Små hamburgare till fredagsmyset

Snabbmatstips

Just nu har jag fullt upp med receptskrivande till min och Lars-Erik Litsfeldts kommande kokbok, så idag får du ett av de just nu mest besökta recepten här på bloggen.

Hamburgare går hem hos alla och passar även oss som äter glutenfritt à la LCHF och Paleo.

Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare.

Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna här.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 port

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare.

Bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och tillbehören du hittar i länkarna häruppe.

Tillbehör till mina hamburgare

Glutenfria matmuffins

Scones med havtornssylt, smör och ost

Matmuffins

Att baka glutenfritt är väldigt populärt idag, mina bakrecept här på bloggen är mycket välbesökta.

Att byta ut glutenhaltigt vetemjöl mot ris/majsmjöl är inte något som fungerar så bra om man vill dra ner på kolhydraterna, på grund av deras höga halt av stärkelse.

De gånger jag bakar bröd idag så blir det oftast formbröd eller muffins med innehåll av ägg, mandelmjöl, nötmjöl och ibland lite kokosmjöl.

Det ger riktigt saftiga och goda bröd, som dessutom mättar väldigt bra.

Nu i vår kom min första bakbok, recepten är förutom att vara glutenfria även utan socker och sötningsmedel.

Här kan du läsa mer och beställa Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Scones utan mjölk och gluten ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor, pumpakärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl.

Låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över fröna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.

Låt svalna på galler, frys in de som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Här nedan ser du sötpotatisbröd från Baka med frukt & grönt.

Grön smoothie med sting och besök på Ecocaféet

Jämtlandsbesök

Nu i påskhelgen när jag var hemma i Östersund blev det flera besök på Ecocaféet.

Jag har varit inblandad i verksamheten runt caféet ända sen det bara var en tom lokal för snart två år sen.

Jag blev då kontaktad av ägaren Börje Karlsson, som undrade om jag var intresserad att hjälpa till med mina recept och restaurangerfarenheter.

Vi träffades och pratade matfilosofi i 7 timmar, det visade sig att vi tyckte väldigt lika om det mesta vad gäller kost och hälsa.

Sen den dagen har jag varit med på ett litet hörn hela tiden som receptkonsult och rådgivare kring lite av varje.

Jag är ju inte i Östersund så ofta nu, men så fort jag kommer med tåget brukar jag gå dit och äta, fika eller bara prata bort en stund.

Det har blivit lite som mitt andra vardagsrum, det är en väldigt härlig atmosfär och så trevliga medarbetare, vi har blivit som en stor familj.

Jag passade på att ta en bild på en av caféets smoothies nu eftersom jag har ett recept från i vintras i Alanya, som tyvärr inte kom med på bild.

Men innehållet i deras gröna smoothie var liknande min, så då passade det ju bra med lite fin rekvisita runt.

Ecocaféet har inte bara mat, fika och en stor kaffemeny, där finns även ett stort hälsoapotek, tvålar, hudvårdsprodukter, mina frökex från Huså Bröd, böcker, ett ljusterapirum, mängder av teer, Wonderbag, ljus, smycken, nyttigt godis och mycket mer.

På källarplanet jobbar många olika terapeuter som arbetar med friskvård i fina behandlingsrum.

Där kan du välja bland mängder av olika kroppsbehandlingar och terapier, dem kan du läsa mer om här.

Så bor du i Östersund eller har vägarna förbi, missa inte denna gluten/sockerfria hälso-oas på Storgatan 26.

Nu till helgen är det även en stor festival i staden, läs mer här om Awaken Earth som Ecocaféet är med och arrangerar.

Grön smoothie 2 glas

3 dl späda spenatblad

2 dl kycklingbuljong eller kokosvatten

1 välmogen avocado

Saft av 1 citron eller 2 lime

½ äpple eller 1 kiwi

2 msk riven ingefära

1 msk macadamiaolja/avocadoolja eller kokosolja

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och garnera med kokosflagor och ev bipollen.

