Snickerskakor

snickerskaka
Vansinnigt söta små godbit är dessa snickerskakor. Med jordnötssmör och sirap blir dom härligt sega och smakar verkligen SNICKERS! :-P Du kan göra dom med corn flakes eller rice crisp som i detta recept. Du kan också blanda hälften, hälften och även ha i kokosflingor om du vill, bara det är nånting som är torrt i fling-väg.

Jag har använt lite större mängd rice crisp för att få dom luftigare men det är en smaksak. Vill du ha dom fastare och mer sega ta mindre rice crisp.

Det här behöver du : 
1 burk jordnötssmör (225 gram)
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
7-8 dl rice crisp
200 g marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Vänd ner jordnötssmör, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp och stäng av plattan, dra lite åt sidan och låt den småkoka nån minut under omrörning. Blanda smeten med vaniljsocker, salt och rice crisp. Platta ut på bakplåtspapper i en form. Jag använde en form som var 20*30 cm. Låt svalna. Smält choklad och häll ovanpå. tällt i kylskåp och skär sedan upp i bitar.

snickerskakor

Kanelpannkaka med rårörda havtorn eller hjortron

Omelett med kanel och havtorn

Pannkaka fylld av smaker

När jag var liten gjorde mamma ibland syltomelett till kvällsmat. En vanlig omelett som hon bredde ett lager äppelmos på innan den veks ihop. Ett mycket gott smakminne.

Jag hade en lite ovanlig uppväxt på 60-talet, med en mamma som jobbade som sjuksköterska och ofta hade journätter på den lilla sjukstugan i Särna. Pappa tog hand om gården och skogen, så det var oftast han som var hemma när jag kom från skolan.

Han var väl inte så duktig på matlagning, men suverän på att göra frasiga pannkakor så det var ofta det som serverades till middag.

Den här varianten är ett mellanting av en glutenfri pannkaka och omelett, mer anpassad efter mitt sätt att äta idag. Den mättar väldigt bra med mandelmjöl och pumpakärnor, det blir lite mer att tugga på.

Havtorn Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn
Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn är ett bär som blivit mycket populärt på senare år. Här i Jämtland har vi flera odlare som förädlar det vackra och nyttiga bäret.

Det är ett hårt jobb att plocka dem från de väldigt taggiga buskarna. Hjortron är betydligt lättare, bara man väl hittar dem.

Båda bären är riktiga superbär och innehåller mängder av nyttigheter. Havtornet är bland annat rikt på omega-7, som är bra mot torra slemhinnor.

Här kan du läsa mer om havtornet och här om hjortronets hälsosamma egenskaper. Jag tycker de här är väldigt bra alternativ till alla importerade superbär som rest långt och ofta säljs väldigt dyrt. Här kan du läsa om kanelens nyttiga effekter, det är inte bara en mycket god krydda.

Nu följer recept på pannkaka och hur du enklast gör rårörda bär. Mat som förstås passar lika bra som en god brunch som till kvällsmat.

Passerade hjortron

Passerade hjortron

Pannkaka med kanel 1 port

2-3 ägg

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 msk mandelmjöl

2 msk smör/kokosolja

1 tsk kanel

Salt

2 msk pumpakärnor

Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna. Jag hade lite hjortron i kylen som också fick åka med.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter. Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.

Strö över pumpakärnorna och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik. Servera med rårörda havtorn eller hjortron.

Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett. Vill du ha den lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk i smeten och låt svälla en stund innan stekningen.

Här hittar du recept på mina tunna pannkakor som efterrätt till en pumpasoppa. Här en hallonomelett och mandelplättar från min Paleoblogg.

Hjortron i passersil

Hjortron i passersil

Rårörda havtorn eller hjortron

Havtorn eller hjortron 250 g

Honung eller valfritt sötningsmedel efter smak

Har du inte egna bär så finns de i frysdisken, KRAV-märkta från Polarica. Havtorn kan du också hitta hos någon lokal odlare. Mixa de tinade bären och passera genom en nätsil.

Pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar. Enklast går det om du har en passersil, som den på bilden.

Hjortronen är söta i sig men havtornet kan behöva en liten sötma, känn efter vad du tycker är lagom.

Sylten blir inte så hållbar när man inte kokar den och använder socker, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Kärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, till exempel i mitt nötbröd.
Hjortron

Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Kokostoppar
Källa:
Portioner: ca 30 st

Ingredienser:
150 g smör
3 ägg
200 g riven kokos
1 tsk sukrin
Ca 125 g mörk choklad (minst 80% kakao)

Gör så här:
Sätt ugn på 180 g.
Blanda allt med gaffel (används visp flyter bollar ut vld gräddning).
Låt smet stå ca 10 min.
Klicka sen ut små bollar med tesked på en smord plåt.
Gädda i ca 12 min tills toppar fått lite färg.
Ta ut plåt och låt svalna.
Smält choklad en liten skål i micro.
Rulla toppar i choklad och ställ ner toppar tex på en talrik.
Snickerbollar
Snickerbollar
Källa: Micaela Erlandsson
Portioner: 20

Ingredienser:
200 g Smör
200 g Jordnötssmör
200 g Kokosflingor
4 msk Cancao Canderel eller 4 msk Kakao
+ sötning efter behov
4 msk Kallt Kaffe

En liten påse salta jordnötter

Gör så här:
Låt smöret stå framme en stund så det blir rumstempererat.
tillsätt alla andra ingredienser och blanda väl.
Smaka smeten så du ser om det behövs extra sötning.

