Bakar 3 sockerkakor och valnötskubbar!

ValnötskubbTur att vädret är gråkallt idag, ugnen går varm här!

Det bakas 3 Sockerkakor med kardemumma och 3 Valnötskubbar!
Dessa ska med som smakprover till Ulricehamn i morgon och som alla lchf-bakare vet så smakar våra bröd bäst dagen efter ;)

Sockerkakan hittas i nyaste bakboken Kakor och desserter med LCHF och valnötskubben finns ett recept hos Lotta Bromé.

Jag var ju hos Lotta i radion förra året och då provsmakade hon just Valnötskubben och därför finns receptet där :D
Här finner du receptet och om du vill kan du också lyssna på snutten med mig och Lotta!

 

Jag, Ulricehamn och Akademibokhandeln

MariannPå torsdag så har Akademibokhandeln i Ulricehamn bjudit in mig till stadens Tjejkväll, med tema Hälsa!

Jag kommer att bjuda på smakbitar av Sockerkaka med kardemummasmak ur boken Kakor och desserter med LCHF och Valnötskubben ur boken Baka matbröd med LCHF. 

Jag kommer svara på frågor angående recepten och hur man bakar enligt LCHF och signera böckerna.

Spännande kväll detta! Kul att få bli inbjuden att visa mina böcker och signera dem för dom som önskar det. :)

Välkomna ni som har vägarna förbi!

 

Asiatisk soppa med svamp, kyckling och grönsaker

Asiatisk svampsoppa med smörsopp, zucchini, morot, kokosmjölk och Skogslycka från Herbaria

Sopptider i dubbel bemärkelse

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, tänkte att jag på traditionellt vis ska göra torsdagarna till soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Blev rätt trött på den, det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med. När jag hittade rätt mycket smörsopp i helgen så kom den här soppan med asiatiska smaker till.

Färdigkokt kyckling och buljong hade jag i frysen sen ett tidigare buljongkok så det var snabbt gjort att koka ihop en soppa.

Jag använde gurkmeja i soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Lika nyttig som den här soppan är, lika onyttiga är de pulversoppor som säljs i butikerna. Läs mer här på Kostrådgivarna, i Lena Boströms mycket upplysande och intressanta inlägg.

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/01/jan-14-paleo-070.jpg?w=225&h=300

Har du inte hemkokt buljong så funkar det fint med ekologisk på tärning eller ännu hellre den här KRAV-märkta från Stockpot.

Jag fick ett erbjudande häromveckan om att testa ekologiska kryddblandningar från Herbaria. Det kom en burk på posten häromdagen med en blandning som heter Skogslycka, som ska passa bra till vilt och svamp.

Jag föredrar oftast rena kryddor som mer framhäver råvarans smak, men det här provet var riktigt bra.

Skogslycka från Herbaria

Så här skriver importören Allt gott om vad Skogslycka innehåller:

Vilt- och svampkrydda.
Beskrivning: Kryddsalt för vilträtter.
Innehåll: Stensalt, apelsingranulat*, svartpeppar*, ingefära*, bockhornsklöver*, kryddpeppar*, kakao*, kanel*, kardemumma*, fänkål*.
*Från kontrollerade ekologiska odlingar.

Skogssvampsoppa

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hönsbuljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmeja

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken. Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg. Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen. Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt. Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon


Rabarberkräm

DSC_0907Jag älskar rabarber och gärna i krämform!
Superenkelt att göra rabarberkräm så det känns nästan löjligt att lägga ut ett recept, men gör det ändå …

för ca 4 personer

500 gram rabarber ( vill du veta mer om rabarber?)
2 msk Bakery+ sötning
3 dl vatten
0,5-1 tsk johannesbrödkärnmjöl (eller annan vald redning)

Gillar du den med lite kryddor är kanel och kardemumma goda kryddor.

Gör så här:
Skala och skiva rabarbern. Jag brukar variera tjockleken på skivorna så det inte bara bli mos av alla.
Lägg dem i en kastrull med  0,5 dl vatten och strö över sötningen, vill du krydda så lägg ner en kanelstång att koka med eller strö ca 0,5 tsk kardemumma över, lägg på ett lock låt det hela koka upp under lock och ge det några minuter.
Ta från värmen och vispa upp johannesbrödkärnmjölet i 3 dl vatten och slå det över rabarbern, rör runt och låt svalna något.
Servera!
Jag tycker om ljummen kräm med kall flytande grädde på!

 

Granola med kardemumma
Granola med kardemumma
Källa: Militärmamman
Portioner: 1 burk

Ingredienser:
2 dl Paranötter
1,5 dl Pumpafrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Kokos
0,5 dl Kokosolja
3 dl Mandelmjöl
1 msk Kardemumma
1 tsk Honung
Gör så här:
Hacka paranötter och rosta i en torr panna på hög värme i ett par minuter tillsammans med pumpafrön, sesamfrön och kokos. Rör hela tiden så det inte bränns vid. Häll upp på ett fat.
Torka ur pannan och hetta upp kokosoljan. (Kokosolja är inte rinnig utan mer fast i konsistensen, så den smälter i pannan.) Häll tillbaka nötblandningen och mandelmjöl. Rör om.
Krydda med kardemumma och lite salt. Ringla över honung. Stek på medelvärme i några minuter under omrörning.
Låt svalna innan du häller upp müslin i en skål med tättslutande lock.
Kullamust Premium – Äkta vara

DSC_0080Fick häromveckan ett mail från Kullamust, de undrade om jag ville provsmaka en flaska utav deras nya äpplemust Premium.
Givetvis tackade jag ja till det.

