Julens godaste glutenfria vörtbröd
Julig smörgås med Forbondekorv

Julfavorit

Vörtbröd har alltid varit ett av de godaste bröd jag vet, något jag saknat mycket sen jag slutade äta gluten och bröd med hög halt kolhydrater för 15 år sen.

Så du må tro att jag blev glad när jag hade hittat på följande recept, hoppas du också kommer att njuta av det till jul.

Vörtbröd (1 formbröd)

6 ägg

250 g kvarg eller kokosgrädde

150 g valnötter eller mandlar

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa nötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen riktigt tjockt och rör ner kvarg, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten julklappstipsar

Grunden till det här brödet, mitt populära valnötsbröd, finns med i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.

Jag har även med det i min senaste bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker. som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Ännu fler bröd, bakverk och godsaker hittar du i böckerna Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Kanske kan någon av dem passa som julklapp till familjens matglada medlemmar?

Tomten i Stockholm

Glutenfria pepparnötter med ädeloströra

Njutbart till glöggen

Här kommer en favorit till julfikat, pepparnötter från min sjunde kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”

Min mamma gjorde en liknande tjock pepparkaka fast med mjöl och socker när jag var liten, här sötar jag med torkade plommon och använder mjöl av mandlar och hasselnötter för extra goda julsmaker.

Bakboken utsågs under 2021 till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris, en mycket hedrande utmärkelse.

Extra stolt över det eftersom jag själv tagit alla bilder till boken, de flesta ute på ett sommarfagert Djurgården i Stockholm.

Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st

6 torkade plommon

50 g smör eller kokosolja

½ dl pepparkakskryddor

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca ½ tsk salt

Ädeloströra:

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.

Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.

Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.

Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.

Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.

Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.

Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.

Bakboksreklam

Här ser du några flera av recepten från bakboken, jag har några exemplar hemma om du vill köpa en signerad till dig själv eller någon när och kär.

Skriv en kommentar om du är intresserad så kontaktar jag dig via din mailadress och skickar boken till valfri adress inom Sverige.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon
Frökex med kardemumma
Västerbottenskex med vallmofrön
Fikontryfflar med apelsin
2 x Rödkål

En kall och en varm

Rödkål är ett måste på julen för många, så idag bjuder jag på två lättlagade recept.

Först ut är en julig sallad med äpple, mandel och purjo, riktigt fräsch till skinka, köttbullar och prinskorv.

Det andra kåltipset är en mycket god, snabb och enkel variant av varm rödkål som jag ofta lagar både till jul och övriga tider på året.

Rödkålssallad ca 4-6 port

5 dl finstrimlad rödkål

2 juläpplen

1 dl strimlad purjolök

1 dl skållad mandel

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk senap

1 msk balsamvinäger

Salt och peppar

Lägg den strimlade kålen i en bunke. Krama den en stund med handen, så blir den saftigare.

Strimla äpplena fint och skär den skalade mandeln i smala bitar.

Rör ihop dressingen och häll den över rödkålen. Vänd försiktigt ner äpple, purjo och mandel, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Ställ kallt ett par timmar så utvecklas smakerna mer.

Salladen håller sig fräsch flera dagar så du kan förbereda den i god tid till julbordet.

Syrlig rödkål 2-4 port

5 dl strimlad rödkål

2-3 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den strimlade kålen och fräs i ca 5 minuter, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och kålen bli så mjuk som du vill ha den.

Servera rödkålen till en korv av hög kvalitet eller till julmaten, den är god till såväl kött, fisk som gröna rätter.

Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips

Här nedan ser du en annan av mina favoriter, en rödkålsslaw från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den blev min första vegetariska kokbok och även den första som jag fick äran att fotografera själv.

Kanske den kan bli en fin julgåva till släktens matintresserade vegetarianer?

Här följer länkar till mina övriga kokböcker, det finns något för alla smaker.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria pepparkaksmuffins
Foto Kristie Sullivan

Tips till Adventsfikat

Idag bjuder Tomten och jag på ett recept på Pepparkaksmuffins som jag skapade till Diet Doctor för några år sen.

Receptet är LCHF-anpassat så det innehåller erytritol som sötning, men du kan förstås använda det du föredrar.

