Colting tänker simma Göteborg – Stockholm!

swimtrek5och i välgörenhetssyfte!
På nyheterna sa man att det är för
RENT VATTEN och man kan få simma sträckor tillsammans med Jonas för en summa pengar.
Kanske dags lägga sig i hårdträning för  att kunna simma med!?

Måste erkänna att Borås-sonen Jonas Colting imponerar mer och mer på mig, läs här det är mycket i det inlägget som tilltalar mig.

Bilden är hämtad från Jonas blogg.

Alla vet väl att Colting käkar lågkolhydratskost?
Gillar att ge dietister en känga och avskyr margarin?
Gillar mina semlor och beställt Lussekatter hos mig ;)

 

Sätt pepparkakssmak på julens frukostar

pepparkakskryddor_frukost_blandning_kryddor
Härliga december är äntligen här! Det känns skönt att lämna gråa, regniga november och kliva in i julmånaden med advent och allt som hör julen till. Nu kan man fritt påbörja, pynta och pyssla med allt utan att man ”tjuvstartat”. ;-)

Här hemma äter vi ofta gröt till frukost, ofta mannagryn eller havregryn. Ibland när tiden är knapp så blir det yoghurt eller filmjölk och för att piffa till dagens viktigaste mål har jag gjort en pepparkakskrydda som passar till både gröt och yoghurt-frukostar.

Med malen nejlika, ingefära och kanel rör jag ihop ett socker som enkelt kan användas för att både söta och ge julig smak på morgnarna.

Både gott och väldoftande. Du kan använda kryddblandningen utan socker om du vill och även byta ut strösocker mot muscovado, rå/rörsocker, stevia etc. Allt som faller dig på läppen. :-P

Det här behöver du : 
5 msk kanel
4 msk malen ingefära
3 msk malen kryddnejlika
Valfri mängd socker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda kryddorna med ev. socker. Smaka av med lite filmjölk eller yoghurt. Häll upp på burk. Krydda frukosten och njut av julens smaker.

frukost_kryddor_pepparkakskrydda_julsmaker
Malda kryddor av ingefära, nejlika och kanel.

pepparkakskrydda_frukost_tips_recept_kryddor
Rörs ut tillsammans med socker.

pepparkakskrydda_filmjölk_yoghurt_gröt_frukost
En strut av bakplåtspapper när man ska hälla upp på burk förhindrar socker o kryddor i hela köket! ;-)

första_advent_adventsljusstake
Årets adventsljusstake jag hittade på fyndkällaren. (Ölands Köpstad) 

Bakkursen i Eskilstuna

DSC_0017Var fantastiskt rolig och helt underbara människor som kom och ville baka och lära sig den nya hälsosamma bakningen.

Nya mjöl och lite nya sätt att tänka presenterades för dem alla och det uppskattades varmt, fick många hjärtliga och varma tack och kramar!

Alla verkade uppskatta det mycket och var väldigt vetgiriga. Att sedan både lussekatterna och baguetterna var förvånansvärt goda och långt mycket godare än traditionellt glutenfritt bröd och lussekatter är gjorde nog sitt till!

Får ofta höra från glutenintoleranta att deras bröd och bakverk ofta är torra, hårda och ”smakar samma”.

Hoppas fler av de lokala celikai-föreningarna kan hitta detta sätt att baka, jag åker gärna runt hos dem och visar detta nya goda och dessa helt naturligt glutenfria mjölsorterna.

Det var ju Jessica Miregård som sitter i styrelsen för Eskilstuna celiakiförening som bjöd in mig och hon är den ”nya tidens” Dietist!
Äter alltså själv lågkolhydratkost sedan 2008 och arbetar med lågkolhydratsråd via sjukvården i Sthlm. :)

Här får ni lite fler härliga bilder att kika på, de går att klicka på dem så blir de större!

DSC_0018DSC_0019DSC_0020DSC_0021DSC_0022

 

Tankeväckande…

foeLäsning härom dagen på Emils facebook:

Vegetarisk och religiös kost ser skolorna som en självklarhet. Ett av argumenten är att dom som äter denna kost mår psykiskt bättre av det. Däremot säger dom nej till dom som verkligen behöver specialkost. 

För 10 månader sedan vägde jag 105,5kg, hade ont i huvudet varje dag i perioder, fick migrän ofta och hade ingen ork och var mycket allergisk mot pollen. Jag bestämde mej därför för att testa LCHF (Low Carb High Fat). Jag visste inte alls så mycket om denna kost men lärde mej med tiden. Nu 10 månader senare har jag tappat ca 27 kg har aldrig huvudvärk och har hur mycket energi som helst. Dessutom har jag blivit av med min pollenallergi helt och hållet vilket i sig är fantastiskt.

Min kosthållning har dock gjort att jag inte kan äta maten som serveras i skolan. Därför gick jag till Doktor Annika Dahlqvist för att få ett läkarintyg på att LCHF är den rätta kosten för mej. Detta intyg använde jag då jag ansökte om specialkost på skolan ( Skvaderns gymnasieskola).

