Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


LCHF-lasagne eller moussaka

LCHF Lasagne

Lasagne utan gluten

Idag fortsätter jag att dela med mig av mina personliga favoriter härinne, turen har nu kommit till lasagne på LCHF-vis.

Jag är på väg till Makrigialos på Kreta i 12 dagar för en liten Lugnochro-resa med goda vännen Mona och några till av våra vänner.

Där ska vi ägna oss åt yoga, promenader, lättare träning, goda samtal och så blir det nog lite god matlagning också, vi har en stor utegrill vid vår hyrda villa.

Och så ska vi förstås hälsa på och klappa våra små djurvänner som vi lärde känna när vi var där i höstas, ett gäng katter och lilla hunden Ådi.

Mona med sina små vänner...

Mona med sina små vänner i Makrigialos…

Mer om den resan får du höra när vi kommit hem igen, nu ska jag ta lite datorledigt.

Lägger in några inlägg i förväg här så du får en del matinspiration under tiden.

Vill du ta del av mina mattips i tidningsform, så finns en hel del att välja på just nu.

Här skriver jag om de 4 tidningar jag medverkat i de senaste veckorna och nu har det dykt upp en till.

Jag blev i vintras intervjuad för en tidning som heter Bättre hälsa, en artikel om hur man kan förenkla matlagningen och minska den vardagliga stressen.

Här kan du läsa tidningen i nätversion, en pappersupplaga av Bättre hälsa följde med som bilaga i påsknumret av ICA-kuriren fick jag höra, riktigt bra för den når ju väldigt många läsare.

Det finns mycket läsvärt i tidningen, bland annat en intressant artikel med Ann Fernholm.

Vi har också fått vara med lite på framsidan, under rubriken Sund och sockerfri.

Tidningen Bättre Hälsa

Klicka på bilden så kommer du till artikeln om mig…

Min mat har inte alltid varit så sund och sockerfri som den är idag. Likt katten Gustaf har jag alltid älskat lasagne…

Men nuförtiden blir det förstås med grönsaker istället för pastaplattor av vetemjöl och utan söt ketchup.

Här hittar du receptet på min sockerfria LCHF/Paleo-ketchup.

Jag har gjort flera olika varianter av lasagne genom åren men den jag tycker bäst om är en med aubergine, kanske för att jag också är mycket förtjust i moussaka.

Här blir det lite som en mix av de två rätterna, en cross-over mellan Grekland och Italien.

Garfield

Katten Gustaf…

Den moussaka man får i Grekland innehåller oftast ett tjockt lager béchamel, en stabbig mjölksås redd med mjöl.

Med riven halloumi, ägg och grädde blir såsen både mer smak- och näringsrik.

Jag blandar även i gröna blad i den här lasagnen för ännu mer av den varan.

Vill du göra en sats som räcker till hela familjen eller till några matlådor i frysen så dubbla bara mitt recept.

Lasagne 2-3 port

300 g köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Att varva med:

1 liten aubergine

1 påse mangold eller bladspenat

3 msk smör

Salt

Osttäcke:

3 ägg

50 g riven halloumi

2 dl grädde

Salt och peppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Skiva auberginen i tunna skivor. Bryn aubergine och mangold i smör i omgångar, krydda med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grekisk sallad är gott till lasagnen.

Grekisk Sallad


Advent i Öjkroken

lussebullar_lussekatter_adventsfika
Nu äntligen har startskottet för julen gått på riktigt. Första advent är alltid något speciellt. Det är liksom då det blir tillåtet att tjuvstarta med allt julgodis, pepparkaksmys, julskinksmörgåsar och bara längta till julafton.

Denna helg har bjudit på strålande sol här på ön och jag har passat på att träna och promenera med min fot… Hmm… Det där lät knasigt!! :-P

Men, okej – tränat foten och promenerat med Kean har jag gjort! ;-)

Nu ikväll står en norrlands-middag på lut… Undra om ni kan gissa vilken?!
Måste faktiskt sätta lite fart ser jag, klockan tickar iväg och jag får inte missa Maria Lang.

