Glutenfri chokladkaka till sportlovsfikat
Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Njutbart till sportlovets fikastunder

Nu i sportlovstider så delar jag lättlagade recept på mat, mellanmål och fika som är enkelt att ta med ut på picknick eller som är lättfixat när du kommer hem efter en dag av uteaktiviteter.

Igår var det grillkorv med goda och nyttiga tillbehör, idag på Skottdagen blir det en av mina egna favoriter till kaffet, chokladkaka med kardemumma.

Den smakar ljuvligt även till varm choklad, i den här länken hittar du min mintchoklad.

Den här chokladkakan och många andra godsaker som ger extra energi till utelivet hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den är just nu med på Adlibris Bokrea i länken ovan, här finns bakboken på Bokus.

Tre sorters sylt från Gröna, sköna tillbehör

På bilden nedan har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad utan socker, med päron och pressad apelsin.

Den sylten finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som också är med på Bokrean, här på Adlibris och här på Bokus.

Häromdagen fick jag den här fina kommentaren som gjorde mig riktigt glad på Facebook.

”Tack för alla dina uppslag och inlägg, nu har jag passat på att köpa ”en hög” med dina böcker på bokrean.

Dem ska ge bort vid tillfällen som hembjuden på middag, grattispresent vid student, födelsedag, krya på dig eller bara göra ngn glad en dålig dag 🤗

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

100 g mörk choklad 80–90%

100 g smör eller kokosolja

6 torkade plommon

1 dl cashewnötter

2 tsk finstött kardemumma

2 msk kakao

1 msk potatismjöl

3 ägg

Ca ½ krm salt

Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.

Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.

Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.

Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.

Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.

Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.

Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.

Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.

Vinterstaden Östersund
Idag startar Bokrean

Kokboksrea

Idag startar Bokrean, både på nätet och hos din lokala bokhandlare.

Du hittar där två av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

I länkarna kan du läsa mer om böckerna och vilka recept och faktatexter de innehåller.

Här nedan ser du några av mina bilder tagna ute i vackra Jämtland (Gröna, sköna tillbehör) och från den fina natur som även finns runtom i Stockholm (Baka med frukt & grönt).

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Raw moussetårta med jordgubb och lime från Baka med frukt & grönt

Gröna, sköna tillbehör kostar bara 59 kr på både Bokus och Adlibris om du klickar dig dit via länkarna.

Min bakbok finns här för 79 kr på Bokus och här för 89 kr på Adlibris.

Jag blir väldigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker och dela dem vidare till dina vänner.

Ät, njut och må gott!

Nöt- och fröbröd med fikon från Baka med frukt & grönt
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon från Baka med frukt & grönt
Matiga mellanmål och varm choklad till en vårvinterpicknick

Gott fika på skidutflykten

Nu börjar vårvintern äntligen smyga sig på oss med längre och soligare dagar, här i Jämtland märks det tydlig skillnad på eftermiddagarna.

Sportloven har börjat, även det ett fint vårtecken, idag bjuder jag på några goda mellanmål att njuta av till en kopp choklad, i bästa fall intagen på en renfäll i en solig snögrotta.

På den vintriga picknickbilden ovan tog jag med mina frökex med rökt karré, ett kokt ägg, apelsin och kombucha från Kall Naturkompani.

Vill du göra egen kombucha så finns recept på havtornskombucha just från Kall Naturkompani med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken hittar du den på Bokrean hos Bokus för bara 59 kr.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.

Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

2 bitar mörk choklad 70-90%

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde och gärna lite nymald kardemumma på toppen gör det hela ännu godare.

Pizzabullar 8 st

2 ägg

2 dl riven halloumi

½ dl majonnäs

1 msk pofiber

1 tsk psyliumhusk

100 g tärnad rökt skinka

½ dl tärnad röd och grön paprika

2 tsk oregano

1 tsk chiliflingor

Rör ihop alla ingredienser till smeten i en bunke, låt svälla i en halv timme.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från ost och skinka.

Fördela smeten till bullar med hjälp av två skedar till ett bakplåtspapper.

