Ett litet rop på hjälp

Vädjan

Vill du hjälpa mig att sprida min nya kokbok?

Gå då gärna in på Bokus via den här länken och klicka Gilla på Facebook-symbolen eller Twitter om du vill sprida den där, det tar bara några sekunder.

Stort tack på förhand, det betyder mycket för mig att få hjälp den här vägen nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar/boksigneringar.

Brunchrätter från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Fläskkarré långlagad i ugn med fetaoströra

Lättsamma långkok

Jag lagar ofta mat på låg temperatur i ugnen, sätter in den på morgonen så är den färdig lagom till lunch.

Idag får du tips på en rätt som jag hittade på när vi var i Makarska i Kroatien en månad för några år sen.

Där köpte jag fint kött direkt hos slaktaren, de styckade till bitarna så som jag ville ha dem.

Medelhavskosten i Kroatien består av mycket kött, fisk, ägg, skaldjur och grönsaker, vi njöt enormt av de fina råvarorna.

Långlagad fläskkarré 4 port

600 g fläskkarré

4 tomater

2 gröna paprikor

2 rödlökar

2 stora vitlöksklyftor

2 pressade citroner

1 dl kallpressad olivolja

1 msk torkad oregano

1 msk finstrimlad chili

Salt och peppar

Skär köttet i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Krydda med rejält med salt, peppar och oregano, vänd runt bitarna så det blir jämnt fördelat.

Skär tomaterna i bitar, paprika, lök och vitlök i strimlor och vänd ner med köttet tillsammans med citronsaft, chili och olivolja.

Häll upp på en plåt och ställ in i mitten av ugnen på 100° i 4-5 timmar.

Vänd runt bitarna efter halva tiden om du är hemma, annars kan de ligga som de är.

Servera i djup tallrik med fetaoströra och gärna en grönsallad bredvid.

Fetaoströra

2 dl crème fraiche eller smetana

100 g fetaost

2 msk ugnstorkade cocktailtomater

1 msk hackad persilja, basilika eller timjan

Flingsalt

Mosa fetaosten med en gaffel, skär tomaterna i små bitar.

Blanda osten med crème fraiche, rör ner tomathacket och krydda med persilja och lite flingsalt.

Uppskattar du mina recept och tips så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

400500932_908156217549471_227473225882412065_n-2

Fiskgratäng med täcke av chilisås och dill

Smakrik gratäng

Dagens mattips för att ge inspiration till god och näringsrik mat nu i Coronatider blir en riktigt god fiskgratäng.

Som du ser på bilden nedan så är den fotograferad på hösten, hemma på min balkong i Östersund.

Nu befinner jag och Lennart oss i hans lilla lägenhet i Stockholm och vet inte när det kan bli möjligt att åka hem till Jämtland igen.

Men det är som det är, bara att hoppas att det illvilliga viruset snart har dragit sig tillbaka dit där det kom ifrån, utan att så många fler ska behöva bli sjuka.

Vi lever ett väldigt lugnt liv nu med väldigt få sociala kontakter, men desto fler långa promenader och så blir det förstås en hel del god mat lagad i lägenhetens lilla pentry.

Vi har ingen frys, bara en liten kyl, men den är mer välfylld än nånsin med delikatesser.

Det finns ju så bra matbutiker med färskvaror runtom i kvarteren här på Kungsholmen, som du kunnat läsa om i tidigare inlägg.

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé

1 dl majonnäs

1 dl riven ost

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar, lägg blomkålsbuketterna runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde, smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken och gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Vill du lära dig hur du gör majonnäs på ghee och en äggfri variant på aquafaba/kikärtsspad, så finns recept i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en härlig sommardag förra året på Ås Trädgård, favoritbutiken för ekologiska grönsaker utanför Östersund.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Här nedan en bild från gårdagens promenad vid Karlbergskanalen i det varma vårvädret.

Där finns ett stort och vacker körsbärsträd med bänkar under där man kan sitta och njuta av de underbara blommorna.

Passa på att vara ute så mycket som möjligt nu, det ska visst bli riktigt fint i hela landet.

Falukorvsgryta à la Medelhavet

Smakfull falukorv

Falukorv har varit en riktig favorit ända sen jag var barn, det matminnet delar jag nog med många svenskar.

En varubil kom hem till vår gård i norra Dalarna en gång i veckan, från Karelius slakteri i Lima.

Det var alltid så spännande att gå in och handla, jag tyckte att allt fanns i den bilen.

Deras egentillverkade korvar låg på rad i kyldisken, min favorit säljs fortfarande i butiker i Dalarna under namnet Limakorv.

