Kompakta bröd och bakverk?

DSC_0026Nu börjar det dyka upp frågor och kommentarer om att i första hand lussekatterna kan bli kompakta.

Här ska jag nu dela med mig av vad kan gå fel och vad kan man tänka på.

Det alla bör veta är att det är gluten som ger luftiga bröd och bakverk och man bör veta att i allt sötebröd och ljust bröd så är det tillsatt extra gluten som ex special vetemjöl. Detta ger superluftiga bröd, bullar och bakverk. Detta går INTE att uppnå med glutenfria mjöl.

För att uppnå lite luftiga bröd och bullar så gäller det först och främst att vispa äggen fluffigt och ju fler ägg ju längre tid. Skulle säga att 4-5 ägg tar 2-3 minuter och 6-8 ägg tar 3-4 minuter och upp till 12 ägg tar säkert 5 minuter att få dem riktigt fluffiga.

Sedan när du har vispat dina ägg superfluffiga så vispar man ner det torra, som man varit noga med att blanda samman först. Detta vispar man ner försiktigt, dvs om man har en maskin typ Kitchenaid så vispar man äggen fluffigt på nästan max fart 8  och vispar samman vätska och det torra på  lite över det lägsta 2 eller 4 och detta under bara knappt en minut.
Jag gör alltid så att jag pytsar i lite i taget av mjölet under tiden maskinen vispar lätt.

Detta gör att luften man vispat in i äggen bibehålls så gott det nu går.

Sedan får inte degen knådas eller behandlas hårt, då pressar man ju ut den luft man nu lyckats få in.
man är lätt på handen och varmsamt ex rulla korvar till lussekatter, är degen i ”torr” kan den lätt spricka och då nyper man ihop den lite lätt, kladdar degen använder man blöta händer.

Är degen superkladdig och det bör man märka redan i bunken då strör man över lite (0,5-1 msk) kokosmjöl eller fiberhusk  och rör runt, givetvis finns nu risken för mer kompakta bullar då man rör ut lite luft. Men det får man ta. ;)

Hoppas detta var till lite hjälp för er som ofta får kompakta bröd och bullar.

 

 

 

Citron- och mazarinpaj

För alla oss som älskar mazariner i alla former. Här med en syrlig citronkräm på!
OBS: Ingen glasyr som stelnar utan citronkräm.

Pajdeg:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
0,5 msk sötning Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
3 dl mandelmjöl
1-2 finrivna bittermandlar
1,5 msk sötning Bakery+
125 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver

Citronkrämstopping:
2 ekologiska citroner saft och skal
100 gram mycket mjukt osaltatsmör
1- 1,5 msk sötning Bakery+
3 äggulor

(more…)

Bakat smörgåstårtor och Hallonmoussetårta för 50-års kalaset

Idag blir det litet firande av Mikaels 50-årsdag med den allra närmaste släkten.

Det blir två stora smörgåstårtor som har bakats och till kaffet blir det den alltid lika omtyckta Hallonmoussetårtan.

Då jag ju fått en Kitchenaid att pryda köket och också hjälpa mig med allt experimenterande och bak som numera görs, så måste jag få nämna denna Flatblandare med flexibel kant, den borde alla LCHF´are med en Kitchenaid i sin ägo äga…

Så här blev de

 

 

 

Min Kitchenaid är super!

Nu går det som en dans att mala mandel till mandelmassan!

Jag föredrar att använda hel mandel och mala själv till just mandelmassa, inbillar mig att det blir mer mandelsmak då.

Tidigare fick jag veva som sablar nu behöver jag bara mata lite lätt!

Vilka grejer det finns alltså!

Jag fick ju med två olika rivsatser till Kitchenaiden.

Min bästa pryl i köket, helt klart! Jag är helt klart väldigt nöjd med den. :D

Ska nog skaffa korvgöraren, det vore kul å testa att göra korv.

Någon här som gjort det?

 

 

 

.

Bloggar etiketter: , ,

KitchenAid, min nya maskin som ska hjälpa mig i köket

Äntligen har jag fått min KITCHENAID  !

Denna långt efterlängtade maskin kommer nu framöver att få hjälpa mig mycket i köket!

Nu blir det enkelt med att vispa äggen länge och pytsa i alla andra ingredienser efterhand och slippa vara “bunden” till elvispen ;)
slippa sträcka sig samtidigt som man håller i en elvisp och vet inte hur många gånger man vält och skvätt ut för det man ska ha tag på är liiite väl långt bort…

Den tiden är nu förbi och jag gillar ju också ibland att göra dubbla satser, vilket också numera kommer går lätt som en plätt!

Inser att jag from Nu kommer spara  både tid och energi!

Även dessa tillbehör av rivtrummor gillas, nu blir det lätt att riva mandlar när det behövs till mandelmassan!
Ser ni flatblandaren med “inbyggd slickepott” som ligger på instruktionsböckerna? Den blir super till de flesta av våra smetar/degar!

Men vilken beslutsångest för vilken färg man skulle välja!!
Blev en creme, då jag är för feg (troligtvis)…

Så nu ska jag fördjupa mig i instruktionsböckerna och lära mig denna  tingest som kommer att hålla för resten av mitt liv ;)
Ser ut som Brownie (katten) också vill fördjupa sig…

Har ni dylika hjälpmedel i era kök?