Hacka jordnötterna i magic bullit, eller matberedare.
Känn hur lös smeten är. Är den väldigt kladdig, låt den stå en stund i kylen innan du rullar bollar av smeten, försiktigt mellan handflatorna och rullar dem ide hackade jordnötterna.
Ställ in dem i kylen en stund så de får hårdna till, om du kan låta bli att äta direkt :-)
Hur många du får ut beror ju på hur stora du gör dem.
Så här är sammansättningen

Fett 86 %
Kolhydrat 5 %
Protein 9 %
Ananas och kokostårta




 
 
 Kokosbotten (orginalrecept från Hummingbird bakery) Dock ändrat av mig.
 
Botten
120 g smör, mjukt
400 g strösocker
360 g vetemjöl
1 ½ msk bakpulver
3 stora ägg
360 ml kokosmjölk 
 
1 liten burk ananasringar
 
1 förpackning ananasmousse
5 dl grädde eller 3,5 dl grädde och 1,5 dl grekisk yoghurt
 
Ananascurd
finns många recept på internet bla detta:
 
Kokosvisp
Rostade kokosspån



1. Sätt ugnen på 175 ° C , och fodra en form ca 24 cm med bakplåtspapper..
  2. Vispa ihop smör, socker, mjöl och bakpulver tillsammans på en låg hastighet tills sandig konsistens.
  3. Placera äggen i en tillbringare med kokosmjölk och blanda ihop för hand. Med elvisp låg hastighet, häll de flytande ingredienserna i den torra blandningen och vispa tills alla ingredienser är kombinerade.
  4. Häll smeten i formen, placera sedan i ugnen och grädda i ca 45 minuter eller tills botten är gyllenbrun och fjädrande i vid tryck. Låt svalna lite i formen innan du häller ut på ett galler, låt svalna helt.
 
Skär av toppen av kakan och dela den sedan i 2 delar.
Placera en plastremsa i formen och lägg ner den ena kokosbotten i denna.
 
Skär ananasringarna i 4 delar och placera mot plastremsan och formens kant.
Gör ananasmoussen enligt anvisningar på förpackningen.
Häll ner i formen och släta till. Spara en liten mängd som du brer ut överst på tårtan innan kylning.
Placera andra kokosbotten ovanpå och ställ i kyl för att stelna.
 
Bred ut ananascurd överst.
Vispa kokosgrädden i 2 minuter och spritsa valfria rosetter och dekorera med rostade kokosspån.
 
 


Bars med kokos
Bars med kokos
Källa: Piggapeggy
Portioner: 20

Ingredienser:
3 dl Kokosflingor
1 dl paranötter (hackade)
3 msk krossade linfrö
2 msk kokosfett
1 dl sesamfrö
0,5 dl mandelmjöl
3 msk solrosfrön
3 tsk kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 äggvitor
(ev. 1 tsk sötströ)

Chokladglasyr
1,5 msk kokosfett
1,5 msk kakao

Eller smält choklad med hög procent
Gör så här:
Hacka paranötterna. Blanda ihop alla ingredienser ordentligt och platta därefter ut allt i en form ca 20x20 cm. Smält kokosfett i micron och blanda i kakao. Pensla över chokladblandningen. Ställ in allt i kylen i ett par timmar.
Midsommartårta – Gräddtårta – Jordgubbstårta

5_tidningarSnart är det midsommar! Ljuvligaste tiden på året!

Midsommar är ju jordgubbarnas tid så att allas tårtor på midsommar måste innehålla den ingrediensen är ju givet. ;)

Här ska ni få en jättegod gräddtårta och som vi ofta använder som midsommartårta!

Midsommartårta  – gräddtårta – Jordgubbstårta

Ingredienser tårtbotten:
150 gram smält osaltat smör
1,5 dl grädde
6 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram mosade färska jordgubbar
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm/glasskräm

Vispad grädde och jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i flera minuter.  Vispa ner smör och grädde väl.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ner det i smeten väl. Häll upp i en smord och bröad eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten rund springform på ca 22-24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter, kolla med sticka så den är torr.
Låt svalna helt.

Dela tårtbotten i två delar och fyll med färska mosade alt skivade jordgubbar. Bred vaniljkräm (den krämen är väldigt god)  eller vispad grädde ovanpå och lägg den andra botten över.
Spritsa grädde eller bred grädde över och lägg jordgubbar i den mängd du önskar.

inte bästa bilden på bloggen… men den visar ju i alla fall vad det är ;)

GLAD MIDSOMMAR önskas alla!

