Min femte kokbok är klar!

Firar med bubbel och bönchips

Då var jag äntligen klar med det sista jobbet kring min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken 🙂

Sommaren och hösten har verkligen gått i matlagandets och skrivandets tecken, därför har jag inte visat av mig så mycket härinne på bloggen.

2 kokböcker har det blivit, fantastiskt kul att efter ett långt uppehåll nu få göra det jag tycker är allra roligast.

Jag och Lennart har nu njutit av en veckas semester i Alanya, varvat med lite korrekturläsning.

Vi har 3 veckor kvar av den här vändan, så det kommer nog att dya upp ett och annat gott från det turkiska köket härinne.

I kväll firar vi med ett glas bubbelvatten, Öländska bönchips och hummus, mycket passande just med tanke på att jag skrivit en bönkokbok.

Den boken har jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, fotograf Veronica Kindblad har tagit de fantastiskt fina bilderna på min bönrätter.

Innan vi åkte hit la jag också sista handen vid korrekturet till Diabeteskokboken för män, även den skriven med Lars-Erik.

Båda böckerna ges under de närmsta månaderna, återkommer med länkar till nätbokhandlarna när det blir dags.

Solnedgång i Alanya


Rapport från harmoniresan till Kreta med recept på rödbetscrème

Rödbetscrème med frökex
Bild Therese Renåker

Lång bloggpaus…

Nu var det länge sen jag hade lust att skriva här inne, det har varit fullt upp med kokboksskrivande, resor och annat som tagit mycket tid av mitt liv.

Men sett av besöksstatistiken att väldigt många hittar hit varje dag ändå, så roligt att bloggen har blivit ett receptarkiv som många ofta återkommer till för att hitta ny inspiration.

Själv har jag inspirerats till att använda ännu mer grönt i min matlagning efter min och Therese Renåkers resa till Makrigialos på Kreta.

Vi tillbringade 2 veckor på denna ljuvligt lugna plats med de resenärer som hade bokat in sig på våra 2 premiärturer med Harmoniresor.se.

Det var verkligen roligt för mig att visa de två grupperna alla fantastiskt fina platser, restauranger och butiker som jag upptäckt under mina resor till den lilla fiskebyn de senaste 5 åren.

Och förstås att presentera dem för några av mina vänner i byn, vi blev så väl mottagna överallt dit vi kom, gästfriheten är stor.

En dag gick vi upp till konstnärsparet Makis och Maria och deras studio Stousa i Aspros Potamos-dalen.

Vi besökte även Myrto Boutsari i hennes vackra butik, där det blev en hel del keramik och smycken inhandlat.

Maria på Stousa Foto Therese Renåker

Makis, Foto Therese Renåker

Restaurangbesöken på kvällarna blev mycket uppskattade, Makrigialos håller hög kvalitet på både råvaror och det som lagas till.

Ofta är det familjerestauranger med lång tradition av vällagad grekisk husmanskost.

Vi bodde på ett mycket lugnt och fint hotell, Villea Village, med en härlig atmosfär som gör att man verkligen kan koppla av.

Långt ifrån den stimmiga miljö som man hittar på ett All Inclusive-hotell, det här boendet passade oss perfekt.

Hotellfrukost vid poolen på Villea Village

En av dagarna lagade vi lite mat tillsammans som vi sen avnjöt vid poolen, som skuggas av stora olivträd.

Här nedan ser du några bilder från vår matdag och du får ett recept på en riktigt god röra  jag hittade på under resan.

Jag hade med mjölksyrade rödbetor i bagaget i en mini-Wonderbag, den höll sig kall över 1½ dygn med en kylklamp.

Jag äter ju som många vet vid det här laget lite bönor och mjölksyrade grönsaker till min mat varje dag, det är numer även min form av magmedicin på resor.

Rödbetscrèmen passade väldigt bra både till det grillade och som pålägg på mina frökex med nässlor, vitlök och libbsticka från Huså Bröd.

Ylva Forsberg, grundaren av bageriet på Åreskutan, var med på resan och berättade om frökexen och vårt samarbete.

Ylva bidrar även med recept på mjölksyrade rödbetor till en av mina kommande böcker, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer i slutet på året.

Vill du ta del av fler bilder från vår resa så kan du följa Harmoniresor.se på Instagram.

Rödbetscrème Makrigialos

4 dl blötlagda cashewnötter

1 1/2 dl mjölksyrade rödbetor

1 dl olivolja

1-2 tsk salt

1 tsk citronsaft

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten.