Nedan ser du min lunch på Ecocaféet på Långfredagen, jag beställde en mix av Västerbottenspaj och röra på varmrökt regnbåge från Börtnan.

Och några av de andra godsakerna jag passade på att provsmaka nu i påsk.


Grön smoothie med sting och besök på Ecocaféet

Jämtlandsbesök

Nu i påskhelgen när jag var hemma i Östersund blev det flera besök på Ecocaféet.

Jag har varit inblandad i verksamheten runt caféet ända sen det bara var en tom lokal för snart två år sen.

Jag blev då kontaktad av ägaren Börje Karlsson, som undrade om jag var intresserad att hjälpa till med mina recept och restaurangerfarenheter.

Vi träffades och pratade matfilosofi i 7 timmar, det visade sig att vi tyckte väldigt lika om det mesta vad gäller kost och hälsa.

Sen den dagen har jag varit med på ett litet hörn hela tiden som receptkonsult och rådgivare kring lite av varje.

Jag är ju inte i Östersund så ofta nu, men så fort jag kommer med tåget brukar jag gå dit och äta, fika eller bara prata bort en stund.

Det har blivit lite som mitt andra vardagsrum, det är en väldigt härlig atmosfär och så trevliga medarbetare, vi har blivit som en stor familj.

Jag passade på att ta en bild på en av caféets smoothies nu eftersom jag har ett recept från i vintras i Alanya, som tyvärr inte kom med på bild.

Men innehållet i deras gröna smoothie var liknande min, så då passade det ju bra med lite fin rekvisita runt.

Ecocaféet har inte bara mat, fika och en stor kaffemeny, där finns även ett stort hälsoapotek, tvålar, hudvårdsprodukter, mina frökex från Huså Bröd, böcker, ett ljusterapirum, mängder av teer, Wonderbag, ljus, smycken, nyttigt godis och mycket mer.

På källarplanet jobbar många olika terapeuter som arbetar med friskvård i fina behandlingsrum.

Där kan du välja bland mängder av olika kroppsbehandlingar och terapier, dem kan du läsa mer om här.

Så bor du i Östersund eller har vägarna förbi, missa inte denna gluten/sockerfria hälso-oas på Storgatan 26.

Nu till helgen är det även en stor festival i staden, läs mer här om Awaken Earth som Ecocaféet är med och arrangerar.

Grön smoothie 2 glas

3 dl späda spenatblad

2 dl kycklingbuljong eller kokosvatten

1 välmogen avocado

Saft av 1 citron eller 2 lime

½ äpple eller 1 kiwi

2 msk riven ingefära

1 msk macadamiaolja/avocadoolja eller kokosolja

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och garnera med kokosflagor och ev bipollen.

Nedan ser du min lunch på Ecocaféet på Långfredagen, jag beställde en mix av Västerbottenspaj och röra på varmrökt regnbåge från Börtnan.

Och några av de andra godsakerna jag passade på att provsmaka nu i påsk.


Lättlagad buljong och andra kycklingtips

Hälsosam och enkel matlagning

Jag läser i tidningarna och på Facebook att det finns rädsla och ovilja hos många att äta kyckling hemma i Sverige.

Dels på grund av Campylobakter och dels för den dåliga livsmiljön för kycklingar i djurfabrikerna.

Jag äter ofta kyckling nu när jag är i Turkiet, både hela kycklingbenet som slaktaren benar ur till schnitzel och så kokar jag en hel del buljong, som har så många hälsosamma effekter.

Här köper jag hel, färsk utegångskyckling som fötts upp i bergen runt Alanya, om jag inte får tag på det så blir det fryst, ekologisk kyckling.

Jag styckar kycklingen i mindre bitar till buljongen, så att så många leder och brosk som möjligt friläggs.

Då kommer mer av det nyttiga kollagenet ut i buljongen.

Jag har en speciell skärbräda till kyckling och diskar både den och kniven noga efteråt, i hett vatten och rejält med diskmedel.