Jag har ju tidigare berättat om deras äpplemust, där man också har några som innehåller kanel och kardemumma mm, jättegoda. Ofta köper vi hem dom till lite festliga tillfällen som jul.

fördelen med Kullamust är ju att det bara är äpplen i och inget socker eller annat mös och bös. ca 7 gram kolhydrater per 100 gram.

Så om du finner kullamust (vilken som helst), prova! De är jättegoda!

Denna premium skriver de om på sin sida så här:
”Det bästa från höstens skörd har nu tappats på flaska! Nytt för i år är att våra Premium-muster nu även finns i en mindre 25 cl-flaska. Kullamust Premium är vår allra finaste äpplemust, gjord på särskilt utvalda svenska äpplen av sorterna Cox Orange, Belle de Boskoop och årets nyhet Mutsu (Vinterguld). Kullamust Premium 25 cl säljs på utvalda restauranger runt om i hela landet. Ett perfekt alkoholfritt alternativ!”

 

 

LCHF kokosgröt
LCHF kokosgröt
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1/2dl mjölk
2 ägg
2msk kokosmjöl
1/2tsk fiberhusk
3 droppar sweet drops vanilla
kanel & kardemumma
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och värm på medelvärme tills gröten blivit varm och fått bra konsistens.

Servera med sötströ/stevia strö och bär.
Smultron bakelse
Smultron bakelse
Källa: Ann-Mari
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Muffins
3 ägg
1/2 dl stevia sweet krystal (sukrin)
2dl vispgrädde
3dl rivna morötter (ca 90g)
2dl mandelmjöl
50g smör
3msk riven kokos
1 1/2 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1/2 msk kardemumma

Frosting
50g rumsvarmt smör
1/2 dl stevia sweet krysal (sukrin)
100g Philadelphia
en näve smultron
färk mynta för dekoration
Gör så här:
Vad gör man med en näve smultron? Äter dem själv eller delar med sig? Jag valde denna gång att dela med mig och baka lite.
BOTTEN görs ju som vilken muffins som helst, denna blev dock mycket saftig.
FROSTINGEN, blandas bara ihop. Spara några smultron för dekoration.

Grädda i 20 minuter i 200 grader.
Bästa rabarberpajen

Kanske den godaste och bästa rabarberpajen du har ätit i ditt liv trots att det är en enkel smulpaj gjord på rabarber. En enkel smulpaj recept gjord på rabarber från tidningen Vår bästa mat!

Ingredienser

(4-6 portioner)

Pajfyllning

  • 500 g rabarber
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2-1 dl socker
  • 1 dl mandelspån

Smuldeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 75 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin

Gör så här

Godaste rabarberpajenSätt ugnen på 200 grader.

  1. Skölj, ansa rabarbern och skär i 1-2 cm stora bitar.
  2. Lägg rabarberbitarna i eldfasta portionsskålar eller en ugnsform.
  3. Blanda socker och potatismjöl. Fördela över rabarbern och rör om lite.
  4. Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma.
  5. Riv mandelmassan grovt.
  6. Finfördela matfett och mandelmassa i mjölblandningen till en smulig massa.
  7. Strö över smuldegen över rabarbern.
  8. Strö över mandelspån.
  9. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.

Servering

Serveras med vaniljvisp!

Originally posted 2013-05-29 22:02:27. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Bästa rabarberpajen dök först upp på Rabarberpaj.se.

Seg och knäckig hallon & blåbärspaj

blåbärs_hallonpaj_knäckig_recept
Igårkväll bakade jag denna vansinnigt goda, sega, knäckiga paj med hallon och blåbär. Ja, jag har tjuvsmakat en sked på fredagsfikat redan, ville ju veta hur seg och knäckig den blev! Och den får verkligen med beröm godkänt. Det var visst nån annan här i huset som också provsmakade en BIT nyss och ”DEN var fruktansvärt goooood!!” Inspirationen till pajen fick jag från bloggen Frostrosor*.

Tanken är att det ska finnas kvar lite till eftermiddagskaffet då vi har ett byggjobbare som håller på i garaget. Men man vet ju aldrig… ;-)

Ha en finfin fredag allihopa och gör som jag, låt dig inspireras och prova denna paj! :-P

*Recept och inspiration från frostrostor.nu. Har dock gjort vissa ändringar. Jag ökade på mängden bär till ½ liter och ha till hallon. Ingen citron och ingen kardemumma. Originalrecept hittar ni HÄR.

Det här behöver du : 
250 gram hallon
250 gram blåbär
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en pajform. Mät upp hallon och blåbär i en bunke. Tillsätt 2 msk socker och potatismjöl. Vänd runt så allt blandas. Häll därefter över i en pajformen.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner det smälta smör tillsammans med det uppvispade ägget i mjölblandningen. Rör slät och bred över bären i formen.

Grädda på 200 grader i cirka 35 minuter. Pudra över florsocker, servera med vaniljsås och färska bär! ;-)

hallon_blåbärspaj_knäckig
Hallon och blåbär gottar till sig med potatismjöl och lite socker innan täcket läggs på.

knäckig_blåbärpaj_hallonpaj
Efter ca 35 min i ugnen är pajen härligt gyllene och och bären bubblar i kanterna. Låt den svalan något så blir den extra knäckig och seg.

hallon_färska_hallonpaj
Färska bär är alltid fint att dekorera med. :-P

hallonpaj_blåbärpaj_recept
F
redagsmys – dubbelmums! :-P