Kanelbullemuffins
Kanelbullemuffins
Källa: Therese
Portioner: 12-15 st

Ingredienser:
Muffins
5 ägg
1.5 dl kokosmjöl
0.5 dl pofiber
100g smält smör
2 dl grädde
2/3 krm fransk stevia
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor

Fyllning
50g smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
1/2 krm fransk stevia

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader(varmluft). Börja med fyllningen. Smält smöret i en kastrull och blanda ner övriga ingredienser. Vispa ägg och stevia pösigt. Blanda i smör och grädde. Blanda de torra ingredienserna(mortla kardemumman innan) och vispa ner det i äggsmeten så det precis blandar sig. Fördela i muffinsformar och gör ett hål som du fyller med fyllningen. Grädda i ugnen 10-12 min.
Kesoplättar och Baka med LCHF

LCHF-plättar

Jag fick en fråga av en läsare om jag brukar använda Kokosnötmjöl och Fibrex i min glutenfria LCHF-bakning.

Kokosnötmjöl har jag inte använt så mycket, men här kommer ett recept på en god Kycklingpaj som jag gjorde med kokosmjöl, den blev väldigt saftig och fin och kokossmaken passade bra till.

Fibrex använder jag inte heller så ofta, men hittade det här gamla receptet på Kesoplättar från bloggens barndom, som förtjänar att tinas upp igen.

För mer njutning, så kan Du gå in på 100% Östersund och läsa om mina utflyktstips i 100% Naturligt god mat.

Där kan Du också ta del av några tips om Yoga från Karina Freij.

Hon lärde mig för många år sen hur jag kunde göra yogaövningar för min dåliga rygg, något som jag fortfarande utövar varje dag.

Hade nog inte blivit så här bra utan de specialanpassade privatlektioner jag tog då.

Mat och yoga ger ju båda njutning för själen, så det känns fint att vi finns på samma sida.

En annan sida där jag också finns med, är informativa Kostrådgivarna.

Sidan är förutom väldigt intressant, dessutom helt gratis. Inga medlemsavgifter behöver betalas för att ta del av all kunskap.

Där kan Du läsa om recept från mig och kokboksförfattaren Klara Desser, blandat med läsvärda reflektioner kring LCHF, maten och livet från några av landets främsta Kostrådgivare.

Där bjuder jag idag på en mindre söt Inlagd Sill, om Du börjat tänka på att lägga in egen till Påsk.

Vill Du ha tips på fler bakrecept på kokosmjöl, så titta in här hos Marianns LCHF mat och bak.

Har precis fått hem Marianns Baka med LCHF i brevlådan, en väldigt vacker bok med 40 lockande recept på kakor med mindre kolhydrater än normalt.

Kommer att provbaka hennes läckra bakverk från boken till födelsedagskalasen framöver sommaren, då kan det vara gott med något extra festligt.

Boken innehåller både traditionella kakor och mer moderna, som Cupcakes och Whoopie Pies.

Mazariner, Budapestrulle, Hallonmoussetårta, Mandelkaka med Limekräm och Semlor är några av de som lockar mig mest.

Kesoplättar 1 port

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Keso

2 msk Grädde

1 msk Psylliumfrön

1 msk Fibrex

1 msk Sesamfrön

1 msk Linfrö

Havssalt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och Fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Lägg upp med olika bär och 2 msk Ekologisk Turkisk Yoghurt blandat med 1 msk Grädde.


Falsk morotskaka
Falsk morotskaka
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 8-10

Ingredienser:
3 stora ägg (tar du mindre ägg kan du öka grädden till 1dl)
1dl sukrin mellis
0.5krm stevia eller 1tsk flytande hermasetas
1.5 dl mandelmjöl
2msk kokosmjöl
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver
1msk kanel
0,75 dl grädde
75g smält smör

Frosting
60g mjukt smör
100g cream cheese
0,5dl sukrin melis
1/4krm stevia eller 0,5tsk flytande hermasetas
Några droppar citronsaft

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg och sötningsmedel med handvisp. Lägg sedan i alla ingredienser och rör om. Häll i smeten i en rund form (diameter 22cm) med avtagningsbara kanter. Grädda i 18-20min och låt sen svalna.

Ta alla ingredienserna till frostingen och vispa med elvisp tills den blir slät. Bred sedan över frosting på kakan och låt stå i kyl i ca 20min sen är det bara att njuuta!!

Kokos-chokladbollar
Kokos-chokladbollar
Källa: Helena
Portioner: 8 små

Ingredienser:
0,5 dl kokosflingor
1-2 msk kokosmjölk (gärna som stelnat)
1-2 msk smör eller phildelfia (beroende på om du vill ha fluffiga/hårda bollar)
1 msk kakao (eller efter smak)
En nypa salt
valfri sötning
Gör så här:
Släng ner alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn smet. Om det är för mjkt, ha i mer kakao/kokosflingor. Är det för torrt, ha i mer kokosmjölk/smör. Forma till små bollar och förvara i kyl. Njut!


