Hallonfröoljan som solskydd fungerar!

DSC_0909Jag skrev ju här tidigare om naturliga oljor och deras spf-faktor. Då jag efter lite sökande fann DEVAZ.se som säljer just denna hallonfröoljan (blå flaska på bilden) så beställde jag hem en liten flaska.

Sedan kunde man läsa att oljan var slut på grund av ökad oväntad försäljning, skulle tro att några av er läsare också passade på att testa den, har ni som köpt och provat testat den? Vad tycker ni?

Nu har de nog fått in en större laddning så att det bör gå att beställa igen.

Nu har jag också fått testat den under flera tillfällen, dels i Paris där vi ju var ute i full sol och under minst 6 timmar, och också här hemma på solsängen mitt på dagen i full sol.

Den fungerar utmärkt som solskydd och är långt mycket bättre än kokosoljan. Kokosoljan räcker till kroppen men inte till ansiktet och andra mer solkänsliga ställen på mig. Mitt ansikte är väldigt solkänsligt och jag har ett flertal ställen som bara blir grisrosa och aldrig bruna. Är konstant ”bränd” på de ställen.

Jag använder alltså hallonfröoljan bara i ansiktet och på hals och bröst.

Jag har ingen som helst grisrosa färg i ansiktet och är inte bränd överhuvudtaget!

På den engelska sajten säger man att oljan har en spf-faktor på 28-50 och det är verkligen sant. Det beror också på kvaliten på oljan hur hög faktor det är. Min upplevelse är att den måste vara 50 eller så nära 50 det går, just för att det inte finns en tillstymmelse av rodnad.

Nu ska denna olja också testat i Kroatien till hösten, och jag får lov att få återkomma med hur den fungerar i under en hel veckas solning.

Så tillhör du skaran som inte vill smörja barnen eller dig själv med kemiska varianter av solkräm så införskaffa ett par flaskor av denna!

Jag har nu beställt en flaska till och denna gång med pump!

 

Paris på 2,5 dagar!

är fullständigt omöjligt och vi lyckades inte heller. Men måste ändå säga att vi ändå hann med mycket.

Vi använde bara apostlahästarna dvs benen, så vi kom ju inte längre än vad fötter och ben orkade.

Vi startade lördag eftermiddag kl 17.00 med promenad från Hotel Home Latin i Latinkvarteret ca i höjd med Notre Dame mot Eiffeltornet för där kliva på för en båttur på Seine.
DSC_0607DSC_0581DSC_0601

På vägen hem mot hotellet stannade vi för ett glas rött vin… men bäst vi satt där så fick bordet vid sidan av in crème brûlée… och då kunde vi givetvis inte motstå att beställa in en dylik dessert. Kolla bilden nedan! Inte var det en fejkad brylle heller ;)
DSC_0615
Sedan vandrade vi i sakta mak mot hotellet. Nästa dag skulle bena ta oss mot Sacre Coeur och med första stoppet i Notre Dame. Då det nu var söndag var det mässa och fantastisk pampig orgelmusik spelades och vacker manskör sjöng under hela tiden vi var inne i Notre dame, helt otroligt vackert!
DSC_0674
DSC_0791

På vägen mot Sacre Coeur passerar vi ett vackert Paris.
DSC_0693DSC_0694DSC_0697

Nu närmar vi oss Sacre Coeur och det finns massa fina konstverk att kika på ;)
DSC_0701 väldigt mkt bilar i paris och några av dem är pyttesmå…
DSC_0703

Det är allt lite trappor att knalla i för å ta sig upp till Sacre Coeur
DSC_0706

Men väl värd mödan
DSC_0752

Att vi också var tvungna att  ta oss upp de 300 trappstegen upp i kupolen var ju givet, vi måste ju se Paris från ovan!
DSC_0727DSC_0730
Efter de 300 trappstegen och fler  ner ;) drog vi oss hemåt och på vägen letade vi upp det berömda Glacier Berthillon, kända för sin sorbet och jag provade kokos, passion och lime.
DSC_0782
Ett glas vin framför Notre Dame i kvällssolen fick avsluta den dagen
DSC_0795

Nästa dag var vi inbokade på Louvre, och den ökända Mona Lisa tavlan…
DSC_0825

Men vackrast och det som berörde mig mest av allt där var:
DSC_0832

Efter allt spatserande runt på Louvre, var det dags att leta  upp Le café des chats, dvs kattkafe för en kaffe och ”mangla katt”.
Här en av de alla goa katterna:
DSC_0888

andra konstverk fanns också att beskåda bäst man vandrar runt…
DSC_0775
Detta var vad vi hann med på 2,5 dagar, och en överraskning uppstår när taxin på väg till flygplatsen kör förbi Moulin Rouge
DSC_0901

 

e

Naturlig solskyddsfaktor – olika naturliga växtoljors SPF

sunscreenJag har förut skrivit att kokosolja och olivolja har naturlig solskyddsfaktor 15  i sig, detta kan visa sig vara fel. Enligt en engelsk sida så har de mer 2-8 i SPF, beroende på kvaliten på oljan.