Just det – ett superbra filmtips jag måste rekommendera
”Förr eller senare exploderar jag” SE DEN!
Så vacker, så bra och se till att ha näsdukar till hands! ;-)

Här kommer mitt godaste recept på lussekatter…

ca 40 st
Det här behöver du :
2 pkt jäst (100 gram)
200 gram smör
0,5 l mjölk
2 pkt saffran
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1 msk honung
16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

1 ägg till pensling
russin

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, häll på degvätskan och rör i honung, socker, salt & ägget. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.

öjkroken_kryddburken
Vårat hus som skymtar där i skogen…

kean_dobermann_grappans
The big boss Kean… Min black beauty! ♥ Var ju ett tag sen jag visade er bilder på honom. Minns ni när jag hämtade honom? Hur han såg ut då? Kolla HÄR!

nicke_öjkroken
Min andra vackra skönhet! Eller jag får nog säga den första! ;-)

öjkroken_nicke_dobermann
Uppe på stenkulleberget…

dobermann_kean_kryddburken
Kean. Fryskyckling som han är både inne och ute så trivs han i sin nya teddy-fodrade kostym! ;-)

Julmånaden inleds!

IMAG0859Nu är det 1 advent och den mysiga Julmånaden inleds härmed!
Nu tänds det ljus och dricks glögg och äts pepparkakor för det vilda i var mans hus.

Detta är fikans högtid också, för visst bjuder man hem många på just lite Julfika!
Det bakas på underbara kryddor som saffran, kanel, kardemumma osv osv.
Juldoften ligger tung i köket var och varannan dag ;)

Nu ska ni få alla mina goda Jul-recept, det finns nog inte något klassiskt jul recept som inte är omgjort till LCHF!
Så låt er väl smaka här kommer min radda av goda jul-recept som med garanti kommer att göras någon gång under denna Julmånad!

Vill börja med en länk till allt julgodis som brukar tillverkas i huset.
Där finner ni det mesta som syns på bilden till höger ;)

Annars lär man stöta på följande i huset under denna månad:

Risgrynsgröt (Keso)
Keso a la Malta ( den godaste av dem alla )
Laxcheesecake
GLÖGG
Pepparkakor – Krispiga
Lussekatter
Julbröd
Julskinkan alltid gjord på nitritfri krav skinka

Tar härmed ledigt från bloggen och passar på att:

ÖNSKA ALLA EN HÄRLIG ADVENTSTID, JUL & Nyårs helg!

 

Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…

 


Paleokampen och glutenfria lussekatter
Paleolussekatter från Under vårt tak

Paleolussekatter från Under vårt tak

Paleokampen och adventsfika

Idag får du lagom till 1a advent ta del av ett lånat recept på lussekatter från Paleobloggen Under vårt tak.

Mina bloggvänner sen flera år, Kostrådgivarna Jenny och Magnus Andersson, har så mycket gott på hyllorna i sitt Paleoskafferi.

De bjuder inte bara på god mat, de har även mängder med bra information för alla som vill lära sig mer om Paleokosten.

Nu har de precis utvecklat ett helt nytt sätt att sprida kunskapen om vårt ursprungliga sätt att äta. Stenålderskost på modernt vis.

De lanserade häromdagen sin Paleokampen, ett interaktivt spel att samla släkt, vänner, grannar eller jobbarkompisar runt.

Lite som man förr samlades runt lägerelden och delade med sig av sina kunskaper, historier och erfarenheter.

Så här beskriver de själva sin Paleokamp:

“Paleokampen är en sällskapsaktivitet – en lite annorlunda femkamp – som förenar lek, kunskap och härligt umgänge under en helkväll. Genom lättsamma texter, goda smakupplevelser och kluriga frågor guidas deltagarna genom aktiviteten med målet att ha roligt tillsammans och lära mer om Paleo.”

Paleokampen

Ett riktigt spännande initiativ, att genom några timmar av roliga lekar, provsmakning och ett quiz, tillsammans på ett lättsamt sätt kunna lära sig mycket mer om bra mat.

Jag hämtade mycket kunskap på Under vårt tak innan jag själv gick över till min variant av LCHF/Paleo för ca 1½ år sen.

Jag märkte under vintervistelserna här i Turkiet att jag mådde bättre i mage och leder av att inte använda så mycket komjölksprodukter.

