Mandelmjöl och bakning forts…

IMG_0291Det har ju sedan man upptäckt att mandelmjöl innehåller högre halt av kolhydrater än vad som anges på somliga påsar uppmanats till återhållsamhet med att äta mandlar.

Somliga påsar går ut med 4 gram kh per 100 gram och labbtestet visade på runt 7-8 gram istället.
Hela mandlar enligt livsmedelsverket ligger på 13,4 och jag mal ofta mandel själv då det funkar lika bra som mandelmjöl i allra flesta fall. Så jag väljer att räkna på livsmedelsverkets siffra. Kokosmjölet har också en varierande halt av kolhydrater från 4-17 gram. Här räknar jag också på den högre andelen.

Nu tänkte jag redovisa för de som inte kan, vill eller orkar räkna själva  hur lite kolhydrater ex en limpa bakad på mandlar och kokosmjöl ändå kan innehålla…

Vi tar Majorens ( kommenterar ofta hos kostdoktorn) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF.

Innehåller:
0,5 dl kokosmjöl väger 30 gram = 5,1 gram kh
2 dl mandelmjöl väger 90 gram = 12,6 gram kh
1 dl sesamfrön väger 50 gram = 2 gram kh (risentas sesam innehåller 4 gram kh/100gram)

Detta gör 19,7 kolhydrater av ovanstående mjöl i hela formbrödet och man får ut ca 15 skivor och det blir då 1,3 gram kolhydrater i en skiva.

Nu finns det ju smör, ägg, ost, fiberhusk, salt och bakpulver i också, men dessa ger ju inte så mycket  kh och om du gillar att räkna högt så räkna på 2 gram kolhydrater per skiva bröd.

Tror inte många behöver bli rädda för att baka och äta lite bröd och bakverk, eller hur? ;)

Är ändå  2 gram per skiva för mycket så varför inte ta 1 dl kokosmjöl och 1 dl mandelmjöl?
Du får ner halten med  ca 9 gram kh till 10,8 gram kolhydrater i hela brödet. Det ger mindre än 1 gram kolhydrat per skiva…
Så så här kan man alltså använda kokosmjölet för att reducera kolhydraterna dvs mandlarna i bröden och bakverken, om man nu funnit anledning att vara rädd för mandlarna…

 

 

Inspiration

IMG_0339var hittar du den, undrar ofta många när jag berättar att jag också är receptmakare.
Hur gör du för att komma på så många recept?
Den frågan får jag oftast privat men den kan dyka upp även på bloggen/facebook.

Tänkte berätta hur det går till och även gick till.

Vid tiden för min första bakbok så fanns det ju som sagt knappt recept med kokosmjölet, de som stod att finna var så konstiga med ”sjuttioelva” andra märkliga ingredienser som inte skulle passa in i LCHF tänket. Jag fann ca 5 recept som var helt ”rena” och som gick att använda att bygga vidare på.

Så fort jag hade kläm på ”hur man bakar och tänker” med kokosmjölet så var det ju lätt som en plätt och är det fortfarande.
Min främsta ”inspiration” hittar jag i mina receptpärmar av urgamla tidningsurklipp. Har haft många favoritrecept därifrån som blivit fullständigt omvandlade till oigenkännlighet.

På tal om avancerat här tidigare så är ju en del inte så avancerat, den eviga och ofta återkommande Pannacottan inom LCHF-sfären är ju ett typ exempel på att man i stora drag bara byter en enda ingrediens och det är med vad man sötar. Det gör att många mousser, puddingar och liknande inte krävs någon ”uppfinning” alls av. Man googlar bara vilken smak man vill ha och får upp massor med socker-varianter, och här kan man bara ta något som känns lagomt mycket och så sötar man om.

Det är när man kommer till den ”torra” delen av kakorna som det avancerad dyker upp. Men även här är det numera lätt att omvandla när man vet hur man ska tänka.