Låt rinna av väl och mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät röra.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Matfix pågår Foto Therese Renåker

Mjölksyrade rödbetor
Foto Therese Renåker

Ylva Forsberg, Huså Bröd

Hotellet grillade kött och fisk till våra gröna tillbehör
Foto Therese Renåker

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

Souvlaki från Golden Beach på lunchen efter andra veckans matfix

Cappuccino i all enkelhet på Petra Bay


Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


Fläskkarré med glaze av svarta vinbär

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Höstnjutning

Nu är det hög tid att ta vara på alla härliga svarta vinbär som dignar på buskarna, innan fåglarna äter upp allt.

Passa på att göra min goda svartvinbärsglaze som jag hade med i min för tillfället slutsålda Grillmat LCHF.

Planer finns på att trycka på nytt, precis som nyutgivna Gammaldags husmanskost.

Den är en kombinerad utgåva av mina tidigare böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Du kan köpa kokboken direkt från förlaget i länken ovan, här hittar du den på Bokus och Adlibris.

Glaze till grillning som säljs färdig på flaska, innehåller ofta en hög halt socker.

Inte bra alls, både med tanke på kolhydraterna och på de skadliga ämnen som bildas i köttbiten när sockret hettas upp över grillen.

Den här glazen, gjord på svarta vinbär och lime, är helt fri från tillsatt socker och ger fläskköttet en härligt syrlig smak.

Koka gärna en större sats och frys in till kommande grillmiddagar.

Här hittar du också mitt recept på sockerfritt gelégodis.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Ett kryddsmör passar bra till, 7 recept på det hittar du här tillsammans med ett inlägg om fettets betydelse i vår mat.

Här nedanför ser du några bilder från torsdagens föreläsning tillsammans med vännen Therese Renåker på restaurang In the Pink i Malmö.

I pausen berättade jag om min egen resa från utbrändhet av just stress och och åren som följde med ryggskada, steloperation, fibromyalgi och hur jag blivit friskare med hjälp av maten.

Jag har alltid trott att jag inte klarar att stå på en scen och prata inför en publik, men tänk, nu har jag bevisat motsatsen för mig själv…

Allt går, bara man vågar släppa rädslan och ta första steget.

Vill du att vi ska komma till din hemstad med vår föreläsningsturné, så får du gärna förmedla kontakt till nån som kan arrangera den.

Läs gärna mer och ta kontakt på Therese hemsida Kloka Råd.

Längst ner ser du en film som visar en del av allt det goda de serverar på restaurangen.

Therese Renåker föreläser om Stress på In the Pink i Malmö…

Här blir vi fotograferade tillsammans med Cecilia Paulsson, som driver bloggen PaulssonsPaleo…


Svamptider och föreläsning i Malmö

Gratismat

Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.

Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.

Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.

Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.

Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.

På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.

Therese Renåker föreläser i Östersund…

Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.

Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.

Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.

Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.

Svampstuvning 2 port

200 g svamp

50 g smör

1 dl strimlad purjolök

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft

Salt och peppar

Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.

Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.

Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.

Min närmsta skog i Jämtland…

Jag på Andersön i onsdags…


Hemgjord färskost på frökex

Gör din egen färskost

I måndags hade jag och Therese Renåker vår kombinerade bokrelease och vernissage på Ecocaféet i Östersund.

En riktigt trevlig tillställning där vi bjöd på en god regnbågsröra på Spröda frökex från Huså Bröd och till det kombucha, kyld i Wonderbag.

Färskosten med varmrökt regnbåge från Börtnan hade jag beställt hos Osterian af Jemtland, den blev väldigt bra till de nya frökexen med nässla, libbsticka och vitlök.

På kardemummakexen hade vi Ecocaféets lingoncrème, gjord på mixade lingon, dadlar och apelsinolja, en mycket lyckad smakkombination.

Här nedan får du receptet på min färskost gjord på fjällfil.

Smula ner lite varmrökt fisk, dill och gräslök i den så får du en liknande röra som Osterians.

Bor du  närheten av Östersund så missa inte Therese föreläsning om hur vi kan hantera vår stress i morgon torsdag 31/8 kl 18.30, även den på Ecocaféet.

Här kan du läsa mer och köpa biljett på Studieförbundet Vuxenskolan.

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Havssalt

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Smaksätt till exempel med: Pepparrot, gräslök, vitlök, örter, chili, kardemumma, kummin, valnötter, svartpeppar, soltorkade tomater, oliver eller ät den bara naturell med lite flingsalt.

Till den på bilden hade jag 2 msk riven pepparrot, 2 msk finhackad gräslök och flingsalt i min.

Här några bilder från vår bokvernissage, Therese enkaustiktavlor hänger kvar hela september på Ecocaféet.

Vill du köpa min kokbok Gammaldags husmanskost så finns den här.

Therese tavlor hittar du på AllMyTesign.

