Recept på min enklaste benbuljong, naturens hjälp mot både värk och rynkig hud

Olika sorters benbuljong från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Lättlagad hälsokost

Nu har vi varit en vecka i Alanya, vår vintervistelseort på Turkiets Medelhavskust.

I år är det 16 vintern vi bor här nere, vi träffades på min första långsemester hit på våren 2003, då jag åkt hit för att träna upp mig lite inför steloperationen av ryggen.

Jag gick då med kryckor och hade stelkorsett för att överhuvudtaget kunna gå.

Tänk vilken utveckling det blivit i och med att jag i alla år efter det försökt hitta till ett bättre mående med hjälp av maten och träningen.

Bilderna nedan är från året innan min ryggoperation, då mådde jag väldigt dåligt och åt mängder med värktabletter.

Citodon, Dexofen, Lyrica, Cymbalta och smärtblockader i ländryggen var en del av mina ständiga följeslagare i många år.

Nu sen några år är jag helt fri från den typen av piller, numer tar jag varje dag bara Omega-3 och Magnesium.

När jag inte har tillgång till benbuljong tar jag sen i våras Osteo Bi-Flex, en tablett som stärker lederna och innehåller glukosamin och MSM.

Något som också hjälp mycket på vägen är att jag sen våren 2017 dagligen får i mig pre- och probiotika i olika former.

Här kan du läsa ett inlägg om flera vägar till hur maten förändrat mitt liv under de senaste åren.

 

Jag har tagit det väldigt lugnt första tiden här i Alanya i år, har som du kanske sett härinne haft ett intensivt sommarhalvår.

Något som bidrar till att ge mig ork till alla spännande och roliga uppdrag är att jag sen 3 år får i mig kollagen via benbuljong så gott som dagligen.

Både jag och Lennart har blivit mycket bättre i våra leder under de här åren, han har artros i ryggen och jag har haft problem med mina axlar och höfter.

Under många år har jag inte kunnat ligga och sova på sidan, men nu gör det inte alls ont längre och jag kan sova på sidan i flera timmar.

I vinter kommer jag som vanligt att koka en sats buljong varje vecka på ekologiskt uppfödd kyckling, som vi köper hos favoritslaktaren Güven Et Kasap på 25-metersgatan.

Det har jag hållit på med de senaste åren under våra 3 vintermånader här i Alanya.

Hemma i Sverige brukar jag ofta köpa benbuljong från Standard Ekologiskt, de finns bl a hos Paradiset eller viltfond på någon av saluhallarnas viltbutiker.

Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen.

Något som är bra inte minst för vår hud, så den slipper bli slapp och rynkig, men det gör framförallt underverk för ledbrosk, bindväv och tarmsystem.

Vi har ända från födseln mycket kollagen i kroppen, men det avtar med åren och därför kan vi bli stelare, få problem med värk, krånglande mage, rynkig hud, sprött hår och sköra naglar.

Något som fått många att bli sämre i sina leder är att vi de senaste ca 50 åren gått över till att använda buljongtärningar istället för att koka grytor med ben och göra vår egen buljong.

De tärningarna innehåller mest bara extrakt av kött och smaktillsatser och därmed har de inte alls benbuljongens läkande effekter.

Idag den 18 november är det Benbuljongens dag, det är mina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak som tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil instiftat dagen, som fått mycket stor uppmärksamhet.

De har också kokat ihop en mycket smart matplaneringstjänst tillsammans, du kan läsa mer och gå med i CookEat här.

Vill du ha fler tips på olika benbuljonger och grytor man kan använda dem till, så finns mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Min lättlagade kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling eller höna

2 morötter

2 lökar

½ purjolök

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron

1 knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.

Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.

Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.

Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.

Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.

Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.

Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.

Förvara kycklingbuljongen kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.

En klick smör eller kokosolja förstärker både smak och näring, det här är en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig sjuk.

Jag dricker då och då en kopp på kvällen, sover så gott på det.

 

Här i Alanya har vi gasspis, så för att spara gas och inte behöva stanna inne och passa spisen, så låter jag alltid buljongen lagas klart i Wonderbag.

Läs gärna mer om den icke-elektriska långkokningspåsen i länken ovan, här följer en enkel beskrivning på hur du kokar en riktigt klimatsmart benbujong i den.

Kycklingbuljong i Wonderbag

Följ ingredienslistan i receptet här ovan.

Dela kycklingen i mindre delar och koka upp med vatten, grönsaker och kryddor på spisen.

Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.

Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.

Jag på vinterns första Fredagsmarknad

Magic Bullet Coffee och kokbokstips till Fars Dag

Magic Bullet Coffee
Foto Mikael Eriksson

Fars Dag

Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker.