Jag använder oftast mina egen gamla skattkammare av gamla recept och någon enstaka gång kan jag finna inspiration på sajter som recept.nu.
Dock läser jag aldrig andra matbloggar eller mat/bakböcker (har faktiskt aldrig gjort det varken före eller efter), de bloggar jag ströläser är mer de med viktig fakta och information om olika hälsoaspekter. Recept på både det ena och det andra har jag i ”miljarder” i mina pärmar och i huvudet…

Sedan föds det egna idéer om smakblandningar och kakvarianter som faktiskt inte direkt finns inom socker/vetemjöl bakningen heller, det är ju lite extra kul när det händer!

Men det roligaste har nog varit när bloggläsare har givit mig sina favoriter och bett mig omvandla dem! Några har ju kommit i böckerna och några kommer i min kommande bok.

Det händer faktiskt än idag att jag får mail om recept som man vill få omvandlat, fantastiskt roligt  när det händer! Så trycker du på något gammalt favorit recept så får du gärna maila mig och så ska jag se om jag kan hjälpa till.

 

 

Mandelmjölets vara eller inte vara…

mandlar_158118592_thumbdet är den stora frågan i LCHF -sfären just nu och detta allt sedan kostdoktorn själv bekostat labbtester på tre olika mjöl.

Dock finner jag frågan lite löjlig, 1 dl mandelmjöl väger ca 45 gram och i de flesta bröd och kakor blir mängden kolhydrater försvinnnade liten ändå även om mandlarna innehåller en högre andel kolhydrater. Ofta verkar det mer handla om att skrämmas för ”bakning” än något annat, som mycket riktigt några kommentatörer nämner på lite olika sätt. ;)

men tillbaka till mandelmjölet…

Då jag för länge sedan just framhållt detta med att mandlar/mandelmjöl innehåller mycket omega 6 bla och  högre mängd kolhydrater sett till mängd man behöver använda så brukar jag ofta använda kokosnötsmjölet för att hålla nere mängden mandelmjöl.

Det mest talande inlägg jag gjort om detta kan läsas här. Kokosnötsmjöl vs mandelmjöl

Så är du ”rädd” för mandelmjöl använd kokosmjölet att minska på mängden, eller byt ut mandelmjölet mot kokosmjöl det funkar också i många fall.

Givetvis har bloggen en sådan omvandlingstabell/tänk ;)

 

 

LCHF hallonkräm
LCHF hallonkräm
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
3dl frysta hallon
2dl vatten
0,5-0,75tsk fiberhusk
1msk stevia strö
kanel
2 droppar sweet drops vanilla
Gör så här:
Blanda allt och värm i en kastrull tills bären gått sönder och det börjat sjuda/små koka.

Låt svalna i kylen 15-20min

Servera med kokos och ovispad grädde
LCHF kokosgröt
LCHF kokosgröt
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1/2dl mjölk
2 ägg
2msk kokosmjöl
1/2tsk fiberhusk
3 droppar sweet drops vanilla
kanel & kardemumma
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och värm på medelvärme tills gröten blivit varm och fått bra konsistens.

Servera med sötströ/stevia strö och bär.
LCHF bärsmoothie
LCHF bärsmoothie
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1dl turkisk yoghurt
1,5-2dl osötad mandelmjölk
1msk hallon
1msk blåbär
1msk protein pulver (jag använder vanilla wildberry från fitnessguru)
riven kokos
linfrön
2 isbitar
Gör så här:
Mixa allt och njut! passar perfekt som mellanmål eller lättare lunch.
Toppa med isbitar
LCHF plättar
LCHF plättar
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 5-6

Ingredienser:
4ägg
2dl kokosmjölk
1/2dl vispgrädde
1/2dl turkisk youghurt
2,5dl mandelmjöl
1,5msk fiberhusk
1/2dl sukrin
1msk bakepro
1,5tsk bakpulver
2krm vaniljpulver
1krm salt
Gör så här:
Blanda alla blöta ingredienser och vispa med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och blanda sedan samman allt och vispa lite till. Låt svälla i kylen i ca 15 minuter och stek sedan i smör.
Kyckling med jordnötsås á LCHF

En supersmarrig kyckling med jordnötssås! Blir ännu godare om du grillar kycklignen! Serveras med jasminris.