Det som är viktigt vid tillagningen är att kycklingen blir välkokt/stekt, så slipper man rädslan för bakterierna.

Och det är ju inga som helst problem att den blir tillräckligt kokt när man gör buljong.

Dagens buljongrecept är det enklast tänkbara, med bara de traditionella grönsakerna och lätt kryddat, men smaken blir ända väldigt god.

Lagar du hellre en hel kyckling i ugnen, så testa gärna mitt recept på citronkyckling.

Det är ett långlagat recept som jag lånat från Jamie Oliver, en av mina favoriter i kockvärlden.

En kopp kycklingbuljong med kryddor och kokosolja…

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

 6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.

Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

På det här enkla viset får jag både väldigt fin buljong och god, välkokt kyckling.

Det kokta kycklingköttet kan du till exempel äta som Pulled Chicken i tomatpesto, i en pumpasoppa, som fyllning på en blomkålspizza, varm smörgås eller i en matig kycklingsallad med bacon.

Så här tillagar du buljongen i långkokningspåsen Wonderbag:

Följ anvisningarna i receptet här ovan, tills du kommer till avsnittet om skumning.

Lägg sen på lock och låt buljongen koka upp ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.

Du kan låta dem ligga kvar ända upp till 8-10 timmar om du vill, köttet blir bara mörare.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.

Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.

Följ sen anvisningarna i receptet här ovan, men du behöver inte fylla på mer vatten då inget kokat bort.

Klickar du på bilden nedan så kommer du till ett buljongrecept kryddat med svamp, tomat, vitlök och rosmarin.

Blommande lagerträd i Alanya…


Glutenfri pizza – Vegetarisk LCHF

Blomkålspizza

Häromdagen testade jag att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål som huvudingrediens.

Det låter kanske lite märkligt, men resultatet blev riktigt gott.

Jag har tidigare gjort halloumipizza, som blivit väldigt populär bland mina läsare.

Den här gången använde jag en krämig fårost som smaksättare till degen, som fick stabilitet av kokosnötmjöl.

Fårosten tog effektivt bort smaken av kokos, något jag uppskattade mycket, då jag blivit rätt trött på kokossmak efter några år med lite för mycket kokosolja i min mat.

Den här botten blir mer porös än halloumipizzan, men vi tyckte båda att det blev riktigt gott.

Jag gjorde en helt vegetarisk pizza den här gången, anledningen till det var att jag ville testa en fin buffelmozzarella som jag köpte på Mezza och ostronskivling från marknaden, som jag hade marinerat i en kryddig citronlag.

De smakerna blev fantastiska ihop, så testa det om du vill göra en vegetarisk pizza.

Blomkålspizza 2 port

6 dl mixad, färsk blomkål

150 g fetaost

2 ägg

½ dl kokosnötmjöl

Mixa blomkålen fint i matberedare, häll upp i en bunke.

Smula ner osten i mixerbunken och tillsätt ägg och kokosmjöl, mixa till en slät smet.

Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.

Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.

Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.

Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.

Min pizza à la Vego före gräddning…

Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.

Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.

Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.

Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.

Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:

Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.

Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.

Det här gör salladen extra saftig.

Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.

Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Pizzasallad


Kryddigt bröd à la Paleo

Paleobröd

Glutenfritt och mjölkfritt

Idag får du ett av mina favoritrecept när det gäller Paleobröd, med mustiga kryddor och frukt.

Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu i vår.

Kaffe fanns inte på stenåldern kanske du invänder, ta då bara vatten istället för kaffe i receptet.

Är du väldigt känslig för kolhydrater så byt ut fikonen mot en mosad avocado.

Mörkt mandelbröd

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med olja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar, jag fick till 10 stycken av den här satsen.

Grädda bullarna på 200º i 20-30 minuter.

Vill du lära dig mer om Paleo så har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak en Paleo-helg 13-14 maj.