 


Min benbuljong på Sanna Ehdins blogg

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till min Långkokbok, numera med titel Gammaldags husmanskost på nytt sätt…

Hälsokost

Sanna Ehdin har i många år jobbat för att förbättra folkhälsan och har under den tiden hunnit skriva en ansenlig mängd böcker.

Nu har hon startat upp sin blogg igen som varit inaktiv i några år.

Sanna bad mig i våras att bidra med mina benbuljongrecept och berätta hur buljongen förbättrat min hälsa under de senaste 1½ åren.

Här kan du ta del av min berättelse med recept och olika långkokningstips.

Vill du höra mig berätta om det här live, så har du chansen att vara med på en riktigt härlig inspirationshelg med tema Paleo som Nourish Now arrangerar sista helgen i september.

Jonas Bergkvist, Anna Sunneborn och Kajsa Berglund deltar i helgen med föreläsning om läkande mat, funktionell träning och yoga.

Jag bjuder på viltbuljong och Spröda frökex från Huså Bröd till fikat.

Här kan du ta del av hela programmet på vackra hotell Fågelbrohus på Värmdö.


Föreläsningsturné och här hittar du Spröda frökex

Bråda dagar

Tänk så mycket roligt som händer i mitt liv just nu.

Kokboksarbete pågår, om nån trodde att man svänger ihop en receptbok på nolltid, ja då tror den fel.

Jag hade min fantastiska fotograf Micke här och tog bilder till min och Lars-Erik Litsfeldts kokbok häromveckan, de blev som vanligt något alldeles extra.

Micke har verkligen blick för att få fram själen i min mat, jag är så glad att vi nu jobbar ihop med min fjärde kokbok.

Glad är jag också över att nästa vecka få besök av min kära vän och kompanjon Therese Renåker.

Hon kommer upp hit till Östersund för att ha vernissage, hålla en kurs och en föreläsning.

Vi börjar på måndag den 28 med kombinerad releasefest/vernissage, då jag signerar min nygamla kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Therese är inte bara föreläsare med stort expertområde, hon är även en duktig konstnär, till denna vernissage har hon med sig tavlor i vaxtekniken enkaustik.

Bor du i Jämtland eller i närheten så är du varmt välkommen till Ecocaféet på Storgatan 26 kl 18 på måndag.

På torsdag den 31 blir det föreläsning om hur vi kan hantera vår stress, även den på Ecocaféet. Läs mer och boka här.

Den 7 september åker vi med samma föreläsning till Malmö, där träffar du oss på In the Pink, den föreläsningen kan du boka här.

På alla de här eventen sponsrar Huså Bröd med frökex bakade efter mina recept.

Många av min läsare har hört av sig och undrat var man kan köpa frökexen, då de ännu inte hunnit spridas över precis hela landet.

Spröda frökex från Huså Bröd…

Här hittar du länkar till respektive kex på nätbutiken Smakrummet.

Spröda frökex original (anis,fänkål och kummin)

Spröda frökex med nässlor, libbsticka och vitlök

Spröda frökex med kardemumma, kakaonibs och vanilj

Saknar du dem i en delikatessbutik på din ort, så be dem gärna ta hem Huså Bröds produkter.

Jag hittade dem till och med på min Coop Nära i Torvalla utanför Östersund igår, så även de stora kedjorna har dem i sitt lager.

Hoppas vi ses, på bokvernissagen eller på föreläsningskvällarna.

Spröda frökex med nässla till ett glas champagne, när jag firade kexlanseringen tillsammans med min mamma och syster…


Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm

Grillade kräftor från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sensommarsemester

Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.

Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.

Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.

Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.

Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.

Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.

Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.

På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.

Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.

Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.

Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.

Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.

Skordalia

2 kalla, kokta potatisar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl kallpressad olivolja

1 äggula

Havssalt

Vitvinsvinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.

Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell…

Rostbiffsallad från Paradiset…


Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm

Grillade kräftor från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sensommarsemester

Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm.

Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat.

Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick.

Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden.

Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan.

Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder.

Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror.

På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs.

Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredienser de har att välja på.

Vi delar på en lunchsallad för 105 kr, det mättar rejält tillsammans med den bönsallad jag brukar ta med ut på picknicken.

Passa på att njuta av grillat nu under de ljumma sensommarkvällarna, idag får du ett av recepten från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF.

Jag hoppas få möjlighet att så småningom ge ut ett nytryck av den, precis som med två av mina andra böcker som nu finns här med titeln Gammaldags husmanskost.

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Den grekiska potatisaiolin nedan är också väldigt god till skaldjur och innehåller en hel del resistent stärkelse.

Läs gärna mer om vad RS kan göra för din hälsa i Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok Låt bönor förändra ditt liv.

Skordalia

2 kalla, kokta potatisar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl kallpressad olivolja

1 äggula

Havssalt

Vitvinsvinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra.

Du kan också bara pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell…

Rostbiffsallad från Paradiset…