Jag blev kallad till ett möte med skolläkaren som påstod att det inte fanns något medicinskt som pekar på att LCHF kan hjälpa mot t.ex. migrän (vilket det finns). Efter att ha insett att hennes syn på denna fråga inte kommer att ändras så testade jag med ett nytt argument ”Varför får vegetarianer vegetarisk kost?” På frågan svarade hon att dom mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Dock höll hon med mej att det var märkligt.

Frågan om LCHF togs tillslut upp i skolans ledningsgrupp och dom sa nej. En vegetarian kanske mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Jag som mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt ska däremot inte få någon specialkost trotts att jag visat upp läkarintyg, studier m.m som inte krävs för att få den vegetariska kosten.

 // Emil Elmqvist 

Detta är ju helt sanslöst!? Finnes inte ord faktiskt hur galet det kan vara, men blir både ledsen och upprörd :(

 

 

 

Ballongmage botad med LCHF

secondColumn-16x9Har Expressen som överskrift i en artikel från 8/11-14

Skulle tro att de flesta som börjar med LCHF märker just att magen mår bra och detta egentligen redan dagen efter…

Expressen skriver:
”Hundratusentals svenskar lider av magproblem.
Louise Sjöbäck, 57, Göteborg, blev av med sin ballongmage genom att börja äta enligt LCHF.
- Hela min kropp led av olika krämpor förut. Nu är allt borta. Det är jätteskönt, säger hon.”

Hon berättar också:
”Louise Sjöbäck, led av det under många år, och sökte hjälp för olika typer av krämpor. Sedan läste hon gamla läkarböcker, som tog upp magproblem och gav rådet att äta en LCHF-liknande kost. Då blev hon kvitt problemen. ”

Så gamla läkarböcker ger råd om LCHF-liknande kost :)

 

 

Köttfärslimpa med godaste gräddsåsen jag gjort!

köttfärslimpa_godaste_gräddsås
Det var nån här hemma som var mycket nöjd, tillfreds och framförallt MÄTT efter söndagsmiddagen förgår. Köttfärslimpa och stekt lök… Kan man göra en man lyckligare?? Han mumlade något mellan tuggorna om ”godaste på hela året”… ”Fy satan så gott!!!”… ”Ska du inte ha den där biten på din tallrik??”… Ja, det är makens favoritmiddag bland många andra färsrätter och är han glad så är jag glad! :-P

Något som mannen i fråga däremot INTE är så förtjust i är såser, han tar aldrig sås till kött och potatis, aldrig sås till nånting egentligen och DÄR är vi sååå olika och jag fattar inte hur han kan bortse från såsen. Jag skulle själv kunna hoppa över kött och bara äta sås och potatis och enligt mig är det såsen som GÖR hela rätten! Jag är den som alltid ber om en liten skål extra sås på restaurang, haha… ;-)

Jag brukar ofta göra skysås men till köttfärslimpa blir det inte så mycket sky, utan mer ”flottigt fett” i formen och det vill jag inte göra sås på så den här gången kokade jag grädde med vatten, fond, buljong och kryddor vilken jag sällan brukar göra men JÖSSES AMALIA så god den blev. Det är verkligen den goaste gräddsåsen jag nånsin gjort! Enkel? Mycket… ;-)

En sak jag dock ALLTID tillsätter i en sås är det tillbehör av lingonsylt eller gelé som ska serveras till rätten. I det här faller lingon så det åkte ner i skvätt av det i såsen också. Se också till att koka ner såsen i alla fall en kvart för att få fram smaker och konsistens. En riktig gräddsås ska puttra en stund och det blir världsgott jag lovar! :-P

Det här behöver du :
1 kg blandfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 ägg
1 stor gul lök
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Använd en stor bunke. Blanda ströbrödet med mjölken, och vispa ner kalvfond och äggen. Finhacka löken och tillsätt. Vänd ner färsen och blanda väl. Krydda med salt & nymalen svartpeppar. Forma till en avlång limpa, lägg i smord ugnsfast form och stek i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

karamelliserad_stekt_lök
Karamelliserad lök är inte svår. Skala, dela och skiva två stora gula lök. Ner i en stekpanna med en klick smör och ringla över 2 msk flytande honung. Bryn tills löken mjukat och fått lite färg. Slå på vatten och ”bräsera” löken ca 30 min. Slå på mer vatten efterhand den kokar in. Avsluta med salt och vitpeppar. På det här sättet får du en rejält smakrik, stekt lök som bara smälter i munnen, perfekt tillbehör till husmanskost.

världens_godaste_gräddsås

Fitnessguru

DSC_0228Fick ett mail från Fitnessguru och en fråga om jag ville få en liten låda med ett litet urval produkter att prova och detta tackade jag ja till.
Alltid kul att få prova på lite nya produkter.

