Frossa i choklad som det står hoppas jag de menar kakao och inte chokladkakor gjorda med socker.ds

 

Jag som trodde ”LCHF” höll på att godkänna fruktos…

honungmen  nu skrev Kostdoktorn om frukos och Agave sirap, och det var ju ett förklarande inlägg men det bästa kom väl i Per Wikholms kommentar och JAUS lite längre ner fyllde i något viktigt…

För nu på senare tid har det rekommenderats just fruktos och man har lyft fram dem med lågt GI och tyvärr inte förstått just det som Per Wikholm skriver ”Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker.”

Per Wikholm skrev också något bra häromsistens på LCHF.se som jag väljer att citera lite ifrån här:
”anser jag ändå att stevia (samt eurythritol) sannolikt är de minst dåliga sötningsmedelsalternativen. De finns i naturen och har ätits av människor under lång tid. Värt att veta är att stevia används i stor skala i Japan under flera årtionden, detta på grund av att japanska myndigheter aldrig godkände det artificiella sötningsmedelet aspartam. Så Coca Cola och andra läsktillverkare var tvungna att använda stevia (som var godkänt) i sina light-läsker.

Min åsikt är också att stevia blivit styvmoderligt behandlad jämfört med andra, ofta artificiella sötningsmedel. Livsmedelsverket/EU borde ha godkänt stevia för årtionden sedan istället för att godkänna aspartam och sucralose. Nu ägnar sig Livsmedelsverket åt att jaga de livsmedelsproducenter (t ex Fun Light Green) som skriver ”sötat med stevia” på sina produkter. Livsmedelsverket kräver att det ska stå ”sötat med steviolglukosider” istället. Jag kan bara tolka det som att Livsmedelsverket går sockerindustrins ärende och vill framställa stevia som något suspekt och kemiskt genom namnet steviolglukosider. Jag tror aldrig att Livsmedelsverket kommer att kräva att de sockrade youghurtarna med deras eget nyckelhålsmärke ska skriva ut den kemiska formeln för socker (C12H22O11) på deras förpackningar.”

 

Bloggar etiketter: , , ,

Frukost på Bellas och nu iväg igen!

20130420-093528.jpg
Frukostbuffén på Bellas är intagen så nu drar vidare mot Ystad för att hämta Cadillacen. Hinner inte skriva så mycket mer just nu så jag bjuder på ett gott bildregn istället! ;-)
20130420-093652.jpg

20130420-093723.jpg

20130420-093804.jpg

20130420-093923.jpg

20130420-094032.jpg

20130420-094112.jpg

20130420-094319.jpg

Maten på Bella´s place

20130419-220554.jpg

Alltså vilket ställe, vilket atmosfär och maten som vi varit så nyfikna på, har inte bestämt oss om det totala helhetsintrycket ännu, det är ju frukostbuffé imorgonbitti också! ;-) Men helt klart ett coolt ställen för alla åldrar och framförallt för såna inbitna 50 & 60-tals-bilentusiaster som vi! Allt var kanontrevligt och duktig personal! 225 gram ryggbiff lyckades också grillas & serveras helt perfekt enligt mina önskemål, ”medium rare”, inte ofta det stämmer att man får köttet tillagat som man vill ha de! Nicke var också nöjd med sin ”Bella blues” Och små tilltugg till förrätt; jalapeno poppers o chili cheese. :-P

Det kan va så att ögat nu tycker det ser ut som lite mat på tallrikarna, men neeeeej no, no, no! Vi fick faktiskt lämna lite bägge två innan magarna skulle stått i fyra hörn!
www.bellasplace.se
20130419-213014.jpg

20130419-213106.jpg

20130419-213142.jpg

20130419-213223.jpg

20130419-213250.jpg

20130419-213315.jpg20130419-220705.jpg

Jag återkommer med frukostbuffén imorgonbitti. Nu har vi precis duschat, krupit ner i sköna rena, vita hotellsängar, helt ljuvligt! Vi ses imorgon, suss gott! :-P
20130419-213840.jpg

Nu åker vi mot söder + massor med fredagsmys-tips!

20130419-090551.jpg

Ja, egentligen inte så värst långt söderut, utan till Bromölla och Ystad! :-P

Tänkte passa på att informera om sidan, den nya uppdateringen ser lite annorlunda ut om man vill bläddra bakåt till äldre inlägg.

Precis här ovanför inlägget (pekar uppåt) så ser ni en scroll-list för att bläddra bakåt. Tidigare har den legat längst ner på sidan men nu är den alltså häruppe så ni inte missar de! ;-) Jag ska se om det inte går att ändra så det blir som tidigare, tycker nog det funkade bättre så.

Och så ett litet hejdå från mig, glöm inte hålla utkik på både Facebook och Instagram, det lär dyka upp lite bilder men även inlägg och gästbloggsinlägg här under helgen!