Så här beskriver Lars-Erik receptet:

Ett kaffe man står sig på. Vanligt kaffe brukar drickas i socialt syfte och för att få en liten energikick.

Det här kaffet kan faktiskt ersätta en hel frukost om det kniper.

Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.

Här har jag kryddat kaffet med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.

Bilderna nedanför receptet visar fler rätter från kokboken, de är tagna av Mikael Eriksson.

Spiced Magic Bullet Coffee 1 port

1 kopp kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Ev lite salt

Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.

Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.

Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.

Tipsruta:

Testa gärna att blanda i ett rått ägg för en mer mättande kaffedrink.

Mixa då ägget tillsammans med kaffet, kokosoljan och kryddorna. Du får då en proteindryck med smak av latte.

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör
Foto Mikael Eriksson

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Fiskgratäng med kräftstjärtar
Foto Mikael Eriksson

Dillhollandaise, Pepparsås och Örtsmörsås
Foto Mikael Eriksson

Glutenfritt matbröd med smak av jul och boktips

Baktips

Förvisso är det rätt långt kvar till jul, men vill passa på att tipsa om det här saftiga brödet som påminner mycket om min favorit, vörtlimpan.

Vörtkryddor som finns färdiga på påse innehåller tyvärr gluten, så här har jag blandat ett saftigt nötbröd med de kryddor som traditionellt ingår i julens godaste bröd.

Dopp i grytan och skinkmacka på vörtlimpa har alltid varit det bästa på julbordet, enligt min smak.

Nu har jag ätit glutenfri lågkolhydratkost i snart 10 år och äter inte så ofta mackor, men det här brödet brukar jag baka när vi firar jul nere i Alanya.

Dit åker vi nu för en första vintermånad av 3 nästa vecka, kommer hem en sväng vid Lucia och sen ner för en månad igen över jul och nyår.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

Boktips

Ett annat tips på en fin julklapp är min vän och kollega Therese Renåkers debutroman Mata inte skuggorna.

Therese har haft en dröm ända sen hon var barn att bli författare och nu har hon uppfyllt den drömmen på ett fantastiskt sätt, hon har till och med startat sitt eget TR Förlag.

Boken beskriver fint den första kärleken och alla känslor den sätter igång, både hos huvudpersonerna och människorna i deras närhet.

Gabriel har många skuggor i sin bakgrund sen han flydde från kriget i Syrien och har det inte alltid så lätt att förstå den kyla han möter i sitt nya hemland, särskilt från Hannas pappa.

Men kärleken och konsten hjälper honom på vägen att komma över den traumatiska flykten.

Bakom flyktingstatistiken döljer sig många liknande människoöden, med uppdämda känslor som sorg och vrede men också mycket värme, kärlek och glädje.

Therese beskriver alla de här känslorna på ett mycket varmt och målande sätt i boken, hennes ord engagerar.

Den är både en lättläst och varm kärleksroman, samtidigt som den väcker många tankar om hur lyckligt lottade vi är i Sverige, som slipper krigets fasor.

Jag hoppas det kommer fler böcker om Gabriel och Hanna, jag vill läsa mer om vad som hände sen, Therese ❤

Therese signerar böcker på vår Harmoniresa till Kreta

Så här beskriver Therese med egna ord sin bok, du kan läsa andras tankar om den på hennes hemsida:

”En roman om kärlek. Om kärlekens förmåga att bygga broar och riva murar, om rädslan och kraften att överbrygga den, om fördomar och att gå bakom skal och sköldar.

Men det är också en roman om tunga ryggsäckar, om flykt och separation, om längtan, misstro och hopp, om system som begränsar och vad som kan frigöras när vi får hjälp att gå bortom dem.

Mata inte skuggorna är en kärleksroman om att se, synas och bli sedd.”

Pumpasoppa och ostkaka

Pumpor på Bergianska Trädgården

Torsdagssoppa

Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.

En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.

Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.

Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.

I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.

Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.

Fler tips på näringsrika soppor och långkok hittar du i min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över det om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde.

Den smakar också mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche.

Eller ät kakan bara som den är till en kopp kaffe eller te.

På morgonpromenad vid Riddarfjärden

Glutenfria nötchokladkakor

Nötchokladkakor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

En lite nyttigare kaka

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva Gammaldags husmanskost på nytt sätt bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

Nedanför receptet ser du den engelska versionen av min och Annikas kokbok, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Där fick kakorna vara med på den fina picknickbilden, serverade till kaffet tillsammans med mandelvåfflor med ost, skinka och Forbondekorv.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Glutenfritt formbröd med zucchini och Höstmarknad på Skansen

Skördetid

Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken.

Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern.

För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till brödet.

Tomater och zucchini på Ås Trädgård i Jämtland

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak.

Men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl och fuktigheten i zucchinin sugs upp bra.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

Jag smaksatte den här med tahini (sesampasta), sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Då det är både glutenfritt och mjölkfritt passar det många, du kan variera smaksättningen med t ex brödkryddor och pomeransskal eller soltorkade tomater och örter.

Jag förvarar brödet i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom, det håller sig i upp till en veckan.

Du kan annars skiva det och frysa in, ta fram eftersom och tina i brödrost.

Brödskivorna blir också riktigt goda att steka som en toast i smör.

Kaffeförsäljerskor på Skansens Höstmarknad

Efter receptet följer lite bilder från mitt besök på Skansens Höstmarknad i lördags.

Det är en härligt gammaldags marknad, där både utställare, mat och produkter påminner om hur det kunde se ut på en matmarknad för 100 år sen.

Jag trivs så bra med att vandra omkring i de lugna och vackra miljöerna på Skansen, det är knappt man kan förstå att det ligger mitt i storstan.

Tycker du som jag om vår traditionella mat, ta då gärna en titt på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där finns många av mina bästa recept på glutenfritt bröd, både till vardags och till fest.

Kaffe och smörgås LCHF

Zucchinibröd med kanel 1 formbröd

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosnötmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.

Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.

Glutenfria kroppkakor med lingon och skirat smör serverades på Skansens Höstmarknad

Det var full fart i diskbaljorna

Fläsk och korv såldes som smör i solsken

Vackra och goda polkabetor

Det bjöds också på dansmusik

Besök hos fotografen i tidstypiska kläder var ett populärt inslag

Jag köpte med Forbondekorv från Björks i Färila, den godaste korven enligt min smak

Vackert timrade uthus

Höstfägring vid Delsbogården på Skansen

Guldmjölk och gurkmejapasta från nya Paleokokboken Ren & naturlig mat

Efterlängtad kokbok

Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.

Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.

Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.

Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.

Jenny och Magnus Andersson

I receptdelen blandas nyskapade läckerheter på rena, fina råvaror med några favoriter från Paleoskafferiet, som är Under vårt taks receptarkiv.

Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.

Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.

De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.

Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.

Jordgubbssalsa ur Ren & naturlig mat

Fisktacos med avokadosås och mangosalsa

Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs

Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.

Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.

Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.

Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.

Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.

Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.

De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.

Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.

Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.

Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.

Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.

Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.

Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus ❤

Guldmjölk och gurkmejapasta från Ren & naturlig mat

Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.

Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.

Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.

Guldmjölk 2 muggar

5 dl mandelmjölk

3 tsk gurkmejapasta

2 tsk honung (går att utesluta)

Så här gör du:

Mät upp mandelmjölken i en kastrull.

Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.

Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-

Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.

Häll upp i mugg och servera direkt.

Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)

1,5 dl vatten

0,5 dl mald gurkmeja

2 msk mald kanel

2 msk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald svartpeppar

3 msk kokosolja

Så här gör du:

Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.

Mät upp vatten och häll i en kastrull.

Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).

Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.

Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.

Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.

Äggröra med tomat och basilika till brunch

Glada och goda ägg från Tullus Lantliv i Jämtland

Lördagsbrunch

Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med rökt fläsk, renstek eller fisk.

Vi har den senaste tiden ätit äggröra till frukost i lite olika former varje dag, nu när det blivit kallare så märker jag att jag behöver mer av både fett och protein.

Jag får lite mer besvär av min Fibromyalgi på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår jag mycket bättre.

Jag fick ett ryggskott förra veckan när vi var uppe i Östersund, så jag har fått ställa in några boksigneringar.

Jag åker därför heller inte till Göteborg på Bokmässan i år, trots att jag har tre nyutgivna kokböcker med där i år.

Besöker du Bokmässan så kan du hälsa på hos mina tre förläggare Lumio Förlag, Bladh by Bladh och Pagina Förlag och ta en närmare titt på mina böcker.

Här hittar du dem på Bokus, flera finns nu till reapris.

Den här veckan ägnar jag mig istället helt åt att ladda batterierna inför två veckors njutbara Harmoniresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med min kära vän och kollega Therese Renåker.

Tar hand om kropp och själ på det bästa sätt jag vet, genom att vara mycket ute i naturen.

När man som jag är född och uppvuxen i de stora skogarna i norra Dalarna, då är daglig närkontakt med träden ett måste.

Även här i Stockholm finns naturen på nära håll, jag tar ofta långa promenader på vackra Djurgården och varje morgon blir det en vända ner till Stadshuset, bilden här ovan är från igår morse när det var +5.

Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se de bilder och filmer jag lägger ut från mina promenader.

Äggröra med tomater och basilika 1 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

1 tomat

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk

½ röd paprika

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan.

Höstfägring på Rosendals Trädgård

Glutenfria frökakor med kardemumma

En kaka till kaffet

Idag får du tips på en riktigt lättbakad kaka med härlig smak av kardemumma.

Det är inte ofta jag bakar numer, men ibland smakar det gott med något litet till kaffet.

Vi blir fler och fler som äter glutenfritt, vill du prova fler av mina kakrecept så hittar du några favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Efter receptet ser du några bilder från den kokboken, som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist.

Frökakor ca 25 st

50 g smör/kokosolja

2 dl pumpakärnor

2 dl sesamfrön

½ dl mandelmjöl

½ dl vatten

1-2 msk honung, björksocker, el valfri sötning

2 tsk fiberhusk

1 tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret, rör under tiden ihop alla torra ingredienser.

Blanda ner vatten, smör och honung, rör om ordentligt och smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ i kylen 1 timme för att svälla, rulla sen små runda bollar av degen och lägg på bakplåtspapper.

Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter.

Låt kakorna svalna på galler, frys in dem som inte går åt när de är nybakta.

För att få dem lika frasiga och goda som nygräddade, värm på dem lite i ugnen när de tinat.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Kryddkakor Foto Mikael Eriksson

Het köttfärssoppa och CookEat, ny matlagningstjänst

Valdag och ny receptklubb

Idag handlar det om val på flera sätt, det mycket viktiga valet för vår framtid här i Sverige och valet om vad vi ska äta för att hålla oss pigga och friska.

Nu så här efter sommaren vill många komma igång med ett lite hälsosammare liv och nyttigare matlagning, det är det bästa valet du kan göra för din hälsa.

Men det kan innebära en hel del stress att hela tiden hitta på nya svar på den ständiga frågan; Vad ska vi äta idag?

Nu har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och Rebecca och Johan på Hälsa som livsstil kommit på en mycket bra lösning som kan hjälpa dig med den frågan.

De båda bloggarna har tillsammans skapat den nya sidan CookEat, en matplaneringstjänst för dig som vill få tips på goda och nyttiga recept.

De har tagit fram olika veckomatsedlar med inköpslista att ta med till affären, så du inte behöver planera så mycket därhemma.

CookEat är litegrann som en färdigplanerad matkasse, men här har du den stora fördelen att själv få välja ut de fina råvarorna i din butik.

Jag och några fler matbloggare bidrar med recept till sidan, där finns något för alla som valt en glutenfri kostinriktning med färre kolhydrater.

Du väljer mellan de olika grupperna Allätare, Paleo, AIP, Lakto/Ovo Vegetarisk och Pescetarian.

De första 14 dagarna kan du testa CookEat helt gratis, sen kostar det bara 129 kr per månad och du kan vara med så länge du vill.

Läs mer här om hur sidan fungerar, vad som ingår och hur du registrerar dig.

Där kan du även läsa om alla bloggare som deltar, sidan har redan 500 recept i sin tjänst.

Idag får du ett recept från Jenny och Magnus och deras blogg Under vårt tak, en köttfärssoppa som värmer gott i höstmörkret.

Här hittar du ett mjölkfritt formbröd som blir gott att rosta till soppan.

Värmande het köttfärssoppa 4-6 port

500 g nötfärs

125 g bacon

1 gul lök

2 morötter, grovrivna

690 g finkrossade tomater

5 dl kokosmjölk

2-3 vitlöksklyftor

½ röd chili

3 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk eldigt örtsalt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm cayennepeppar

En näve färsk basilika

En näve persilja

Kokosolja att bryna i

Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt.

Bryn löken gyllene i en stor gryta tillsammans morötterna och lite olja. Klipp ner bacon.

Tillsätt nötfärs och låt lök, bacon och nötfärs steka ihop tills färsen är genomstekt.

Häll i de finkrossade tomaterna och kokosmjölken. Rensa och finhacka chilin.

Tillsätt chilin och pressa i vitlöksklyftorna. Häll i övriga kryddor och rör om.

Hacka basilika och persilja och rör ner även dessa i soppan. Låt soppan koka upp.

Snart kommer du också att kunna ta del av Jenny och Magnus Anderssons recept i bokform.

Deras första kokbok ”Ren & naturlig mat” kommer ut nu i slutet på september, du kan förhandsbeställa ett signerat exemplar här.

Jag har fått den stora äran att skriva förordet i mina vänners kokbok, något jag är väldigt glad och stolt över, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.