Ingredienser till marinaden
1 msk neutral olja
1 msk soja
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 lime, skal och saft

Ingredienser till sataysåsen
1 burk kokosmjölk
1 finhackad röd chili
1 dl jordnötssmör
1 lime, saft
1 tsk soja
1 msk sukrin gold
2 tsk fisksås

Gör så här för att tillaga receptet:

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg sedan marinaden i en plastpåse och lägg i dina kycklingfiléer. Massera sedan in marinaden i kycklingen och låt stå i kylen i minst en timme.
Blanda sedan ihop ingredienserna för såsen i en kastrull och låt den sedan koka ihop.
Stek sedan kycklingen i marinaden. Stek ganska länge tills du är säker på att kycklingen är klar.
Häll sedan i såsen och låt den puttra i någon minut.
Hacka salladslöken som du toppar med innan servering. Servera med jasminris.

Het Chiligryta
Het Chiligryta
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 8-10

Ingredienser:
Chiligryta
1,8 kg högrev
2 st gula lökar
6 st vitlöksklyftor
1 st lime
50 g mörk choklad
3 st chilifrukter
8 dl köttbuljong (1 buljongtärning + 8 dl vatten)
salt
svartpeppar
800 g krossade tomater
kokosolja/smör
färsk koriander

Kryddblandning
2 msk chipotle paste
2 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk oregano
2 tsk mald korriander
2 tsk kanel
2 dl vatten
1 msk honung
Gör så här:
1. Putsa bort bindväven från högrevet och dela i stora bitar, salta och peppra.
2. Blanda samman kryddblandningen i en skål.
3. Bryn köttet i smör eller kokosolja och lägg åt sidan.
4. Hacka lök, vitlök och chilifrukterna och bryn till löken får en gyllenbrun färg.
5. Tillsätt kryddblandningen och rör om.
6. Häll i buljong, krossade tomater, choklad och pressa ner lime och koka upp. Smaka av!
7. Placera köttet i grytan och sätt ner värmen på spisen så att det kokat lugnt. Låt koka på svag värme i ca 8 - 10 timmar.
8. Gå och gör någonting under tiden chiligrytan tillagas men gå och njut av doften lite då och då.
9. Efter 8- 10 timmar, rör runt i grytan och dra sönder köttet med två gafflar. Köttet ska trilla sönder väldigt lätt, gör det inte det behöver chiligrytan koka längre.
10. Smaka av och krydda mer vid behov.
11. Servera eller låt vila i kylen till dagen efter.

Serveras till exempel med blandad sallad, färsk koriander, HSL-bullar/HSL-bröd eller annat lchf-bröd som är gott att doppa.

Hoppas det smakar!
Avokadofyllda burgare
Avokadofyllda burgare
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 4 - 6

Ingredienser:
1 kg nötfärs
2 st avokado
1 st citron
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Placera nötfärsen i en skål.
2. Press saften från en halv citron över färsen och blanda samman med salt och peppar efter smak.
3. Mosa innehållet från avokadon till en slät smet, blanda samman med salt, peppar och citron efter smak.
4. Ta en bit färs, tryck ut den och forma den som en tunn burgare.
5. Placera en klick avokadoröra i mitten av burgaren.
6. Gör om steg 4 och lägg burgaren ovan på den andra och pressa ihop kanterna så att avokadoröran inte läcker ut.
7. Stek burgarna i t.ex. kokosolja på medelhög värme i ca 5-7 minuter på varje sida. Beror på hur tjocka du gör dem.

Serveras till exempel med sallad, stekt lök och andra valfria grönsaker.

Hoppas det smakar!