Sportlovsfrukost

Sportlovstider, snön faller och det är riktigt fina vinterdagar nu. Äntligen!

Jag hämtade ut mitt paket från Smakbox i förra veckan. Den var verkligen fullproppad av så mycket härligt, gott och nyttigt att njuta av. Sportlovsfrukost till exempel med lite extra goda vitaminer.

Provade bland annat Pauluns superkex med chiafrön och solroskärnor, hur goda som helst. Lätta, luftiga och knapriga. En annan nyhet för mig var granolan med hallon och vanilj som tagits fram av Katrin Zytomierska. Härlig smak av vanilj som passar perfekt till en naturell yoghurt. Kiviks Musterifick fylla glaset med naturens bästa; Citron & ingefära som verkligen piggade upp. 😉 Fräsch och lite syrlig smak.

Är du också nyfiken och vill prova Smakbox, eller kanske ge bort som gåva till en vän eller nån som snart fyller år?

Med koden : KRYDDBURKEN får du just nu 30% lägre pris (vanligtvis 15%) på första boxen vid start av en prenumeration eller vid köp av 1 Smakbox som gåva.

Smakbox Balans innehåller alltid mer vegetariskt och färre sötsaker, mer laktosfritt och mindre gluten jämfört med Smakbox.

Oavsett vilken box du väljer får du under hela KNYTKALAS-perioden DUBBEL rabatt, dvs hela 30%.

Uppge koden : KRYDDBURKEN

Beställ här!

Malins LCHF-glass
Källa: Malin
Portioner: 6-8

Ingredienser:
3 ägg
1/2 pkt Phillaost
2 dl vispgrädde
1/3 dl ICA sötströ
1krm vaniljpulver
2-3 msk nougatcreme (Katrin Zytomierska)
1 msk kakao

Färska hallon
Gör så här:
Det här är en efterrätt som jag tänker mig att du serverar i små portioner (tänk glöggmugg), beroende på hur strikt du är. Nougatcremen har en smula högt kolhydratinnehåll men dock lägre än ex. Marabou Premuimchoklad 70% Efterrätt kör vi för enstaka speciella tillfällen ;-)

Gör så här;

Vispa äggvitorna till hårt skum
Vispa ihop Phillaost, äggulor, sötströ, vaniljpulver, nougatcreme slätt och vänd ner i äggvitorna.
Vispa grädde och kakao hårt och vänd ner i smeten.
Häll upp i plastbytta och frys in i 3-5 timmar, gärna över natten rör om några gånger under infrysning. Alt. kör smeten i glassmaskin.
Ta fram 10 min innan servering.
Servera en rejäl msk-klick ihop med ex. en liten näve hallon.


Lycka till!
Malins LCHF-glass
Källa: Malin
Portioner: 6-8

Ingredienser:
3 ägg
1/2 pkt Phillaost
2 dl vispgrädde
1/3 dl ICA sötströ
1krm vaniljpulver
2-3 msk nougatcreme (Katrin Zytomierska)
1 msk kakao

Färska hallon
Gör så här:
Det här är en efterrätt som jag tänker mig att du serverar i små portioner (tänk glöggmugg), beroende på hur strikt du är. Nougatcremen har en smula högt kolhydratinnehåll men dock lägre än ex. Marabou Premuimchoklad 70% Efterrätt kör vi för enstaka speciella tillfällen ;-)

Gör så här;

Vispa äggvitorna till hårt skum
Vispa ihop Phillaost, äggulor, sötströ, vaniljpulver, nougatcreme slätt och vänd ner i äggvitorna.
Vispa grädde och kakao hårt och vänd ner i smeten.
Häll upp i plastbytta och frys in i 3-5 timmar, gärna över natten rör om några gånger under infrysning. Alt. kör smeten i glassmaskin.
Ta fram 10 min innan servering.
Servera en rejäl msk-klick ihop med ex. en liten näve hallon.


Lycka till!
Katrin Zytomierska stjäl recept!?

Kanelbullar LCHFDet har kommit till min kännedom att Katrin Zytomierska  har stulit ett recept på kanelbullar från mig och lagt dem i sin egen bakbok!!

Fruktansvärt dålig stil att stjäla ett recept, jag är exempelvis den enda som penslar med äggvita.
Man kunde ju tycka att hon  kunde haft den goda smaken att göra om receptet helt så det inte är så uppenbart att  hon stjäl.

Jag kommer kontakta hennes förlag, för detta kan omöjligt bara få lov att passera.

edit, hmm, inser att äggvita verkar vanligt, och jag som fått många kommentarer om just detta ”märkliga” förfarande….

 

942644_544573582269567_1561276032_n

 

Bloggar etiketter: , ,

Lasagne och om LCHF i Debatt, Expressen och USA

Turkisk Lasagne

Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.

Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.

Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.

Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.

Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.

Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.

Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.

Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.

Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.

Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.

Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.

Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.

Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.

Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.

På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.

På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.

Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.

Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.

Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.

Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.

Lasagne 2-3 port

300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 Tomater

3 msk Smör

1 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk Paprikapulver

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Att varva med

1 liten Aubergine

200 gr Mangold

3 msk Smör

Havssalt

Osttäcke

3 Ekologiska Ägg

50 gr riven Halloumi

2 dl Grädde

Havssalt och Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.

Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.

Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.