Grädda på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Värm dem gärna en stund före serveringen, antingen på gallret i ugnen eller bredvid elden om du sitter ute vid en brasa.

Kokosbollar med banan och vanilj ca 25 st

2½ dl kokosgrädde

2 små bananer, mosade

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja

Ca 1 tsk vaniljextrakt

Ca ½ krm salt

Till garnering:

1 dl kokosflingor

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småputtra i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.

Låt svalna en stund och rör ner resterande 2 dl kokosflingor, blanda om väl och smaka av att du fått en god smakbrytning, annars tar du lite mer vanilj och salt.

Ställ i kylen att stelna i en halvtimme. Ta fram och ta upp matskedsstora bitar som du rullar till bollar.

Lägg på ett fat och rulla sen en i taget i en liten skål med kokosflingor, tryck till lätt så det fastnar runtom.

Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Du kan variera bollarna med mosad avokado istället för banan.

Smaksätt gärna bollarna med att lägga till 2 msk kakao, 1 msk kardemumma eller rivet skal av ekologiska citrusfrukter.

För riktigt fina godisbitar à la Bounty, forma smeten till avlånga bitar, platta till lite och doppa i smält choklad.

Jag använder vaniljextrakt till det här receptet, det ger både en godare smak och en finare kokosboll.

Vaniljpulver gör den lite grådaskig i färgen, men gör du dem med smaksättning av kakao eller kardemumma så spelar ju inte den färgen någon roll.

Det här receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt. Den är med på Bokrean och kostar bara 79 kr på Bokus i länken.

Så här vackert väder hade vi i Östersund i torsdags på en promenad nere i hamnen vid Storsjön.

Glutenfria semlor

Tid för semlor

Nu är det äntligen dags att baka årets semlor, om man nu håller sig till traditionen att inte äta den goda bullen före Fettisdagen.

Det här är min favorit bland glutenfria semlor, jag har fått receptet från Paleorestaurangen PriMaten som tidigare fanns i Uppsala.

Jag blev för 12 år sen kontaktad av krögaren Lars Fahlén med frågan om jag ville hjälpa till att ta fram recept och idéer inför starten, det var ett riktigt roligt jobb.

Några år senare fick jag en liknande förfrågan från glutenfria Ecocaféet i Östersund, så där blev jag också receptkonsult inför deras premiär för 8 år sen.

Har du planer på att starta ett glutenfritt/sockerfritt café eller restaurang?

Hör då gärna av dig om du behöver rådgivning, skriv en kommentar till det här inlägget så kontaktar jag dig via mail.

Glutenfria semlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl smält smör eller kokosolja

½ dl grädde eller kokosmjölk

4 msk psylliumhusk

3 msk valfri sötning

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk grädde eller kokosgrädde

1 msk valfri sötning

Garnering:

Vispad grädde eller kokosgrädde

Smält smöret, vispa ägg och vald sötning kraftigt. Häll i smör och grädde och fortsätt vispa en stund.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Blanda väl, låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa grädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa grädde på.

Tycker du om det här sättet att baka så hittar du mängder med recept i mina kokböcker som nu finns att förboka inför årets Bokrea.

”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” kan du köpa för 79 kr och ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” för endast 59 kr.

Här nedan ser du några av mina bilder från de båda böckerna och på mig mitt i jobbet.

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt
Lakritspuck från Gröna, sköna tillbehör
Gröna, sköna tillbehör 59 kr på Bokus Bokrea
Solgul wok

Fredagskyckling

Nu så här i slutet på januari känns det extra viktigt med färgglad mat, när solen inte når så högt upp när den visar sig.

Den senaste tiden har jag delat flera recept med kål, idag får vitkålen spela huvudroll som stommen i en wok.

Nu på vintern är de olika kålsorterna i säsong, det är både det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.

Dagens sötsura wok gjorde jag på strimlat kalkonbröst, men det går förstås lika bra med kyckling eller lövbiff.

Jag har alltid tyckt mycket om thaimat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.

Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.

Vill du inte använda torkad frukt så ta färsk eller fryst mango istället, det ger en härlig smak till woken.

De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.

Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, läs mer om det här.

Vitkål och paprika har båda en hög halt av C-vitamin, är dem ofta för att mota förkylningar som brukar härja så här års.

Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt, men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.

Wok med vitkål

Sötsur wok 2 port

300 g kalkon- eller kycklingbröst

4 torkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor

4 dl strimlad vitkål

2 rivna vitlöksklyftor

1 gul lök i tunna klyftor

1 dl kokosgrädde

1 pressad lime

½ dl hemkokt buljong

½ strimlad, röd spetspaprika

3-4 msk kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk tamarisoja

ca 1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Strimla köttet och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.

Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.

Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och buljong.

Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.

Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller ännu hellre koriander.

Bilden nedan är en gurkmejashot som finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag om hela min hälsoresa och hur jag blivit friskare de senaste 15 åren med hjälp av naturligt god mat.

Två recept med broccoli – Soppa och gratäng

Grönt är gott

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.

Broccolisoppa ca 3 port

500 g broccoli

50 g smör eller kokosolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.

Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.

Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.

Broccoligratäng 2 port

3 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl hemgjord majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Två recept på stuvad vitkål och kokboksrecension

Bra mat för diabetiker

Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.

Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.

Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.

Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.

Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.

Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.

Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.

Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar eller strimlor

25 g smör

3 dl grädde

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar

Ev 1 msk senap

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.

Currystuvad vitkål 4 port

1 liter strimlad vitkål

3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana

10 cm purjolök

1 svenskt äpple

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

25 g smör

2-3 tsk gult currypulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk äppelcidervinäger

Salt efter behag

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Kokboksrecension

Jag är så glad och tacksam över alla fina ord som delas i media om min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker 💞

Här är det Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 och tidigare på Go’kväll i SVT, som skriver raderna du kan läsa här nere från hennes Instagramkonto.

Jag har även fått höra att Gekås i Ullared tagit in boken i sitt sortiment.

Det känns stort att få möjlighet att synas på Sveriges mest besökta turistmål och Skandinaviens största varuhus.

Två sorters fröbröd med ost

Tips till söndagsbaket

Dagens recept är två till antalet, små goda glutenfria matbröd som passar bra till allt från söndagsbrunchen till middagssoppan eller på skidutflykten.

Gör gärna dubbel sats och frys in, de passar fint att ta med till jobbet, skolan eller träningen som ett näringsrikt mellanmål.

Ostmuffins ca 8 st

2 dl riven, vällagrad ost

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk psylliumhusk

1 tsk stött brödkummin eller fänkål

ca ½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, psylliumhusk, brödkrydda och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Fetaostbullar ca 10 st

2 äggvitor

100 g fetaost

1½ dl sesamfrön

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

1 msk kokosolja utan smak

Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt.

Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.

Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.

Fler lättbakade matbröd, bullar och bakverk hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt”.

Här nedan ser du en bild från boken på ett smakrikt tomatbröd med basilika som fick följa med ut på picknick.

Nystart med fyra gröna små rätter

Gröna favoriter

Nu på nya året har jag fått många frågor från läsare som vill lägga till mer grönsaker till sin vardagsmat.

Därför passar jag på att dela några av mina egna favoriter på grönsaker som är i säsong nu på vintern.

Här ser du en bild jag hittade på Facebook häromdagen med tips på säsongens gröna hos Från Sverige, läs mer i den här länken.

De här grönsakerna är dessutom närodlade och betydligt billigare än det som importeras från andra håll runtom i världen.

Jag inleder mina recepttips med morötter, en av få råvaror som vi är självförsörjande av här i Sverige.

Mina gröna recept härinne är ofta lakto/ovo-vegetariska för att innehålla så mycket allsidig näring som möjligt, vilket är ett kännetecken för min typ av mat.

Är du vegan får du hoppa över mjölkprodukter/ägg och lägga till någon form av vegetabiliskt protein istället, som svamp, nötter, tofu, tempeh, bönor, linser eller kikärtor.

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

1 msk pumpakärnor

1 msk kokosolja

1 msk smör

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan, stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.

Nästa recept har grönkål som huvudingrediens, det har du kanske kvar i kyl eller frys sen jul.

Det här är en lättlagad och glutenfri paj från min bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

3 ägg

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm grovmald svartpeppar

Pajbotten:

100 g valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

25 g smält smör eller kokosolja

1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere

Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.

Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.

Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.

Senapsstuvad kål 2 port

5 dl strimlad svartkål, grönkål, rödkål, vitkål eller savoykål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Dagens sista recept kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag tycker mycket om picklad eller inlagd lök, men de flesta recept är alldeles för söta i smaken för mig.

Här har jag smaksatt med apelsin istället för att använda socker, det blir väldigt gott.

Picklad rödlök med lingon

2 stora, röda lökar

1 dl lingon

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

Saft av 1 apelsin

Ca ½ tsk salt

Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.

Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.

Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.

En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.

Livsviktig kostforskning

Igår var jag på lunchdate med vännen Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, författare och initiativtagare till Kostfonden.

Ann har skrivit flera intressanta böcker om kost och hälsa för både vuxna och barn, läs mer om dem här på hennes hemsida.

Hon har även bidragit med mycket läsvärda förord till mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Här kan du läsa om Anns och Kostfondens nystartade arbete med Europas största studie kring matens inverkan på hälsan vid diabetes typ 2.

Här nere ser du några av de rätter jag hade med till Nyhetsmorgon på TV4 när Gröna, sköna tillbehör var nyutkommen, du hittar mina recept från inslaget på Köket.se.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Gott nytt 2024 med matinspiration från mina kokböcker
Gott Nytt År

Nystart med kokboksrecept

För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.

I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.

I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.

Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.

Först ut kommer ett recept från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken – Tips och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

 1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)

Fyllning:

½ dl pesto eller tomatsås

generöst av din favorit pizzatopping

1 dl riven gräddost eller mozzarella

1–2 tsk smulad torkad oregano

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter.
Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.

Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.

Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.

Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.

Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.

Recept nr 2 kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv med förord av Ann Fernholm.

Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.

Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.

Salladsdressing med lingon och rosépeppar

1 dl osötad råsaft av lingon

1 dl kallpressad olivolja

2 msk balsamvinäger

2 msk rosépeppar

Ca 1 tsk flingsalt

Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.

Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.

Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.

Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.

Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.

Ceviche Foto Veronica Kindblad

Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.

Salladen kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.

Ceviche 4 port

500 g räkor med skal

2 dl kokta belugalinser

2 dl strimlad salladslök

1 dl strimlad koriander

2 ekologiska lime

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl kallpressad olivolja

Ca ½ msk flingsalt

Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.

Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.

Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.

Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.

Kryddsmör i paprika från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Recept nr 4 kommer från min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, med förord av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.

Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.

Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.

Örtsmör

250 g smör

1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök

1 tsk chiliflingor

½ tsk Worcestershiresauce

1-2 krm smulat flingsalt

Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.

Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.

Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.

Brynt vitlökssmör

250 g smör

4 stora vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 msk pressad citron

1-2 krm smulat flingsalt

½ krm vitpeppar

Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.

Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.

Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.

Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.

Sesampanerad schnitzel från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Femte receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt med förord av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.

Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.

Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port

2 skivor färsk skinka à 125 g

1 tsk psylliumhusk

1 äggvita

½-1 dl sesamfrön

Salt och peppar

3 msk smör

Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.

Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.

Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.

Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.

Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.

Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.

Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.

Blomkålsmos 2 port

4 dl små buketter blomkål

4 msk grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.

Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.

Sista receptet blir en efterrättskaka som kommer från min bakbok Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.

I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.

Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar

4 kärnfria dadlar

2 små välmogna bananer

50 g brynt smör eller kokosolja

2 ägg

1 dl kokosgrädde eller grädde

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

2 dl kokosflingor

½ dl kokosnötmjöl

1 tsk psylliumhusk

1 tsk bakpulver

Ca ½ krm salt

Glasyr:

150 g naturell färskost eller kokossmör

1 liten välmogen banan

4 kärnfria dadlar

1 pressad lime

Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.

Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.

Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.

Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.

Skär kakan i bitar och servera med färska bär.

Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.

Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.

Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.

Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.