Glass och semester

Njutbar efterrätt

Något av det godaste jag vet i dessertväg är glass och parfait.

Men inte vilken glass som helst, det ska vara en gjord på riktigt fina råvaror och med betydligt mindre sött än de du vanligtvis köper i glasskiosken.

Det finns idag rätt många glassbutiker som tillverkar hantverksmässig glass på bra råvaror, det blir några sådana glassar per sommar.

Två av mina favoriter är Fryst på Kungsholmen och Sternersborgs i Björnlunda.

Men helst rör jag ihop min glass själv, då vet jag precis vad som är i och kan göra den så söt som just jag vill ha den.

Idag åker jag och Lennart iväg på en veckas semester efter den senaste tidens kokboksarbete, det ska bli väldigt skönt med total avkoppling och datorfri tid.

Under tiden får du här några goda tips på iskalla, njutbara skapelser, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Smultronparfait…

Chokladparfait

Lingonparfait…

Frozen Yoghurt

Avokadoglass…

Mjölkfri avokadoglass

1 välmogen avokado

1 liten banan

1 burk kokosmjölk

1-2 msk honung eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

½ tsk mald kardemumma

Det här receptet skapade jag till Anna Halléns LCHF för familjen.

Skär avokadon och bananen i små bitar.

Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med honung och vanilj.

Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass.

Vaniljglass/parfait 4 små port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir glassen/parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram formarna och ställ i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kör smeten i den istället, då blir det en riktigt krämig glass.

Här nedan ser du några bilder från det kosläpp vi besökte förra helgen, på Rastens Mejeri i Östersund.

Grädden, smöret och det andra vi köpte med hem från deras gårdsbutik smakade fantastiskt gott.

Följ mig gärna på Instagram, så kan du ta del av lite semesterbilder under den kommande veckan.

Här kan du nu förhandsbeställa Gammaldags husmanskost, ett av de projekt jag jobbat med senaste tiden.

Glada mjölkprodukter från Rastens Mejeri…


Ljust formbröd och smörgås à la Ecocaféet

Näringsrik smörgås

Som du kanske vet så har jag och Lindha Vikström (Halva Lindha) arbetat tillsammans på Ecocaféet i Östersund i snart 2 år.

Det har varit väldigt roligt att få vara med och bidra med recept till ett riktigt hälsocafé, som bara serverar glutenfritt och sockerfritt bröd, bakverk och lunchrätter.

Jag brukar ofta ta en laxmacka när jag är hemma i Jämtland och besöker caféet.

Den är gjord på ett av mina brödrecept och med Lindhas goda laxröra, den är inte bara väldigt god utan mättar också bra, till  skillnad mot de flesta mackor.

Här kan du läsa om den smörgåstårta vi tagit fram tillsammans och som serveras på caféet på helgerna, den har blivit mycket populär.

Idag får du ett annat av de brödrecept jag tagit fram i mitt arbete med caféet.

De flesta bakverk som serveras på Ecocaféet är både glutenfria och mjölkfria à la Paleo.

Den största delen i sortimentet är annars veganskt/vegetariskt och Rawfood.

Men eftersom jag och Lindha är med i receptskapandet, så finns det förstås även en del LCHF-alternativ.

Den vackra Bounty Rawfoodtårtan på bilden nedan kan du vinna om du går in på Ecocaféets Facebooksida, läs mer om tävlingen i länken.

Rawfood-tårta på Ecocaféet…

En del av alla som jobbar på Ecocaféet och dess Hälsocenter…

Behandlingar på Ecocaféet…

Gräddbakelse LCHF…

Ecocaféet är inte bara ett trevligt fik, det har också utvecklats till ett stort hälsocenter.

Du kan få en mängd olika behandlingar, läs mer om dem här.