I lådan fanns det Kokosolja, jordnötssmör, Fitnessnoodles och One Bake (proteinpulver).
Jag använder aldrig proteinpulver i min bakning och det är nog inget jag kommer börja med heller, då jag inte tycker proteinhalten behöver ökas så värst då den mesta bakningen består av ägg = högt proteininnehåll.

Men jag noterar att man skriver så här på Fitnessguru.com:
”SHAKER: Blanda en portion (1 skopa, 30 gram) med 2-3 dl valfri dryck, t.ex. vatten, mjölk, mandel- eller sojamjölk tillsammans med smaksättning såsom kakao, vanilj, stevia, färsk eller frysta bär / frukt, jordnötssmör, kokosolja. För maximala resultat ta tre portioner dagligen, förslagsvis till frukost, mellanmål samt efter träning.”

IMG_0241Detta recept tror jag däremot maken och dottern kommer prova och uppskatta!
De båda är också vänner av nudlar, så fitness nudlarna kommer väl tillpass.

Jag uppskattar mest kokosoljan och den smakade underbart gott, lätt kokos och framförallt len och fin i munnen! Vi använder ju kokosolja dagligen, 1 msk i en kopp kaffe varje morgon:)

Jag är också svag för jordnötter och jordnötssmör. Jag har aldrig provat Fitnessgurus jordnötssmör, men jag får erkänna att denna är den godaste jag smakat. Lagom mycket crunch och  mycket fin rund och mild jordnötssmak!
Denna passar fint till mina Jordnötskakor som kommer i min nya bakbok!

Dock behöver jordnötssmöret och även det kommande receptet på Jordnötskakorna komma med en varning  ”lätta att överäta”! ;)

 

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

- Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

- EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 

Kalops och kalops, vad är skillnaden?

kalops_rödbetor_recept_husmanskost_söndagsmiddag_långkokJo, det ÄR skillnad på kalops och kalops. Lika många varianter som det finns landskap i Sverige så finns det olika recept och tillagningsmetoder för den svenska husmansklassikern.

Det som utmärker och kännetecknar en kalops är ju i första hand att det är ett långkok. En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen.

Men vad är en svensk kalops? Norrländsk kalops? En skånsk kalops? Och hur får man till den karaktäristiska smaken och den goda skysåsen?

Såsom jag fått lära mig är en klassisk svensk kalops helt utan morötter, en norrländsk kalops sparsammare med nötkött men med mer lök och morötter och mer sås. Allt för att fylla ut och vara mer sparsam med köttet.

Lagerblad och kryddpeppar kännetecknar smaken för en kalops och de ingår i samtliga  varianter. Dock kan den skånska kalopsen ha lite mer av kryddning i, framförallt kryddpeppar. Den skånska varianter ska också vara lite mörkare  och mustigare och inte sällan brukar den vara aningens sötad antingen av karamelliserat socker eller honung som tillsätts i grytan. Den skånska kalopsen är rik och fyllig och mer ”påkostad” är andra.

Morötter finns i bägge varianter men i den skånska kan man ibland utesluta löken och istället ta lite mer av morötter, dels direkt när grytan börjar koka för att få sötman och konsistensen av de mosade morötterna men så tillsätter man dom även på slutet i lite större bitar för att få lite mer att tugga på.

Att en kalops smakar som bäst dagen efter råder inget tvivel om och det är en köttgryta som vi nog alla är uppväxta med på något sätt.

Ibland används grädde i såsen, ibland inte.

Jag använder endast kött, buljong, kryddor, lök och morötter, sen reder jag av grytan med maizenamjöl för att binda ihop smakerna och få en mer ”len” sås.

Så, kalops här eller där, hos mig eller dig – alla ser dom olika ut men jäsikens så gott! :-P

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök (här hade jag bara röd hemma, det går lika bra!)
5-6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3-4 timmar. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga.

Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

kalops_högrev_nötkött_recept
Allt klart för kalopsen att börja koka.

kalops_skånsk_norrländsk
Efter 4 timmar…

kalops_högrev_skillnad
Smaklig husman! :-P

LCHF-bluffprodukter är just det…

Glutenfri LCHF LAX-WRAPKostdoktorns test av tortilla a´la LCHF visade sig vara just en sådan bluffprodukt och nej jag är inte förvånad.
Man går ut med 8 gram per 100 gram och innehållet är 29 gram och i en tortilla är det 3 gram enligt förpackning men enligt test hela 12 gram.

Ett företag som ska leva på oss lågkolhydratsätare har givetvis vinst för ögonen och där kan man ju då misstänka ett oetiskt handlande, precis som i många andra fall där pengarna är den drivande faktorn och inte människors hälsa.

Som jag skrev förut tycker jag sånna tester av sk LCHF produkter är väldigt viktiga hoppas han fortsätter även med de många sk LC-bröden som mest troligt heller inte är äkta…

Varför inte baka själv? Ta dig lite tid och stek/baka en bunt och frys in ;)

Mina tortillas/wraps ca 1,2 gram kh i en tortilla

finns också ett litet tortilla recept i brödboken i en liten annan form.