Hej igen alla fina bloggläsare! Jag har haft lite strul med att ladda upp bilderna här på Kryddburken sista tiden men nu verkar det som att det fungerar. Jag ska bjuda på ett litet bildregn från förra helgens Skördefest här på Öland.
Under lördagen åkte vi runt lite mest hemikring Borgholm-Köpingsvik och östra sidan. Besökte Arbelunda gård och fyndade en massa goda Arla-ostar, bland annat deras skördeost som var riktigt god!
Rökt rådjursben, varmrökt lax från Nisses Fisk och enbärsdricka och Ölands skördeost från Ölandsost bland annat.
Jag älskar att handla delikatesser från lokala handlare.
Första kvällen laddade vi upp med en massa gott plock från dagens skörd.
På söndagen tog vi en sväng söderut förbi Ekerum mat och hantverksmässa och Eriksöre bygata som bjöd på hur mycket gott och fint som helst.
Vi stannade till på Ölandschoklad i hamnen i Färjestaden där den i särklass godaste kladdkakan serveras.
En massa fina fynd från helgen och veckan dom gått har verkligen bestått av skördmat alla dagar!
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.
Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte?
Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.
FÖRRÄTTER / TILLTUGG
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.
VARMRÄTTER
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.
DESSERTER
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.
Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte?
Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.
FÖRRÄTTER / TILLTUGG
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.
VARMRÄTTER
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.
DESSERTER
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.
Jag gjorde en kladdkaka häromdan med mandel och flingsalt och jag måste då säga att godare kladdkaka har jag inte ätit! Den blev perfekt i konsistens och smak, sådär tung och kladdig och smaken med mandelspån och flingsalt blev bara sååå god!
Idag är det äntligen fredag och vi har en fin helg framför oss. Joline & Kean sover än och jag sitter med kaffekoppen och klurar på vad vi ska ha till middag ikväll. Nicke är på roadtrip med sin bror i dom småländska skogarna och ska besöka svärmors gamla hemtrakter. Tänk om det bara hade varit 2 timmars bilresa till mina hemtrakter i norr, men det är det inte… Hoppas dom får en fin dag i alla fall och kan uppleva gamla minnen.
Här kommer receptet på denna vansinnigt goda kladdkaka! Kanske världens godaste till och med…
Det här behöver du :
150 gram smör
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelspån
1 tsk flingsalt
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra åt sidan och låt svalna något. Rör i övriga ingredienser till en slät smet. Häll i form, smord och bröad. Jag använde en rektangulär ugnsform ca 15 * 30 cm med bara bakplåtspapper i. Grädda i 175 grader ca 12 – 15 min. Det ska ”dallra” lite i mitten när du tar ut den, inte för mycket, men lite. Låt svalna i kylskåp över natten så blir den sådär härligt kladdig och tung.
Krispig mjölkchokladkladdkaka
2 ¾ dl strösocker
3 ägg
4 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
Krispig mjölkchokladganache
1 dl vispgrädde
200 g Toblerone, bruten i bitar
2–3 dl Rice Krispies
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
Krispig mjölkchokladkladdkaka
2 ¾ dl strösocker
3 ägg
4 msk kakao
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
Krispig mjölkchokladganache
1 dl vispgrädde
200 g Toblerone, bruten i bitar
2–3 dl Rice Krispies
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.