Där kommer jag och Therese Renåker att delta, hon föreläser om Hormoner i maten och jag bjuder på buljong långkokt i Wonderbag och frökex med nässla, libbsticka och vitlök från Huså Bröd.

Läs mer om kurshelgen genom att klicka dig vidare via bilden nedan.

Paleohelg hos Under vårt tak...

Paleohelg hos Under vårt tak…


Energigodis till sportiga vinterdagar och reserapport från Malmö
Gelégodis Bild Tine Worén på bloggen Healthy Clean Lifestyle

Gelégodis
Bild Tine Worén på bloggen Healthy Clean Lifestyle…

Ladda med sportlovsenergi

Idag får du ett av mina recept på gelégodis med mycket vackra bilder som jag lånat från Tine Worén.

Bilderna publicerade hon nu i helgen på sin Facebooksida Healthy Clean Lifestyle.

Bloggen med samma namn som innehåller många läckra recept och bilder hittar du här.

Efter receptet följer några bilder från Malmö och den föreläsning som Therese Renåker hade på restaurang In the Pink i torsdags.

Jag var med och bjöd på frökex från Huså Bröd och kycklingbuljong i Wonderbag, läs mer om det eventet här.

På väg mot Malmö...

På väg mot Malmö…

Reskost på tåget...

Reskost på tåget…

Therese Renåker föreläser på In the Pink i Malmö...

Therese Renåker föreläser på In the Pink i Malmö…

Det här var vårt första framträdande tillsammans och det gav oss båda mersmak, kontakten med våra läsare i verkliga livet är något vi båda uppskattar.

Vi kommer att återvända till In the Pink med en uppföljande föreläsning senare i år.

Vill du att vi ska besöka din hemort och hålla en liknande föreläsningskväll framöver, så skriv gärna en kommentar här, hos Therese eller via Messenger på våra Facebooksidor.

Det blev två nätter i Malmö för vi passade på att jobba med planeringen av våra resor till Kreta i höst.

Vi hamnade i ett väldigt kreativt flöde så det blev några resor till planerade inför framtiden, du kommer att kunna läsa mer om dem framöver både här och på Harmoniresor.se.

Det blev en hel del avkoppling också, med god mat och gott prat.

Uppiggande musik med jazzbandet Wonderbrass hann vi också med i ett snöslaskigt och iskallt Köpenhamn.

Musiken gjorde oss varma i både kropp och själ så det var verkligen värt resan över sundet.

Bilder på mitt energigodisrecept från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén...

Bilder på mitt energigodisrecept från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén…

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta bär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilderna.

Birgitta Höglund och Therese Renåker i Malmö...

Jag och Therese Renåker på Malmöpromenad…

Intresserade åhörare på föreläsningen...

Intresserade åhörare på föreläsningen…

Cecilia Hjälmroth, en av delägarna på In the Pink i Malmö...

Cecilia Hjälmroth, en av delägarna på In the Pink i Malmö…

I gott sällskap i bokhyllan...

I gott sällskap i bokhyllan…

Det Goda Livet...

Det Goda Livet har blivit signum för våra resor, så det kändes fint med en lång lunch med planeringsprat på krogen La Bonne Vie…

Läcker, fransk fiskgryta på La Bonne Vie...

Läcker, fransk fiskgryta på La Bonne Vie…

Therese Renåker

Therese njuter av god mat och musik…

Kaffe, ingefärsshot och kloka ord på Noir i Malmö...

Kaffe, ingefärsshot och kloka ord på Noir i Malmö…

Glutenfri mandelchokladkaka på Noir...

Glutenfri mandelchokladkaka på Noir…


Krämig fiskgryta på ekologiskt vis

Krämig fiskgryta

Klimatsmart gryta

Hemma i ett vintervackert men snöfritt Stockholm igen.

Eftersom tidsskillnaden med Turkiet är 2 timmar numer, så vaknar jag extra tidigt.

Igår var det en stor fördel, så jag fick njuta av en riktigt vacker morgonpromenad längs Norr Mälarstrand och Strömmen in mot stan.

