Örtig äggröra till sommarbrunch

 

Fjällröding / Salvelinus alpinus

Omega-3-fylld brunch

Snabbt, lätt och enkelt lagar en riktigt god frukost på fisk om du tröttnat på bacon.

Om du inte har tillgång till fiskfilé så kan du äta äggröran tillsammans med till exempel makrill i tomatsås, rökta musslor, kräftstjärtar, räkor, sardiner, tonfisk eller något annat gott från hav och sjö.

Röding med äggröra

Smörstekt fisk 1 port

1 fiskfilé à 150-200 g, jag hade röding

2 msk smör

Salt

Örtig äggröra 1 port

2-3 ägg

1 dl hackade örter, jag hade gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk smör/kokosolja

Salt och grovmald svartpeppar

Vispa ihop äggen och häll ner i det lätt brynta stekfettet i en kastrull.

Fräs ett par minuter, rör hela tiden mot botten. Salta och peppra efter smak.

Dra kastrullen från värmen medan du steker fisken.

Bryn stekfett väl i en panna och lägg ner fisken med köttsidan ner.

Det går snabbt att steka fiskfilé, räcker med bara 1 minut på var sida.

Salta fisken, jag hoppade över peppar här när jag äter den till frukost.

Är fisken lite tjockare så låt stå och dra på eftervärme en minut till.

Rör ner de hackade örterna i äggröran och servera till fisken med lite grönt.

Balkongodling med Citronmeliss, Stevia, Persilja, Krasse och en vacker Ros


Heta nötter
Fröchips, ajvardip pch heta nötter från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Fröchips, ajvardip pch heta nötter från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Kryddiga nötter

3 dl blandade nötter, jag använde paranötter, valnötter och cashewnötter

1 msk kokosolja

1 tsk paprikapulver

1 krm spiskummin

1 krm cayennepeppar

2 tsk flingsalt

Rosta nötterna i en torr stekpanna ett par minuter under omrörning. Var försiktig så de inte bränns.

Blanda ner kokosolja, kryddor och smula över flingsalt. Fräs en minut under omrörning.

Häll upp på ett fat och låt svalna. Förvara i en burk med lock.

Receptet kommer från min kokbok Grillmat LCHF.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson


Glutenfritt formbröd med morot och citron

Citron- och morotsbröd

Gyllene bröd 1 limpa

4 ägg

4 dl grovrivna morötter

100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl kokosnötmjöl

1 dl pofiber

1 dl kokosmjölk

Skal och saft av 2 eko-citroner

2 tsk bikarbonat

ca 1½ tsk salt

Garnering:

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin eller vallmofrön

Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.

Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran. Blanda ner de torra ingredienserna.

Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.

Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Känn med handen att det är fast och fint, låt annars stå inne 15 minuter till.

Låt brödet svalna i formen. Stjälp upp och låt kallna på galler.

Lägg i plastpåse i kylen till nästa dag så går det lättare att skiva.

Förvara i kylen och skiva eftersom eller skiva och frys in.

Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.

Formbröd med morot och citron


Ratatouille till grillat

Ratatouille med gulbeta

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Havssalt och vitpeppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Skär upp spjällen och låt eftersteka en stund

Mer Matkärlek till folket

Nu är det bara några få dagar kvar på insamlingskampanjen för att få tillbaka tidningen Matkärlek till oss prenumeranter och till tidningskiosken.

Bidra gärna med en liten eller stor slant, så kan svenska folket snart ha en riktigt läsvärd LCHF/Paleotidning i sin hand igen.

Alla har ju inte dator och kan ta del av alla gratisrecept utan vill gärna läsa tidningar och kokböcker istället.

Läs mer om hur du gör för att bidra genom att klicka på bilden nedan så kommer du till insamlingen.

Bilden är från en artikel där jag medverkade i Matkärlek häromåret.

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

 


Allergivänligt fröbröd med soltorkade tomater
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo…

Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd

Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.

Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.

Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.

Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.

Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker.

Här kan du läsa mer om dess fantastiska hälsoeffekter.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

Fröbröd Paleo/LCHF


Rosépepparsås

Oxfilé med roséppepparsås

Rosépepparsås 4 port

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek små skivor oxfilé, fläskfilé eller kalkonbröst och servera tillsammans med såsen.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja blir goda tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över.


Lättlagad lax med grönsaksfräs

juli-15-018-1

Snabbmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat.

Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Lax med Sesamstekta grönsaker


Glutenfri formfranska LCHF och Paleo

Birgitta Höglunds formfranska LCHF och Paleo

Söndagsbrödet

Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd.

Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta.

Glutenfritt formbröd

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Ecocaféets smörgåstårta

Ecocaféets smörgåstårta…


Fräsch zucchinisallad

Zucchinisallad

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Servera till all slags grillat, annars är salladen också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling.

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

Det här receptet hittar du i en lite annan variant i min kokbok Grillmat LCHF.

Nu har även det senaste numret av Expressens Allt om LCHF hittat ut till prenumeranter och butiker.

Där bidrar jag med klassiska sommarrecept från mina 3 kokböcker.

Fotograf Mikael Eriksson har tagit alla bilder till artikeln.

Expressens Allt om LCHF


Stuvad rödkål på nytt sätt

Stuvad rödkål

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosgrädde

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosgrädde.

Citronen tar effektivt kål på kokossmaken om du brukar ha svårt för den.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Jag serverade rödkålen till varmrökt makrill och stekta champinjoner.

I helgen var jag och besökte Smaka på Stockholm, Sveriges största matfestival.

Riktigt roligt var det att se att min kokbok Grillmat LCHF var med i DN Mat & Dryck som exempel på kokböcker från nya matstjärnor.

Jag är ju dessutom utbildad kock med många år i restaurangbranschen, till skillnad mot de flesta andra kokboksförfattare idag.

Min grillbok är snart slutsåld, så passa på att handla på Adlibris eller Bokus om du vill ha ett exemplar.

DN Mat & Dryck