 

Hallonfröoljan som solskydd fungerar!

DSC_0909Jag skrev ju här tidigare om naturliga oljor och deras spf-faktor. Då jag efter lite sökande fann DEVAZ.se som säljer just denna hallonfröoljan (blå flaska på bilden) så beställde jag hem en liten flaska.

Sedan kunde man läsa att oljan var slut på grund av ökad oväntad försäljning, skulle tro att några av er läsare också passade på att testa den, har ni som köpt och provat testat den? Vad tycker ni?

Nu har de nog fått in en större laddning så att det bör gå att beställa igen.

Nu har jag också fått testat den under flera tillfällen, dels i Paris där vi ju var ute i full sol och under minst 6 timmar, och också här hemma på solsängen mitt på dagen i full sol.

Den fungerar utmärkt som solskydd och är långt mycket bättre än kokosoljan. Kokosoljan räcker till kroppen men inte till ansiktet och andra mer solkänsliga ställen på mig. Mitt ansikte är väldigt solkänsligt och jag har ett flertal ställen som bara blir grisrosa och aldrig bruna. Är konstant ”bränd” på de ställen.

Jag använder alltså hallonfröoljan bara i ansiktet och på hals och bröst.

Jag har ingen som helst grisrosa färg i ansiktet och är inte bränd överhuvudtaget!

På den engelska sajten säger man att oljan har en spf-faktor på 28-50 och det är verkligen sant. Det beror också på kvaliten på oljan hur hög faktor det är. Min upplevelse är att den måste vara 50 eller så nära 50 det går, just för att det inte finns en tillstymmelse av rodnad.

Nu ska denna olja också testat i Kroatien till hösten, och jag får lov att få återkomma med hur den fungerar i under en hel veckas solning.

Så tillhör du skaran som inte vill smörja barnen eller dig själv med kemiska varianter av solkräm så införskaffa ett par flaskor av denna!

Jag har nu beställt en flaska till och denna gång med pump!

 

Paris på 2,5 dagar!

är fullständigt omöjligt och vi lyckades inte heller. Men måste ändå säga att vi ändå hann med mycket.

Vi använde bara apostlahästarna dvs benen, så vi kom ju inte längre än vad fötter och ben orkade.

Vi startade lördag eftermiddag kl 17.00 med promenad från Hotel Home Latin i Latinkvarteret ca i höjd med Notre Dame mot Eiffeltornet för där kliva på för en båttur på Seine.
DSC_0607DSC_0581DSC_0601

På vägen hem mot hotellet stannade vi för ett glas rött vin… men bäst vi satt där så fick bordet vid sidan av in crème brûlée… och då kunde vi givetvis inte motstå att beställa in en dylik dessert. Kolla bilden nedan! Inte var det en fejkad brylle heller ;)
DSC_0615
Sedan vandrade vi i sakta mak mot hotellet. Nästa dag skulle bena ta oss mot Sacre Coeur och med första stoppet i Notre Dame. Då det nu var söndag var det mässa och fantastisk pampig orgelmusik spelades och vacker manskör sjöng under hela tiden vi var inne i Notre dame, helt otroligt vackert!
DSC_0674
DSC_0791

På vägen mot Sacre Coeur passerar vi ett vackert Paris.
DSC_0693DSC_0694DSC_0697

Nu närmar vi oss Sacre Coeur och det finns massa fina konstverk att kika på ;)
DSC_0701 väldigt mkt bilar i paris och några av dem är pyttesmå…
DSC_0703

Det är allt lite trappor att knalla i för å ta sig upp till Sacre Coeur
DSC_0706

Men väl värd mödan
DSC_0752

Att vi också var tvungna att  ta oss upp de 300 trappstegen upp i kupolen var ju givet, vi måste ju se Paris från ovan!
DSC_0727DSC_0730
Efter de 300 trappstegen och fler  ner ;) drog vi oss hemåt och på vägen letade vi upp det berömda Glacier Berthillon, kända för sin sorbet och jag provade kokos, passion och lime.
DSC_0782
Ett glas vin framför Notre Dame i kvällssolen fick avsluta den dagen
DSC_0795

Nästa dag var vi inbokade på Louvre, och den ökända Mona Lisa tavlan…
DSC_0825

Men vackrast och det som berörde mig mest av allt där var:
DSC_0832

Efter allt spatserande runt på Louvre, var det dags att leta  upp Le café des chats, dvs kattkafe för en kaffe och ”mangla katt”.
Här en av de alla goa katterna:
DSC_0888

andra konstverk fanns också att beskåda bäst man vandrar runt…
DSC_0775
Detta var vad vi hann med på 2,5 dagar, och en överraskning uppstår när taxin på väg till flygplatsen kör förbi Moulin Rouge
DSC_0901

 

e