Ljust formbröd

4 ägg

2 dl yoghurt eller kokosgrädde

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl chiamjöl

½ dl linfrö

½ dl sesamfrö

½ dl mjukt smör eller kokosolja

2 msk tahini (sesampasta)

1 msk bakpulver

ca 2 tsk salt

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda yoghurt, smör och tahini i en annan bunke och rör ner blandningen i mjölet.

Har du inte tahini, så öka mängden smör till det dubbla.

Vispa äggen väl och vänd ner i smeten.

Häll upp i smord, avlång form (1 liter) och grädda på 200º i ca 40 minuter.

Låt svalna lite, stjälp upp och låt brödet kallna på galler.

Förvara i kyl eller frys in i skivor, det är också mycket gott till varma mackor.

Ecocaféets smörgåstårta…

Lindhas laxröra ca 6-8 port

200 g varmrökt regnbågslax

2 dl majonnäs

3 mjukkokta, finhackade ägg

1 liten, finhackad rödlök

1 msk pressad citron

2-3 msk finhackad dill

Salt och vitpeppar

Dela laxen i mindre bitar, se till att alla ben plockas bort.

Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om försiktigt och smaka av.


Små hamburgare till fredagsmyset

Snabbmatstips

Just nu har jag fullt upp med receptskrivande till min och Lars-Erik Litsfeldts kommande kokbok, så idag får du ett av de just nu mest besökta recepten här på bloggen.

Hamburgare går hem hos alla och passar även oss som äter glutenfritt à la LCHF och Paleo.

Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare.

Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna här.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 port

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare.

Bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och tillbehören du hittar i länkarna häruppe.

Tillbehör till mina hamburgare

Paleohelg och muffins fria från gluten, mjölk och socker

Gluten- och mjölkfria sconesMatmuffins

Nu i helgen har Therese Renåker och jag varit på Paleohelg i Sätila.

Det har varit så inspirerande att få träffa Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och deras kursdeltagare och höra mer om deras livsstil.

Vi har mycket gemensamt i vår filosofi kring naturlig, ekologisk mat.

Therese föreläste om hormoner och stress, jag bjöd på benbuljong, sockerfri äppelkompott och frökex, i samarbete med Wonderbag och Huså Bröd.

Det blev många samtal kring maten, stressen och livet, så härligt att få möjlighet att få träffa andra som delar samma intresse för naturlig mat.

Paleo sprider sig alltmer och vi är idag många som kombinerar det med lågkolhydratkost, typ LCHF.

Magnus har blivit så gott som frisk från sina livslånga magbesvär med hjälp av sin kostförändring till Paleo för 6 år sen.

Jag har haft problem med magen i hela mitt liv, men när jag slutade med gluten för 8 år sen försvann både de besvären och den migrän jag haft sen jag var 13 år.

Att baka glutenfritt är också väldigt populärt idag, mina bakrecept här på bloggen är mycket välbesökta.

Att byta ut glutenhaltigt vetemjöl mot ris/majsmjöl är inte heller något som fungerar så bra, på grund av deras höga halt av stärkelse.

De gånger jag bakar bröd idag så blir det formbröd eller muffins med innehåll av ägg, mandelmjöl, nötmjöl och ibland lite kokosmjöl.

Det ger riktigt saftiga och goda bröd, som dessutom mättar väldigt bra, till skillnad från bröd med mycket kolhydrater.

Scones utan mjölk och gluten ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor, pumpakärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl.

Låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över fröna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.

Låt svalna på galler, frys in de som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Här följer lite bilder från kursen som hölls på den mycket trevliga Lygnern och Pensionat Kajutan.

De inledande är från den goda middagen hemma hos Jenny och Magnus i fredags, vi bjöds på ett helt nyskapat recept på fisktacos.

