LCHF recept för Kärleksmums

Detta är ett recept på en saftig chokladkaka toppad med en len och kaffesmakande chokladglasyr!

LCHF Kärleksmums
Portioner: 4 st
Tid: 50 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
45 gram smör
1 ägg
2/3 msk vispgrädde
2/5 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
4 msk stevia strö
2 tsk kakao
½ kryddmått vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Chokladkräm:
35 gram smör
30 gram mascarpone
1 msk riven kokos
½ msk hett vatten
1 kryddmått snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
1 1/3 msk stevia strö
ca 2 tsk kakao

Kokos att strö över och att bröa formen med

Så här gör man
Smält smöret. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägget, smöret och grädden. Bröa en liten form på 12 cm i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugn på 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan är fast.

Börja sedan med chokladkrämen. Smält smöret (ev. värm tills smöret är vädigt mjukt) och banda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda ½ msk hett vatten med 1 kryddmått snabbkaffe. Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

Bred på krämen på den avsvalnade kakan och strö på riven kokos. Ät och njut!

Använder du en större form går det utmärkt att fyr- eller femdubbla ingredienserna och förlänga gräddningen en aning.

Jordgubbscheesecake
Jordgubbscheesecake
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
Botten
25 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
1½ tsk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 ½ msk stevia strö
¼ tsk kanel

Fyllning
1 ägg
50 gram creme cheese
2½ msk stevia strö
2/3 kryddmått vaniljpulver
45 gram mixade jordgubbar (jag använde mig av frysta som jag tinat)


Sockerfrisylt att toppa med

Eventuellt jordgubbar att garnera med

Gör så här:
Botten
Blanda alla ingredienser till bottnen och fördela i bottnen på en liten springform som är 12 centimter i diameter. Låt vila i kylen medan fyllningen görs.

Fyllning
Blanda (enklast är att vispa lätt) ägg med creme cheese, sötning och vaniljpulver. Jag använde mig av frysta jordgubbar och lät dom tina i rumstemperatur i några timmar. Därefter mixade jag jordgubbarna och blandade i äggsmeten. Häll fyllningen över bottnen. Grädda i nedre delen i ugnen i en halvtimme i 175 grader. Efter halvtimmen sänk värmen till 150 grader och låt stå i ytterligare ca 15 minuter tills kakan slutat dallra och är fast. Använder man sig av färska jordgubbar blir fyllningen inte lika lös och gräddningstiden kan förkortas (känn med en sticka).

Låt cheesecaken kallna en aning och bre därpå den sockerfri sylten. Toppa gärna kakan med jordgubbar!

Tips: Fyllningen blir relativt tunn (motsats till hög), vilket passar mig utmärkt. Men för de som gillar mer fyllning går det utmärkt att göra smeten gånger 1.5! Dvs göra 50% extra fyllning. Förläng gräddningstiden en aning (känn med en sticka). Det går självklart bra att använda en större form som är exempelvis 24 cm i diameter. Fyrdubbla då bottnen och fyr- till sexdubbla fyllningen.
Kärleksmums
Kärleksmums
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
Smeten
45 gram smör
1 ägg
2/3 msk vispgrädde
2/5 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
4 msk stevia strö
2 tsk kakao
½ kryddmått vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Chokladkräm
35 gram smör
30 gram mascarpone
1 msk riven kokos
½ msk vatten
1 kryddmått snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
1 1/3 msk stevia strö
ca 2 tsk kakao

Kokos att strö över och att bröa formen med

Gör så här:
Smält smöret. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägget, smöret och grädden. Bröa en liten form på 12 cm i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugn på 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan är fast.

Börja sedan med chokladkrämen. Smält smöret (ev värm tills smöret är vädigt mjukt)och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda ½ msk hett vatten med 1 kryddmått snabbkaffe (eller motsvarande). Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos!

Om du använder en större form på 24 cm i diameter går det utmärkt att fyr- till femdubbla alla ingredienser och förlänga gräddningen.

För fler recept: http://bakasockerfritt.blogg.se/
LCHF Sommartårta

Ett recept för en sommartårta – perfekt till midsommar och för dig på LCHF-dieten.

LCHF Sommartårta
Portioner: 3
Tid: 1 timme
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser

Tårtbotten:
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 2/3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Vaniljkräm:
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Hallon:
40 gram hallon
2/3 msk stevia strö

Gräddtopping:
2/3 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
2 tsk stevia strö

Jordgubbar att toppa med

Så här gör man

Tårtbotten:
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar – en botten och ett lock.

Vanljkrämen:
Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Hallonen:
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan. Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.

Gräddtoppingen:
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!

Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!