Foto Kristie Sullivan

Pepparkakscupcakes 12 st

• 110 g smör eller kokosolja, smält
• 1 msk malen kanel
• 1 msk kardemumma
• 1 tsk hela kryddnejlikor malda
• 1 tsk mald ingefära
• 1,5 dl vispgrädde eller kokosgrädde
• 1 tsk vaniljextrakt eller pulver
• 6 dl (280 g) mandelmjöl
• 3 msk psylliumhusk
• 2 tsk bakpulver
• ½ tsk salt
• 6 ägg
• 1,5 dl erytritol

Apelsinfrosting
• 280 g färskost, rumstempererat
• 55 g smör, rumstempererat
• 4 msk erytritol
• 1 apelsin, skalet
• 2 msk lingon eller frysta tranbär (valfritt)



Pepparkakscupcakes
1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en muffinsplåt eller placera ut 12 muffinsformar på en plåt.
2. Blanda det smälta smöret med kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och grädde i en liten bunke. Sätt åt sidan.
3. Blanda ihop mandelmjöl, husk, bakpulver och salt i en annan bunke. Sätt åt sidan.
4. I en annan bunke vispar du ägg, vaniljextrakt och sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Rör försiktigt ner i smörblandningen omväxlande med mjölblandningen med elvispen på lägsta effekt.
5. Låt svälla i några minuter och fördela därefter smeten i muffinsformarna.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Låt svalna på galler.

Apelsinfrosting
1. Vispa ihop mjukosten med smöret. Blanda ner sötning och apelsinskalet. Ställ in i kylskåpet i 1 timme.
2. Bred eller spritsa apelsinfrostingen på de kalla muffinsarna. Garnera gärna med julröda lingon, tranbär eller granatäppelkärnor.

Reklam för min bakbok och Tomtens Adventskalender

Jag och min lilla Tomte önskar alla en fin Adventstid.

I år har vi flyttat hans Adventskalender till en Facebookgrupp som jag driver, där delar jag med mig av dagliga recept och tips på god mat och bakverk.

Du hittar också många godsaker till julfikat i kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken kan bli en fin julklapp till bakglada, den finns i länken ovan på Bokus, här på Adlibris, att beställa i din lokala bokhandel eller att låna på Biblioteket.

Små kokosbröd med kanel till kvällsfikat

Snabbt fikatips

Tittar in en sväng så här på söndagskvällen och bjuder på en god liten småkaka till kvällsfikat.

De funkar fint både att äta som de är till en kopp te, med smör och en god ost som pålägg passar de bra även till frukosten eller som picknickfika.

Ät, njut och må gott!

Kokosbröd ca 20 st

2 ägg

2 dl kokosflingor

1 dl mixade, valfria nötter

1 dl riven gräddost

½ dl crème fraiche

1 msk smält kokosolja eller smör

2 tsk kanel

ev 1-2 tsk valfri sötning

½ tsk psylliumhusk

½-1 krm salt

Blanda de finmixade nötterna med kokos och psylliumhusk.

Knäck i äggen, rör ner dem tillsammans med crème fraichen. Riv osten grovt och rör ner.

Smaksätt med kanel, salt och ev lite sötning. Rör till sist i det smälta fettet.

Blanda allt väl och låt stå en halvtimme, smaka av om smeten är lagom salt.

Värm ugnen till 200°. Klicka ut smeten i matskedsstora högar på bakplåtspapper.

Platta till dem lite, så blir de jämnare gräddade.

Baka i 12-15 minuter så de får lite färg. Låt svalna på galler.

Frys in de som blir över och ta fram eftersom, tina i ugn eller i brödrosten.

Fler glutenfria bakverk hittar du i min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Här nedan ser du några av mina bilder från boken, fotograferade på de vackraste platser jag kunde hitta runtom i Stockholm.

Pepparkakskladdkaka med lingon, palsternacka och päron
Små pekannötsmuffins med äpple
Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon
Valnötsbröd och Världsdiabetesdagen
Foto Mikael Eriksson

Mustigt matbröd

Idag bjuder jag på ett av mina mest populära matbrödsrecept, jag skapade det redan för 10 år sen till den nu slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.

Det är inte bara vi som äter glutenfritt med färre kolhydrater som uppskattar det här brödet, även ”vanliga” mackälskare brukar tycka att det är riktigt gott.

Det innehåller mycket protein från ägg, kvarg och nötter, så med ett matigt pålägg och grönt så kan mackan bli en hel måltid.

Det här brödet finns nu, tillsammans med många andra recept från Långkokboken, med i min senaste bok Stora diabeteskokboken. Läs mer om den nedanför receptet.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g naturell kvarg eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

ca 2 msk malda brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

1–1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med

brödkryddorna och låt det svalna.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med ugnsfolie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sedan ur brödet och låt det kallna på galler utan

bakduk så behålls den knapriga ytan. Förvara brödet i en påse i kylen, det håller upp till en vecka.