Vi fick ett varmt välkomnande…

Jenny och Magnus under det tak som gav deras blogg sitt namn…

Jag och Jenny förbereder en Paleodessert i Wonderbag till kurshelgen…

Fisktacos Paleo…

Therese Renåker föreläser…

Paleolunch på Restaurang Båthuset…

Lite från min del i föreläsningen…

Cecilia Sand och Pernilla Lantz i fototagen…

Solnedgång över sjön Lygnern…


Glutenfri, panerad fisk med syrlig tomatsalsa

Snabblagad fisk

Nu har våren kommit till Alanya med besked, sol, värme och grönska överallt.

Jag har haft en hel del jobb att ta tag i, så det har blivit rätt många timmar vid datorn, trots vädrets dragningskraft.

Jag har sån tur att jag har två väldigt trevliga ställen i närheten av vår hyrda lägenhet att sitta och jobba på.

Jag varvar mellan Mezza Gurme och Bergamot, båda har väldigt bra Wi-Fi, trevlig personal och miljö, gott te och kaffe och det viktigaste av allt för mig, sköna fåtöljer att sitta i.

Min rygg gör att jag inte kan sitta på en vanlig, hård stol vid ett bord och skriva, utan jag måste kunna sjunka ner i en mjuk fåtölj.

Så jag har det alltså riktigt bra, men hinner inte med att uppdatera bloggen så ofta som jag skulle önska.

Nya bokprojekt på gång, inte bara ett, utan flera och även lite planering inför mitt deltagande i föreläsningarna med Ann Fernholm och Therese Renåker tar sin lilla tid.

Här på Lev Hela Livet kan du läsa mer och köpa biljett till Anns föreläsning om Ett sötare blod i Lindesberg den 20 april.

Här på Kloka Råd kan du läsa mer och köpa biljett till Thereses föreläsning om Hormoner i maten på PriMaten i Uppsala den 26 april.

Så, det var lite reklam för kommande event, här kommer lite för Sanna Ehdins nya hemsida och blogg.

Sannas bok ”Den självläkande människan” var det första spåret till min egen stora livsstilsförändring.

Jag köpte den för 15 år sen och började sakta men säkert hitta tillbaka till ett friskare liv.

Så kom på någon av föreläsningarna och gör ett besök hos Sanna, kanske kan det förändra även ditt liv?

Stekt fisk med tomatsalsa 2 port

400 g vit fisk, t ex torsk, kolja eller kummel

1 dl sesamfrön, mandelmjöl, kokosmjöl eller

Smula av amaranth, teff och quinoa

1 uppvispat ägg

50 g smör till stekning

Salt

Tomatsalsa

100 g röda och gula cocktailtomater

1 stor, gul lök

2 vitlöksklyftor

1 pressad citron

50 g smör

Salt och chili

Börja med att salta fiskfiléerna och doppa dem i det uppvispade ägget.

Häll vald panering på en tallrik, låt ägget rinna av lite från fisken innan du doppar båda sidorna i paneringen.

Lägg fiskfiléerna på en tallrik en stund, så paneringen torkar fast.

Gör under tiden tomatsalsan:

Skär tomaten i halvor och löken i strimlor.

Bryn lök och vitlök en stund i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och låt dem fräsa med så de mjuknar.

Krydda med salt, chili och citronsaft, låt saften koka in någon minut i salsan.

Bryn smöret till fisken i en stekpanna som inte bränner fast, typ keramisk.

Låt det få gyllenbrun färg innan du lägger ner fisken.

Stek 3-4 minuter, vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.

Servera med smörstekta, rivna morötter, tomatsalsan och en sallad med olivolja och citron.

Jag stekte även minimala Alanya-bananer till, men det kan du förstås hoppa över om du vill hålla nere på kolhydraterna.

Här får du en bild från en av de senaste dagarnas långpromenader, för jag måste ju få lite motion mellan varven också.

Vill du se fler av mina bilder så titta gärna in på @birgittahoglundsmat, den sidan är öppen för alla även om du inte har Instagram.


Glutenfri pizza – Vegetarisk LCHF

Blomkålspizza

Häromdagen testade jag att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål som huvudingrediens.

Det låter kanske lite märkligt, men resultatet blev riktigt gott.

Jag har tidigare gjort halloumipizza, som blivit väldigt populär bland mina läsare.

Den här gången använde jag en krämig fårost som smaksättare till degen, som fick stabilitet av kokosnötmjöl.

Fårosten tog effektivt bort smaken av kokos, något jag uppskattade mycket, då jag blivit rätt trött på kokossmak efter några år med lite för mycket kokosolja i min mat.

Den här botten blir mer porös än halloumipizzan, men vi tyckte båda att det blev riktigt gott.

Jag gjorde en helt vegetarisk pizza den här gången, anledningen till det var att jag ville testa en fin buffelmozzarella som jag köpte på Mezza och ostronskivling från marknaden, som jag hade marinerat i en kryddig citronlag.

De smakerna blev fantastiska ihop, så testa det om du vill göra en vegetarisk pizza.

Blomkålspizza 2 port

6 dl mixad, färsk blomkål

150 g fetaost

2 ägg

½ dl kokosnötmjöl

Mixa blomkålen fint i matberedare, häll upp i en bunke.

Smula ner osten i mixerbunken och tillsätt ägg och kokosmjöl, mixa till en slät smet.

Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.

Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.

Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.

Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.

Min pizza à la Vego före gräddning…

Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.

Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.

Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.

Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.

Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:

Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.

Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.

Det här gör salladen extra saftig.

Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.

Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Pizzasallad


Glutenfri, ljus limpa / formbröd LCHF

Glutenfritt formbröd

Glutenfri limpa

Under vintern har jag tagit fram några nya brödrecept i mitt samarbete med Ecocaféet i Östersund.

Den här limpan blev väldigt god, faktiskt lite lik Skogaholmslimpa i smaken för alla som liksom jag minns den från barndomen.

Som allt annat bröd jag bakar numer är min limpa förstås helt glutenfri.

Therese Renåker och Birgitta Höglund

Idag torsdag sitter jag på tåget ner till Malmö med goda vännen Therese Renåker.

I kväll mellan 18-20 har hon en föreläsning om Hormoner i maten på restaurang In The Pink.

Liksom Ecocaféet satsar de på hälsosam mat och fika lagade på ekologiska råvaror och har ett stort sortiment av Rawfood, LCHF, Paleo och vegetariskt/veganskt.

Jag medverkar i pausen med att bjuda på kycklingbuljong ur Wonderbag med Spröda frökex från Huså Bröd.

På bilden nedan serverar jag formbrödet med skivad kalkon som jag kryddat med bara salt och paprika, här ser du hur jag gör när jag rimmar kalkonbröst.

Det är även väldigt gott som pålägg på frökexen, här hittar du mitt originalrecept på det.

Glutenfritt formbröd med rimmad kalkon

Ljust formbröd

3 ägg

2 dl 10% yoghurt

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 dl chiamjöl

½ dl sesamfrö

½ dl mjukt smör

2 msk tahini (sesampasta)

1 msk bakpulver

ca 1 msk brödkryddor

ca 2 tsk salt

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen skummigt.

Blanda yoghurt, smör och tahini.

Rör ner blandningen i mjölet och tillsätt äggen lite i taget, blanda om väl.

Häll upp i smord, avlång form på 1 liter och grädda på 200º i ca 40 minuter.

Låt svalna lite, stjälp upp och låt kallna på galler.

Förvara i kyl eller frys in i skivor och ta fram eftersom.

Brödet är mycket gott till varma mackor och smörgåstårta, hoppa då eventuellt över brödkryddorna.

För dig som missat det har jag och Therese även ett mycket spännande projekt på gång till hösten, som vi kommer att jobba med under de närmsta dagarna i Malmö.

Då tar vi våra första resenärer med oss till Makrigialos på Kreta, här kan du läsa mer om det på Harmoniresor.se.