Dessa bollar slängde jag ihop som mellis i eftermiddag, så därför är mängderna inte så noggranna. Har hittat andra recept tidigare, men jag var inte riktigt nöjd. Dessa blev jättegoda och något som passar kokosälskaren! Kokosmjölken jag använde hade stelnat i kylen, och hade en ganska hårt konsistens som passade super. Jag hade i 9 droppar flytande stevia som sötning. Mycket kokos och chokladsmak. Tar max 3 minuter! Testa och rapportera vad ni tyckte :)
Pannacotta med Kokos och Lime

LCHF-dessert

Har lite mycket att göra just nu, så inlägget om jobbet med Restaurang Primaten får vänta ett tag.

Idag kommer därför en av mina favoritdesserter i repris, så jag hinner med livet utanför bloggen.

För jag vill ju inte att mina kära Läsare ska bli lottlösa alltför länge mellan varven.

Även om jag sällan vill ha något sött nu för tiden, så blir en finare middag alltid festligare med en efterrätt.

En pannacotta är ju ofta väldigt söt, men den här fungerar bra inom ramen för LCHF.

Hittar Du inte kokosgrädde, så ta det tjocka lagret på toppen av en burk kokosmjölk.

Om Du vill göra en helt laktosfri dessert, så passar den här pannacottan perfekt.

Ta då bara dubbel mängd kokosgrädde istället och uteslut den vanliga grädden.

Inne på Kostrådgivarna hittar Du varje vecka ett inlägg från mitt kök.

Den här gången är det en snabblagad Micro-omelette, perfekt att ta till om Du till exempel inte har tillgång till spis på jobbet.

Kokos och Lime-Pannacotta för 2

1 dl Kokosgrädde

1 dl Grädde

1 msk Sukrin, Björksocker eller Honung

1 tsk pressad Lime

½ krm Äkta Vaniljpulver

1 Gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 5 minuter. Koka upp kokosgrädde och grädde med den sötning Du föredrar.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över gräddkrämen, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.


Kokosplättar
Kokosplättar
Källa: Gloria Olsson
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
1 msk fiberhusk
½ dl vatten
1 dl kokosgrädde (creamy coconut)
½ dl kokosmjölk
1-2 krm salt
1 krm äkta vanilj
Gör så här:
Vispa ihop allt och stek i kallpressat kokosfett.
Smeten är lite tjock så man får sprida ut den med en sked när man klickat ut den i plättlagget.

Stek i några minuter på varje sida.

Servera med tex vispad kokosgrädde blandat med vanilj och kanel eller med mosad avokado med pressad citron i.

Konsistensen blev jättebra, inte äggiga utan i princip som vanliga pannkakor.

Jag tyckte inte de smakade särskilt mycket kokos men de smakade inte heller superdundergott utan tillbehör. Men med tillbehören blev det precis som vanlig pannkaka tycker jag.
Saffranslax
Saffranslax
Källa: Gloria Olsson
Portioner: 4

Ingredienser:
4 laxfiléer salmo salar
½ gul lök
400 g kokosmjölk
½ dl räkfond (vi hade hemmagjord, behövs nog inte så mkt om man köper)
½ tsk dijonsenap
2 tsk tomatpuré
ca ½ påse saffran
salt
pressad citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Smörj en form med smör, lägg i laxen, salta och spruta på lite pressad citron.
Hacka löken fint och lägg på laxen.

Blanda kokosmjölk, räkfond, senap, tomatpuré, saffran och lite mera salt i en bunke. Häll över laxen.
Tillaga i ugnen i 15-20 min, tills laxen är klar.

Servera med broccoli och blomkålsris!
Makrillswrap
Källa: Carola
Portioner: 1

Ingredienser:
3 ägg
ca ½ dl creme fraiche
1 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
salt

Fyllning
1 burk makrill
några msk creme fraiche
ev sallad
Gör så här:
Vispa ägg creme fraiche, kokosmjöl, fiberhusk och salt.
Stek som pannkakor i kokosolja och smör.

Sen fyll med makrill, creme fraiche och ev sallad.

Bra till frukost eller som matsäck att ta med, vira in i folie och ät kall!
Kärleksmums/Kokosrutor
Kärleksmums/Kokosrutor
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 15 bitar

Ingredienser:
Chokladbotten
3 ägg
1 dl sukrin melis
0,5 krm stevia eller 1 tsk flytande hermasetas
1,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
4 msk kakao
1 dl grädde
75 g smält smör

Glasyr
100 g mörk choklad minst 70%
1 dl vispgrädde

Topping
1 dl Kokosflingor
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en form på 20*30cm. Vispa ihop ägg och sötning. Lägg sedan i mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, kakao, vanilj och rör om. Vispa sedan ner grädde och smält smör. Häll ner smeten i formen och grädda i 18 minuter. Under tiden kan du göra glasyren. Värm upp 1dl grädde i katrull och lägg i chokladen och låt smälta. När chokladen är helt smält så ställer du undan glasyren och väntar på kakan. När kakan är klar häller du över glasyren, strör över kokosflingorma och låt svalna.

Njut!!
Kladdkaka
Kladdkaka
Källa: Sockerfrihet.se
Portioner: 8

Ingredienser:
150 g smält smör
3 ägg
2/3 dl grädde
1 dl kokosmjöl
2/3 agavesirap
4 msk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ihop smör, ägg och grädde. Blanda i övriga ingredienser.

Smörj en springform med smör och tex pofiber.

Grädda i ca 10 min.