Skär valnötsbrödet i skivor när det kallnat helt och lösfrys skivorna. Ta fram efterhand och tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Om du är allergisk mot nötter och mandel kan du byta ut valnötterna mot samma mängd lätt mosade kikärtor och mandelmjölet mot pumpafrömjöl.

En livsviktig dag

Nu lite om Världsdiabetesdagen, en mycket viktig dag att uppmärksamma, då diabetes ökar otroligt mycket både i Sverige och i resten av världen.

Bara här i Sverige är en halv miljon människor drabbade av diabetes typ 1 och 2.

Därför passar jag på att göra lite extra reklam idag för min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.

Vi hoppas att boken kommer att förbättra hälsan för många framöver, både härhemma och runtom i världen.

Jag får då och då meddelanden från läsare som fått stor hjälp att hantera sin diabetes typ 2 genom att förändra sin kost och livsstil genom min blogg Birgitta Höglunds mat och mina kokböcker.

Många klarar att hålla blodsockret stabilt med hjälp av recepten och slipper medicinera.

Även personer med diabetes typ 1 mår bättre med mat med mindre socker, det kan du läsa mer om inne på Smarta Diabetiker.

Recepten passar förstås även alla andra som vill dra ner på sötsaker och andra snabba kolhydrater och är anpassade att passa alla i familjen.

Har du någon i din närhet som har diabetes eller vill förebygga framtida sjukdom så tipsa gärna om vår kokbok, ju fler som får upp ögonen för hur maten kan hjälpa oss att bli friskare, desto bättre för folkhälsan.

Den fina bilden här nedanför kommer från en bokrecension igår hos @stinas_boksida på Instagram.

Här några röster om kokboken på Bokus:

Lchf

”Perfekt för personer med Diabetes 2. Det är lätt att hamna i matleda med alla restriktioner för att hålla blodsockret i schack. Det utan att behöva ta så mycket mediciner att hjärtat börjar gnissla.”

Matnyttig kunskap

”Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.😊
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”

God mat för diabetiker

”Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök. Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”

3 x Varma drycker

Något för alla höstfrusna

Tillhör du också alla oss som inte är så förtjusta i det grå, mörka och huttriga vädret som verkar ha parkerat sig över hela landet just nu?

Då tror jag att du kommer att uppskatta dagens tre recept på olika drycker som sprider värme från insidan.

Att kura ihop sig med en filt om benen i soffan, med tända ljus, en god bok och en kopp varm dryck är det bästa sättet att hålla kylan borta.

Först ut är en kopp varm choklad med vispgrädde, lika god hemma som i en termos ut på skogsutflykten eller till skidspåret när snön kommer och lyser upp vår tillvaro.

Varm choklad med vispgrädde 1 port

2 dl mjölk

2 msk grädde + 1-2 tsk kakao

Lite smulat flingsalt

Nymald kardemumma

1/2 dl lättvispad grädde

Rör ihop grädde, kakao, kardemumma och salt i en kastrull. Saltet framhäver chokladsmaken, känn efter hur mycket du tycker blir gott.

Häll på mjölken och värm till strax under kokpunkten.

Servera i din finaste mugg, skeda över den vispade grädden försiktigt och mal lite extra kardemumma på toppen.

Vill du ha en mejerifri dryck så använd kokosmjölk och kokosgrädde istället.

Guldmjölk 1 port

1 dl kokosgrädde

1 dl vatten

1 tsk gurkmejamix

1 nypa smulat flingsalt

Blanda kryddorna väl med ½ dl av kokosmjölken, koka upp i en kastrull och rör så det blir en slät smet.

Häll på vatten och värm upp under vispning, smaka av med lite salt, det framhäver kryddsmakerna.

Antioxidantshot 2 port

1 grape/blodgrape

1 dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 msk riven ingefära

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Bland kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner med ingefäran, rör om väl och häll upp i glas eller koppar.

Lästips för soffstunderna

Jag passar på att göra lite reklam för goda böcker som du kan läsa där under filten eller ge bort som present till Far, till födelsedagsbarnet eller som julklapp.

Här nere ser du alla mina kokböcker som finns i nätbokhandeln och i din vanliga bokaffär, alla kan beställas hem om de inte finns i din butik.

Har du inte plats för fler kokböcker i kökshyllan så finns flera även som E-kokbok och att låna på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist

Varm buljong med kokosolja och örter från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Kycklinggryta med pumpa, zucchini och ingefära

Värmande höstmat

Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.

Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.

Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.

Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.

Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.