Där någonstans i mitten av 60-talet föddes mitt intresse för god mat, mamma var väldigt duktig i köket.

Hon kunde ingenting om matlagning när hon gifte sig med pappa, men köpte Stora Kokboken och lärde sig allt från den.

Hon jobbade heltid som sjuksköterska i Särna, men hade ändå alltid tid att laga mat från grunden.

Så glad att jag fick med mig matintresset hemifrån, först blev det 18 år som restaurangkock och nu har jag precis släppt min sjätte kokbok, så det höll verkligen i sig med besked.

Dagens korvgryta är en mix av Korv Stroganoff och de mustiga köttgrytor jag ätit på resor till Grekland.

Här blev det krossad koriander och aubergine som fick stå för medelhavsmakerna.

Grekisk korvgryta 4 port

500 g falukorv med hög kötthalt

50 g smör/kokosolja

3 dl grädde/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl ajvar eller chilisås

1 röd paprika

1 stor aubergine

1 ask cocktailtomater

1 msk krossade korianderfrön

1 tsk paprikapulver

Salt och peppar

Tärna falukorv, aubergine och paprika, hacka löken fint och dela tomaterna i halvor.

Bryn korven i en del av smöret och lägg över i en gryta.

Stek därefter aubergine, lök och paprika i omgångar ett par minuter.

Häll över allt i grytan, värm upp och tillsätt tomathalvor och kryddor, fräs en liten stund under omrörning.

Rör ner grädde och chilisås och låt puttra 15-20 minuter tills såsen tjocknat.

Servera som den är med färska grönsaker eller tillsammans med smörstekt vitkål eller glutenfria sjögräsnudlar/bönpasta.

Nedan ser du min bild på Ajvar från nya kokboken, fotograferad en vacker kväll förra sommaren på Bynäset, Frösön.

Ajvar med paprika och aubergine från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Glutenfria plättar med kokos och avokado

Söndagsnjutning

Jag har de senaste dagarna gått igenom en del gamla bilder och recept som inte varit publicerade här på bloggen förut, de här plättarna är ett av dem.

Det finns ju annars ett enormt recept/bildarkiv härinne, jag passerade inlägg nummer 2000 häromveckan.

Nu i de svåra Coronatiderna är mitt bidrag för att göra det lite lättare för alla som befinner sig i hemmakarantän, att dela med mig av dagliga recept på naturligt god mat för inspiration.

Mat är som du kanske förstått väldigt viktig för mig, den ska både smaka riktigt gott och innehålla mycket näring, så både själ och kropp får sitt.

När jag jobbade som restaurangkock på 80-90-talet så fick jag mycket uppskattning för min kokkonst.

Bloggen och mina sex kokböcker har gett mig ännu mer av den varan, tack för att du följer mig härinne och köper mina böcker.

Kokosplättar med avokado 2 port

2 ägg 

1 mogen avokado

1 dl kokosgrädde/grädde

1 msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

Kokosolja eller smör till stekning

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite kokosolja eller smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad kokosgrädde/grädde är förstås också väldigt gott till.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Här ovan ser du min bild på sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, klicka på länken så kan du läsa mer om innehållet i boken.

Just nu ingår min nyutkomna kokbok i Bokus hälsokampanj nedsatt till 179 kr.

Fotograf Catharina Lindgren skickade mig några rader om boken igår, ord som värmer i både själ och hjärta.

Gå gärna in på hennes hemsida via länken och titta på fotokonsten, hon är verkligen en fantastisk fotograf.

”Hej, jag vill bara skriva och tacka för din fina nya bok. Min sambo fick den i födelsedagspresent, men den var ju lika mycket en gåva till mig själv.

Och även om vi inte hunnit testa några av recepten än så är vi väldigt sugna på ett antal och njuter av de vackra fotona.

Jag är så imponerad av dem, de är så varierade och välkomponerade och förtjusande på alla sätt.

Jag vet ju hur svårt det är att fota mat, men du lyckas verkligen på varenda sida. Oerhört fint. Jag blir också så berörd av din personliga historia.”

Lördagsmiddagstips – Entrecôte med vitlökssmör och svampgratäng

Mitt favoritkött

Ibland blir jag sugen på en riktigt god köttbit och då väljer jag nästan alltid entrecôte.

Det ska vara en riktigt fet, välmarmorerad bit, då är köttet som godast.

Och i min värld även nyttigast, jag har ätit rejält med LCHF-mat i över 11 år nu och har blivit, piggare, friskare och slankare för varje år som gått.

Många tror att vi som äter LCHF inte äter grönsaker, men det är åtminstone i mitt fall helt fel.

Jag har under alla dessa år njutit av mängder med gröna tillbehör till min mat, det har till och med resulterat i en vegetarisk kokbok.