Eftersom jag var ute lite tidigt så blev det en morgonkaffe på Ragnars Skafferi i Stadshuset i väntan på att butikerna skulle öppna.

Förutom fräscha luncher har de även gott kaffe och en del glutenfritt fikabröd, så jag tog en riktigt god energibar gjord på mörk choklad, nötter, frön och dadlar.

Stärkt och energifylld gick jag till ekologiska butiken Paradiset på Regeringsgatan, där blev det riktigt bra matshopping för att fylla på förråden.

Jag köpte bland annat en stor koljafilé i den fina fiskdisken, som jag gjorde till en krämig fiskgryta med svamp och grönsaker när jag kom hem.

Jag samarbetar med Wonderbag Sweden kring klimatsmarta recept, så den här rätten är gjord på ett både ekologiskt och miljövänligt vis.

Grönsaker och fisk bevarar mer smak, spänst och näring av den varsamma tillagningen på eftervärmen i Wonderbag, men du kan förstås laga till grytan bara på spisen också.

Fiskgryta i Wonderbag

Krämig fiskgryta 2-3 portioner

400 g kolja eller annan vit fisk

250 g champinjoner

100 g cocktailtomater

10 cm purjolök

3 morötter

2 vitlöksklyftor

2 röda spetspaprikor

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk riven ingefära

1 msk tomatpuré

1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili

2 tsk salt till fisken

Saft av 1 citron eller lime

50 g smör eller kokosolja

Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor

Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.

Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.

Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra fem minuter under lock.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt grytan lagas klart på eftervärmen i ca 1 timme.

Tack vare den varsamma tillagningsmetoden så blir inte fisken seg och torr, som när den får koka för länge på spisen.

Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.

Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.

Vi var rejält hungriga så vi åt upp alla fisk på två, men det blev lite grönsaker och buljong över.

Den får bli täcket till en fiskgratäng en annan dag.

Kaffepaus på Ragnars Skafferi...

Kaffepaus på Ragnars Skafferi…

Ekologiskt grönt på Paradiset...

Ekologiskt grönt på Paradiset…

Svanar på Stockholms Ström...

Svanar på Stockholms Ström…

Morgonsol vid Stadshuset...

Morgonsol vid Stadshuset…


Godsaker till Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans Dag

Hjärtligt gott

Idag befinner vi oss i luften mest hela dagen, på väg hem en sväng efter ytterligare en månad i vårt kära Alanya.

Vi har haft en lugn och skön tid vid Medelhavet, om än fortfarande rätt kall.

Mycket träning och bra mat för hjärta och själ har det blivit.

Här ovan en riktigt fin ”bakelse” med rostade pumpakärnor, granatäpple och olivolja, till en fransk delikatessost som jag köpte med från Wijnjas ostbutik på Kungsholmen när vi for ner.

Där hittar du många godsaker om du vill bjuda din själs älskade på något extra nyttigt och gott idag.

Bland annat hittar du där mina nya sorter av Spröda frökex från Huså Bröd.

Nu blir det några veckor på hemmaplan i Stockholm/Östersund för påhälsning av nära och kära, lite roliga uppdrag, koll av post och annat trevligt.

Bland annat åker jag nästa vecka ner till Malmö tillsammans med min goda vän Therese Renåker, där hon har föreläsning om hormoner på nya hälsorestaurangen In The Pink.

Läs mer om det eventet här på deras Facebooksida och anmäl dig om du vill ta del av den intressanta kvällen, sista anmälningsdag i morgon 15/2.

Jag bjuder under pausen på benbuljong ur Wonderbag med frökex till.

Här får du recept på ett gelégodis om du vill bjuda på ett alternativ till alla geléhjärtan med socker.

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos

Gelégodis med kokossmak

1 liter bär, jag hade svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen.

Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Här ett annat tips på hallongelé som blir riktigt gott med smör om du inte tål kokos:

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten (6 blad gelatin)

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin.

Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna.

Hallongelé