Smakrik kycklinggryta med pumpa 4 port

600 g kycklingbröst/lår eller kalkonbröst

1 dl kokosolja eller 100 g smör

5 dl pumpa i bitar

2 dl strimlad röd paprika

2 dl strimlad grön paprika

2 dl zucchini i bitar

10 cm ingefära i skivor

2 msk äppelcidervinäger

2-3 msk Paleoskafferiets sockerfria mango chutney

2 msk glutenfri tamarisoja

Salt och chiliflingor efter behag

Skär köttet i strimlor, hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt puttra en stund.

Grytan blir också god att göra krämig, blanda då ner 2 dl grädde eller kokosgrädde tillsammans med köttet.

Servera med en kålsallad eller blomkålsris.

Kålsallad x 3 från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept och tips så hittar du hundratals till i mina kokböcker, läs gärna mer om dem och beställ i länkarna här nedanför.

Här kan du läsa en recension av Stora diabeteskokboken, den har blivit väldigt populär så första tryckningen på över 3000 böcker är snart slutsåld, ett tilltryck är planerat på Bookmark Förlag.

Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Pumpasoppa från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
3 x Nötter på Nötens Dag
Nötbröd med suovasrökt renstek

Alla dessa dagar

Idag den 22/10 är det Nötens Dag och den bör förstås uppmärksammas ordentligt, nötter är ju både väldigt näringsrika och goda.

Jag delar tre olika nötrecept, du hittar många fler både här på bloggen och i mina kokböcker.

Du kan läsa mer om böckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

Först ut är ett av mina bästa och mest lättbakade nötbröd, gott som det är till fikat med bara smör och ost.

På bilderna har jag lite lyxigare lunchmackvarianter med på utflykter, det här brödet mättar väldigt bra.

Ät, njut och må gott!

Nötbröd 1 limpa

6 ägg

100 g blandade nötter

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Den här valnötsröran är väldigt användbar, den passar som en liten tapasrätt eller som tillbehör till grillad kyckling, ägg, fisk eller grönsaker.

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2-4 port

1 dl majonnäs

½ dl yoghurt 10-17%

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor och flingsalt efter smak

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och smulat flingsalt. Låt stå en stund så smakerna mognar. Smaka av om du vill ha mer hetta eller sälta.

Sist och minst kommer små läckra nötchokladbollar, lika goda till eftermiddagsfikat eller som återhämtning efter ett träningspass.

Nötchokladbollar 8 st små bollar

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering:

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. (Du kan förstås använda bara mandel/nötsmör om du vill, jag hade båda hemma.)

Lägg allt utom garneringen i en skål och mosa ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar.

Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort.

Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta.

Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer.

Här nedan ser du ett nötrecept från min bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandninga av sött och salt.

Bilden tog jag en härlig försommarmorgon vid ett vilt äppelträd på Blockhusudden, längst ut på Djurgården i Stockholm.

Små pekannötsmuffins med äpple
Glutenfria avokadoplättar på Sockerfria Dagen

Plättlätt efterrätt

Idag bjuder jag på en smakrik och sockerfri plätt som efterrätt efter torsdagssoppan för att fira att det är Sockerfria dagen den 12 oktober.

Jag hade tänkt vara med på plats i Stockholm idag på det stora event som du kan läsa om i länken ovan, men tyvärr kom annat i vägen.

Eventet anordnas i eftermiddag med många intressanta föreläsare, bland andra Andreas Eenfeldt, Babben Larsson och Johannes Cullberg

Ann Fernholm kommer att lotta ut Stora diabeteskokboken till förmån för Kostfonden och Annika Dahlqvist säljer den tillsammans med sina böcker, då inte heller min medförfattare Lars-Erik Litsfeldt kunde delta.

Plättar med avokado 2 port

2 ägg

1 mogen avokado

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 msk psylliumhusk

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

1 msk smör eller kokosolja till stekning

Skär avokadon i bitar och lägg den och alla andra ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad grädde är förstås också väldigt gott till.

Kokboksframgång

Det känns overkligt stort att ha skrivit en kokbok som blivit Storsäljare på Topplistan i flera av landets tidningar, bland namn som Camilla Läckberg, Sofie Sarenbrandt och Annie Lööf 💞

På bilden nedan ser du ”Stora diabeteskokboken” högst upp till vänster med texten Storsäljare bland böcker som Camilla Läckbergs & Henrik Fexeus ”Mirage” och Sofie Sarenbrandts & Carina Bergfeldts ”Födelsedagen”.

Här finns Stora diabeteskokboken för 210 kr inkl frakt på Bokus och här finns den på Adlibris för 259 kr exkl frakt.