Vi har två platser kvar på resan den 12 oktober om du skulle vilja följa med.

Harmoniresor.se

Här följer några fler bilder på den vackra vinter vi haft i Stockholm de senaste dagarna.

Tycker du om mina bilder så hittar du mer av den varan i tidigare inlägg och på Instagram.

Therese har också designat den fina servetten du ser på översta bilden, se mer av hennes konst och bilder här på AllMyTesign.

Lady Hutton och Riddarholmskyrkan

Crocus av Tore Strindberg vid Stadshuset

Is på Riddarfjärden

Riddarholmen i februarisol


Smoothie till brunch, mina recept i Sydafrika och vinter i Stockholm
Smoothies från Ecocaféet Foto Sophie Hallgren

Smoothies från Ecocaféet Foto Sofie Hallgren

Trettonhelgen i bilder

Då var julen över för den här gången, det känns rätt skönt att vardagen kommer tillbaka efter många helger.

Efter en vecka hemma i Jämtland åkte jag på torsdagskvällen tillbaka ner till Stockholm igen, efter en dag med möten på Ecocaféet.

Tåget var försenat i över 2½ timme, så det var bra att jag kunde sitta kvar på caféet i värmen istället för att behöva trängas på den utkylda stationen.

Fick med mig lite färdkost i form av en röra på rökt regnbåge, rödlök, dill och majonnäs.

Tillsammans med ägg, paprika, nötter och sallad, serveras den som en LCHF/Paleo-frukost på Ecocaféet, men den var minst lika god och mättande som middag till en kopp te på tåget.

Färdkost från Ecocaféet, servett från AllMyTesign och ekologiskt te från SJ...

På Trettondagen blev det en sen lunch på Sally Voltaire tillsammans med Maria Edholm Chami.

Hon flyttar på onsdag ner till Nazaré i Portugal, där hon planerar att starta hälsoresor med olika inriktningar.

Maria har tidigare jobbat som träningsinspiratör på många av M-Magasins resor med Amelia Adamo.

Här kan du läsa mer om Marias kommande träningsresor på hennes hemsida Noifnobut.

Maria Edholm Chami No if, No But

Vi diskuterade nu lite idéer kring lugnare resor som passar in i mitt och Therese Renåkers nya resekoncept, Harmoniresor, där vi delar vår syn på Det Goda Livet.

Dagens recept blir också en ingrediens som ingår i mitt goda liv, nämligen en härlig och mättande smoothie.

Receptet gjorde jag i samband med starten av Ecocaféet förra hösten.

Nu har den smoothien letat sig ända ner till Sydafrika, där den publicerats på Holisticas hemsida nu i helgen.

Här hittar du också recept på mina Choc Nut Truffles på Holistica, de passar fint som en liten avslutning på en brunch.

Nötchokladbollar

Den vackra smoothiebilden i början av inlägget är tagen av Sofie Hallgren på Ecocaféet, där serveras mängder av olika, nyttiga drinkar.

Nu på fredag kväll blir det gratis filmvisning på Ecocaféet i Östersund, om den läkande effekt man kan uppnå med smoothies som detox, missa inte den om du bor i närheten.

Du kan du se en trailer av filmen Fat, Sick and Nearly Dead av Joe Cross på Youtube om du klickar på länken.

Avocado

Röd-grön smoothie ca 8 port 

Gröna lagret:

6 välmogna avocado

5 dl kokosmjölk

100 g bladspenat

1 dl pressad saft från klementin eller apelsin

½ dl kokosolja

ev 1-2 tsk honung eller björksocker

Röda lagret:

3 dl blåbär

ev några droppar pepparmintsolja

Topping:

Cacao nibs

Rumstemperera alla ingredienser, så blandas kokosoljan väl med det övriga utan att stelna i små knölar.

Vill du sen ha smoothien kall, så kyl den innan serveringen.