Tips till fredagskvällen måste ni ha ju! :-P
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

grönsaksstavar_dipp vitlöksbröd_röra_snittar_ost_chili salami_briepaj
Grönsaksstavar och dipp, och & chilisnittar, salami och briepaj.

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing pizzaslice_jamie_oliver smördegsinbakad_köttfärsrulle
Börjes norrlandsburgare, fredagspizza, inbakad köttfärsrulle.

quesadillas_mexikansk_recept salamirullar_färskost ost_och_skinkfyllda_gifflar
Quesadillad med salsa, salamirullar med färskost, fyllda gifflar.

salta_nötter jalapeno_poppers chili_cheese_hemmagjorda_jalapeno_friterade_fyllda
Saltrostade nötter, chili poppers och chili cheese.

plocktallrik tacotårta_recept philly_steak_cheese_sandwich
Plocktallrick, tacotårta och philly cheese steak sandwich.

 Nu önskar er alla en toppenfin helg! :-P

LCHF mindre militant

Ducks-in-a-rowLCHF-rörelsen har vuxit upp och nyanserat sin syn på kolhydrater. I dag bor vegetarianer, fettförespråkare, bröd-, kak- och rotfruktsätare under samma tak. Och en titt i bokfloden visar att det snart finns fler böcker om bröd- och kakbak än om viktminskning.

(Där är de ute cyklar för att försöka nedgöra lchf-kakbak och sedan när behöver alla gå ner i vikt?
Sedan när är LCHF bara en viktminskningsmetod? För mig är LCHF något som ska vara livet ut, vad är det för er?)

Skrev Svd  4/4

de fortsätter:
”Glöm bacon, smör, grädde och biffar med ett ynka salladsblad. Dagens lchf-are väljer lika gärna lax, avocado och olivolja som fettkälla. Även bröd och kakor, allas vår snuttefilt, slinker ner, fast de bakas av mandel- och kokosmjöl och sötas med stevia och sukrin. ”

och där kommer ett förakt in mot kakbak… kallas för snuttefilt!?

Jag vågar lova att LCHF uppfattas mindre militant och fanatiskt är just  (hur förhatligt det än är för somliga) tidningar som Mat & Hälsa, Aftonbladets och Expressens LCHF tidningar, de är ju liberalare och finns ofta lite bakrecept här och där.

Så jag är säker på att vi ”kakbakande kvinnor” (finns nog män som bakar också) som också ofta möts med förakt eller kompakt tystnad, som om vi inte finns, är en stor bidragande orsak till att LCHF nu mjukats upp och inte ses som fanatiskt militant längre.

Detta har varit min drivkraft sedan dag 1, och jag har ofta på de mer ”fanatiska” sidorna upprepat detta mantra, – Ska vi ha med hela folket att äta en kosthållning a´la LCHF style måste vi alla uppskattas och ses.

Inget ”rättning i leden” här inte, utan ät efter dina förutsättningar och behov. jag har många inlägg på temat i bloggen…

Lite så som norska Dr Sofie Hexeberg så klokt uttalat sig en gång till mig:
”Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”

 

Nyttig lunch med kyckling

nyttig_mat_kyckling_
Men äntligen har vi en uppkoppling som fungerar! Är det inte strömavbrott ellerfel på binero så är det fel på brebandsuppkopplingen… Men nu så! Ja, här kommer veckan nyttiga lunchlådor. En rivstart efter påskens godsaker med kyckling, fullkornsris/matkorn och en råkostsallad. Riktigt gott och fräscht efter allt ”sövvel” :-P

Alla ”Nyttiga matlådor” hittar du under en egen kategori till höger i menyn, eller klicka HÄR!

5 port
Det här behöver du : 

1 kg kycklingkött (ugnsstekt)
1 msk soya
1 pressad citron
Örtkrydda
Salt & peppar

2 dl kokt fullkornsris
1½ dl kokt svart matkorn
2 dl gröna ärtor
2 msk finhackad röd chili

3 dl strimlad vitkål
2 strimlade morötter
100 gram hackade sockerärtor
1 hackad rödlök
Olivolja

GÖR SÅHÄR : 
Krydda kycklingen med soya, citron, örtkrydda, salt och peppar och stek i ugn på 175 grader ca 40 min (kycklingfiléer). Ta ut och skär köttet i bitar.

Koka fullkornsris och svart matkorn, blanda samman och rör ihop med gröna ärtor och chili. Fördela allt i matlådor tillsammans med strimlad råkostsallad och olivolja.

råkost_sallad_kyckling_nyttigt
Fullkornsris & svart matkorn tillsammans med gröna ärtor och chili. Riset och matkornet kokar jag i grönsaksbuljong.

nyttig_mat_kyckling_råkost
Allt förberett inför veckans lunchlådor.

lunch_nyttig
Ett par riktigt goda, nyttiga matlådor som smakar extra gott efter påskens mat. :-P

Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! ;-)

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! :-P

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… ;-)

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! :-P Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! ;-)

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! :-P