Har fått många förfrågningar senaste åren om just mjölkfria recept, så därför startade jag förra vintern min Paleoblogg, som idag ligger kvar som ett receptarkiv med ca 200 recept.

Här följer receptet på lussekatterna direkt från Paleoskafferiet.

För en mer LCHF-anpassad variant, byt kokossockret mot den sötning du föredrar.

Missa inte min Adventskalender som börjar i morgon, med bilder på Tomtens semester vid Medelhavet ;)

Tomte i Midvintersol

Lussekatter
6 st ägg
3 msk kokossocker
0,5 dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl kokosolja
1-2 tsk nystött kardemumma
2 tsk bakpulver
4 msk psyllium

OBS! Psyllium och fiberhusk är samma sak (malda/pulvriserade frön).

Pensling/dekoration
1 st ägg
Efter tycke & smak russin

Givetvis kan man ha i saffran (0,5 gram till detta receptet) i lussekatterna om man föredrar det men vi föredrar kardemumma.

Receptet är till ca 12-15 Paleolussekatter.

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält kokosoljan
  • Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
  • Tillsätt kokosmjölken och den smälta kokosoljan
  • Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i bunken
  • Vispa samman till en deg
  • Låt svälla ca 5 minuter
  • Rulla och forma till lussekatter och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  • Vispa upp ägget och pensla på lussekatterna
  • Dekorera med russin
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter till lussekatterna fått fin färg

 


Underbara fredag!

20140523-154955-56995006.jpg
Oj vilken dag!! Har haft myggnätet i fönstret inatt, svalt o skönt var de om inte katterna hade väckt oss runt halv fyra med allskön mjau-sång!!! Så irriterande för dom sätter sig på altanräcket som går precis utanför vårt sovrumsfönster och allskön sång är det nog kanske inte utan mer ILLVRÅL!! Ändå har vi matskålarna på verandan på framsidan…. Botemedel på de tack??!?!

I övrigt har denna fredag varit ljuvlig! Strålande sol redan vid 07.30. :-P Gick upp o ut med Kean o sen väckte jag Joline kvart i nio. Kl 10.00 skulle hon va på sin första prao men vi hann med både ICA o Apotek dessförinnan… Jädrans kli i ögonen nu när det blåser upp lite, då flyger de pollen både ute o inne så mer medikament är nu införskaffat!

Nu sitter vi ute i solen jag, Max o Kean o väntar på Joline. Hon skulle få skjuts hem av Johan på bokhandeln då dom bor i byn efter oss o ändå skulle förbi.

Fredagkvällen bjuder på grillad karré, vitlökssmör, bakpotatis o sallad, mys o bus ute på gården och troligtvis en runda i rosa pärlan! ;-) Men innan dess blir det goda frallor till mellanmål!

Trevlig helg önskar jag er alla! ❤️

20140523-155932-57572622.jpg
Nya fina ROSA pärlan! Cadillac cab -63

20140523-160406-57846861.jpg

20140523-160420-57860648.jpg

Ledig dag i dag!

DSC_0529Idag kommer dotter och (mina) katter på besök.

Det står en oxstek och puttrar i en gryta, kommer serveras med en god reducerad sås till den och kokta herrgårdsgrönsaker och till det pressgurka och den ligger just nu i press

 

Till kaffet fick det bli mazarinerna  och de är nyssens framtagna ur ugnen!

Fattas nu att de ska svalna å få lite puder av bakery+ sötning över sig.

 

Mellan middag och kaffet så ska här förtidsröstas!

Som jag tidigare berättat så har jag valt att låta – Nej till GMO! styra vart jag lägger min röst, tänkt lite så här:
Har man tänkt till om GMO så är man nog konsekvent för renare miljö dvs bort med många kemikalier, ekologiskt odlat, närproducerat och tom djurvänligt och sist men inte minst människo-vänligt!

Jag orkar och kan inte sätta mig in alla tusentals frågor och jag valde att gräva ner mig lite i GMO i förhoppningen om att mycket av det jag finner viktigt ang maten/näring och dess tillverkning också rimmar med hur jag ser på världen. Mailat valbara personer och fått svar och i vissa fall inte ett pip…

Så försjutton gå och rösta och gör vad du kan!