Hur kan du äta så mycket smör?

Ja, den frågan fick jag faktiskt för några år sen när jag deltog i en hälsoresa.

Mitt svar då, samma som om jag skulle fått frågan idag; För att det får mig att må så bra.

Idag får du därför tips på mitt allra godaste vitlökssmör, så som jag gjorde det när jag jobbade på restaurang.

Vitlökssmör 4 port

200 g rumstempererat smör

1 dl finhackad persilja

2-4 finhackade vitlöksklyftor

2 tsk pressad citron

Några droppar Worcestershiresås

Flingsalt

Rör smöret väl med vitlök, persilja, citron och Worcester.

Smaka av med salt, det är gott med rejäl sälta i kryddsmör.

Jag hade ett svart lavasalt från Island som jag garnerade med, därav färgen på smöret.

Getostgratinerad svamp 2 port

250 g svamp, jag hade ostronskivling

1 röd paprika

1 grön paprika

1 liten, gul lök

2 vitlöksklyftor

Saften från ½ citron

1 tsk timjan

Salt och peppar

50 g smör

50 g getost

Skär svampen i bitar,  hacka löken fint och strimla paprikan.

Bryn svamp och grönsaker i smöret tills de fått lite färg.

Häll på citronsaft och timjan, krydda med salt och peppar.

Låt citronsaften koka in i svampen, det ger extra god smak.

Häll upp svampen i en gratängform och lägg på en skiva getost, gratinera på 225º i 10 minuter.

På bilden nedan ser du Chilikryddat morotssmör från Gröna, sköna tillbehör fotograferat av mig en tidig sommarmorgon förra året på Andersön i Storjön.

Här följer några bilder från igår morse när jag tog en långpromenad på Djurgården, jag är så glad att naturen finns på nära håll även i storstaden.

I dessa svåra Coronatider är det extra viktigt att vi tar oss ut och promenerar i friska luften, jag passar på att göra det tidigt på morgnarna när få andra är ute.

Bra mat, motion och vila är de viktigaste prioriteringarna just nu, för att vi ska ta oss igenom den här tiden.

Ät, njut, må gott och ta hand om dig.

Min nya kokbok på Bokus Hälsokampanj

Hälsokokbok

Jag upptäckte just att Bokus har Hälsokampanj, där ingår min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar så som det var tänkt, så får jag försöka sprida boken via bloggen, min Facebooksida och på Instagram istället.

Jag berättar för första gången i boken om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lätt träning kommit tillbaka till ett friskare liv, från både fysiska och psykiska besvär.

Kokbokens baksida

Jag hoppas att du vill hjälpa mig att sprida boken i dina kanaler och att min berättelse kan inspirera många att äta sig till en bättre hälsa, vilket ju så väl behövs i dessa dagar.

Här kan du läsa mer om kokbokens innehåll i en pressrelease från förlaget, Bladh by Bladh.

Här nere följer några av mina bilder från boken, fotograferade i den jämtländska naturen.

Sommargrön smoothie

Rödkålsslaw med lingon

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Små hamburgare med halloumibröd till fredagsmyset

Fredagsmystips

Idag får du recept på små hamburgare/sliders med bröd, en favorit för många som på mitt sätt blir betydligt godare, i alla fall om du frågar mig.

Mitt glutenfria halloumibröd gör burgaren extra saftig, baka gärna en större sats och frys in till vårens grillmiddagar.

Vill du ha en lite mer mättande måltid så passar de här kålrotsfritesen riktigt bra till.

Det har kommit en ny ekologisk fibehusk, Psyllium från Lindroos, så bra att det nu finns ett ekoalternativ för oss som bakar glutenfritt.

Fler recept på glutenfria bröd och bakverk, smoothies och andra goda tillbehör till hamburgaren hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Hamburgare 8 små

400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs

2 ägg

ca 1 tsk salt

½-1 krm peppar

Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.

Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi/eldost

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, fiberhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Hamburgerdressing

2 dl majonnäs

1 dl tärnad saltgurka

2 msk osötad ketchup

1 tsk osötad senap

Salt efter behag

Lite chiliflingor

Rör samman majonnäs, ketchup och senap, krydda med salt och chili.

Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram.

Vill du inte baka bröd till hamburgarna så blir de väldigt goda med bara stekt ägg till.

Krämig kycklingsoppa och ostkaka

Hälsosoppa

Idag får du tips på en torsdagssoppa som inte bara är väldigt god, den är också rena hälsokosten.

Benbuljong har fantastiska effekter, både på vår inre och yttre hälsa.