Gröp ur avocadona och mixa med spenat, citrussaft, kokosmjölk och smält kokosolja.

Häll upp hälften av smoothien i en tillbringare och mixa ner blåbären i det som är kvar i blendern.

Häll upp det gröna lagret i glas, dunka botten lätt mot handflatan så det blir en slät yta.

För att göra smoothien så vacker som på bilden, skivar du en kiwi tunt och trycker fast mot insidan av glaset innan du fyller upp med det röda lagret.

Smoothien blir ganska tjock så ät den med sked ur glasen.

Vill du ha den tunnare så späd med kokosvatten eller mer citrussaft.

Du kan även servera den i små glas som ett gott tillbehör på brunchen eller som dessert.

Här nedan följer några bilder från lördagens långpromenad ute vid Waldemarsudde på Djurgården.

Birgitta Höglund på Waldemarsudde

Ekotemplet, Waldemarsudde

Statyer i snö, Waldemarsudde


3 snabba frukosttips för glutenfri LCHF och Paleo

Vinterbild från Faxån

God fortsättning

Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året.

Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma.

Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys.

Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen.

De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg.

Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil.

Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo.

Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat.

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

En klick smör i gröten på gammaldags vis är också riktigt gott.

Frökex med äggröra

Äggsmör 1 port

1 mjukkokt ägg

25 g mjukt smör

2 msk hackad gräslök

1-2 frökex

Flingsalt

Tomat, rädisa och citronmeliss

Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.

Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.

Nötfrukost

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter/pecannötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över.

Det blir extra gott om du kryddar med lite kardemumma eller kanel.

Torkade bär passar också fint ihop med den här frukosten.

Nötfrukost är vad jag och Lennart äter nästan varje morgon, det får oss att må väldigt gott och vara mätta länge.

Komplettera gärna mina frukosttips med vad du brukar äta i en kommentar här nere.

Många tror ju att det är enahanda att äta mat med få kolhydrater, vore ju fint om vi fick till en hel lista för att visa hur fel de har😉

Lavskrika / Perisoreus infaustus


Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin + Julklappstips

Kycklingbuljong

Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin

1 ekologisk kyckling

2-3 stora tomater

2 morötter

2 gula lökar

1 dl torkad svamp, jag hade Karl-Johan

½ purjolök

3 kvistar rosmarin

2 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger

1 litet knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Jag skar loss låren och använde till en annan rätt för att få plats med den stora kycklingen i min gryta.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma.

Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram.

Kycklingfond

Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme.

Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev.

Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås.

Plocka av allt kött från benen och vingarna.

Lägg tillbaka benen i buljongen och koka ett par timmar till på svag värme.

Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk eller grädde och några deciliter av buljongen.

Koka en soppa av det tillsammans med grovhackad bladspenat, blanda mot slutet ner det kokta kycklingköttet.

Förvara kycklingbuljongen i en burk i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Kycklingbuljong är också god att dricka varm, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt och blanda ner en sked kokosolja.

Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som har många bra effekter på hälsan.

Kycklingbuljong i Wonderbag...

Kycklingbuljong i Wonderbag…

Så här lagar du buljongen riktigt energisnålt i en Wonderbag.

Dela kycklingen i mindre delar och koka upp buljongen med grönsaker och kryddor på spisen.

Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.

Kycklingbuljong i Wonderbag...

En månad kvar till jul…

På Wonderbag Swedens hemsida kan du köpa en liten kokbok som jag tagit fram, med klimatsmarta och läckra recept.

Här hittar du min kokbok + Wonderbag för 749 kr.

Bagen passar mycket bra att ge bort som julklapp och här stämmer verkligen ordspråket; Delad glädje är dubbel glädje.

För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj i Sydafrika.

Här hittar du alla de inlägg jag skrivit om matlagning i Wonderbag här på bloggen.

Wonderbags kokbok