Citronmuffins med frosting
Citronmuffins med frosting
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 10

Ingredienser:
4 ägg
1,5 dl sukrin/sötin eller liknande
125 g smält smör
200 g philadelphia
1 dl vispgrädde
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
rivet skal från en citron
0,5 tsk vaniljpulver
1/2 dl Sukrin melis (florsocker)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst. Smält smöret. Vispa ner smör, 100 g philadelphia och vispgrädde i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna med citronskal och rör ner i smeten. Portionera i muffinsformar och grädda i ca 25-30 min. Ät muffinsen varm nu om du vill och spara några som får svalna.
Blanda philadelphia och ?florsockret? och smeta på muffinsarna och ställa in i kylen i 15 minuter.
Sommartårta
Sommartårta
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 3 (springform 12 cm)

Ingredienser:
Tårtbotten
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 2/3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Vaniljkräm
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Hallon
40 gram hallon
2/3 msk stevia strö

Gräddtopping
2/3 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
2 tsk stevia strö

Jordgubbar att toppa med

Gör så här:
Tårtbotten
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan fast med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar - en botten och ett lock.

Vanljkrämen
Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Hallonen
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan. Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.

Gräddtoppingen
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!

Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!

Om du använder en större form på 24 cm i diameter är det lagom att fem- till sexdubbla ingredienserna samt förlänga gräddningstiden tills kakan är fast.
Kladdkaka – en liten form på 16 cm i diamater
Kladdkaka - en liten form på 16 cm i diamater
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 5

Ingredienser:
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl vispgrädde
¾ dl mandelmjöl (jag mixar sötmandlar med skal)
2 msk kokosmjöl
4 ½ msk stevia strö/sukrin
½ dl kryddmått vaniljpulver
ca 1 msk kakao
20 gram grovhackad mörk choklad
10 gram nötter (ex. Pecannötter, hasselnötter, valnötter)

Gör så här:
Smält smöret. Blanda mandel- och kokosmjöl, stevia strö, vaniljpulver, kakao, grovhackad choklad och nötter. Blanda i ägget, smöret och vispgrädden (ovispad). Rör om tills allt blandat sig. Smaka av om smeten är lagom söt (smeten är dock mer söt än vad kakan senare blir). Häll i en smörad och bröad form (mandelmjöl) på 16 centimeter i diamater. Grädda kladdkakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter (kladdkakan ska fortfarande vara lite kladdig). Kladdkakan serveras med fördel kall med en klick grädde eller glass! Jag toppade den dessutom med sockerfri chokladsås.

Dubbla eller tredubbla ingredienserna för en större form och förläng gräddningstiden en aning.

För fler recept, se gärna: http://bakasockerfritt.blogg.se/
Jordnötskakor
Jordnötskakor
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 10-15 stycken

Ingredienser:
Botten
1 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosmjöl
½ dl stevia strö
20 gram rumsvarmt smör
1 äggula
½ krm vaniljpulver

Jordnötsmassa
2 msk kokosfett
20 gram smör
80 gram jordnötssmör utan socker
1 msk stevia strö
40 gram hackade cashewnötter (eller jordnötter)

Chokladöverdrag
50 sockerfri choklad
½ tsk stevia strö
2 tsk kokosfett



Gör så här:
Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser med det rumsvarma smöret. Rör ner äggulan och knåda till en deg. Rulla degen till till två avlånga ?korvar? och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut dem så det blir platta. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills längderna blir lite bruna i kanterna.

Jordnötsmassan
Medan (eller innan) kakorna gräddas kan du börja med jordnötsmassan. Smält smör och kokosfett i en kastrull, tillsätt jordnötssmöret och stevian och låt koka upp. Rör lite i smeten medan den får koka upp. Låt kallna i ca 30 minuter tills smeten stelnar lite. Bre på de färdiggräddade längderna.


Chokladöverdrag
Smält choklad, stevia och kokosfett i vattenbad. Låt svalna en aning innan du ringlar över chokladen över kakan. Då längderna stelnat är det bara att skära upp dem med en vass kniv till mindre kakor!


För fler recept: http://bakasockerfritt.blogg.se

Prinsesstårta – Prinstårta
Prinsesstårta - Prinstårta
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 14-16

Ingredienser:
Ingredienser tårtbotten
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4 msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor
Gör så här:
Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

Glasskrämen
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här
Vispa 3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och bred resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad.
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade.
Prinsesstårta – Prinstårta

Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!

Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)

Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen:

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4  msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor


Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

 Glasskrämen:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten:
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna  och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här:
Vispa  3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och  bred  resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket:
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck ;) . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad. :)
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade ;)

©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , , , ,