Rödbetssallad x 2

Lättlagade julfavoriter

Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska.

Och det är jag nog inte ensam om, just julmaten hör väl till det mest traditionsbundna i vårt land.

Rödbetssallad är just en sån rätt som alltid måste finnas med, den du hittar i den här länken har jag gjort i många år.

Den har också blivit väldigt populär bland mina läsare och finns även med i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven tillsammans med Annika Dahlqvist.

Dagens första rödbetssallad är en med lite mer sting än min vanliga, den har blivit en ny favorit.

Jag hade slut på mina inlagda rödbetor som du ser bild på här ovan och ville inte köpa de söta på affären, så här har jag skapat två recept på rödbetssallad helt utan sötning.

Rödbetssallad med sting ca 6 port på julbordet

3 medelstora, kokta rödbetor

1 dl smetana

1 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med smetana och majonnäs, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Rödbetor med citron och tranbär

Citronmarinerade rödbetor ca 4 port på julbordet

3 medelstora, kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Fler recept och tips på naturligt god mat och bakverk hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

Bilden nedanför länkarna kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt, det är ett glutenfritt hasselnötsbröd med smaksättning av rödbetsjuice och lingon.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

42. Hasselnötsbröd med rödbeta och lingon

Lucka 4 – Varm choklad med mintsmak

Vinterdryck

Finns det något godare än att ta sig en kopp rykande varm choklad efter en tur ut i en vintrig skog?

Och då menar jag inte sötsliskig o’Boy, utan en gjord på finaste choklad eller kakao.

Vill du hellre ha en dryck med mer vuxen smak, så hittar du här min mocca-dryck.

Nu smaksatte jag chokladen med några blad torkad chokladmynta som jag har odlat på balkongen.

Den smakar och doftar faktiskt choklad, så härligt att känna doften i köket där jag har ett stort knippe upphängt.

Jag har ju inte varit hemma så mycket i Östersund de senaste åren, mest bott i Stockholm hos Lennart.

Men nu i sommar och höst har jag varit här nästan hela tiden, under jobbet med min nästa kokbok.

Så då har det hunnits med att odla en hel del på balkongen, eftersom det förstås finns mycket örter med i boken, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Nu har jag varit hemma i en vecka och skrivit klart manuset till boken, det kändes fantastiskt skönt att skicka in det till förlaget i söndags kväll.

Att skapa en kokbok tar väldigt mycket tid, jag har haft den med i mina tankar dagligen i över ett halvår, men nu blir det lite julledigt även för mig.

Jag pyntade härhemma i lördags kväll, med adventssljusstakar i fönstren, det behövs verkligen lite extra ljuskällor nu när dagen är så kort.

För mig innebär julglädjen just de små tingen som kommer fram år efter år, en del har hängt med ända sen jag var barn, som tomten på bilden ovan.

Det behövs inte köpas en massa nytt att julpynta med varje år, det är ju de gamla, kära sakerna som är viktigast för att få fram julkänslan.

Många rätter som passar fint nu till jul, med anor från förr, hittar du i min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Tomtens julklappstips idag blir Sophie Cronquists, för många i lågkolhydratkretsar mer känd som Ekofilosophie, fina kokbok Matfilosophie.

Du kan läsa mer om boken och ta del av hennes glutenfria ostbröd med blomkål från boken här, de passar fint som macka till min varma choklad.

De här glutenfria fröpepparkakorna är också väldigt goda till varm choklad.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

1 tsk torkad mynta

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Låt myntan dra en stund i den varma chokladen, sila genom en tesil ner i en mugg.

En sked vispad grädde gör det hela ännu godare.

Lucka 2 – Ischoklad med kardemumma

Tomtens julfavorit

Idag får du ett snabbt tips på ischoklad, så du kan börjar förbereda julens goda redan nu och stoppa i frysen.

Jag tyckte inte om ischoklad när jag var liten, men sen jag började göra egen på fin choklad och kokosolja av bra kvalitet då är det en helt annan sak.

Kardemumma har alltid varit min favorit bland kryddor i bakverk och godis, tänk så gott det är även i indisk mat.

Du hittar några av mina indiska favoritrecept i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Ischoklad med kardemumma

100 g mörk choklad 70-90%

50 g kokosolja

1-2 tsk mald eller stött kardemumma

1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Smält chokladen i vattenbad och rör ner kokosoljan.

Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt, det lyfter fram chokladsmaken.

Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Tomten Lucka 1 – Glutenfria lingongrottor

Adventstid

Glad 1a Advent önskar jag och Tomten alla läsare runtom i Sverige och övriga världen.

Det är så roligt att se i statistiken hur många av mina bloggläsare som kommer från andra länder.

Om det nu är svenskar som flyttat utomlands vet jag inte, förutom de som hör av sig då och då i kommentarerna.

Jag är just nu hemma i ett snöklätt Jämtland och njuter av lite julkänsla.

Vädret har varit fantastiskt med sol i två dagar nu, så det har blivit långa skogspromenader.

Tomten har fått följa med och posera på många vackra ställen, bilderna kommer du att få ta del av nu under tiden fram till jul.

Sista novembersolen i Jämtland

Jag kommer de närmaste 24 dagarna att dela med mig av lite goda jultips, både på sånt man kan äta, dricka eller köpa i julklapp.

Först ut blir några små lingongrottor som jag skapade redan 2010, i bloggens barndom.

De är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så finns ett recept på hallongrottor med i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den finns på biblioteken och här kan du beställa den direkt från Lumio Förlag eller på Adlibris.

Boken är skriven tillsammans med Annika Dahlqvist och blir en perfekt julklapp till alla som uppskattar vår traditionella mat, lagad med färre kolhydrater.

Boken är egentligen två, det är en sammanslagning av LCHF för seniorer och de flesta recept från Långkok för LCHF och Paleo, de böckerna har varit slutsålda tidigare i Sverige.

Här finns de att köpa på engelska på min sida på Amazon.

Lingongrottor ca 10 st

125 g smör

½ dl björksocker eller annan sötning

2½ dl bovetemjöl

½ dl pofiber

1 tsk bakpulver

½-1 krm vaniljpulver

Lingonsylt

Vispa ihop smör och sötning med elvisp så det blir fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smöret.

Ställ in degen i kylen att svälla i en halvtimme.

Rulla degen till små kulor och lägg i småbrödsformar.

Tryck en grop med tummen och lägg i 1 tsk lingonsylt.

Grädda i 175° i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Fetaostgratinerade skaldjur – Lättlagat DeLuxe 3

Lördagsnjutning

I min miniserie om lättlagade läckerheter har turen idag kommit till en av mina absoluta favoriträtter, skaldjursgratäng med fetaost och ägg.

Idag blev det perfekt med en sån här lite festligare middag, jag är nämligen klar med manuset till min sjätte kokbok.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, den bok där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, har varit fantastiskt rolig att göra men också väldigt känslosam att skriva.

Jag vill så gärna dela med mig av hur jag hittat vägen tillbaka från så många sjukdomar, så att fler ska få hjälp att lyckas.

Resultatet, jag det får du vänta med att läsa till i slutet på mars.

Här ovan ser du en bild som fotografen Jan Andersson tog till sin artikel om mig och mina kokböcker i Länstidningen nu i höst.

Dagens gratäng gjorde jag så här:

Finstrimlade en halv liten lök, en vitlöksklyfta och en liten spetspaprika.

Stekte i rejält med smör och kryddade med salt, chiliflingor och oregano.

Skar några plommoncocktailtomater i fyra delar och lät fräsa med en stund.

På med lite vitt vin, benbuljong och osötad ketchup, sen fick allt puttra en lite stund.

Hällde så i en 350 grams förpackning med skaldjur, räkor, musslor och bläckfisk.

Rörde runt och la upp i portionsformar, det blev 3 portioner av den här satsen.

Gjorde en grop och knäckte i ett ägg, smulade över en halv fetaost och lite riven prästost.

Gratinerade på 175 grader i ca ½ timme, åt, njöt och mådde gott.

Här några bilder på snökonst, det blir så vackra formationer av det snödrev som orsakades av nattens blåsväder.

Tomten fick hänga med ut i förmiddagssolen, det blev en hel del bilder även på honom.

I morgon börjar vår Adventskalender, hoppas du följer med oss ända fram till jul.

Renskavspytt – Lättlagat DeLuxe 2

Fredagslyx

Idag fortsätter flitens lampa lysa över mitt kokboksskrivande, jag är nu klar med den långa och krokiga stig genom livet som beskriver min hälsoresa.

Här har jag för första gången sen jag började skriva om mat och hälsa berättat hela min historia, jag hoppas den kommer att inspirera många till ett friskare liv.

Kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv kommer ut till våren, du kan lägga in om förhandsbevakning här på Adlibris och Bokus, så kommer ett mail så fort den går att beställa.

Den kommer förstås att finnas även ute i den riktiga bokhandeln, om du som jag tycker bättre om att handla på en sån istället för på nätet.

Idag uppmärksammas shoppingens nya högtid stort, jag tog mig istället en helt White Friday och begav mig ut i min snöklädda skog tillsammans med Tomten.

Han har ju blivit mycket populär här på bloggen genom åren, så det får nog bli en liten Adventskalender med honom i huvudrollen även i år.

Nu när jag inte ägnar så mycket tid åt Facebook och Instagram, efter att min Smartphone gått vidare till de sälla Tele-markerna, så tycker jag att det är roligt att dela med mig lite mer härinne igen.

Bloggen är ju det som varit ryggraden i mitt skrivande nu i över 10 år, men det blir lätt att dras in i de övriga sociala medierna via mobiltelefonen, det är ju betydligt snabbare att lägga ut något den vägen på FB och IG.

Idag får du ytterligare ett tips på riktigt god snabbmat, här hittar du gårdagens juliga torsk.

Idag blev det en renskavspytt till lunch, på riktigt fin suovasrökt renskav som jag köpte av Jillie Ren & Vilt på Åre Höstmarknad.

Jag brynte renskaven i rejält med smör och rörde sen ner fint tärnad morot, finstrimlad purpurkål, hackad lök och vitlök.

Det fick fräsa med en stund och så rörde jag i lite benbuljong, balsamvinäger, timjan och svartpeppar.

Suovasskaven är salt, så det behövdes bara lite extra, men använder du vanlig renskav så får du salta mer.

Till sist hällde jag i gröna ärtor och så fick allt puttra en stund tills grönsakerna mjuknat.

Ren är magert kött, så jag åt en rejäl klick med smör från Kittelberget Gårdsmejeri till, också inköpt på Höstmarknaden i Åre, haft det i frysen nu när jag var utomlands.

Här hittar du ett mer specificerat recept på renskav från en resa till stugan i höstas.

Bjuder på några bilder från dagens långpromenad i skogen, så fint att äntligen få se solen igen, även om den knappt tar sig upp över trädtopparna.

Novembersol i Jämtland

Torsk med julfeeling – Lättlagat DeLuxe

Snabbmatsinspiration

Just nu är jag hemma i ett snöigt Östersund och skriver för fullt på min kommande kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Har sett till att ha bra råvaror hemma, så jag kan laga något snabbt och gott när jag känner att det är dags att ta en paus i skrivandet.

Jag fungerar nämligen så att det kan gå långa perioder utan att jag skriver en rad, sen kommer allt på en gång…

Idag blev det torskfilé med rosépepparkryddat purpurkålsfräs till middag, (fint ska det vara) inspirerat av Ingrid Münch på Allt Gott.se.

Hon hade gjort en torskrygg med brynt smör och rosépeppar, så nu fick den favoritkryddan ge smak till min juliga purpurkål.

Jag brynte rejält med smör och la ner två nävar finstrimlad purpurkål (det går lika bra med grönkål) och lät den steka mjuk en stund.

Tillsatte lite finstrimlad lök, vitlök, varmrökt sidfläsk och kalamataoliver, på med lite osötad ketchup och en skvätt vitt vin.

Salt, generöst med rosépeppar och lite torkad citrontimjan från sommarens balkongodling åkte ner på slutet.

Medan det kokade ihop stekte jag torsken ett par minuter så den fick lite färg.

Så enkelt gör man en festmåltid en torsdagskväll i december hemma hos mig.

Nu tillbaka till författandet, det är en hel del som ska komma på pränt när man gör en kokbok, skapar recept, fotograferar och skriver allting själv.

Förutom Ann Fernholms förord, hon har förstås helt fria händer att komma med några riktigt kloka ord, som vanligt ❤

Vill du stötta mitt skrivande så får du gärna köpa någon av mina tidigare kokböcker, de passar förstås även alldeles utmärkt som julklapp.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Jag och mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

Tips på lättlagad plåtmat – Långkok i ugn

En perfekt plats för avkoppling

Långsam snabbmat

Den senaste månaden har jag och Lennart varit i Kroatien och laddat batterierna efter en intensiv kokboksskrivarsommar.

Vi besökte den lilla orten Makarska, belägen precis mellan foten av den mäktiga Biokovo-bergskedjan och Adriatiska havet, för första gången i våras och blev hopplöst förälskade.

Så nu var det alltså dags för besök nummer två, vi hyrde samma lägenhet som i våras och har trivts fantastiskt bra.

Makarska och Biokovo

Kvällshimmel i hamnen

Jag i Makarska

Lennart på vår balkong

Kvällspromenad på piren

Det har varit en riktig hälsoresa med mycket god mat, många, långa promenader, ingen stress och mycket sömn.

För mig handlade resan inte enbart om avkoppling, jag har även varit runt och rekognoserat en hel del inför nästa års Harmoniresa, den njutningsfyllda resa jag arrangerar tillsammans med Therese Renåker och CE Travel.

Vi hade möte med Svetlana på resebyrån i Stockholm i fredags och drog upp riktlinjerna inför hösten 2020, då vi för fjärde året i rad erbjuder just den typ av hälsoresa vi själva skulle vilja delta i.

Jag återkommer med mer information om resan så fort vi fått klart med flyg och hotell.

Idag får du ta del av lite snabba mattips på några olika ugnsrätter jag lagade i Makarska och som jag la ut i enkel beskrivning på min Facebooksida.

Plåtmat där allt sköter sig själv i ugnen på låg temperatur under lång tid har blivit en riktig favorit hos mig i höst.

Det går väldigt snabbt att förbereda maten, som sen sköter sig själv medan jag är ute och går.

Den långa tiden i ugnen gör att köttet formligen smälter i munnen och grönsakerna blir otroligt intensiva i smaken.

Här är några enkla tips på hur jag lagade till rätterna, utan specifik ingredienslista, se dem som inspiration för hur du själv kan börja laga plåtmat.

Vill du ha mer handfasta långkoksråd, till dig själv eller som julklapp, så hittar du mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Plåtmat, långlagad fläskkarré

Fläskkarré med ben skuret i mindre bitar. Kryddat med salt, peppar, oregano och citronsaft.

Lagd i ugnsform med bitar av tomat, grön paprika och rödlök runtom. Olivolja över.
100 grader i 5 timmar.

Lamm i ugn

Långlagat lamm med rosmarin

Konsten att långlaga ett lamm, så smaken blir alldeles, alldeles underbar.
Jag började med att gå in till slaktaren och be att få köpa lite lamm. Han gick och hämtade ett halvt lamm i ett kylskåp och undrade vilken bit jag ville ha.
Bad att få några skivor av steken med ben. Han högg upp det jag önskade och jag gick glad i hågen hem till köket.

Kryddade skivorna med salt, peppar och finhackad rosmarin. La dem i en ugnsform och tärnade en morot och la bredvid. Finstrimlade en lök, hackade vitlök och pressade på lite citron. Skar en tomat i bitar och strödde över.

Till sist en rejäl skvätt olivolja och så in i ugnen på 100 gr i 6 timmar. Vände skivorna efter halva tiden. Så gick det till att laga lamm i mitt kök i Kroatien 😊

Ugnsbakad fiskfilé med champinjoner, tomater, fetaost och räkor

Sist ut idag blir en snabbare plåtmatsvariant, fisk som ugnsbakas i bara en kvart.

Fiskfiléer stekta i smör, täckta av en sås av brynta champinjoner, rödlök, benbuljong, pressad citron och smör.

Smulad fetaost och cocktailtomater på, gratineras på 200 grader i 15 minuter. Räkor som garnering.

Makarska, Kroatien

Julkaffe och julklappstips

Det lackar mot jul

Nu är det bara en månad kvar till jul, då är det gott att smygstarta lite med härliga julsmaker.

Idag får du tips på ett riktigt gott LCHF-kaffe, spetsat med juliga kryddor och kokosolja.

Ett gott sätt att få i sig den hälsosamma oljan, som inte bara är bra mot övervikt utan även mot demenssjukdomar, som på senare tid kopplats till högt blodsocker.

En annan variant av LCHF-kaffe eller MBC (Magic Bullett Coffee), som det också kallas, hittar du i min kokbok Diabeteskokboken för män.

Den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, mångårig skribent inom LCHF, som själv har blivit bättre i sin diabetes.

MBC Foto Mikael Eriksson

MBC
Foto Mikael Eriksson

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar hett, starkt kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda allt i en hög, smal mixerbunke, mixa ordentligt med stavmixern.

Häll upp i koppar och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Jag tillsätter lite havssalt i det här kaffetm det förstärker kryddsmakerna och gör det ännu mer hälsosamt.

Gillar du inte kaffe så hittar du min ischoklad med juliga smaker om du klickar på bilden nedan.

Dagens julklappstips blir min Diabeteskokbok, gärna spetsad med en läcker Forbondekorv från Björks i Färila.

Den har jag haft på mitt eget julbord ända sen kocktiden på 80-talet.

Kryddig ischoklad

Julklappstips

Salladsdressing med lingon och rosépeppar

Vackert på flaska

För några år sen åt jag en mycket god salladsdressing med rosépeppar på restaurang De Svarta Fåren i Gamla Stan.

De hade den på sin lunchbuffé då, en mycket bra buffé som de nu tyvärr slutat med.

Jag gillar att äta lunch ute på bufféställen, då kan man alltid välja något som passar och välja bort det som inte fungerar för min mage och gom.

Så då fick jag ta och hitta på en dressing av liknande slag, min blev faktiskt ännu godare med lingoninslaget.

Jag gjorde den när jag och min syster var på utflykt till Dalafjällen, passade på att ta bilderna ute i skogsbackarna runt min stuga.

Jag har hela sommaren jobbat just med matfotografering ute i naturen, det har varit så roligt att ta bilderna själv till min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den kommer ut till våren och innehåller mina favoritrecept på just allt det goda gröna som förgyller vår mat.

I länken ovan eller om du klickar på bilden nedan så kan du läsa mer om kokboken på Bokus, där kan du även lägga in bevakning så du får ett mail när den ges ut.

Flaskan jag använt till dressingen hittade jag när jag hade en kokbokssignering i Östersund i somras, den säljs av ett företag som heter Nature’s Design och finns även med i min kommande kokbok.

Jag tilltalades av den vackra formen på deras produkter, som sägs ge mer energi till vatten och de drycker man häller i dem.

Karaff Miniverse från Nature’s Design

Modellerna bygger på det gyllene snittet, naturens egen design, så det är inte så konstigt att jag som älskar naturen föll för just den här lilla karaffen.

Det pratas mycket nu om vattnets struktur och att det behöver vitaliseras, så då passar det ju extra bra om man kan göra det på ett vackert sätt.

Jag har sån tur att jag har rinnande fjällvatten utanför stugan och en egen kallkälla, så mer vitaliserat än så kan det knappast bli.

Lingonvinaigrette

1 dl råsaft av lingon

1 dl kallpressad olivolja

2 msk balsamvinäger

2 msk rosépeppar

ca 1 tsk flingsalt

Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.

Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.

Jag serverade dressingen till en sallad på örter, gurka och lingon.

Skaka eller rör om den väl innan du häller den över salladen.

Välkomstdrink med Beet Kombucha, calvados och lingon

Det blev en helg med mycket lingon

Beet Kombucha med rödbetor och lingon från Kall Naturkompani