Den är mycket bra för funktionen i våra ögon, leder och tarmflora, där den hjälper till att stärka immunförsvaret, i dagens sopprecept förstärks den effekten av gurkmeja.

Kollagenet i buljongen motverkar även rynkig hud, så vill du åldras med behag så får du här ett enkelt och gott tips på hur du kokar din egen.

Traditionellt serveras pannkaka eller plättar som dessert efter soppa, här nedan får du istället mitt recept på en riktigt god ostkaka på keso.

Vill du veta hur jag bakar frökexen på bilden häruppe så hittar du det receptet här.

Kycklinggul soppa 4 port

6 dl kycklingbuljong

4 dl kokt kycklingkött

2 kokt morötter från buljongkoket

2 tomater

2 röda paprikor

4 vitlöksklyftor

1 msk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

2 tsk pressad citron

Salt

50 g smör till stekning

100 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmejamix och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Ostkaka med keso  4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

Salt efter behag

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

ev 4-5 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Jag kokade sylt på 250 g frysta jordgubbar och 1 pressad citron, det framhäver jordgubbssmaken.

Om du vill söta sylten är ju en smaksak, använder du ingen sötning så frys in det som blir över.

Kokboksreklam

Fler tips på näringsrik, god och lättlagad mat hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna här nedan.

På bilden efter länkarna ser du några av mina bilder från Baka med frukt & grönt.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Havrekakor med kolasmak från Baka med frukt & grönt

18. Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan

Sötpotatisbröd

Mustigt långkok och tankar om hur vi kan stötta småföretagare

Långlagat

Igår på förmiddagen när det var riktigt kallt och ruggigt ute så tog jag hand om en del av påskmaten som inte hade gått åt.

Jag gjorde bland annat Halva Lindhas laxpaj på rökt röding och långlagat kalkonlår i ugnen, kryddat med bara ekologiskt örtsalt.

Det fick stå inne i 4 timmar på 125 grader, sista timmen med strimlad morot och schalottenlök runtom.

Jag serverade kalkonköttet med en pizzasallad på spetskål, bearnaisesås och en bönsallad som jag gjorde till påsk.

Nu kommer det att bli en hel del långkokt mat härhemma, det blir ju så otroligt gott och sköter sig själv medan man går ut på promenad.

Jag har sån tur att det ligger flera riktigt bra matbutiker i kvarteren runtom där vi bor på Kungsholmen, så ett par gånger i veckan blir det matshopping av hög kvalitet.

Vi har ingen frys i vår lilla etta, bara ett litet kylskåp, så jag kan inte handla hem några större kvantiteter.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Grönsaker, rökt fisk, räkor, smör ägg m.m köper jag på Fruktaffären på Hantverkargatan.

Alldeles i närheten av den ligger Taylors & Jones, där blev det några skivor fin fläskkarré och ett kilo oxsvans inköpt igår på eftermiddagspromenaden.

Det blev också en tur in på Wijnjas Grosshandel, där köpte jag fryst torskrygg och ankbröst, så nu är kylen laddad igen.

I dessa besvärliga Coronatider tycker jag att det är extra viktigt att stötta de små företagarna, så jag handlar så mycket som möjligt hos dem istället för i större matbutiker.

Även jag är en av alla dessa småföretagare som påverkats, med bland annat flera inställda föreläsningar nu i maj och juni.

Vill du stötta mitt skrivande så får du väldigt gärna köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, där finns mängder av gott som passar till både långkokt och snabblagad mat.

Oxsvansragu med tomat och rödvin

ca 1 kg styckad oxsvans

50 g smör/kokosolja

1 burk skalade plommontomater (Mutti)

1 burk krossade tomater

2 dl rödvin

3 stora vitlöksklyftor

2 lökar

2 msk Dijonsenap

2 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 tsk Worcestershiresauce

Skal från ½ ekologisk citron

Salt och grovmald svartpeppar

Bryn oxsvansen runt om i smör/olja i en stor gryta, krydda ordentligt med salt och peppar.

Köttet kan också läggas ner rått i tomatsåsen, då blir tillagningen ännu enklare, men grytan blir inte riktigt lika smakrik.

Skär lök och vitlök i bitar och lägg ner bland köttet och låt bryna en stund.

Häll över vin och tomater, koka upp, rör ner all smaksättning och blanda runt.

Koka upp och ställ in i ugnen på 100° med lock på, vänd köttbitarna efter någon timme.

Efter 8 timmar kan du känna om köttet blivit mört med en sticka, om inte så låt stå nån timme till.

Servera i djup tallrik med såsen runt om och gärna några gröna tillbehör på sidan om.

Det blir rätt mycket sås, resterna kan du använda till pannbiffar eller korv stroganoff.