Hemsidan listar lite andra oljor:

  • Macadamia Oil – SPF 6
  • Non-GMO Soybean Oil – SPF 10
  • Avocado Oil – 4 – 10 (can get 15)
  • Olive Oil  - 2-8
  • Shea Butter – 3 – 6
  • Almond Oil – SPF 5
  • Sesame Seed Oil – SPF 4
  • Hemp Seed Oil – SPF 6
  • Jojoba Oil – SPF 4
  • Coconut Oil – SPF 2 – 8

Men de bästa oljorna är Hallonfröolja och Morotsfröolja, de har SPF   28-50 respektive  38-40 beroende på kvaliten på fröna.

Jag har nu hittat Hallonfröolja på DEVAZ.se en svensk sida som säljer  hudvårdsprodukter helt naturliga och det är en småskalig produktion, precis sådant som jag gillar!!
Gillar inte dessa stora multinationella företag, litar helt enkelt mer på små företag.

Fick också tips av en Fb-vän om ett litet företag i trakten Blomsdals Örtagård som inte har webshop, men skickar ändå per post om man kontaktar dem via mail. Där fann jag en morotsolja (dock ej från frön) som jag beställt och nu ska här testas både hallonfröolja och morotsolja!

Jag brännner mig inte lika lätt som förr, detta tror jag mer hänger ihop med ökat intag av D vitamin än att jag dagligen smörjer mig med kokosolja. Kokosoljan gillar jag så den får hänga med, tänker att de andra oljorna behöver en ”bärare” så det blir fint att blanda dom i ansiktet.
Hallonoljan över sommaren och morotsoljan på vintern, då lär man få fin färg på vintern också ;)

 

Vaniljmuffins med chokladgömma

IMG_0163Här ska ni få ett gott muffinsrecept som tyvärr inte fick plats i bakboken.
Håll tillgodo!

6-8 st

Ingredienser:

4 ägg
2 msk bakery+ (erytritol och stevia)
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver

Gömman:

75 gram Philadelphiaost eller cream cheese
1,5-2 msk kakao
0,5-1 msk bakery+ (erytritol och stevia)

Gör så här:
För choklad fyllningen blanda bara alla ingredienser väl med varandra.
Vispa ägg och sötning fluffigt.

Häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.

Skeda upp drygt halva smeten i formar och forma en liten grop med blöt tsk. Fördela chokladkrämen i groparna. Fyll upp med resterande smet, peta till smeten med blöt tsk att den kommer ut lite mot kanterna och möter smeten under.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

Bars utan konstigheter
Bars utan konstigheter
Källa: Militärmamman
Portioner: 10

Ingredienser:
2 dl hackade Valnötter
0,5 dl hackad Mandel
0,5 dl Solrosfrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Krossade Linfrön
0,5 dl Mandelmjöl
2 st Äggvitor
1 tsk Honung
0,3 dl Kokosolja
0,3 dl Kakao
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser utom kakao. Häll i äggvitorna och honung. Blanda runt. Häll upp i en form som du lagt ett bakplåtspapper i.
Smält kokosolja och blanda ut med kakao. (och lite honung om du önskar). Vips -du har gjort egen choklad! Häll chokladen uppe på nötblandningen. Ställ i kylen några timmar (eller i frysen om du har bråttom).
Skär sedan upp i önskade bitar och svep in varje bit för sig i plastfolie för att enkelt kunna tas med! Förvara i kylen.
Granola med kardemumma
Granola med kardemumma
Källa: Militärmamman
Portioner: 1 burk

Ingredienser:
2 dl Paranötter
1,5 dl Pumpafrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Kokos
0,5 dl Kokosolja
3 dl Mandelmjöl
1 msk Kardemumma
1 tsk Honung
Gör så här:
Hacka paranötter och rosta i en torr panna på hög värme i ett par minuter tillsammans med pumpafrön, sesamfrön och kokos. Rör hela tiden så det inte bränns vid. Häll upp på ett fat.
Torka ur pannan och hetta upp kokosoljan. (Kokosolja är inte rinnig utan mer fast i konsistensen, så den smälter i pannan.) Häll tillbaka nötblandningen och mandelmjöl. Rör om.
Krydda med kardemumma och lite salt. Ringla över honung. Stek på medelvärme i några minuter under omrörning.
Låt svalna innan du häller upp müslin i en skål med tättslutande lock.
Fröknäcke
Fröknäcke
Källa: Bakasockerfritt
Portioner:

Ingredienser:
1 ¼ dl hett vatten
1 msk olja
2 msk äggvita
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
2 msk chiafrön
2 msk sesamfrön
½ msk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 ½ krm salt
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Rör ner äggvita och olja. Rör till sist ner det heta vattnet. Låt röran stå i ca 6 timmar (eller längre).

Värm ugnen till 175 grader. Bred massan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda knäcket i 40 minuter, men ta en gång under tiden ut det, skär i bitar och vänd på det. Öppna luckan och låt värmen falla till 100 grader. Grädda ytterligare i ca 30 minuter (eller till knäcket blir torrt).
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??